Решихме да обсъдим този деликатен въпрос заедно с експертите. Камуфлажът на сива коса може да изглежда различно, така че нека анализираме процедурата в детайли

Какво е камуфлаж на сива коса?

Може да се изненадате, но камуфлажът на сива коса е процедура, която е най-популярна сред мъжете. Правят го предимно в козметичните салони, като използват определени видове бои, които издържат за кратък период от време (5-10 минути) върху косата.

Какви са предимствата на камуфлажа за сива коса?

   • Това е бърза процедура.

   • По правило майсторите използват бои без амоняк.

   • Естествен резултат.

   • Наличие на процедурата както за мъже, така и за жени.

По какво се различава камуфлажът на косата от боядисването?

Разликата между тези две процедури се забелязва с просто око. Класическото оцветяване, като правило, се извършва с бои, съдържащи амониев хидроксид (амоняк) или някакъв друг компонент, който ви позволява да замените един пигмент с друг на структурно ниво.

За камуфлаж са подходящи продукти, които покриват само повърхността на косата с боя, като по този начин ви позволяват частично (а понякога и напълно) да скриете сивата коса.Друго предимство е малката инвестиция във времето. Такова оцветяване отнема максимум час, а сложните техники, като например подчертаването, могат да отнемат 3-4 часа или дори повече. Камуфлажът на косата може да се направи за 15 минути - в условията на вечно времеви натиск на живота в мегаполис, това е голям плюс.

Кой би подхождал на камуфлаж за коса

Като цяло камуфлажът е доста универсална процедура. Но в зависимост от основния нюанс на косата и процента на сивата коса, тя ще варира в ефективността.

Например, този метод работи най-добре на светла и руса коса. В този случай тонирането е по-лесно поради по-ниския контраст между основния нюанс и сивото. Можете да направите това сами с помощта на бои за коса, за предпочитане безамонячни. Например, Garnier и L'Oréal Paris имат продукти за домашна употреба, които ще помогнат за маскиране на сивата коса без никакви проблеми, особено на руса коса.

Но за брюнетки и брюнетки, особено тези, които са склонни към перфекционизъм, е по-добре да изберете класическо постоянно оцветяване. За да скриете напълно сивата коса на тъмна коса, можете да направите само с трайни бои за коса. Тонирането или камуфлажът на сива коса с такива първоначални данни, разбира се, ще намали яркостта на сиво-белия нюанс, но е малко вероятно да го скрие напълно. Друг работещ вариант е да замаскирате сивата коса с помощта на техниката за подчертаване.

В този случай е по-добре да поверите промяната на цвета на отделните кичури на опитен колорист - и се насладете на салонната процедура.

Защо камуфлажът на сива коса се счита за процедура за мъже? Експертите и нашите редактори са съгласни по този въпрос: времето на експозиция играе решаваща роля. Момичетата са по-търпеливи по въпросите на грижата за себе си. Те не виждат проблем в това да отделят 30 минути за маска за коса, да изчакат лакът да изсъхне или да оформят един час.По-силният пол е по-малко склонен да ходи в салони за красота като цяло, а бързият камуфлаж на косата при мъжете е най-добрият начин да коригирате цвета си без значителни времеви разходи.

Как се маскира сивата коса?

Какво е камуфлаж на сива коса, разбрахме. Сега да преминем към практиката: как да извършите тази процедура у дома?

 1. Първо намерете продукт, който подхожда на вашия цвят на косата. Крайният резултат до голяма степен зависи от този избор, така че подходете към задачата отговорно. Отклоненията дори с тон не са добре дошли: ние ще запазим състава върху косата за не повече от 15 минути, така че по-голямата част от косата не трябва да променя нюанса. Широката палитра от продукти Garnier Olia, както и разнообразната гама от Casting Crème Gloss, L’Oréal Paris ще ви помогнат да не сгрешите с цвета.

 2. Подгответе косата си за процедурата. Те не трябва да имат стилизиращи продукти, докато измиването на косата е най-добре да се направи един ден преди камуфлажа. Важен момент е тест за алергия към боя, който е задължителен преди оцветяване. Повече подробности за това са написани в инструкциите за инструмента.

 3. Ако сивата коса се вижда само в зоната на корените, можете бързо да оцветите само тази област. Важно е съставът да се прилага внимателно, но бързо - за да се избегне разнородността на крайния нюанс. В края на нанасянето на боята експертите съветват да се премине през косата с масажиращи движения на ръцете (с ръкавици) - за най-равномерно преразпределение на продукта.

 4. Отбележете времето и след 15 минути измийте продукта, като не забравяте да фиксирате резултата с балсам за фиксиране на пигмента. Много производители добавят туба от този инструмент към комплекта за боядисване - не забравяйте за този хубав бонус.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierКамуфлажът на сива коса е доста проста процедура. Извършва се върху сива коса с помощта на специални бои. Ако говорим за студени нюанси, тогава използваме предимно алкохолни бои за мъже. Те се прилагат буквално за 5 минути, съдържат много син пигмент и се различават от конвенционалните бои по това, че не покриват напълно сивата коса.Ако искате да замаскирате златиста коса, вземете боя с амоняк в състава, нанесете я върху мокра коса за максимум 5-10 минути и изплакнете.

Разбира се, това повдига въпроса, различен ли е мъжкият сив камуфлаж от женския? В световен мащаб не, въпреки че косите на мъжете са статистически по-плътни - някои стилисти твърдят, че им трябва повече време, за да сменят нюанса. Но този факт е по-скоро уместен за мъжете, които планират да извършат стандартно боядисване с устойчива (амонячна) боя, а не да маскират сива коса.

Най-добрите продукти за камуфлаж на сива коса

Има много малко специални инструменти, с които можете да замаскирате сивата коса у дома. И така, че резултатът да не измами очакванията, все пак е по-добре да се обърнете към професионален колорист. Въпреки това в редакцията сме подбрали няколко популярни универсални продукта, подходящи и за мъже.

Боя Olia от Garnier

Вече споменахме този продукт в нашата статия малко по-нагоре, но той заслужава по-подробно описание. През годините експертите на Garnier разработиха ефективна безамонячна формула за трайна боя и постигнаха желания резултат.

Направиха го по доста романтичен начин - с помощта на цветни масла, които замениха амониеви съединения като пигментни проводници. Сега продуктът е нежен към косата по време на процедурата по боядисване - благодарение на високия процент масла в състава, кичурите придобиват допълнителен блясък, а вие се наслаждавате на приятен аромат с нотки на пачули, жасмин и лайм. Намирането на правилния цвят за маскиране на сивата коса не е проблем, предвид голямото разнообразие от нюанси, представени в гамата.

Casting Crème Gloss от L'Oréal Paris

Няма значение дали цветът на косата ви е рус, червен, кафяв или черен. В гамата Casting Crème Gloss има 38 нюанса, така че намирането на правилния е повече от възможно.

Тази боя е идеална за камуфлаж на сива коса за жени с дълга коса: съдържа кокосово масло, което подхранва къдриците, правейки ги по-меки, копринени и по-приятни на допир. Друг плюс за тези, които искат да намалят видимостта на сивата коса, са сияйните нюанси, които ефективно прикриват сребристите коси.

Garnier Color & Shine

Друга колекция, в която можете да намерите нюанс за камуфлаж, е Color & Shine.

Производителите обещават, че с класическата употреба на боя, а именно с пълно излагане в съответствие с инструкциите, резултатът от боядисването ще продължи до 28 сесии на шампоан. Разбира се, след 15-минутно тониране ефектът вероятно ще бъде по-малко дълготраен, но за продукт без амоняк резултатът все още е впечатляващ. Трябва да се отбележи, че Garnier не може да пусне продукт без грижовни компоненти.Като част от грижата, която идва с боята, има екстракт от червена боровинка и арганово масло. Първият е отговорен за блясъка на къдриците, вторият е за тяхното хранене и хидратация.

Грижа за косата след камуфлаж

Няма значение дали побеляването е планирано за жени или за мъже, важно е да се грижите за косата след процедурата по специален начин. На примера на конкретни средства ще говорим за правилата. Запомнете!

L'Oréal Paris Elseve Low Shampoo 3 in 1 Care Color Expert

Трябва да кажа, че момичетата често са по-осведомени по въпросите на грижата за себе си, така че информацията е предимно за мъже: ако сте направили камуфлаж, за да се отървете от голям процент сива коса, препоръчваме ви да промените вашият шампоан. Интензивните почистващи продукти, които често се срещат в ежедневния арсенал за красота на мъжете, трябва да изчезнат за известно време на заден план.Отсега нататък се нуждаете от деликатен шампоан за боядисана коса, който нежно почиства скалпа и по-малко отмива новия пигмент, още повече, че не говорим за трайно боядисване, а за камуфлаж. Шампоанът Elseve Low, който не съдържа сулфати (няма да има обилна пяна), но съдържа полезното за косата ленено масло, е идеален за тази роля.

Tinting Spray Magic Retouch от L'Oréal Paris

Камуфлажът не винаги скрива напълно сивата коса. Ако трябва да маскирате остатъчните сиви кичури или повторно израснали корени преди важно събитие, използвайте тониращия спрей Magic Retouch.

На първо място, препоръчително е да го използвате за тези, които не са имали време да се боядисат отново навреме. Но дори и на кичури, които са били подложени на процедура за камуфлаж, инструментът ще работи чудесно. Основното нещо е да изберете правилния нюанс.

Лилава маска за коса Elseve от L'Oréal Paris

Понякога сивата коса след боядисване в светли цветове придобива неприятен жълтеникав оттенък. Можете да намалите активността му с помощта на специални продукти с лилави пигменти. Подходяща силно концентрирана маска се предлага от L’Oréal Paris в гамата Elseve.

Обикновено се предписва на блондинки, които страдат от факта, че нюансът след боядисване е станал твърде топъл и дава нежелана жълтеникавост.

Но дори след камуфлаж, този продукт може да стане търсен. И ако мъж с къса прическа трябва да намали нивото на жълтия пигмент, достатъчно е да използва шампоан от същата линия.

Крем против накъсване, Elseve, от L'Oréal Paris

Всяко боядисване, дори и 15-минутно, е сигнал за засилване на грижата за косата. Въпреки това, когато работите с горещи инструменти, всички къдрици трябва да бъдат третирани с термична защита - независимо дали са боядисани или не.Вижте L'Oréal Paris крем против начупване. Изпълнява всички необходими функции: действа като протектор по време на оформяне и се грижи за къдриците, като ги подхранва с биотин и витамин В5.

Съвети от стилисти

Камуфлажът не е лесна тема, затова смятаме, че е престъпление да пропуснете секцията Въпроси и отговори.

Камуфлаж на сива коса за мъже - това само салонна процедура ли е? И правят ли камуфлажни бради?

Отговорът на първия въпрос е не. Извършването на тази процедура сами не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Особено ако имате къса коса. Трябва да намерите подходящ нюанс на боя за тониране (без амоняк) и стриктно да следвате инструкциите, с едно предупреждение: времето на излагане на продукта върху косата не трябва да надвишава 15 минути. И с брада се управляват умело в доказани бръснарници.

Направих камуфлаж на сива коса и бих искал да използвам стилизиращ гел за мъже. Ще развали ли резултата?

Стилизиращите продукти обикновено не влияят на пигмента. Но употребата им не минава без следа: за да се отмие напълно гела или пяната, понякога са необходими интензивни почистващи шампоани, които измиват цвета по-бързо. Нашият съвет е да постигнете баланс. Ако не харесвате начина, по който косата ви лежи без гел, не се ограничавайте! По-добре е да се направи повторно камуфлаж няколко дни по-рано. В този случай основното нещо е вътрешният комфорт и удовлетворението от собствения външен вид.

"

Моля, покажете резултата от камуфлажа на сива коса за мъже на снимката.

Моля! Но не забравяйте, че косата ви може да се различава по структура и качество от това, което виждате на мъжа на снимката. Резултатът винаги е индивидуален.

"

Има ли алтернатива на маскирането на сива коса за мъже или това е единственото решение за камуфлаж?

Далеч не е единственият. Можете бързо да прикриете сивата коса със спрей Magic Retouch. Това ще даде бърз, но краткотраен ефект: продуктът се измива с шампоан, но определено ще ви спести, когато трябва бързо да скриете повторно израсналите корени. Следващата опция е пълно боядисване на косата. Например цветовете Excellence и Préférence от L'Oréal Paris са в състояние да се справят със задачата на 100%, не оставяйки шанс на приятели и колеги дори да подозират, че имате сива коса.

"

Категория: