В съвременния свят мъжкият маникюр вече не е нещо необичайно - процедурата отдавна е престанала да бъде женски прерогатив. Нека да поговорим за характеристиките на маникюра за мъже и да споделим нюансите на неговото изпълнение

Защо мъжете трябва да си правят маникюр?

Много мъже все още свързват маникюра само с цветно покритие или ярък дизайн на ноктите. Е, време е да изясним ситуацията.
Маникюрът за мъже включва грижа за кожата на ръцете, обработка на кожичките и укрепване на нокътната плочка.Какви са предимствата на мъжкия маникюр и защо е важен - мислиш за красотата на ноктите?

 • Благодарение на тази процедура ноктите и ръцете изглеждат добре поддържани.

 • Маникюрът е отлична хигиенна процедура, която служи за профилактика на гъбични и други кожни заболявания.

 • Процедурата е релаксираща и не причинява дискомфорт.

Характеристики на мъжкия маникюр и разлика от женския

Технологично няма толкова много разлики между мъжкия и женския маникюр. Какво е типично за мъжете?

 • Основният фокус е върху овлажняването на кожата на ръцете и укрепването на ноктите.

 • Формата на нокътя, като правило, повтаря формата на върха на пръста.

 • В мъжкия маникюр рядко изравняват нокътната плочка и правят цветно покритие.

Експертът дерматолог Мария Невская обяснява:

„По правило мъжете не получават подстриган маникюр, те имат много по-ненарушена кутикула – по-малко суха и повредени.Може би това се дължи на факта, че мъжете с работни специалности не ходят при майстори на маникюр. Тоест, това се прави от мъже, чиито кожички не са засегнати от увреждащи фактори. Жените имат по-сухи кожички поради ниските нива на тестостерон и разнообразната домакинска работа.“

Видове маникюр за мъже

Мъжете имат възможност да изберат правилния маникюр. Ще ви разкажем повече за тънкостите на всеки вариант.

Класически (изрязан) маникюр

Маникюрът с кантове, който е най-харесван от жените, едва ли е подходящ за мъжете. Класическият маникюр включва изрязване на омекотената кутикула със специални ножици или пинсети. Този метод е предназначен за груби и твърди кожички. Както отбелязахме по-горе, при мъжете кутикулата често е мека и не е необходимо да я подрязвате.

европейски

В този случай кутикулата не се отрязва. Омекотява се със специален препарат за отстраняване и след това се премества с портокалова пръчка към основата на нокътната плоча. Европейската техника е страхотна за мъжете, тъй като този маникюр е най-безопасен и щадящ меките кожички.

френски

Заслужава да се отбележи, че мъжкият френски маникюр е различен от женския. Неутралното нюдово матово покритие, което е направено за мъже, най-често прикрива жълтеникавостта или пигментацията на нокътя. В този случай ръбът на нокътната плочка не трябва да бъде боядисан в бяло, както се прави при женския френски маникюр.

Спа маникюр

Спа маникюрът се фокусира върху хидратацията и грижата за кожата.Какви стъпки включва спа маникюрът?

 • Процесът започва с обработка на нокътя и придаване на желаната форма с пила за нокти.

 • Прилага се препарат за отстраняване на кожички за омекотяване.

 • След това се провеждат спа процедури - специални вани за ръце с добавка на билки и масла.

 • След това омекналата кутикула се отстранява или избутва с портокалова пръчка.

 • Процесът завършва със скрабиране и масаж на ръцете с помощта на кремове или масла.

Хардуер

Апаратният маникюр стана най-популярен и на практика измести всички останали видове.
Извършва се с машина, която позволява нежно изпиляване на нокътната плочка, както и отстраняване на кожичките и грубата кожа на страничните гребени. За тези цели се използват специални дюзи - фрези за маникюр с различна степен на твърдост.

Инструменти за мъжки маникюр

Нека изброим инструментите за мъжки маникюр, които няма да навреди да имате у дома. С тяхна помощ можете да извършите процедурата сами.

 • Пила за нокти. Металните пили със силен абразив са нещо от миналото: те увреждат нокътната плоча и допринасят за разслояването на нокътя. Пилите с картонена основа са краткотрайни - често ще трябва да се сменят. Най-добрият вариант за домашна употреба са керамичните или стъклените пили за нокти, те са безопасни и издържат дълго време.

 • Оранжева пръчка. Перфектен за самостоятелно третиране на кожичките. Пръчката има скосен изрез, който ви позволява леко да избутате кутикулата, без да надраскате нокътя.

 • Ножица за маникюр. Те трябва да са достатъчно остри, за да придадат правилната форма на нокътя без усилие. В затворено положение не трябва да има празнини между краищата на ножицата.

 • Омекотител за кожички. За дома ви съветваме да изберете продукти на маслена основа: след тях кутикулата се поддава идеално на обработка с портокалова пръчка.

 • Баня. Ваните със сапунена вода също помагат за омекотяване на кутикулата. Можете да закупите специални вани за ръце, но всеки друг достатъчно дълбок съд ще свърши работа.

 • Овлажняващи и подхранващи продукти за кожата на ръцете и ноктите. Може да е крем за ръце или масло. Редовното овлажняване ще улесни процедурата по маникюр и ще осигури на ръцете ви добре поддържан вид.

Назовахме инструментите, които съставляват основния комплект за извършване на домашен мъжки маникюр.Сега ще говорим за допълнителни инструменти, които могат да се използват у дома, но изискват определени умения за боравене.

 • Щипки (щипки) за подрязване на маникюр. По-горе обяснихме защо мъжете не се нуждаят особено от тях. Освен това, при неумело използване на пинсети самостоятелно, съществува риск от нараняване на кутикулата и кожата около нея.

 • Тласкач. Това е метална пръчка с връх под формата на шпатула, с която майсторите избутват кутикулата. Принципът на действие е същият като този на оранжевата пръчка, но последната е по-малко травматична. Трябва да работите много внимателно с избутвач, в противен случай можете да повредите както нокътя, така и кожата.

 • Ножица за кожички. Можете да видите този инструмент в професионални комплекти за маникюр. Доста е трудно да ги използвате сами, което означава, че е рисковано. Ако никога не сте работили с такива ножици, по-добре е да потърсите помощ от професионалисти.

 • Баф. Това е инструмент за полиране на нокти. Тя е по-малко абразивна от пилите за нокти. Buff се използва за придаване на блясък на ноктите.

Как се прави мъжки маникюр?

Да започнем да тренираме. Ще ви кажем стъпка по стъпка как да направите мъжки маникюр.

Подготовка за маникюр

Тази важна стъпка не трябва да се пренебрегва.

 • Преди да започнете процеса, подгответе работното място, всички необходими инструменти и се погрижете за добро осветление.

 • Когато правите маникюра си на дневна светлина, седнете до прозореца. Ако планирате да работите на изкуствено осветление, допълнете го с насочена светлина от настолна или подова лампа.

 • Планирайте графика си предварително - не бива да бързате. Достатъчният запас от време ще ви позволи да направите маникюр с удобно темпо и да го превърнете почти в спа процедура.

 • Ако не използвате крема редовно, започнете да хидратирате ръцете си няколко дни преди процедурата. Така изключвате възможността от нараняване или порязване поради прекомерна сухота: овлажнената кожа и кожичките се третират по-добре.

За грижата за много суха и груба кожа можете да опитате Garnier Intense Care Revitalizing Cream. Ефективно лекува малки пукнатини и успокоява кожата.

Мъжки маникюр: инструкции стъпка по стъпка

Не забравяйте да започнете маникюра си с чисти ръце. Така че да започваме.

 1. Ако ноктите ви са твърде дълги, внимателно отстранете излишното с ножица.

 2. Следващата стъпка е оформяне на нокътя. При мъжкия маникюр формата на нокътя обикновено се привежда в съответствие с формата на върха на пръста. Направете това с пила за нокти. Трябва да пилите ноктите си гладко и само в една посока. Ако движите пилата за нокти наляво, това може да доведе до разслояване и увреждане на нокътната плочка.

 3. Третата стъпка ще бъде подготовката на кутикулата. Ако е плътен и обрасъл, направете топла вана със сапунена вода и по желание етерични масла.Можете допълнително да омекотите кутикулата с мазен крем. Kiehl's Ultimate Strength Hand Salve е перфектен. Съставът съдържа масло от авокадо, което има омекотяващи и регенериращи свойства. Ако кутикулата и околонокътните ръбове са достатъчно навлажнени, тогава можете да пропуснете стъпката на къпане и веднага да нанесете препарат за отстраняване върху тази област.

 4. След това отдръпнете кожичките с портокалова пръчка. Имайте предвид, че заедно с кутикулата трябва да избутате обратно прозрачния филм, който приляга плътно към нокътя - той се нарича "птеригиум" . Тази манипулация трябва да се извършва внимателно, без натиск и силен натиск.

 5. Последният етап от мъжкия маникюр е използването на подхранващ крем за ръце и нокти.

Мъжки маникюр с покритие

Мъжкият маникюр може да бъде с покритие. Майсторите използват както обикновен лак, така и гел лак.

Гел лакът осигурява допълнителна издръжливост. Такъв лак изсъхва под въздействието на ултравиолетова радиация. Основното предимство на гел лака е неговата издръжливост, той остава върху ноктите до 4 седмици. Това е особено вярно, ако правите мъжки маникюр с дизайн.

Най-модерният дизайн за мъжки маникюр напоследък е матов гел лак с геометрични шарки. Този маникюр изглежда много стилен.

Каним ви да разгледате други фото идеи за мъжки маникюр с дизайн.

Рисунки, надписи или едноцветно покритие от интересни цветове - през 2023 г. мъжкият маникюр може да бъде много различен.

Обикновеният лак за нокти не може да се похвали с рекордна издръжливост - без изтриване издържа средно 2-3 дни. Можете да покриете ноктите си с телесен лак, за да прикриете пигментацията на ноктите.

Има и специални медицински лакове, които укрепват нокътната плочка. Те са безцветни и напълно незабележими върху ноктите.

Мъжки маникюр: какво съветват майсторите?

Кой дизайн на ноктите подхожда на мъжете?

При избора на дизайн всичко зависи от вашите желания и предпочитания. Основното е, че маникюрът успешно допълва изображението, подчертава индивидуалността и изглежда подходящо. Можете да направите няколко селекции с предпочитания в областта на дизайна и да попитате капитана кой вариант би бил най-подходящ за вас. Сега стилистите за нокти вече имат достатъчно опит в мъжкия маникюр - те експертно ще ви помогнат да направите правилния избор.

Как да се грижим за кожата на ръцете и ноктите след мъжки маникюр?

Важно е да използвате хидратиращ и подхранващ крем. През студения сезон това е особено вярно: сухотата на мразовития въздух навън и работата на отоплителните батерии в помещението нямат най-добър ефект върху състоянието на кожата на ръцете.

И не забравяйте да носите ръкавици през есента и зимата.

Мога ли сам да си направя маникюр с гел лак за мъже?

Необходими са специални умения за работа с такова покритие. Маникюристите преминават специализирано обучение и редовно повишават уменията си. За красив дизайн и дълготрайно покритие препоръчваме да се свържете с доказани, квалифицирани специалисти.

Колко често мъжете се нуждаят от маникюр?

Можете да си правите сами маникюр без кантове веднъж седмично. Обработените кожички и спретната форма на ноктите са гаранция, че ръцете винаги ще изглеждат спретнати и добре поддържани.

Категория: