След изрусяване или боядисване в нюанси на русото често се появява неприятен страничен ефект - пожълтяване на косата. Нека да разберем откъде идва, как да се отървем от него и как да избегнем нежеланото пожълтяване при следващото оцветяване

Причини за пожълтяване след боядисване или изсветляване

Има няколко фактора, които могат да причинят грозно пожълтяване на косата.

Влияние на околната среда

Твърде твърдата вода и различни примеси в нея допринасят за бързото измиване на цвета, което кара косата да придобива жълт оттенък. Такава вода също влияе отрицателно върху качеството на косата: тя може да стане пореста и чуплива. В резултат на това къдриците бързо „раздават“ пигмента и вместо привлекателен студен блясък на косата се появява нежелана жълтеникавост.

Лошо оцветяване

Използването на неподходящи багрила, недостатъчната или прекомерна степен на избистряне са чести причини за жълт оттенък. Най-често жълтеникавостта се появява в резултат на самооцветяване. Ако искате да извършите процедурата у дома, важно е да изберете правилната боя и да осигурите компетентна грижа за косата след боядисване.

Предварително боядисана коса

Ако искате да изсветлите вече боядисана коса, съветваме ви да се свържете с професионални колористи.Често това е лошо замислената комбинация от няколко нюанса, която дава селска жълтеникавост. Професионалистите ще ви помогнат да избегнете това: те ще изберат правилната боя без златисти и жълти пигменти.

Как да премахнете жълтеникавостта на косата след боядисване у дома?

Ако вече сте изправени пред задачата да премахнете жълтеникавостта от косата си, предлагаме няколко ефективни начина. Не се притеснявайте, с модерните средства премахването на жълтеникавостта няма да изисква от вас да полагате специални усилия или да отделяте много време.

Използване на тониращ балсам

Тонираният балсам е помощно средство, което може да „почисти“ русото от жълтеникавостта. Инструментът може да промени оригиналния нюанс с един или два тона.

Специални шампоани

Неутрализиращите жълти шампоани съдържат виолетови пигменти, които ефективно „деактивират“ жълтия пигмент на повърхността на косъма. Опитни колористи съветват да използвате тези шампоани 1-2 пъти седмично като алтернатива на обичайния си шампоан.

Маски и балсами за премахване на жълтеникавостта

Тези продукти се борят с пожълтяването и се грижат за косата и често имат защитни свойства. При използване на балсам или маска върху къдриците се образува дишащ филм, поради което цветът се измива по-бавно.

Домашни средства за неутрализиране на пожълтяването

Интернет е пълен с лайфхакове за премахване на жълтеникавостта и рецепти за маски от съставки, които винаги са под ръка. Използването им не винаги е ефективно. Освен това някои рецепти съдържат компоненти, които не са най-полезни за косата, по-специално сода, водороден прекис, лимонена киселина: те могат да навредят на къдриците, да ги направят сухи и чупливи.

Салонни процедури

Ако забележите, че цветът, получен в резултат на боядисване на косата, бързо губи наситеност и се появява жълтеникавост, това е сигнал да се свържете с опитен колорист. В салона ще ви кажат истинската причина за матовостта на цвета и появата на жълт оттенък. Може би въпросът е в техниката на оцветяване и недостатъчна или неправилна грижа след процедурата.

Преоцветяване

Ефективен начин за премахване на пожълтяването на косата след изсветляване е повторното боядисване. Имайте предвид обаче, че тази опция принадлежи към категорията на радикалните, тъй като честото използване на устойчиви бои може да нарани косата. Съветваме ви да прибягвате до повторно оцветяване само ако изброените по-горе методи не работят. По-добре е да поверите такава радикална мярка на професионалист, особено ако вече е имало неуспешен домашен опит.

Препоръчва се за четене:

  • Как да направите акценти у дома
  • Как да изберем изсветляваща боя за коса?
  • Как да боядисаме корените на косата у дома? Различни начини

Изсветляване на косата без пожълтяване: техника на боядисване

За да получите красиво русо в резултат на боядисване, е важно да изберете правилната боя. Златните и червеникавите нюанси са по-склонни към пожълтяване, така че основният съвет е да избирате студени цветове.

Например, гамата Préférence Cool Blondes на L'Oréal Paris е палитра от красиви супер готини блондинки без намек за жълтеникавост. Основната тайна на тази серия е, че съставът на боята включва обемни оцветяващи пигменти, които запазват оригиналната яркост на цвета.

Алгоритмите за действие за различните видове оцветяване са до голяма степен сходни.

  1. Първо, задължително направете тест за евентуална проява на алергични реакции. За да направите това, боята се нанася върху малък участък от кожата 48 часа преди процедурата. Ако няма отрицателни сигнали, можете спокойно да боядисате косата си.

  2. Боята и проявителният крем се смесват в пластмасов или стъклен съд.

  3. Срешете косата и я разделете на части според избраната техника.

  4. Започнете да боядисвате косата от корените до върховете. Косата в темпоралните зони се боядисва последна.

  5. След времето, посочено в инструкциите, отмийте боята с топла вода.

Préférence Cool Blondes идват и с маска, която трябва да се нанесе след боядисване. Специални лилави пигменти неутрализират жълтите тонове за студени къдрици.

Как да се отървете от жълтеникавостта: съвети от стилисти

Какви бои да избера, за да не се налага да премахвам пожълтяването на косата си?

"

"

Вярно ли е, че неправилната грижа за косата може да предизвика пожълтяване и след това да трябва да я премахнете?

Ако след изсветляване или боядисване в светли цветове не сте преминали към специални продукти за боядисана коса, тогава жълтеникавостта може да се почувства за много кратко време. Факт е, че продуктите за боядисана коса съдържат специални компоненти, които защитават цвета, благодарение на което се запазва оригиналната яркост на нюанса.

Как да запазим русото хладно и да премахнем пожълтяването?

Евгений Седой, експерт по цветовете на Garnier препоръчва: „За да запазите русото прозрачно, периодично използвайте интензивно почистващи шампоани. С тяхна помощ можете качествено да премахнете остатъците от продукти за стилизиране и грижа от повърхността на косата.

Как да се грижите за косата си след изсветляване?

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisНа избелената коса във всеки случай в крайна сметка ще се появи жълтеникавост, тъй като косата става по-порьозна след изсветляване и всичко, което попадне върху нея по-късно (продукти за грижа, вода), съдържа златист пигмент, който ще се утаи на структурно ниво и постепенно ще придаде жълт цвят на косата. По-добре е да използвате неутрализиращи продукти, като лилав шампоан и балсам, които са в линията Elseve Color Expert.

Вече отбелязахме важността на специалната грижа за боядисаната коса. Средства от серията Goji. Траен цвят" от Garnier Fructis е идеален за изрусена и подчертана коса. Шампоанът и балсамът не само надеждно защитават яркостта на цвета до 10 седмици, но и възстановяват увредената коса.

Ако след изрусяване косата ви е станала непослушна и суха, Garnier Fructis Transformation Elixir Oil ще укроти къдриците ви, като ги подхрани и овлажни. Продуктът може да се нанася както на мокра, така и на суха коса.

"

Категория: