Покажете ни добър стилист, който не препоръчва използването на топлинна защита преди оформяне. Такива няма! Тези средства са задължителни за всички. Кой продукт да изберете, как действа термичната защита и какво да направите, за да извлечете максимална полза от използването му?

Какво е термична защита за косата: как работи

Топлинната защита на косата е категория продукти, които се използват преди горещо оформяне.

Докато сушим косата си със сешоар, навиваме къдриците на маша или ги изправяме с преса, ние неволно влияем върху структурата на кичурите и този ефект не може да се нарече по друг начин освен травматичен. Разбира се, най-добрият начин да поддържате качеството на кичурите е да спрете да използвате инструменти за оформяне при висока температура, но за мнозина това не е възможно.

Затова марките за красота (благодарение на тях) се занимават с предотвратяване на увреждане на косата, като пускат специална термична защита за тях.

Митът, че тези продукти за красота изглежда не действат, може лесно да бъде разсеян, като научите как действат продуктите за термична защита на косата. При измиване на косата с гореща вода, люспите на кутикулния слой на косъма частично се отварят, отслабвайки естествената им защита. Ако след това насочите поток от горещ въздух върху кичурите или преминете през такава коса с ютия, вероятността люспите да се отворят още повече е много висока, тъй като за оформяне често се използват джаджи, нагряти до температура от 200–230 градуса !

Добрата термична защита за косата е просто незаменима! След нанасяне на продукта, люспите се затварят, къдриците се изглаждат и стилизирането става по-малко травматично за тях.

Изглаждащият ефект се постига чрез различни съставки. В състава на крем или термо спрей за коса често се среща силикон, който има свойството да изправя нишките.

Между другото, професионалната термична защита на косата може да направи много. В допълнение към основната си функция, тези инструменти са способни на:

  • укрепване на дисциплината на нишките;

  • грижа за къдриците - овлажняване, подхранване и изглаждане;

  • коригирайте желания стил;

  • частично заместване на стила.

Как да изберем правилния формат на термозащита за коса?

Коя термозащита за коса е по-добра - спрей, крем или може би масло? Въпросът е сериозен, но все пак искате да намерите инструмент, който най-добре ще предпази вашите нишки от прегряване. Експертите обаче казват, че „най-добрата топлинна защита за косата“ е чисто субективна оценка, тъй като това, което е добро за фина или боядисана коса, може да не е подходящо за гъста и тонирана коса. Следователно във всеки отделен случай е необходимо да се избере термична защита, като се вземат предвид специфичните първоначални данни.

Спрей

Форматът спрей е един от най-удобните, що се отнася до термозащита на косата. Може би затова е най-често срещаният. Не е необходимо продуктът да се разнася по косата с ръце.

Когато избирате термозащитен спрей за коса, експертите препоръчват да проучите състава и да търсите продукти без алкохол. За суха коса тази съставка определено трябва да се изключи, в противен случай има риск от изсушаване на кичурите още повече.

Масло

За гладкост изберете продукти в маслен формат. Те са добри за пухкави къдрици, които се изскубват по време на оформяне. Термозащитното масло също омекотява кичурите и придава красив блясък.

Сметана

Лосион или крем със защитни функции са продукти за "гладна" коса. Такава термична защита работи почти като грижа без отмиване: предотвратява увреждането и визуално лекува нишките. След използването на този продукт косата наистина изглежда добре поддържана.

Топ термален протектор за коса

Теоретично е ясно, че термичната защита на косата е необходима, за да предпази къдриците от травматичните ефекти на гладене, сешоар и други горещи инструменти. Но каква термозащита да изберем на практика? Нека поговорим за любимите на нашите редактори.

Термозащитен крем за изсушаване със сешоар, L'Oréal Professionnel

Един от нашите редактори използва този крем повече от година. Когато бърза, забравя да го нанесе, тогава се упреква за небрежност. Тя обаче рядко попада в подобна ситуация. Инструментът е наистина готин! Първо, фактът, че това не е само грижа, но и стайлинг, веднага завладява - 2 в 1. Посочва се, че кремът има функцията да запазва паметта за формата на стайлинга - това, което е необходимо за тези, които редовно спортуват или често носят шапки. Растителният протеин и витамин Е са отговорни за храненето на нишките.

Изглежда, че продуктът се справя с всички функции на продуктите без измиване - не искате да нанасяте нищо допълнително върху косата си.

Второто предимство, което спокойно може да се нарече първо, е леката формула за термозащита. Инструментът не утежнява кичурите и е подходящ дори за фина коса.

Термозащитен спрей Iron Shape, Redken

Този топлозащитен спрей за коса е необичаен с това, че е специално проектиран да се използва при изправяне или къдрене с преса или маша.

По правило такива продукти се нанасят върху полувлажна коса, но този продукт трябва да се използва върху изсушени кичури според инструкциите. В същото време ютията може да работи в термичен режим до 232 градуса. Съгласете се, чувствате се по-спокойни, като знаете каква мощна защита на косата осигурява Redken.

Серум спрей за увредена коса Fructis "SOS Keratin" , Garnier

Какво трябва да има в състава на термозащитата за коса? През 2023 г. можем да кажем с увереност, че хранителните компоненти са добре дошли сред съставките. Garnier, например, включи растителен кератин и масло от амла във формулата.

Съдейки по името на продукта, той не може да бъде класифициран като стилизиращ продукт, но този серум може да ви изненада: тези, които са запознати с него, са сигурни, че той е необходим не само за тези, които искат да защитят кичурите по време на оформяне, но и за тези, които използват оформяне за допълнителен обем на къдрици.

Топлинна защита за коса: инструкции за употреба

Как да проверя дали термичната защита работи? Само емпирично, като го използвате преди всеки стайлинг. Разбира се, тук много зависи от ефективността на лечебната формула. Но голяма част от успеха е правилното и навременно прилагане на термозащита.

Изсушете със сешоар

След измиване на косата леко подсушете кичурите с кърпа и веднага след това нанесете термозащита върху тях. Удобно е да нанасяте продукти от всякакъв формат върху мокра коса, но за да предпазите краищата от нацепване, например, експертите съветват да използвате по-плътни текстури (крем или масло).

По-добре е да използвате спрей по цялата дължина на косата. След като нанесете термична защита, трябва да изчакате само няколко секунди - и можете да започнете обичайното оформяне.

Когато използвате преса или маша

Термичната защита на косата от преса или маша трябва да е възможно най-мощна, тъй като тези инструменти се нагряват до най-високи температури.

По правило продуктите се нанасят върху полувлажна коса непосредствено преди изсушаване и оформяне. Някои марки произвеждат професионални продукти, които могат да се прилагат върху сухи кичури. Страхотно е, защото понякога искате да накъдрите косата си спонтанно и е добре, че не можете да губите време в предварително измиване на косата.

Полезни лайфхакове

За да консолидираме материала, предлагаме да обсъдим по-подробно няколко важни въпроса за полагане.

Как да изберем защита за коса от маша, така че продуктът да изпълнява и функцията на фиксация?

Важно е да разберете, че като цяло термичната защита не трябва да замества лака за коса - тя има други задачи. Но някои продукти в тази категория имат известна степен на задържане - например термозащитният спрей Fabricate 03 на Redken.

Може ли термозащитата за коса да бъде евтина и добра?

Доста. Що се отнася до избора на термична защита, по-добре е да се надгражда върху функционалността на продукта. Склонни сме да разглеждаме и марката, знаейки, че реномираните марки правят много проучвания, преди да пуснат продуктите си в масово производство. Дори в супермаркетите можете да намерите подходящи продукти. Препоръчваме Garnier Fructis SOS Keratin Spray Serum, който осигурява защита до 230 градуса.

Имам ли нужда от отделна термична защита за блондинки?

Не, термозащитните продукти са предимно универсални. Но ако боядисвате косата си по-светло, ви съветваме да погледнете по-подхранващите текстури, характерни за кремовете и лосионите.

Как да изберем термична защита за мазна коса?

Избягвайте мазни и подхранващи крем формули. Леките спрейове са точно това, от което се нуждаете, за да избегнете утежняване на кичури и загуба на обем.

Защитата на косата от въздействието на гладене и сешоар подходяща ли е за защита на къдриците от слънцето?

Не. За да защитите косата си от слънцето, имате нужда от специални продукти с SPF.

Категория: