Гамата от цветове за коса се разраства почти ежедневно - разнообразието просто кара очите ви да се разширяват. Но какво се крие зад красивите картинки на опаковките? На въпроси отговаря експертът по цветовете на Garnier Евгений Седой

 1. Каква е разликата между професионалните бои за коса и домашните? Какви са техните предимства? Защо не се препоръчва да използвате професионални бои сами?

  В готовите комплекти за домашно боядисване вече е избран процент окислител, подходящ за извършване на процедурата сами, без специални познания за цвета. Професионалните бои не предполагат използването на готов окислител с определена концентрация, тъй като професионалните колористи в различни случаи използват окислители с различна мощност.Но за това трябва да получите подходящо образование и да можете умело да използвате получените знания. В комплектите за домашно оцветяване оксидантът е оптимално избран за конкретен цвят на боята. Производителят гарантира, че процесът на оцветяване е възможно най-удобен и безопасен.

Колористиката е цяла наука. Това знание ви позволява да избирате и смесвате цветове, създавайки желания нюанс, регулирайки техния интензитет.

Понякога професионалните бои (например крем бои) имат повишена концентрация на пигменти. Отново, тези продукти са предназначени за употреба от професионалисти, които са специално обучени да работят с пигменти.

 1. Има ли нюанси, които не могат да се получат с домашни бои, а с помощта на професионални бои?

 2. Не, няма такива градации.Боите за домашна употреба ви позволяват да постигнете същите нюанси, които можете да получите в салона. Просто трябва правилно да оцените цвета на основата и да разберете кой нюанс да изберете, за да постигнете желания резултат у дома на тази основа. На уебсайта Garnier.ru обясняваме някои от тънкостите на цвета в раздела за цветопредаване.

 1. Каква е вредността / опасността от боята по отношение на косата и скалпа?

 2. Ако използвате боята според инструкциите, приложени към кутията с боя, тогава боядисването ще бъде безопасно и няма да навреди на скалпа и косата. Ако нарушите технологията за оцветяване (правила за нанасяне, време на излагане и т.н.) - особено за изсветляване - тогава можете да нараните не само косата, но и чувствителния скалп. За да избегнете подобни моменти, преди да започнете да се боядисвате у дома, трябва да прочетете инструкциите и да направите тест за алергия.Как да се извърши такъв тест е задължително посочено в инструкциите за инструмента.

 1. Ако в състава няма амоняк, боите ще бъдат ли абсолютно безвредни?

 2. Наличието на амоняк в багрилото не го прави опасно. Опасно го прави нарушение на технологията на оцветяване.

 1. Мога ли да използвам обичайния си продукт вместо балсама за след боядисване, който идва с боята? Каква е разликата?

 2. Да, разбира се, можете да използвате обичайния си балсам за коса. Може да бъде както балсам, така и маска, в зависимост от вашите предпочитания. Но не забравяйте да се уверите, че на етикета е посочено, че този продукт е подходящ за боядисана коса. Балсамите, които идват с боята за коса, обикновено използват съставки, които помагат за компетентното завършване на процеса на боядисване и стабилизиране на цвета.

 1. По какво се различават домашните бои от различните производители?

 2. Всеки производител има свои собствени състави на пигменти и формули на багрила. Това е разликата между боите на различните марки. Разгледайте палитри, опитайте и направете своя избор.

Технолози, химици и художници работят заедно, за да създадат палитрата.

 1. Какви са тенденциите в индустрията за бои за коса, какво могат да очакват потребителите?

 2. Тенденциите са стабилни от много години. Едноцветното оцветяване в наситени ярки цветове все още е на мода. И задължително условие - косата трябва да е с отлично качество. Ето защо е много важно да се подходи отговорно не само към избора на боя за коса, но и към избора на продукти за грижа за косата.

 1. Кога трябва да отмия боята с шампоан и кога - без него? Колко време след боядисване мога да мия косата си с шампоан?

 2. По принцип боите за домашна употреба (по-специално боите Garnier) не трябва да се отмиват с какъвто и да е шампоан, тъй като те вече включват почистващ компонент. Достатъчно е просто да измиете продукта с топла вода и след това да използвате балсама или балсама, който идва с боята. Това е достатъчно, за да завърши правилно процеса на оцветяване. Ако говорим за професионални бои, тогава в края на експозицията те трябва да се измият със специален технически шампоан и след това да се използват продукти за грижа.

В салона, след боядисване, майсторът измива косата със специален технически шампоан. В домашни условия не е необходимо измиване с шампоан веднага след боядисване.

Някои производители препоръчват използването на шампоан само 72 часа след приключване на боядисването - за да се стабилизира устойчивостта на цвета. Но всъщност днешните бои не изискват да чакате, преди да измиете косата си. Можете да използвате шампоана веднага щом имате нужда. Няма нужда да ходите с мръсна коса, за да "запазите" цвета. Съвременните бои не изискват това.

 1. Как измислят и създават нюанси на цветовете?

 2. Различните производители имат различни подходи за създаване на нюанси. Но има универсална схема. Извършват се пазарни проучвания, резултатите от които се сравняват с това, което модните институции препоръчват по отношение на цвета на косата и техниките за боядисване. След това лабораториите създават формулата на пигмента, състава на пигмента и изпращат пробите на терена до експерти като нас. Експертите изпробват тези формули върху модели и изпращат своите забележки и коментари в лабораторията.Лабораторията взема предвид забележките, отстранява недостатъците, ако има такива, и връща формулата за изследване отново. Ако няма повече оплаквания, формулата влиза в масово производство. Обикновено от момента на създаване на цветова формула до появата й на рафтовете на магазините минават средно 1,5–2 години. Това е дълъг процес. В сериозни компании като Garnier, производителите на бои, особено за домашна употреба, обръщат най-голямо внимание на безопасността на процеса на боядисване и стабилността на цветовата формула.

 1. Трябва ли или не трябва да мия косата си точно преди боядисване? Защо има противоречиви мнения по този въпрос?

 2. Всичко зависи от боята, която използвате. Ако използвате устойчиви амонячни бои или безамонячни, но също устойчиви, няма нужда да миете косата си преди боядисване. Ако ще използвате тониращи бои, тогава някои производители препоръчват да измиете косата си преди процедурата за най-равномерно оцветяване.Има тониращи бои, които се нанасят върху мокра, прясно измита коса.

Разработени са специални шампоани за измиване на боядисана коса.

Устойчивите бои по никакъв начин няма да навредят на чистата коса, но шампоанът отмива естествения мастен слой от повърхността на скалпа и боядисването в този случай (особено ако нанесете трайна боя върху скалпа) може да причини леко изтръпване. Ето защо много колористи смятат, че оцветяването ще бъде възможно най-удобно, ако не измиете косата си с шампоан предния ден. В същото време има някои сложни техники за боядисване (например въздушно докосване), преди които определено трябва да измиете косата си с шампоан - така че да е ронлива. Тогава работата в техниката bouffant ще върви гладко и преходите между цветовете ще бъдат невидими.

 1. Как да боядисате косата си, за да не изцапате кожата (челото, ушите, слепоочията)?

 2. Трябва да нанесете боята много внимателно по линията на косата. В противен случай е трудно да се избегне прословутия ефект на каската. Това важи особено за тъмните и ярки нюанси. Рубинени, червени, седефени тонове видимо оцветяват кожата. За защита можете да използвате всеки мазен крем: просто го нанесете върху ушите и по линията на косата.

Ако първо нанесете крем върху кожата, тогава няма да е трудно да го измиете от боята.

 1. Обезцветителят обезцветява ли естествена или боядисана коса? Как работи?

 2. Деколорантът обезцветява всяка коса. Ако например имате тъмна основа и се стремите към супер руса, тогава можете първо да използвате обезцветител и след това да изсветлите косата си с крем боя. Обезцветителят унищожава както въведените преди това изкуствени пигменти, така и естествения тъмен пигмент.Помага да ги премахнете от косата, така че изсветляващият фон да стане прозрачен.

 1. Колко често можете да сменяте цвета на косата си без много щети?

 2. Ако преминете от светло към тъмно, тогава няма да има особена вреда за косата. Освен това, ако за тази цел използвате оцветяваща боя с кисело рН, тогава няма да има никаква вреда. Ако преминете от предварително боядисана тъмна коса (например черна - едно, две, три) към много, много светла, тогава наистина може да се нанесе увреждане на косата. По-добре е да поверите такава трансформация на професионалисти. Те имат в арсенала си специални киселинни измивания. Но при всички случаи преминаването от много тъмен цвят към много светъл винаги е стресиращо за косата. Така че помислете сериозно, преди да решите. Ако след това искате отново да се върнете към тъмния цвят, тогава силният стрес, на който със сигурност ще бъде подложена косата, също ще бъде напразен.За да избегнете подобни рискове, използвайте виртуалния цвят. Във всеки случай не се препоръчва радикална промяна на цвета на косата повече от веднъж на сезон.

 1. Кое е по-добре да се нанася боя - с четка, гребен или пръсти? Защо?

 2. Всичко зависи от боята, която нанасяте. Има сложни техники за оцветяване, които не можете да направите без четка. Ако боядисвате само кореновата зона и боята не е много течна, можете да нанесете боята директно върху корените с апликатора и да я разнесете с пръсти. Но според мен е по-удобно да нанасяте боя с четка: по този начин можете ясно да контролирате къде отива боята, върху кои части от косата.

Арсенал за домашно оцветяване. Може да е необходимо фолио за сложно оцветяване у дома.

 1. Кои са най-честите грешки, които хората правят, когато оцветяват у дома?

  Най-честата грешка е пренебрегването на инструкциите за използване на боята. Преди да започнете боядисването е изключително важно да прочетете инструкциите, които са отпечатани на опаковката или включени в нея заедно с боята за коса, окислителя и балсама.

 1. Как се комбинира домашното боядисване с различни процедури за коса (изправяне, ламиниране, възстановяване и др.)? Има ли някакви ограничения?

 2. Ако по дължината има ламиниране, кератин и т.н., тогава върху тези зони от косата не могат да се използват устойчиви бои - само тониране. Може би това е единственото ограничение. Факт е, че всяка трайна боя ще премахне ефекта от ламиниране, кератин и т.н. Ако косата е претърпяла дългосрочни процедури за грижа, тогава само възстановените корени могат да бъдат боядисани с трайни бои.

След дълготрайна салонна грижа за косата (ламиниране и т.н.) си струва да боядисвате само растящи корени.

 1. Защо някои хора имат резултат от тонизиране за седмици, докато други се отмиват почти веднага? Може ли да се тонира боядисана коса?

 2. Тонирането на боядисаната коса определено е възможно. Но степента на стабилност на цвета зависи от средствата, които сте използвали. Тонирането (не бъркайте с боядисването) може да се направи и с устойчиви бои, но трябва да запомните, че в състава на устойчивите багрила пигментите са много малки, предназначени да проникнат в косата през кутикулата. Следователно, когато се оцветяват с устойчиви багрила, пигментите ще се измият по-бързо: те просто не могат да останат между люспите на кутикулата поради малкия си размер. Ако използвате тониращи бои, те няма да проникнат в косъма и ще образуват вид пигментиран филм на повърхността му.Тези пигменти са достатъчно големи, за да се фиксират между люспите на косъма, така че се отмиват по-бавно. Тоест, ако използвате тониращи средства, тогава резултатът ще продължи по-дълго - такъв парадокс. Имайте предвид обаче, че тониращите бои не се отмиват напълно „до нула“. Цветът на косата все още няма да бъде точно същият, както преди използването на оцветителя. Устойчивите бои от своя страна се наричат устойчиви, защото променят цвета на косата завинаги, тоест никога няма да се измият до нюанс, близък до естествения - само корените ще растат в родния си цвят. Тези нюанси трябва да се вземат предвид при избора на боя за тониране. Ако имате, например, повредена изрусена коса, тогава за да получите "дълготраен" стабилен резултат, изберете тониращи бои.

 1. Трябва ли да сменям боята периодично, ако се боядисвам редовно? Защо?

 2. Ако редовно боядисвате косата си в един и същи нюанс - да кажем, че харесвате златната осмица - тогава е по-добре да използвате същата боя.Не е нужно да го променяте. Ако сте доволни от сянката и състоянието на нишките след процедурата, тогава за здравето на косата е по-добре да останете верни на боята, която използвате постоянно.

Категория: