С помощта на грима гримьорите правят различни чудеса: визуално стесняват лицето, повдигат скулите и увеличават очите. И защо фризьорите и колористите са по-лоши? Те също са способни на много - измислиха например контуриране на косата. Това е набор от процедури, за които си струва да говорим по-подробно

Контуриране на косата - какъв вид боядисване е?

Това е името на интегриран подход за подстригване, оцветяване и стилизиране за визуална трансформация на лицето. Ефектът от контурирането на косата може да се сравни със скулптурирането.

Играйки със светлина и сянка, стилистите изпълняват различни желания на клиентите: правят чертите на лицето по-ясни, увеличават или намаляват челото, стесняват лицето.

Разбира се, клиентът получава само визуален ефект, но на снимката преди и след работата на стилиста виждаме, че контурирането на косата е ефективна процедура, макар и не лесна.

Основни принципи на техниката за контуриране на косата

Контурирането на косата е техника за боядисване, напомняща скулптуриране на лицето и стробинг. Само вместо бронзант и хайлайтър, майсторите работят с бои от различни цветове. С тъмните нюанси обемите се скриват, а със светлите, напротив, се подчертават. Въпреки сложността на процедурата, тя се счита за относително нежна за косата, тъй като се боядисват само малки зони.

Характеристики на контуриране на косата в зависимост от вида на лицето

Да преминем към основния материал - към опциите за оцветяване, като се вземе предвид формата на лицето.

Визуална корекция на кръгло лице

Стилистите предлагат да коригират кръглото лице чрез смесване на цветове върху нишките близо до лицето. Корените и върховете се боядисват в светъл нюанс, а по-тъмният цвят се използва върху сегмента от челото до брадичката.

Понякога тъмната боя се нанася само от вътрешната страна на косата, създавайки ефект на сянка върху лицето.

Контуриране на квадратно лице

Ако имате квадратно лице и тъмна коса, можете да изсветлите няколко кичура на лицето. Например, някои стилисти поставят леки акценти във временната зона и областта на брадичката.

В този случай на блондинките се предлага първо да оцветят косата си в по-тъмен нюанс и едва след това да изсветлят кичурите близо до лицето.

Контуриране на триъгълно лице

Момичетата с триъгълно лице са склонни да се оплакват от големия контраст между челото и брадичката им. Стилистите предлагат следното решение: потъмнете косата в корените, а около лицето, напротив, изсветлете.

Основното нещо е да се уверите, че преходът на цветовете е плавен, в противен случай можете да получите нежелан визуален ефект на разделяне на лицето на две части.

Визуална корекция на овално лице с контуриране на косата

В случай на овално лице, основният съвет е да не вреди. Момичетата с класическа форма на лицето имат много възможности за маневриране, така че можете да разширите списъка с изисквания. Защо не добавите визуален обем към косата си с балаяж и сложна прическа?

Или да подчертаете цвета на очите, като изберете правилния нюанс на боята?

Контуриране на косата за сърцевидно лице

За тези с тясна брадичка и широко чело има два стратегически правилни хода. Първо изсветлете косата в зоната от ушите до долния контур на лицето. Второ, добавете малко акценти към челото, за да балансирате цвета.

Последната стъпка ще бъде излишна, ако направите омбре оцветяване: така или иначе ще бъде в хармония със сърцевидното лице.

Оптична корекция на издължено лице с контуриране на косата

Когато говорят за оцветяване за издължено лице, експертите често цитират Сара Джесика Паркър като пример.Как тя просто не експериментира с оцветяване, въпреки че според нас е възможно да се разшири визуално лицето не само с помощта на сложни техники за омбре и балаяж.

Ще започнем с прическа. Дългата коса с удължено лице само подчертава тази черта на външния вид. Балансира пропорциите на класически боб със средна дължина.

И ако говорим за контуриране на окосмяването по лицето, важно е да следвате едно просто правило: по-тъмните кичури трябва да присъстват в корените и върховете, а по-светлите кичури на нивото на лицето.

unsplash.com/AutriTaheri Направете теста

16

Колко дълга е косата ти?

 • Обичам и нося супермини!
 • Средно, тоест точно под раменете.
 • Аз съм от онези, които се тревожат на фризьора, независимо как отрязват няколко сантиметра повече от дългите ми къдрици.
 • Трудно е да се опише - имам класическо боб.
2/6

Какво харесвате най-много във външния си вид?

 • Гъста коса - мога да стана рекламно лице на всяка марка шампоан!
 • Форма на лицето.
 • Очи! Опитвам се да се съсредоточа върху тях.
 • Вежди.
3/6

Какво бихте искали да промените?

 • Харесвам всичко, така че гласувам за естественото.
 • Широко чело. Може би отрежете бретона?
 • Кръгло лице.
 • Цвят на косата.
4/6

Как бихте оценили формата на лицето си?

 • Овална или кръгла.
 • Лицето на любовта, о, това е във формата на сърце!
 • По-близо до квадрата.
 • Тесни и издължени.
5/6

Носиш ли бретон?

 • Да! Не мога да си представя себе си без прав бретон.
 • Не, не е мое.
 • Да направиш кичурите на лицето по-къси от останалата част от косата беше страхотно решение!
 • Много искам, но не мога да реша.
6/6

Как оценявате качеството на косата си?

 • Топ пет!
 • Обемът в корените явно не ми е достатъчен.
 • Краищата отдавна имат нужда от прическа, но съжалявам да ги отрежа!
 • Време е за корекция на бретона. Всичко друго е наред!

Контуриране с цвят на косата

Контурирането на косата, както можете да видите на снимката, има много вариации. Обсъдихме най-добрия избор в зависимост от формата на лицето. Оригиналният цвят на косата влияе ли върху избора на боядисване? Да видим.

Тъмна основа

Изпробването на контуриране върху тъмна коса е най-лесно, защото в повечето случаи трябва да работите със светли цветове. Опитайте се да изберете нюанси със същата "температура" като по-голямата част от косата. Не препоръчваме да се гмуркате дълбоко в света на блондинките: острите контрасти не са на мода. Светлокафявите нюанси и млечен шоколад ще се справят най-добре със задачата.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisНе препоръчвам драстично да се отдалечавате от естествения тон, допустимата вариация е плюс или минус два нюанса. Ако вашият естествен цвят е твърде светъл, не ставайте прекалено тъмен. За процедурата използвайте оцветители, като крем-боя без амоняк Casting Crème Gloss (при условие, че няма сива коса).

Лек фон дьо тен

Когато контурирате руса коса близо до лицето, можете да си поиграете с „температурния режим“.Светлите блондинки най-често трябва да потъмняват определени области на косата, а в случай на тъмно руса не е забранено да се премине към по-светлата страна. Боите с платинени и перлени нюанси ще работят чудесно: те ще придадат красиви акценти на кичурите.

Червена коса

Обикновено се обсъжда как контурирането ще работи върху тъмна или светла коса, но ние сме готови да отидем по-далеч и да изпробваме (включително на снимката) желания ефект върху червени къдрици.

Боядисването според всички правила за контуриране не само ще коригира формата на лицето, но и ще помогне да се придаде визуален обем на косата. Пригответе медно-златисти нюанси с един или два нюанса по-светли от основния ви цвят.

Препоръчваме да не се ограничавате до боядисване на кичури само по лицето. Защо не контурирате косата около периметъра, както е на снимката?

Идеи за контуриране на косата: снимки преди и след

Най-интересното е да разгледаме реални примери за оцветяване с контурни елементи. Няма да ви мъчим и ви предлагаме да разгледате снимката преди и след процедурата.

Контуриране на червена коса

Снимката показва, че овалът на лицето е станал по-хармоничен, а очите по-изразителни. Освен това техниката на боядисване на косата в този случай беше проста: майсторът извърши контуриране с помощта на светли бои, като засне само къдрици близо до лицето и няколко кичура около периметъра.

Контуриране на блондинки

В този случай боядисването на косата беше първата стъпка, контурирането беше втората. На светлокафява основа хармонично изглеждат единични светли нишки, които поставят коригиращи акценти (в този случай, на примера на овално лице).

Контуриране на тъмна коса

Пред нас е момиче с лице във формата на сърце. Стилистът направи боядисването много компетентно, като направи сложно контуриране на тъмна коса. Вижда се, че по-близо до краищата кичурите са боядисани в светъл тон, а по-близо до корените къдриците отвътре остават тъмни.

Популярни въпроси за контуриране на косата

Да разбереш какво е контуриране на косата е едно, но да разбереш как да го правиш на практика е съвсем друго. Отговаряме на популярни въпроси относно този метод на оцветяване.

Как да контурирам косата си, ако имам сърцевидно лице и бретон?

За да балансирате пропорциите на лицето, ще бъде правилно да скриете част от челото (или цялото чело). При боядисване изсветлете напълно краищата на косата, а кичурите близо до лицето и бретона - частично.

"

"

Споделете своите идеи за контуриране на цветна коса. Прави ли се?

Да, цветното контуриране може да добави текстура към стила или да скрие най-ефективно нацепените краища.

"

"

Имам средно дълга тъмна коса и кръгло лице. Кой цвят на косата ще ми подхожда по отношение на контурирането на косата?

Ако тръгнете по лесния начин, можете да направите омбре. Но ефектът ще бъде по-изразен, ако косата е изсветлена в корените и краищата и потъмнена в лицето.

"

"

Може ли да се направи контуриране на косата у дома?

Сложността на подобно оцветяване се крие по-скоро в разбирането и познаването на законите на хармонията - каква боя да боядисате коя област, за да получите желания ефект. А извършването на самата процедура не е толкова трудно, ако се оцветяват само избрани нишки (главно по лицето).

"

"

"

Грижа за околоочен контур

Следвайте нашите прости съвети, за да постигнете максимален ефект от контурирането и да поддържате косата си в добро състояние.

 1. При контуриране косата се изсветлява, дори и само частично. Така че има риск с течение на времето нишките да пожълтяват. Шампоан и маска с лилави пигменти ще ви помогнат да неутрализирате нежелания тон и да възстановите яркостта на къдриците.

 2. Преминете към продукти за боядисана коса, дори ако сте променили цвета само на малка част от къдриците. Така запазвате нейната яркост и можете да избегнете матовостта на кичурите.

 3. Използвайте топлинна защита преди стилизиране с горещи инструменти. Това е важно, дори ако косата ви е естествена. А боядисаните кичури изискват повишена грижа.

Категория: