Понякога резултатът от оцветяването изобщо не отговаря на очакванията ни. Ако нюансът е избран неправилно или боята се държи непредсказуемо, обезглавяването на косата ще спаси ситуацията

Какво е ецване на косата?

Обезглавяването на косата е процес на премахване на пигмента в резултат на боядисване. С други думи, това е измиване на косата. В резултат на това косата възвръща естествения си цвят.

Веднага да отбележим, че обезглавяването е процедура на химическо въздействие върху косата. Специалният състав повдига люспите на кутикулата на косъма и прониква дълбоко, за да започне химическа реакция, в резултат на която пигментът се разрушава и отмива.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierДекапитацията е отстраняване на пигменти, въведени преди това чрез различни багрила. Обезглавяването се използва и ако искате да изсветлите боядисана коса.

Кога е необходимо обезглавяване?

Преди декапсулиране, оценете съотношението риск-полза от тази процедура. В някои случаи можете просто да коригирате нюансите чрез тонизиране и да изчакате косата да порасне отново.

Нека да изброим ситуациите, когато цветното почистване е наистина необходимо:
  • резултатът от боядисването не ви подхожда - оказа се грешен нюанс или се оказа, че резултатът не ви подхожда;

  • желание да се върнете към естествения си цвят;

  • желание за изравняване на цвета след многократно боядисване, когато боята пада върху косата на петна;

  • почистването на косата е показано преди боядисване, ако къдриците преди това са били боядисани в тъмни цветове.

Видове обезглавяване

Обезглавяването може да бъде повърхностно или дълбоко. Те се различават по силата на ефекта върху пигмента. Всеки конкретен случай изисква индивидуален подход, съобразен със състоянието на косата и крайната цел. Нека поговорим повече за видовете обезглавяване.

Повърхностно ецване

Такова нежно пране става със специален избелващ прах. Обезглавяването с прах в комбинация с шампоан е чудесно за уеднаквяване на цвета или коригиране на нюанса.

Дълбоко обезглавяване

За да изведете например наситен черен цвят, е необходимо по-агресивно въздействие върху пигмента. Към избелващия прах се добавя 3% или 6% окислител. Тази формула за измиване на косата действа достатъчно ефективно и бързо - съставът се държи върху нишките за не повече от 50 минути. Важно е да разберете, че след дълбоко обезглавяване е наложително да възстановите къдриците: те ще се нуждаят от дълбока хидратация и интензивно хранене.

Как да направите обезглавяване на косата у дома?

Вкъщи обезглавяването с прахове и окислители не си струва да се прави. Само майстор, който има съответния опит и е запознат с основите на химичните процеси, може да спази всички пропорции и да избере последващата грижа.


Разработени са специални бои за самостоятелно бране, например E0 "Decolorant" от Garnier.

Ето няколко съвета от нашия експерт Евгений Седой как да се измиете сами.

  1. За да не получите ефекта на изгаряне на корените, трябва да обезглавите, без да отлагате тази процедура за дълго време след последното боядисване: по този начин ще увеличите шансовете за получаване на по-равномерен цвят. Няма нужда да чакате цял месец, за да обезглавите.

  2. Преди обезглавяване можете да оцветите в обичайния си нюанс и на следващия ден или два дни по-късно да извършите обезглавяване.

  3. В никакъв случай не трябва да се спестява обезглавяващ агент - в противен случай има висок риск от получаване на петна в резултат на изчистване на косата от пигмента. Следвайте златното правило за боядисаната коса. Наистина е важно съставът да се прилага щедро, така че всички пигменти, доставени преди това в косата, да бъдат унищожени и отстранени с помощта на E0, например.

Някои момичета предпочитат да използват народни средства. С тяхна помощ наистина можете да изсветлите косата си, макар и само с един, в най-добрия случай два тона. Нека разгледаме по-подробно всеки от тях.

Скъпа

Натуралният мед има озаряващи свойства. Съдържа ензими, които участват в окислителните реакции.Съдържанието на тези вещества е много малко, така че медът е практически безвреден за косатаРазтопеният на водна баня мед се нанася върху чиста, влажна коса и се оставя за няколко часа или дори цяла нощ. За забележим ефект такова обезглавяване у дома ще трябва да се повтори няколко пъти с интервал от няколко дни.

Лимонов сок

Голямото количество аскорбинова киселина в лимона му придава озаряващи свойства. Можете да използвате плодов сок или да го смелите и да го нанесете върху косата си като маска за 30-40 минути. Внимание: след такова киселинно измиване трябва интензивно да овлажните косата си.

Кефир

Този ферментирал млечен продукт често се използва като маска за укрепване на косата, забравяйки, че може частично да отмие боята от къдриците. Вярно е, че за да подейства върху боята, трябва да се държи върху косата около 2 часа, като се увие с кърпа.

Сода бикарбонат

С помощта на сода можете също да намалите интензивността на нюанса и дори да изсветлите кичурите. Този метод е подходящ за момичета, чиято коса е предразположена към омазняване, тъй като содата за хляб може да изсуши косата много.

Всички тези методи не гарантират, че цветът ще излезе равномерно и бързо. Следователно обезглавяването на къща с помощта на народни средства не може да даде предсказуем резултат. Препоръчваме да се свържете с професионалисти и да не рискувате здравето и красотата на косата си.

Грижа за косата след обезглавяване и измиване

Моля, имайте предвид, че цветното обезглавяване е агресивна процедура за косата. Ако не възстановите къдриците след измиване, тяхното качество може да пострада и ще трябва да забравите за красивия блясък.


Какво е важно да вземете предвид при грижата за косата след обезглавяване?
  • Необходимо е интензивно подхранване и овлажняване на къдриците, възстановяване на кутикулата на косъма.

  • Опитайте се да не използвате високотемпературни стилисти или да нанасяте продукти за висока топлозащита преди стилизиране.

  • В грижата трябва да използвате продукти без измиване: маслата и спрейовете ще придадат блясък и блясък на косата ви.


Направихме селекция от ефективни продукти, които помагат за възстановяването на косата.

Шампоан, балсам и маска Fructis SuperFood "Papaya" от Garnier

Възстановяващата серия продукти, която включва шампоан, балсам и маска, ще се притече на помощ на сухата и увредена коса, включително в резултат на обезглавяване, коса.

Натурални съставки като екстракт от папая и кокосово масло интензивно подхранват и овлажняват косата. Именно комплексното използване на тези инструменти ще постигне оптимален резултат. Балсамът се нанася след всяко измиване на косата, а маската се използва 1-2 пъти седмично.

L'Oréal Paris лилав шампоан и маска

При мариноване на русото, кутикулните люспи се издигат, което позволява на активния състав да проникне дълбоко в косъма. Понякога резултатът е непривлекателен жълт или червен оттенък. Виолетовият пигмент, според теорията на цветното колело, неутрализира жълтия и червения спектър.

Шампоанът и маската L'Oréal Paris Elseve Color Expert съдържат този пигмент, така че редовната употреба на тази линия ще осигури на блондинката благороден студен тон.

Botanicals Спрей за грижа за косата Гераниум. Radiance Elixir" от L'Oréal Paris

Незабавно преобразете порестата и непокорна коса с L'Oréal Paris Elixir of Radiance Spray. Маслото от цветя на здравец, соя и кокос има положителен ефект върху нишките. Ефектът от употребата е видим веднага: косата е гладка, блестяща и мека.

Garnier Botanic Therapy Repair Oil Cream

Никога не се уморяваме да говорим за ползите от термичната защита, а за тези, които са правили обезглавяване на косата, тя е просто необходима. Ако не можете да откажете горещ стил, трябва да се опитате да сведете до минимум вредата от въздействието на висока температура на сешоар и стилисти. Крем-масло от Garnier не само издържа на температури до 230 ° C, но също така прави косата еластична и плътна.

L'Oréal Paris Elseve кератинова маска

Кератинът е най-важният помощник в процеса на възстановяване на косата след измиване. Това вещество изглажда люспите на кутикулата на косъма и "запечатва" накъсаните краища. Освен кератин, маската от L'Oréal Paris Elseve съдържа рициново масло и витамин В5, които са важни за здравия вид на косата. След нанасяне маската се отмива с топла вода, а косата се попива внимателно с кърпа.

Почистване и пране: съвети от стилисти

Как се обезглавява косата?

E.Побеляла: „Нанасянето на обезглавяващ агент започва от краищата на косата, тъй като там концентрацията на пигменти е по-голяма: колкото по-отдалечен е участъкът от корена, толкова пъти хипотетично може да се боядисва по-рано. И така, постепенно преминаваме от краищата към корените, тъй като има много по-малко пигменти в корените. ”

Възможно ли е да не обезглавите косата, а просто да боядисате грешния цвят с друга боя?

Боядисването на косата върху друга боя е изпълнено с неочаквани нюанси, затова се препоръчва измиване преди боядисване в нов цвят.

Коя коса не трябва да се обезглавява?

Не е тайна, че много тънката, суха и чуплива коса е по-добре да не се подлага отново на агресивни процедури.

"

Категория: