Мислите ли, че за блондинките е по-лесно да експериментират с цвета на косата, отколкото за брюнетките? Някога може би беше така, но технологията не стои неподвижна и сега тъмнокосите момичета имат не по-малко възможности - дори по отношение на сложно оцветяване

Характеристики на комплексното боядисване на тъмна коса

Сложното боядисване, предназначено за тъмна коса, е многостранна тема. Ако по-ранните стилисти практикуваха предимно класическо подчертаване на брюнетки, сега се търсят различни техники, включително, да речем, балаяж.

Колористичното "меню" за брюнетки наистина се разшири значително. Но изборът на комплексно боядисване за тъмна коса през 2023 г. не трябва да бъде импулсивен - в крайна сметка това обикновено е сложна и скъпа процедура, която отнема много часове.

Когато предлага този или онзи подход, опитен майстор трябва да вземе предвид формата и чертите на лицето, структурата и дължината на косата.

През последните години момичетата бяха помолени да се оцветяват, така че резултатът да изглежда възможно най-естествен, сякаш изрусените кичури са резултат от слънчеви бани, а не от упоритата работа на стилист.

Предимства

Момичетата седят на стола на стилиста по 5-10 часа, не само за да печелят харесвания в социалните мрежи.

Комплексното оцветяване има и други предимства. Например възможност:

 1. експериментирайте с външния вид, без да докосвате корените на косата;

 2. визуално коригирайте овала на лицето;

 3. направете стила визуално по-обемен;

 4. прикриване на сива коса и цъфтящи краища;

 5. преоцветявайте по-рядко.

Недостатъци

Недостатъците на сложното оцветяване лежат на повърхността:

 1. трудност при извършване на процедурата у дома;

 2. процедурата в салона струва в пъти повече от боядисването в един цвят;

 3. отнема време (въздушно докосване, например, прекарайте около 8-10 часа в кабината).

Кой ще подхожда и кой не?

Когато вземете решение за сложна техника на оцветяване, поемате известни рискове. Дори през 2023 г. никой не е сто процента застрахован от неуспехи по време на смяна на цвета на косата, но с правилния подход намирането на техника, която ще подчертае красотата на вашите къдрици, няма да е трудно.

Преди да седнете на стола при майстора или да купите боя за домашно оцветяване, съветваме ви да се запознаете с всички техники (ще говорим за тях по-долу) и да изберете фотопример за идеала, във вашия мнение, резултат: нашият опит показва, че през очите на стилистите много по-лесно се обработва информацията.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierСпоред мен теорията за цветовите типове е нещо от миналото, следователно през 2023 г., а още повече през 22-ри и 23-ти, има смисъл да изберете нюанс на косата за цвета на очите и тена на кожата. Когато избирате боя, консултирайте се със специалист, но е по-добре да има няколко от тях. Например с фризьор, гримьор и стилист, които ще ви помогнат да създадете завършен вид.

Можете да направите сложно боядисване с почти всяка дължина на косата. Вярно е, че омбре е по-скоро прерогатив на собствениците на къдрици със средна и дълга дължина, но същият балаяж, например, може да бъде изпробван от момичета с къс боб.

Сложно боядисване на тъмна коса: инструкции стъпка по стъпка

Алгоритъмът зависи от избраната техника. Нека да разберем как да направим омбре - сложно оцветяване, което е най-лесно да се направи у дома.

  • Първо купете боя, която ще се сприятели с основния нюанс на косата. Той трябва да е по-светъл от естествения ви цвят и в хармония с него. Ако имате затруднения с избора, можете да отидете по по-простия начин - използвайте изсветляваща крем боя Colorista Ombre Effect от L'Oréal Paris. Той е в състояние да изсветли всеки естествен нюанс с няколко тона. Гребенът ще ви помогне да постигнете плавен преход на цветовете.

  • Преди да започнете да оцветявате, тествайте продуктите за възможна алергична реакция. Обикновено това се прави 48 часа преди насрочената процедура – по-точна информация ще намерите на опаковката. Видеото по-долу демонстрира как да направите теста, ако се боядисвате с цветовете на L'Oréal Paris.

  • Много е важно да почистите косата от замърсявания, както и от стилизиращи продукти и допълнителни грижи - в противен случай резултатът от боядисването може да бъде непредвидим.

  • Срешете къдриците и разделете цялата маса коса на около осем части. Закрепете всяка с еластична лента, където е планиран преходът на цвета.

  • Разредете оцветяващия състав според инструкциите и го разпределете с четка през косата под еластичната лента. Композицията трябва да се нанася възможно най-щедро по-близо до върховете, защото там трябва да се получи най-светлият тон.

  • Свалете гумените ленти точно преди измиване с шампоан. За да закрепите резултата и да овлажните къдриците, използвайте балсам за боядисана коса.

Модерни техники за боядисване на тъмна коса през 2023 г.

Да преминем към основното - опциите, които са актуални за брюнетките през този сезон.

Шатуш

Шатуш е техника, която включва разтягане на цвета, за да симулира ефекта на естествено изсветлена от слънцето коса върху кичури.

За боядисване най-често се избират руси цветове, но понякога се използват и кафяви нюанси - например, ако се пробва сложно боядисване върху черна коса.

Този метод е подобен на омбре, но в по-малко твърда рамка. На снимката можете да видите, че повечето върхове са боядисани в по-светъл нюанс и само отделни кичури са боядисани в този светъл цвят почти от самите корени.

Шатуш визуално скрива разделените краища, което, разбира се, не отменя необходимостта от редовно коригиращо подстригване, но този проблем наистина е по-малко забележим на светлите кичури, отколкото на тъмните.

балаяж

Сложното боядисване, предназначено за дълга тъмна коса, често се извършва с помощта на модерната техника балаяж.

В средата на 2000-те момичетата избираха силен контраст между основния нюанс на косата и подчертаните кичури. Днес доминира модата за естественост.

Признати професионалисти препоръчват използването на близки, близки цветове. Опитват се да избягват ярки нюанси на русото или да ги използват в минимални количества.

Омбре

Тази техника не изисква специални умения. Може би дори не е необходимо да търсите прозорец със стилист, можете да се справите сами с омбре у дома.

Тази техника се препоръчва за момичета със сърцевидно лице. В съчетание с компетентна прическа, омбре оцветяването може визуално да коригира пропорциите (тясна брадичка и широко чело) и да направи изображението хармонично.

Въздушно докосване

След омбрето ще поговорим за техниката air touch, която се счита за една от най-трудните в оцветяването. Изпълнението му отнема почти цял ден и това при условие, че майсторът има голям опит и изключително търпение, за да постигне красив резултат.

Препоръчваме тази техника за тези, които имат побелели коси.

Това е много забележимо на тъмна коса, но не трябва да се боядисва напълно, а частично, маскирайки зад кичури пепеляви нюанси.

Брондинг

Коя си ти - блондинка или брюнетка? След резервация ще бъде трудно да се отговори еднозначно на този въпрос.

Част от косата с тази техника остава естествена, а част се боядисва в светъл нюанс и, за разлика от резултата от работата в техниката ombre, за непрофесионалистите няма да е лесно да проследят цветовите преходи.

Обичаме как този сложен цвят работи върху средно дълга тъмна коса. Но момичетата с дълги къдрици също ще могат да добавят мистерия към образа си по този начин.

Трудно боядисване на тъмна коса, като се вземе предвид дължината: идеи за снимки 2023

„Свобода“ и „естествено“ са две думи, които се чуват все по-често тази година, когато се обсъжда боядисване на коса. От една страна, ние се стремим към условно „скрит“ цвят, за който никой не знае. От друга страна, не искаме да бъдем ограничавани от някаква рамка.

Но експертите все пак съветват да разчитате на опита на стилистите, когато става въпрос за избор на техника за боядисване в зависимост от дължината на косата. Ще разкажем и покажем как изглеждат резултатите от боядисване в сложни техники върху различни прически.

Коса със средна дължина

На снимката по-долу можете да видите колко сложно боядисване се прилага върху тъмна коса със средна дължина. Противно на опасенията на съмняващите се, техниката омбре изглежда супер актуална - ако изберете боя не пет-шест тона по-светла от основата, а само два-три.

Искате ли да привлечете вниманието към средно дълга коса? Разгледайте по-отблизо възможностите за оцветяване с помощта на техниката air touch.

Дълга коса

Сложното боядисване на коса за брюнетки, които имат дълга права коса, почти няма ограничения.

Например, балаяжното оцветяване върху кестеняви къдрици изглежда много модерно.

Дългата къдрава коса е добра основа за боядисване с помощта на техниката шатуш. Не забравяйте само, че къдравата коса първоначално е по-уязвима в структурата си, така че трябва да започнете да се подготвяте за боядисване предварително. Говорихме за това подробно тук.

Къси прически: боб, боб, пикси

Ако сте мислили, че е невъзможно да опитате сложно боядисване върху къса тъмна коса, значи е време да разсеете този мит.

Да, трудно е да се направи омбре, въпреки че удълженият боб вече ви позволява да работите в тази техника. Градуираната карета изисква по-обмислена и сложна схема - можете да помолите майстора да оцвети с помощта на техниката балаяж или шатуш.

И ето как студените нюанси изглеждат на момичетата с пикси прическа. Забелязахме, че тази къса прическа има обединяващ потенциал: Instagram е пълен със страници, където момичета с къса коса общуват активно.

Избор на боя за коса у дома

Надяваме се, че в тази статия вече сте намерили фото пример за сложно оцветяване за тъмна коса, който бихте искали да повторите. Време е да обсъдим боите, с които е удоволствие да се работи у дома.

L'Oréal Paris Excellence крем боя (супер светло русо естествен нюанс)

Когато става дума за тъмна коса, за комплексно боядисване трябва да изберете бои с характеристика "изсветляване" . Както показва мини-изследване, проведено от редакторите, няма много такива нюанси на пазара за красота - открихме един от тях в L’Oréal Paris. Веднага ви предупреждаваме: получаването на чисто русо, като момичето на опаковката, няма да работи от първия път - къдриците ще изсветлеят с около четири тона.

Но за модерното сложно оцветяване не е необходим повече контраст. За грижа за кичурите е добавен прокератин към грижата Excellence.

Garnier Color Naturals (нюанс E0 Super Blonde)

Искате ли да подчертаете тъмните къдрици с бои от светлата гама? Garnier има сянка, която изсветлява кичурите до шест тона.Може да се използва за боядисване в техниките shatoush и balayage, както и за изрусяване на кичури преди други методи за промяна на цвета на косата. Създателите са включили три грижовни масла (маслина, авокадо и ший), както и компоненти, които помагат да се скрие сивата коса след първото третиране.

L'Oréal Paris Préférence Cream Color (нюанс Marseille)

За най-естествен резултат намерете светлокафяв цвят, който е свързан с нюанса на косата ви. Много красив, според нас, тон - "Марсилия" в скалата на предпочитанията.

Боята е устойчива, така че работи ефективно както с тъмни къдрици, така и със сиви. В същото време продуктът едновременно се грижи за косата и й придава блясък благодарение на светлоотразителните пигменти в състава.

Грижа след боядисване на коса в тъмни цветове

Независимо дали косата ви е дълга или къса, е не по-малко важно да се грижите правилно за тъмните къдрици след сложно боядисване, отколкото за светлите. От това до голяма степен зависи колко време ще ви радва резултатът.

 1. Попитайте стилиста с какъв шампоан да измиете къдриците след боядисване и те ще ви отговорят: със специален, за боядисана коса. Подходящ, например, стягащ шампоан Fructis "Goji. Устойчив цвят. Съдържа цяла гама полезни за косата компоненти: витамини B3 и B6, лимонови протеини и годжи бери.

 2. За мнозина не е тайна, че след всяко боядисване кичурите се нуждаят от допълнителна влага.

  Препоръчваме да вземете ламиниращ балсам от гамата Elseve на L'Oréal Paris: той не само възстановява косата и я подхранва кичур по кичур, но също така работи за удължаване на ефекта от боядисването.

 3. При сложно оцветяване често се използват нюанси на русото. Когато работите с тъмни нишки, резултатът понякога става зелен. Маската Elseve с лилави пигменти може да неутрализира нежелания нюанс, както и да направи цвета по-студен.Може да се използва редовно, като се оставя върху кичурите за 10 минути след измиване с шампоан.

 4. Сухите краища след боядисване са ситуация, с която е съвсем реалистично да се сблъскате. Освен подхранващи маски ви съветваме да си набавите продукти за грижа без измиване. Подходящ, например, крем Botanic Therapy от Garnier.

  Съдържа прополис и пчелно млечице, които омекотяват и подхранват косата. Къдриците изглеждат по-добре след първото нанасяне.

Съвети за стилисти

Препоръчайте сложно боядисване за момиче с тъмна права коса и бретон.

Няма много данни, но ако сте споменали бретон отделно, тогава е възможно да искате да го подчертаете с помощта на оцветяване. Според нас най-доброто решение би било оцветяването с помощта на техниката балаяж с акцент върху нишките, оформящи лицето.

Имам тъмна коса и боб прическа. Обмислям варианти за сложно оцветяване. Кое да избера през 2023 г.?

Ако имате права коса, препоръчваме air touch. Ако къдрава - shatush.

Искам да освежа външния вид и да направя сложно оцветяване, използвайки техниката на бронзиране. Просто се съмнявам дали това решение ще бъде от полза, ако имам тъмна права коса?

Съжаляваме, че не прикачихте снимка, но брондирането обикновено е универсална техника, която подхожда на повечето брюнетки. А ако се съмнявате в избора на нюанси, препоръчваме ви да използвате услугата за виртуално оцветяване на официалния уебсайт на L’Oréal Paris или Garnier.

Категория: