Няма да изненадате никого с модерна каскадна прическа през 2023 г. Но ако се научите как да поставите каскадата сами по начина, по който го правят професионалистите в салона, тогава можете не само да изненадате другите, но и да направите фурор. Какво ви трябва?

Лесно ли е да оформите каскадна прическа?

Смятаме каскадните прически за отделен вид фризьорство. Не защото са трудни за изпълнение, напротив, въпросът е просто в гъвкавостта: каскадата може да бъде красиво оформена както с кръгъл гребен, така и с ютия.

Каскадата се препоръчва предимно за момичета, които искат да направят косата си по-буйна. Различните нива позволяват на косата да поддържа по-добре обем и форма.

Ако решите да направите такава прическа, не забравяйте да вземете предвид например формата на лицето. Често момичетата с удължен овал идват с искане за каскадни прически. Те се съветват прически с бретон-завеса за визуално разширяване на лицето. Това обаче изобщо не означава, че няма смисъл собствениците на кръгло лице да подстригват косата си по този начин. Има, но с малка уговорка: по-добре е да поставите краищата на косата навътре, към лицето. Това може да стане с помощта на кръгла четка, сешоар и качествен стил, който ще обсъдим по-долу.

Как да поставите къса каскада?

Каскадата на къса коса е много непретенциозна по отношение на стайлинга. И времето, и усилията ще са необходими много по-малко, отколкото в случай на дълги къдрици.У дома няма да е трудно да напълните ръката си в оформянето на каскада с дължина до раменете: рискът да се оплете в купчина коса е почти нулев.

Ежедневен стайлинг

Да започнем с основите, тоест със стилизирането за всеки ден.

 1. Върху полувлажна коса след измиване нанесете пяна за обем - препоръчваме Full Volume Extra от L'Oréal Professionnel.

 2. След това леко изсушете кичурите със сешоар с главата надолу, като предварително сте обработили къдриците с термична защита.

 3. Сега се въоръжете с кръгъл гребен. Насочвайки поток от топъл въздух към нишките, навийте ги един по един върху четката, като ги издърпате в правилната посока. Обърнете специално внимание на косата, оформяща лицето: те, за разлика от основната маса, трябва да бъдат оформени симетрично. Като цяло ежедневният стил позволява малко творчески хаос, както е на снимката по-долу.

Каре-каскада

Вариантът на полагане с върховете навътре отново е актуален. Да опитаме ли?

 1. Измийте косата с шампоан за обем: това е от съществено значение за този стил.

 2. Напръскайте корените си със спрей Matrix High Amplify, за да повдигнете кичурите си.

 3. В положение с главата надолу изсушете косата си със сешоар 70 до 80 процента, като обърнете специално внимание на корените, след което изчакайте кичурите да изстинат.

 4. Вземете кръгла четка за разресване и изсушете кичурите, докато завивате краищата на косата навътре.

Оформяне на текстура

Дърпавата каскада предполага подобно стилистично решение. Прекомерно текстурираните кичури са една от възможностите за успешен стил, предназначени само за къса каскада.

 1. Ако косата е чиста, не е необходимо да я миете - просто нанесете сух шампоан или специална пудра в корените. Ние просто обичаме Height Riser на Matrix.

 2. След това вземете вашата моделираща паста, за да създадете текстура, разтрийте я в ръцете си и започнете да творите. Можете например да срешете косата си в една посока, като същевременно повдигнете кичурите в корените. Или си позволете по-артистична опция, като поставите каскадата, както води ръката ви (с препратка към препратки, разбира се).

Как да оформите каскада за средно дълга коса?

На косата със средна дължина каскадата трябва да се постави най-малко върху клещи или гладене и като максимум - с помощта на техниката на четкане. Всички опции са добри, така че се съсредоточете върху собствения си стил и конкретен повод.

Каскадна стълба

Стълбата каскада не е масло, а прическа в комбинирана техника, при която се прави плавен преход в дължината на кичурите на лицето и хаотичен на темето. Да сложим ли тази опция?

 1. Измийте и подсушете кичурите по обичайния начин.

 2. Вземете плосък гребен и гребен назад. Използвайте кичури в слепоочията и короната.

 3. Издърпайте къдриците назад и ги срешете в същата посока.

 4. Закопчайте страничните кичури с невидими. Накрая фиксирайте стайлинга с лак - например с доказан продукт от Matrix.

Вечерен стайлинг

Каскада и къдрици - класическо решение за вечерна визия.

 1. Нанесете термична защита върху полувлажни къдрици след измиване - например приятния крем Blow Dry на L'Oréal Professionnel, който обещава не само да предпази косата от вредните ефекти на високите температури, но и да им осигури грижа .

 2. След това разнесете пяната върху косата си и я изсушете със сешоар.

 3. Разделете общата маса коса по периметъра на главата на равни части и започнете да навивате кичурите последователно върху клещите. Посоката трябва да е една - от главата.

 4. Изчакайте къдриците да изстинат и леко ги отпуснете с пръсти. Комплект с лак за коса или спрей за блясък.

Права коса

Доста популярен каскаден стил сред момичетата с къдрава коса, предназначен за коса със средна дължина, не е толкова труден за повторение.

 1. Подсушете косата си след измиване и не забравяйте да нанесете топлинна защита.

 2. Започнете да дърпате косата си по обичайния начин, но с лека корекция: завъртете леко краищата, така че да получите желания ефект като прическата на Дженифър Анистън.

Как да оформите каскада на базата на дълга коса?

Каскадата на дълга коса е спасение за всички, които не знаят как да оформят тежки кичури, които не задържат обем.

Стил за обем

Дългата коса често няма основен обем, но проблемът може да бъде решен. Казваме ви как да го направите, ако носите каскада и имате 10 минути, за да я оформите.

 1. Нанесете спрей за обем в зоната на корените - това е, което има Matrix. Наведете главата си надолу и изсушете стилизираната зона със сешоар на топла настройка.

 2. След това срешете косата си и нанесете текстурираща пудра селективно в областта на корените.

 3. Ако остане време, извийте краищата с маша.

Еднопосочен

Ако имате нужда от празничен стайлинг, опцията с кичури, хвърлени на една страна, е добра идея!

 1. Третирайте косата с термозащитен и гел за силна фиксация.

 2. Усучете кичурите върху щипки с голям диаметър.

 3. Разхлабете леко охладените къдрици и като закрепите невидимите кичури от едната страна, хвърлете цялата купчина коса на противоположното рамо.

Модни фото идеи за полагане на каскада със стълба

Как да направите каскаден стайлинг е практически въпрос. Но първо трябва да вземете решение за конкретна опция за стилизиране. Събрахме няколко идеи за снимки - вдъхновете се!

Вечерен стайлинг

Ако обмисляте вечерно оформяне на каскадата, предлагаме да заложите на четкането: едновременно просто и с вкус.

Творческа бъркотия

Тази опция ви позволява да оформите каскадна прическа, като избягвате използването на горещи инструменти: те ще бъдат заменени от плитки, върху които можете да навиете суха коса, като предварително обработите кичурите с пяна, като High Amplify от Матрица.

Коса до коса

Все пак добър стил, предназначен за каскада с дължина до раменете! Тази прическа ще допълни хармонично както ежедневието, така и вечерта.

Какво ви трябва, за да оформите каскадна прическа?

Нека повторим: каскадата се полага доста лесно. Но в зависимост от желаната прическа може да са полезни различни инструменти и стилизиращи продукти.

Инструменти

 • Стил за изправяне или къдрене на краищата.

 • Маши - за перфектни къдрици.

 • Сешоар и кръгъл гребен за разресване.

 • Плосък гребен, ако е планиран буфан.

Стилизиращи продукти

Оформянето не е толкова просто, колкото инструментите. Трябва да се избира според различни критерии, но има и универсални средства, така че ще споделим нашата база данни, която включва:

 • термична защита,

 • мус,

 • текстуриращ спрей,

 • прах за основен обем,

 • лак за коса.

Професионални съвети

Почти сме готови - остават още няколко въпроса за отговор.

Как да поставите каскада, ако няма горещи инструменти?

В този случай си струва да се съсредоточите върху грижата: без изсушаване е трудно да се скрие несъвършенството на косата. Обичаме новата линия Hyaluron от L'Oréal Paris. Тези продукти помагат за овлажняване на косата и я правят по-плътна. След измиване срешете косата си, изчакайте да изсъхне естествено, след това разнесете стилизиращия продукт през косата си и я навийте на снопове. Разрешете след два часа и - в зависимост от резултата - разрошете косата си с ръце или я срешете с четка.

Какви прически са предназначени за средно дълга каскада с къдрава коса?

Първо, плоското гладене е най-лесният начин да контролирате къдравата коса. Второ, съветваме ви да опитате обемни кичури а ла рошава прическа.

Кой каскаден стил е най-устойчив?

Този, направен с горещи инструменти от корена до върха. Но не забравяйте за термичната защита и стилизирането.

Какво е двойна каскада и как да оформите такава прическа?

Когато работи върху двойна каскада, стилистът се опитва да направи възможно най-много слоеве-нива по целия периметър на главата, за да придаде пищност на прическата. В оформянето можете да следвате същата логика, произволно оформяйки кичури с кръгъл гребен.

Категория: