Понякога самият естествен цвят на косата е благоприятен за експериментиране със сложно оцветяване, но това не може да се каже за черните къдрици. Това не е лесна основа, особено за подчертаване. Стилистите обаче свикнаха

Черна коса: подчертаване на черти

Време е да признаем, че през 2023 г. класическите акценти върху черна коса не са предназначени. Днес стилистите предпочитат да оцветяват къдрици и отделни кичури тъмна коса по други начини. Популярни са техники като balayazh, ombre, shatush и air touch.За да направите красива черна коса (така че да изглежда актуална, а не старомодна), трябва да имате много опит като колорист.

Всичко това обаче не означава, че е абсолютно невъзможно да пробвате мелиране върху черна коса. Оцветяването в тази техника е разделено на много видове. Калифорнийското подчертаване все още е на мода, венецианското изглежда стилно. Основното нещо е да изберете правилните нюанси за творчество, независимо в салона или у дома.

На снимката демонстрираме как изглеждат модните акценти върху черна коса. Имайте предвид, че няма примери за радикален контраст. Ако има цвят от гамата на русото, то той е заобиколен от различни „роднини“, които осигуряват плавни преходи от един нюанс към друг.

Плюсове и минуси

Имате черна коса и вече сте разгледали снимки преди и след подчертаване, но не можете да решите дали трябва да направите тази процедура? Предлагаме да претеглим плюсовете и минусите.

Да започнем с положителните страни.

 • Мелирането е добро решение за тези, които искат да маскират сивата коса.

 • Това оцветяване не изисква толкова чести актуализации като монохромното. Въпреки че у дома не е толкова трудно да оцветите повторно израсналите корени днес. Ева Лонгория ни демонстрира това във видеото:

 • Можете да изберете правилната опция за подчертаване за почти всяка дължина.

 • Тази техника ви позволява да добавите визуален обем към стила.

Нека поговорим и за отрицателните страни.

 • За подчертаване може да се наложи да изсветлите или изрусите кичурите. Между другото, понякога се ограничават до тях.

 • Понякога, когато изсветлявате черна коса, можете да получите зеленикав или червен оттенък.

 • Процедурата отнема повече време от оцветяването в един цвят.

 • Много е трудно да научите сами някои методи за подчертаване.

Видове подчертаване

Ако имате черна коса и търсите подходящата опция за подчертаване, вие сте на правилната страница. Изберете!

Класически

Този метод на оцветяване се практикува от майстори от десетилетия. Но ако през 20-ти век се смяташе, че яркото платинено русо върху черна основа изглежда готино, тогава класическото често подчертаване на черна коса трябва да изглежда различно - ние го демонстрираме на снимката.

Виждате, че избраните кичури (обикновено не по-широки от 5 милиметра) не са боядисани в русо, а в тъмно кестеняво и други нюанси на кафявата палитра. И тези опции, разбира се, отговарят на тенденциите, основната от които е естествеността.

венециански

Тъмната основа е предпоставка за венецианско подчертаване. Корените не се засягат от това оцветяване, но иначе няма строги правила. Майсторите избират кичури с различни обеми по хаотичен начин, така че резултатът да не се окаже графичен и линейно коригиран. И да, нюансите на боята не трябва да се различават от основата с повече от 2-3 тона.

американски

Не е лесно с американски акценти. Преди се смяташе, че има нужда от червени нюанси, но сега тази техника има повече общо с калифорнийските акценти, които познаваме. Може дори да се каже, че това са близнаци в света на цветовете.

Във всеки случай изискванията към тях са едни и същи.

Майсторите работят с широки щрихи в произволен ред, опитвайки се да имитират резултата от работата на слънчевите лъчи . Използват се два или три допълнителни нюанса, свързани с основата. Те придават текстура на прическата.

Често

Не препоръчваме да пробвате често мелиране върху дълга черна коса. При класическото изпълнение на тази техника не може да се избегне старовремският ефект. Но ако много искате, можете леко да го преобразите, като го комбинирате с омбре. Няма да е лесно: по-близо до корените е необходимо да се извърши фино подчертаване, което трябва плавно да се превърне в равномерно оцветяване на върховете.

Воал

Искате ли да опитате мелиране, но се страхувате да изложите цялата маса коса на боя? След това изберете техниката на воала. Това в много отношения напомня на сегашното класическо подчертаване - и изборът на меки нюанси, и необходимостта от използване на фолио, и желанието за линеен подбор на кичури на същите интервали.

Но има разлика: само горният слой коса участва в боядисването. Такова подчертаване успешно ще падне както върху дълга, така и върху къса черна коса.

Идеи за снимки за боядисване според дължината на косата

Много хора се чудят как изглежда мелирането върху черна коса с бретон. Трябва ли да оцветявам кичурите на лицето и как да го направя правилно? Предлагаме ви да видите как стои мелирането на различни дължини и различни прически.

Дълга коса

Ако планирате да опитате мелиране върху права дълга коса, съветваме ви да се погрижите за качеството на кичурите, като засилите грижата им предварително.

На тъмна коса, особено черна, несъвършенствата са по-впечатляващи.


Какви прически вървят добре с акценти? Най-различни, независимо дали става въпрос за къдрици, положени с помощта на техниката на четкане, начупени кичури или разрошена опашка.

Коса със средна дължина

Светлата коса и черната коса със средна дължина са страхотна комбинация според нас. При дълга дължина класическото или честото подчертаване може да направи изображението по-тежко, а косата до раменете ще представи това сложно оцветяване по най-добрия начин.

В същото време къдриците могат да бъдат с различна дължина - с такава комбинирана прическа препоръчваме венециански или калифорнийски акценти.

Цветното подчертаване, например с помощта на червена боя, също ефективно ще падне върху черна коса със средна дължина.

Ако изберете кафяв нюанс, оцветяването може да се "разхожда" не само на костюмирани партита и партита, но и на работа.

Къса коса

Съществува мнение, че мелирането за момичета с къси прически е противопоказано. Снимката по-долу е доказателство, че това не е така. Разбира се, класическото подчертаване, което започва от корените, може да бъде трудно. Но по-„спокойните“ версии на тази техника са много търсени сред собствениците на прически с пикси и боб. Между другото, с къса коса, палитрата от приемливи цветове може безопасно да се разшири.

Има и по-ярък контраст между основния цвят на косата и нюансите, избрани за актуализиране на външния вид.

Но в този случай повторното боядисване също ще трябва да се прави по-често, отколкото момичетата с дълга и средна коса. По правило израсналите корени са по-забележими на къса коса.

Акценти с бретон

Мислили ли сте не само за подчертаване, но и за правене на бретон? Може би е време да промените радикално изображението. Но преди да реализираме нашите планове, ви съветваме да претеглите всичко - поне вижте как изглежда подчертаването с различни опции за бретон.

Направо

Тук има строго правило: бретонът трябва да бъде боядисан по същия начин като основната част от косата. Бъдете готови да актуализирате подчертаването след 1,5 месеца - докато е по-добре да се доверите на професионалист, защото работата е почти бижу.

Разкъсан

Накъсаният бретон обикновено е част от спокойна разпусната визия. Калифорнийското подчертаване ще подкрепи тази концепция за стил. Защо не потърсите вдъхновение в 80-те?

Наклонено

Косият бретон, модерен през последните 5-7 години, по-често се смесва с боядисване с помощта на техники балаяж или шатуш, но подчертаването на воала също може да подчертае красотата на прическата. Има повече свобода със страничен бретон: можете да го използвате в боядисване или да го оставите непокътнат.

Как да подчертаете: техника за боядисване на черна коса

Експертите препоръчват подчертаване на черна коса в салона с опитен майстор. Има поне две причини. Самоувиването на кичури във фолио, особено в задната част на главата, е по-трудна задача от домашното изрусяване. Освен това черната коса не е лесен за изсветляване „материал“. Нека поговорим за някои от нюансите на подчертаването, за да можете да прецените дали можете да го направите или не.

 1. Като начало е важно да разберете дали е необходимо да избелите или изсветлите кичурите. Можете да пропуснете тази стъпка, ако планирате да изпробвате акценти върху черна коса с помощта на тъмнокафяви бои.

 2. Но за да станат светлокафяви или светлокафяви (да не говорим за руси), кичурите определено ще трябва да бъдат изрусени.

 3. Ако говорим за подчертаване на черна боядисана коса, тогава ще е необходимо обезглавяване на кичурите. В противен случай цветовете може да не се сприятеляват. За подчертаване на боядисана коса определено е по-добре да отидете в салона.

 4. След като подготвите основата, трябва да изберете метод за подчертаване. У дома най-често практикуват боядисване на кичури със специална капачка. На снимката виждате как изглежда и подчертаваме, че най-важното при този метод е равномерното издърпване на кичури с еднакъв обем, за да се изсветли.

Методът за домашно подчертаване (гребен) е препоръчан от експертите на Garnier. Ще ви трябва боя, гребен със средни (по-близо до фини) зъби и щипки за коса. Първо, разделете косата си на зони. Срешете всеки от тях на свой ред, като първо потопите гребена в боята, така че продуктът да остане между зъбите (по-добре е да изтриете излишната боя върху гребена със салфетка).Не е необходимо цялата коса да се третира по този начин. Можете да минете само с горния слой, като по този начин направите подчертаване на воала.

В салоните, като правило, подчертаването се прави с фолио. Това позволява на боята да работи оптимално върху избраните кичури и предпазва останалата част от косата от попадане в оцветяващия състав.

Препоръки за грижа за косата след процедура

Успешно открояване? Честито! За да увеличите максимално този ефект, ви съветваме да обърнете специално внимание на грижата за косата. Нека ви кажем какви средства се показват на къдриците след оцветяване.

 1. Да започнем с шампоана. Трябва да има надпис „За боядисана коса“. Например Garnier, L’Oréal Paris, Kiehl’s и други производители на козметика за грижа за косата имат подходящи опции. Основната задача на тези продукти е да почистват нежно косата, защитавайки цвета.Шампоан „Годжи. Дълготраен цвят”, например, за това е отговорен екстрактът от годжи бери в състава.

 2. Да преминем към балсама. За подчертана коса има доказана опция в гамата Elseve. Продуктът е с ламиниращ ефект.

  Евгений Седой Цветен експерт, GarnierЦветовите тенденции са стабилни от много години. Това определено е плътен цвят, наситен, ярък. И задължително условие - косата трябва да е с отлично качество. Ето защо е много важно да се подходи отговорно не само към избора на боя за коса, но и към избора на продукти за грижа.
 3. Вече казахме по-горе, че тези, които планират подчертаване, трябва предварително да се погрижат за състоянието на нишките. Има универсално средство, което може да се използва както преди, така и след оцветяването. Това е масло за коса. Много начини да го използвате. Можете да нанесете продукта върху сухи кичури след оформяне или например да добавите няколко капки към маска за коса, за да подобрите нейния подхранващ ефект.Ако имате време, нанесете маслото върху къдриците си един час преди измиване с шампоан, като увиете косата си в топла кърпа. Garnier има подходящ кандидат - маслото-еликсир Transformation. Съдържа цял набор от масла: авокадо, слънчоглед, маслина, кокос и ший, всяко от които има уникални грижовни свойства и подобрява красотата на косата.

Категория: