Сивата коса се появява поради нарушаване на естествената пигментация на косата. Това се случва най-често по три причини: генетична предразположеност, възрастови промени, липса на витамини и минерали. Нека да разберем как да нарисуваме сива коса у дома

Характеристики на боядисване на сива коса

Независимо от причините за появата на сива коса (това може да се случи и на фона на стрес), структурата на косата се променя. Може би сте забелязали, че сивата коса е по-груба и непокорна. Количеството меланин, което е отговорно за цвета, е намалено.Поради натрупването на въздушни мехурчета в структурата на косъма, външният му слой се уплътнява. Къдриците стават по-малко еластични, косата се накъсва по-лесно и се нуждае от допълнително подхранване.

Въпреки факта, че сивата коса не предизвиква много негативизъм в наши дни, тя все още обърква мнозина и ги кара да търсят начини да я прикрият. Но тук е важно да се има предвид, че боядисването върху сива коса има много характеристики.

По време на боядисване пигментът по-трудно прониква в косъма поради неговата плътност. Ето защо производителите непрекъснато работят върху подобряването на формулите, предназначени да прикрият сивата коса.

Как да изберем боя за сива коса?

Преди се използваха само трайни бои с амоняк за маскиране на сива коса. Между другото, те са популярни и днес. Но на пазара за красота се появиха и безамонячни продукти с по-мек състав. Нека да разберем кое е по-добре да боядисаме сива коса по отношение на ефективността на оцветяването.

Устойчива амонячна боя за сива коса

Боите за коса, съдържащи амоняк, отдавна са доказали ефективността си в борбата срещу сивата коса. Амонякът ви позволява да отворите люспите на кутикулата на косъма, така че оцветяващата композиция да проникне достатъчно дълбоко, за да маскира успешно сивата коса.

Безамонячни бои за сива коса

За радост на бютихолиците, прогресът не стои неподвижен - включително по въпроса за боядисването на сивата коса. Производителите предлагат съставки, които работят като алтернатива на амоняка.

Например, сред боите с "меко действие" , линията Olia от Garnier се е доказала добре. Вече по името можете да познаете, че в състава има масла. В тази ситуация тяхната задача не се ограничава до грижата за къдриците. Именно маслото служи като проводник, който доставя пигмента на косъма.

Нашият съвет е да четете внимателно етикетите. По правило марките посочват как работи продуктът и дали може да покрие сивата коса.

Спрей за временен сив нюанс

Ако не сте имали време да освежите оцветяването си, Magic Retouch спрей от L'Oréal Paris идва на помощ. Разпределя се върху кореновата зона - процедурата ще отнеме не повече от минута, а сивата коса ще бъде магически скрита. Разбира се, това е временна мярка.

Как да прикриете сива коса върху тъмна коса?

Обикновено брюнетките започват да алармират за сивата коса по-рано и по-активно. Не защото вероятността да се появи на тъмна коса е по-висока. Причините са във визуалното възприятие: сивата коса е по-забележима на черни и кафяви кичури.

Ако процентът на сивата коса не е по-висок от 5%, препоръчваме да изберете тон, който е идентичен с вашия естествен цвят на косата. Тенденцията за естественост продължава да набира скорост. Намирането на подходящия нюанс ще бъде лесно в Garnier, например в линията Color Sensation, и в L’Oréal Paris в колекцията Excellence.

Ако има повече сива коса, можете да помислите за избор на цвят от светла палитра. На този фон нежеланият сив цвят е по-малко забележим (когато косата порасне отново).

Друг начин за прикриване на сивата коса е да опитате сложно боядисване. Такива видове като balayage, shatush, класическо подчертаване ще ви помогнат да се справите със задачата.

Как да прикрием сивата коса за блондинки

Блондинките са късметлийки: на русата коса сивата коса е по-малко забележима. Ето защо много жени след 40 години избират бои от светла гама. L’Oréal Paris има страхотна селекция от руси нюанси в гамата Préférence.

В началните етапи на побеляването на косата колористите препоръчват на момичетата да опитат сложно оцветяване с помощта на студени пепеляви нюанси.

Сивата коса просто се губи. С такива първоначални цветове могат да се използват и полутрайни бои, тъй като целта не е внимателно да се боядисва всеки побелял косъм.

Как да рисувам сива коса върху руса коса?

По-остър, отколкото за блондинките, проблемът с боядисването на сивата коса е за момичетата с руси къдрици - особено ако естественият нюанс е по-близо до тъмния.

Съветваме ви да се придържате към светлокафявата гама: нюансите на тази палитра изглеждат много естествени и естествени. Единственият съвет е да "намалите температурата" на цвета.

Студените тонове са по-близо до сивото и няма да създадат дисхармоничен контраст със сивото.
Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisАко едно момиче има светла тънка кожа и сини очи, тогава студените и неутрални нюанси са по-подходящи за нея. Ако момичето има тъмни или зелени очи, а кожата има топъл тон и има лунички, тогава топъл цвят е по-подходящ. Ориенталските момичета са по-топли нюанси на русото, отколкото студено. Но това са само общи препоръки - в живота всичко е по-индивидуално.

Как да боядисаме сива коса: домашно боядисване

Ние предлагаме инструкции стъпка по стъпка.

  1. Първо изберете боя, която може да покрие сивата коса. Днес е лесно да се направи дори онлайн.

  2. Прочетете внимателно инструкциите на боята и тествайте за евентуална алергична реакция 48 часа преди планираната процедура. Споделяне на видеоклип от L'Oréal Paris с подробности как да го направите.

  3. Важно е да извършвате всяко боядисване върху коса, освободена от стилизиращи продукти и грижа без измиване.

  4. Започнете да разпределяте оцветяващия състав от зони, където концентрацията на сива коса е по-висока. Тъй като сивата коса е по-трудна за боядисване, на тези зони трябва да се обърне повече внимание. Но това не означава, че боята трябва да бъде преекспонирана.Ако инструкциите за времето на експозиция са 30-40 минути, тогава на 39-та минута можете да отидете под душа.

  5. Отмийте боята с топла вода, като използвате продукти, предназначени за боядисана коса. Временно не се препоръчва шампоан за интензивно почистване: той ще допринесе за ускореното "бягство" на пигмента. След почистващото средство използвайте балсама, който идва с боята. По правило такива продукти помагат за фиксиране на цвета и се грижат за боядисаната коса.

Модни техники за боядисване на коса за прикриване на сива коса

Нека разберем как да скрием сивата коса с различни видове боядисване.

Класическо едноцветно боядисване на коса

Най-лесният начин да скриете сивата коса е да изберете цвят, който като брат близнак е подобен на вашия естествен нюанс. Боядисването от цвят в цвят ви позволява да подновявате по-рядко в случаите, когато се налага поради измиване на пигмента.

И израсналите корени могат да бъдат маскирани със спрей Magic Retouch. Между другото, услугата L’Oréal Paris ще ви помогне да спестите време в търсене на оптималния нюанс, благодарение на който можете да пробвате различни цветове за коса онлайн.

Класически акценти

Тази техника е позната на мнозина. Да, сега не е толкова популярно като балаяж или шатуш, но по отношение на маскирането на сивата коса класическото подчертаване може да свърши отлична работа.

Кичури, избрани на кратки интервали, се изсветляват и/или оцветяват изцяло от корена до върха. Сивата коса в такъв модел е органично загубена. Основното нещо е да изберете студени светли нюанси за оцветяване. В идеалния случай това е пепелно русо или перлено-платинени нюанси.

балаяж

Под хаштага balayage в Instagram има повече от 3 милиона публикации. Но ако някой не е запознат с тази техника, ще я представим накратко. Боядисва се само част от косата. Избраните кичури са изсветлени, за да се създаде ефект на избелена от слънцето коса.

Тази техника е обичана заради способността си да прави стила визуално по-текстуриран и обемен.

Но балаяжът е готов да "предостави услуга" на тези, които имат първата си сива коса. Много от тези, които са избрали тази техника, повтарят оцветяването само след 6 месеца. Наистина, в сравнение с боядисването на косата в един цвят, резултатът от балаяж ще изисква актуализиране много по-късно.

Шатуш

Шатуш, за разлика от техниката балаяж, е по-малко фокусиран върху маскирането на сивата коса. Факт е, че работейки в техниката shatush, майсторите не засягат зоната в корените и разпределят боята върху селективни нишки, като променят вдлъбнатината от скалпа от 5 до 10 см. В този случай скрийте сивата коса на тъмно косата, както в случая с балаяж, няма да работи.

Как да прикрием сивата коса с естествени бои?

Как да премахнем сивата коса с бои за коса, знаем отлично.Как къна и басма ще се държат върху коса със сива коса, може да се разбере само чрез опит. И резултатът често е непредвидим. Ако получите зеленикав оттенък върху нишките (и това се случва с естествени бои), коригирането на тона с бои за коса няма да е лесно. Известно е, че къната се отстранява трудно. Така че дори няма да посмеем да дадем съвет.

Съвети за стилисти

Какво да правим със сива коса на тъмна коса?

Има два варианта. Отпуснете се и се приемете такива, каквито сте. До известна степен сивата коса се превърна в тенденция днес. Вижте само как изглеждат органичните жени на снимката, които не спорят с природата.

"

Но много хора се чувстват по-комфортно, когато сивата коса върху тъмната коса е внимателно прикрита. За да направите това, препоръчваме да изберете устойчиви багрила, които ще дадат очаквания резултат.

"

Как да скриете сивата коса на тъмна коса, ако не сте имали време да актуализирате боядисването?

За хора като вас измислихме чудесен инструмент - Magic Retouch спрей. Дори и да сте гуру за управление на времето, силно препоръчваме да държите бутилка от този продукт у дома. Само за 1 минута ще ви помогне да маскирате сивата коса на косата, точно както коректорът се справя с несъвършенствата на кожата.

Кой е най-добрият начин да прикрия сивата си коса, ако няма да мога да актуализирам боядисването си през следващите месеци?

В този случай има смисъл да направите класическо подчертаване. Подчертаваме, че е важно да използвате светли пепеляви нюанси при боядисване - те ще създадат фон, на който сивата коса няма да бъде толкова забележима.

"

Какво е предпигментация и как помага, ако трябва да боядисате сива коса?

Предпигментацията е предварително боядисване за запълване на изрусената коса с пигмент.Това ще помогне на втория етап, когато ще извършите пълно оцветяване, за по-ефективно боядисване на сивата коса. Да, тази техника често се използва за предпазна мрежа, но много съвременни бои за коса се справят със сивата коса без подготвителен етап.

"

Как да рисувам сива коса върху тъмна коса?

Опитайте Garnier Color Naturals Crème. Нека започнем с факта, че в гамата има много нюанси както за брюнетки, така и за жени с кафяви коси. Но го ценят заради състава му. Формулата за грижа за балсама след боядисване включва микс от масла (авокадо, маслина и ший), които подхранват къдриците след процедурата.

Как да се грижим за боядисана сива коса?

Съгласете се, след оцветяване искате да запазите цвета ярък и наситен възможно най-дълго. Споделяме тайни, които ще помогнат с това.

  1. Използвайте боядисан шампоан. Подходящ вариант от линията "Color Expert" от L'Oréal Paris. Производителите потвърждават, че шампоанът, заедно с балсама, възстановява косата и защитава цвета до 10 седмици, а също така придава блясък на къдриците.

  2. Известно е, че боядисаната коса има нужда от допълнително подхранване. И ако все още са първоначално сиви - маска за коса им се показва двойно. Ние обичаме Garnier Fructis Superfood Goji Berry. Тази маска може да се използва по класическия начин под душа или може да се нанесе върху краищата след изсушаване на косата като терапия без отмиване.

  3. Следвайки съветите на експертите, много хора избират студени нюанси от гамата на русото при наличие на побелели коси. Шампоанът и маската с лилави пигменти ще ви помогнат да поддържате тяхната „температура“ и да неутрализирате нежеланото пожълтяване.

Категория: