Хора, които са далеч от тънкостите на фризьорството, не винаги е ясно защо косата трябва да се фрезова. Какво трябва да знаете за тази процедура?

Какво е оредяване на косата?

Неравномерно подстригване на косата на различна височина - това е изтъняване. Тази процедура понякога се нарича изтъняване. Фрезоването на косата се препоръчва, ако на прическата липсва обем или, обратно, е необходимо да се коригира прекомерната гъстота на косата.

За изтъняване се използват специални назъбени ножици.

Каква е разликата между изтъняване и градуиране?

Градуирането е многоетапна прическа с ясни и забележими преходи в дължината на кичурите. При изтъняване преходите са почти невидими.

За какво е изтъняването?

Тази процедура решава няколко проблема едновременно. В същото време тя също има своите предимства и недостатъци.

Нека започнем с професионалистите и в същото време обясним точка по точка за какво служи изтъняването на косата.

  • Позволява ви да постигнете липсващия обем.
  • След изтъняване всяка прическа изглежда много естествена.
  • Процедурата може да изсветли прекалено гъстата коса.
  • С помощта на изтъняване на косата можете да зададете желаната форма.
  • Тази обработка на къдриците е предназначена и за подобряване на косата - след такова изтъняване те се цепят по-малко.

А сега нека поговорим за рисковете, които не могат да бъдат изключени при изтъняване.

  • В някои случаи процедурата може да причини чупливост, особено ако изтъняването се извършва върху много тънка коса. За да предотвратите това, препоръчваме ви да започнете да използвате продукти за специална грижа още преди планираната процедура, например Elseve, крем против накъсване Checked by Comb, от L’Oréal Paris.
  • Тези, които наскоро са имали къдрене или изрусяване, не трябва да фрезоват косата си: има голяма вероятност да увредят сериозно вече отслабените къдрици.
  • Изтъняването изисква опит и професионални познания, така че изтъняването на косата у дома определено не е добре дошло.
  • Оредяването на косата е друг възможен недостатък на процедурата. В този случай ще ви е необходимо лечение за запечатване. Серията Garnier Fructis Superfood "Диня" се показа добре. Тези продукти помагат за възстановяване на еластичността и плътността на косата, без да я утежняват.

Фрезоване по цялата дължина

Изтънената дълга коса ви позволява да актуализирате прическата си, без да губите дължината и обема на къдриците. Това е една от най-популярните фризьорски манипулации в салоните.

Дългата коса трябва да бъде фрезована, за да направи прическата по-текстурирана и естествена. Този подход е особено подходящ за каскадни подстригвания.

Конкретни примери за изтъняване на дълга коса със снимки преди и след процедурата можете да видите по-долу.

Нарязване

Това е метод за изтъняване, при който майсторът прави вертикално плъзгащо рязане. Подстригването се извършва с най-острите ножици и изисква специално умение от фризьора.

Мъш

© @laovejamorada | социална медия© @laovejamorada | социална медия

За профилиране на косата в тази техника те се разделят на части с гребен с широки зъби, след което всяка част се подрязва вертикално с ножица. След подстригване с помощта на техниката на каша, къдриците започват да се извиват.

Изтъняване по метода на въже

Този метод е подходящ за подстригване на дълга коса и средно дълги къдрици. Малките кичури се усукват на снопове, а стърчащите косми се отстраняват с машина или ножица. Можете да опитате този метод у дома.

Оредяващи краища на косата

Изтъняването на краищата на косата е подходящо за тези, които просто искат леко да изсветлят косата си и да я освежат, като се отърват от накъсаните краища. Ще ви кажем по какви начини може да стане това.

Хоризонтално

Краищата се подрязват хоризонтално със специална изтъняваща ножица за най-естествено изрязване.

Вертикален метод

В този случай краищата се подрязват вертикално с тънка ножица.

Зъби

© @ystyleny | социална медия© @ystyleny | социална медия

Краищата са изрязани на зигзаг за ефект на парцали.

Попълване в корена

В корените се извършва изтъняване, за да може косата да придобие липсващия коренен обем. За съжаление, този метод не винаги носи резултати: ако косата е подстригана неправилно, тя ще расте неправилно и цялостният вид на прическата неизбежно ще пострада.

Изтъняване на бретона

Гладкият и прав бретон не е за всеки, затова стилистите често прибягват до изтъняването му. Това ви позволява да направите прическата по-стилна и естествена.

Освен това, съдейки по модните тенденции, ефирните и леко небрежни бретони вече са много по-популярни от обикновените геометрични.

Характеристики на изтънялата тънка коса

В повечето случаи стилистите разубеждават своите клиенти да не изтъняват най-гъстата, фина коса, тъй като след процедурата те могат да изглеждат още по-тънки. Във всеки случай е по-добре да се свържете с опитни специалисти, които компетентно профилират косата или ви съветват да се въздържате от тази процедура, като обясните причините.

© @karmellahair9398 | социална медия© @karmellahair9398 | социална медия

Ако е настъпило изтъняване на косата, тогава след него се препоръчва използването на запечатваща грижа. Добър ефект обещава филър концентратът Pro Longer на L'Oréal Professionnel. Инструментът удебелява върховете и възстановява косата по цялата дължина. Препоръчваме също да опитате шампоана, балсама и маската от тази серия.

Гъста оредяваща коса

Понякога твърде гъстата коса може да добави проблеми: косата е трудна за оформяне, непослушна е и не изглежда много спретната. Точно в такива случаи изтънените къдрици идват на помощ. Придава движение и лекота на косата, което я прави лесна за оформяне дори с дебел парцал.

© @herdahirdressing | социална медия© @herdahirdressing | социална медия

Само професионалист трябва да работи с тежка гъста коса - за да не развали оригиналните данни и да не навреди на къдриците.

Оредяваща къдрава коса

В повечето случаи изтъняването на къдрава коса се извършва само в областта на върха. Ако прекалите и отрежете излишното, тогава къдравата коса ще стане много пухкава и ще бъде още по-трудно да я оформите. Между другото, за да улесните процеса на оформяне, използвайте специален стил за къдрава и къдрава коса. Например, кремът Siren Waves на L'Oréal Professionnel е създаден само за да направи къдриците по-еластични и дефинирани. А ако харесвате небрежния стил, използвайте текстуриращия спрей Beach Waves.

Оредяване на косата: какво препоръчват стилистите?

Трябва ли да променя по някакъв начин грижата след изтъняване на косата?

Ако текущата грижа за косата ви подхожда и покрива всички нужди на вашите къдрици, тогава нищо не трябва да се променя. Може би има смисъл да включите продукти за грижа без измиване (крем или масло) във вашата рутина за красота. И не забравяйте, че преди горещ стил, определено трябва да нанесете термична защита на косата си.

Колко често трябва да се фрезова косата ми?

Всичко зависи от скоростта на растеж на вашата коса - това определя необходимостта от подстригване и изтъняване. Въпреки това, можете да фрезовате косата си по-често, особено ако те са били наранени в резултат на външни влияния.

След изтъняването косата беше силно увредена и стана непослушна. Има ли някакъв начин да се поправи това?

Струва си да отидете в салона и да се запишете за професионални процедури за грижа за косата. Домашната грижа може да бъде допълнена с изглаждащи и стягащи продукти. Това могат да бъдат кремове, масла и различни серуми за гладкост и блясък на косата.

Мога ли да използвам маша и преса след изтъняване на косата си?

Можете, но с ограничения. Твърде много оформяне с горещи стилисти може да увреди косата.

Сухият шампоан и продуктите със силна фиксация могат да удължат издръжливостта на стила.

Кой не се нуждае от фрезоване на косата си?

Вече казахме по-горе, че изтъняването може да бъде пагубно за тънката и рядка коса.

Изтъняването също не трябва да се прибягва от момичета, които предпочитат строги графични прически, които предполагат права кройка (например класически боб).

Категория: