Заедно с мелирането и други техники за получаване на сложни цветове, методът за релефно боядисване на косата набира популярност. Как се различава от, да речем, балаяж и омбре? И струва ли си да го повтаряте у дома?

Какво е релефно боядисване на коса?

Възможно ли е изобщо? Или говорим за оптични илюзии, визуален ефект? Най-напред.

И така, релефното боядисване на косата е метод за изсветляване, който работи изключително с тънки кичури.

Експонирането се извършва под фолиото - за да се получи максимално избистряне, а също и така, че цветните нишки да не влизат в контакт със съседните.

Особено атрактивни светли акценти изглеждат на представители на топъл цветотип. И още нещо, което е важно да имате предвид: само момичета с естествен цвят на косата трябва да разчитат на предвидимата работа на слънцето.

Цветните къдрици, напротив, могат да избледнеят под въздействието на ултравиолетовите лъчи. И като цяло е по-добре да се скриете от яркото слънце, така че не забравяйте да носите шапки и да използвате продукти със SPF. Между другото, това изобщо не означава, че трябва да откажете релефното боядисване - можете да го направите след като се върнете от морето, особено след като изглежда красиво както на тъмна, така и на руса коса.

Плюсове и минуси

Красивите акценти не са единственото предимство на оцветяването в релефна техника. На какво друго съветват експертите да обърнете внимание?

 • Смятаме, че едно от основните предимства на релефното боядисване на косата е възможността да се маскират единични сиви косми - това, разбира се, е удобно, защото ви позволява да се боядисвате по-рядко.

 • Изсветляването дори на част от кичурите прикрива проявата на нежелана жълтеникавост.

 • Полагането с това оцветяване не изглежда плоско, появява се текстура, визуален обем.

 • Релефното оцветяване, за разлика от техника като подчертаването, позволява по-плавни цветови преходи.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisРелефното оцветяване може да се сравни с подобни техники на балаяж и шатуш, а основният плюс на тези техники е един - няма нужда редовно да оцветявате корените.

Ще бъде честно да говорим за минусите. Първо, релефното оцветяване, като мелирането или друго оцветяване, не се препоръчва за повредена коса.По време на процедурата нишките се изсветляват и това, както знаете, изсушава косата. Второ, не е толкова лесно да повторите сами релефното подчертаване (понякога тези концепции се комбинират), а цената на боядисването в салона е многократно по-висока от цената на боята за коса.

За кого е подходящо релефното боядисване на коса?

Според експерти през 2023 г. техниката на релефно подчертаване на косата ще достигне ново ниво на популярност. Ще кажем (и ще покажем на снимката) как изглежда резултатът в зависимост от оригиналния цвят на косата.

Блондинки

Relief blonde помага, когато трябва да освежите руса коса или да скриете жълтеникав оттенък - болката на много блондинки.

Трябва да кажа, че релефното боядисване на коса за блондинки също е чудесна възможност за постигане на по-студен цвят без пребоядисване на целите къдрици.

Платинената или перлена боя ще се справи със задачата за такова "охлаждане" .

Брюнетки

Релефното боядисване на коса за брюнетки с топъл цветен тип се счита за най-изгодно, но според нас всеки може да разреди тъмните къдрици със светли петна. Друг въпрос - каква боя да избера за това? Ако имате кестенява коса, изберете подобен нюанс с няколко нюанса по-светъл.

Но за черна коса и къдрици със студени кафяви нюанси, препоръчваме да изберете нюанси на пепеляв и тъмно-меден спектър.

Тъмно русо

Колористите знаят, че релефното боядисване за светлокафява коса е чудесен изход, ако нямате търпение да актуализирате цвета на къдриците си, но не искате да оставите естествения си тон завинаги.

Наистина, нюансите на светлокафявата коса са много красиви, така че изборът на боя за релефно оцветяване трябва да се подхожда без бързане. Сред модерните нюанси са кремаво русо, светло русо и пепелно русо.

Червенокоси

Релефното боядисване е подходящо и за червена коса. Често се използва за омекотяване на огнения нюанс на къдриците. Снимката показва колко интересно изглежда червената коса след процедурата на това сложно оцветяване.

Трудно е да повторите това у дома: майсторите използват няколко нюанса наведнъж - от червената палитра и от русата гама. В резултат на това виждаме наистина артистични акценти върху косата.

Релефно оцветяване според дължината на косата: идеи за снимки

Техниката на релефно оцветяване до голяма степен зависи от прическата и дължината на косата. Събрахме примери за опции, които не могат да не вдъхновяват.

Къса коса

Умерено късата коса е много подходяща основа за релефно боядисване. На прическа боб, например, разтягането на цвят изглежда много модерно.

При пикси подстригването релефното боядисване на цялата маса коса е доста рядко, но няколко акцента върху бретона (както и формата на бретона) не противоречат на тази техника.

Коса със средна дължина

Средната коса (дължина до раменете) е най-удобна за работа. Вярно е, че не препоръчваме да правите релефно оцветяване на прическа със стълба: съществува риск да получите старомодна прическа. Най-благоприятен резултат ще получите, ако косата е с еднаква дължина.

Ако желаете, можете да направите бретон и да не го изключвате от общата схема на оцветяване.

Дълга коса

Момичетата с дълги къдрици най-често прибягват до техниката на релефно боядисване на косата. Тази техника е обичана, защото такова боядисване изглежда еднакво добре както на права, така и на къдрава коса, подходяща за тези, които избират каскадни прически и тези, които не могат да си представят себе си без бретон.

Основното нещо е да решите върху коя част да се съсредоточите.

Няма достатъчно обем в корените? След това трябва да се „положат“ единични светли кичури по цялата дължина на косата.

Течни съвети? В този случай косата се боядисва ⅔ от дължината, като се отстъпва ⅓ (или дори по-малко) от корените.

Как да направите релефно оцветяване: техника стъпка по стъпка

Релефната техника за оцветяване не е най-лесната за самостоятелна работа, така че има смисъл да я избирате у дома само за тези, които имат значителен опит в областта на оцветяването.

Как се извършва такова оцветяване? Няма да поставяме в отделен параграф необходимостта от проверка на боята за възможна алергична реакция от кожата. Това се разбира от само себе си и такъв тест се прави 48 часа преди процедурата.

 1. Най-важният момент е разделянето на косата на зони. Удобно е да направите това с гребен с тънка опашка. Често се боядисва само косата на горния слой. Те са разделени на не много широки секции и започват да работят с всяка от тях. Други почистват и бодат с бръснарски щипки, за да не пречат.

 2. Накарайте първия раздел да работи. Между кичурите за боядисване трябва да има интервали от 1-2 см. Поставете кичурите върху фолио и нанесете крем боя. Увийте цветните нишки във фолио. Направете същото за останалите секции.

 3. Кичурите по-близо до задната част на главата могат да бъдат увити в двоен слой фолио и изгладени (около 30 секунди, температура - около 140 градуса) - това ще ускори процеса на излагане на боята.

 4. След задържане на боята за необходимото време, отстранете фолиото и отмийте боята. Ако остане време и усилия, можете да боядисате къдриците преди измиване.

Популярни въпроси относно релефното оцветяване

Темата не е от най-лесните, затова има много въпроси. Нека отговорим на най-често срещаните.

Какво боядисване през 2023 г. да изберете за светлокафява коса - релефно или балаяж?

По отношение на тенденциите балаяжът е по-актуален. Но много зависи от вашите предпочитания. Балаяжът включва боядисване на повече кичури и те са избрани по най-хаотичния начин. Релефното оцветяване е много по-ясно и по-текстурирано, тъй като много тънките нишки се изсветляват на определен интервал.Що се отнася до оцветяването у дома, по-удобно и по-лесно е, разбира се, да работите с помощта на техниката на балаяж.

"

Искам да направя релефно боядисване на косата - моля, споделете примерни снимки (за брюнетки)!

С удоволствие. На кафява коса е напълно възможно да играете с бои както от светли, така и от тъмни цветове.

"

"

Подходящ ли е релефният метод на оцветяване, ако основата е розово русо?

Защо не? Може да не е толкова лесно да изберете нюанс, но върху розовите къдрици, отблясъците и преливките изглеждат красиви. Основното нещо е да се гарантира, че тонът на боята „по температура“ съответства на цвета на по-голямата част от косата. За ярко розови къдрици е подходящо платинено русо. А за нежните напудрени - дискретно кремаво русо.

Може ли да се нарече релефното боядисване на коса за блондинки тенденцията на този сезон?

Не можем да кажем, че тази схема на оцветяване, както и подобната техника на докосване на ръцете, са водещи в модните класации, но със сигурност са актуални. Техният плюс е, че са подходящи за оцветяване както в студени тонове, така и в топли.

"

Правила за грижа за косата след релефно боядисване

Ако все още не сте оцветили (и още повече, ако вече сте го направили), не пропускайте тази стъпка.

 1. Всеки майстор ще каже, че след боядисване е необходимо да коригирате набора от продукти за ежедневна грижа за косата. Шампоанът, балсамът и маските трябва да бъдат създадени специално за боядисана коса. Това а) ще защити жизнеността на цвета и б) ще запази къдриците хидратирани и блестящи.Обърнете внимание на линията Elseve "Color Expert" . Създаден е и за подчертана коса. Всички продукти от линията съдържат ленено масло, което подхранва косата и насърчава ефекта на ламиниране.

 2. Всеки, който използва инструменти за горещо оформяне (сешоарът също е един от тях), трябва да използва термозащита. Това ще помогне да се запази не само цветът, но и здравият вид на къдриците.

 3. А за тези, които са избрали да оцветят боята от русата палитра, препоръчваме да си вземете лилава маска или цялата гама лилави продукти. Те ще помогнат за неутрализиране на нежелания жълт нюанс, който може внезапно да се появи на нишките известно време след боядисването.

Категория: