Всички техники за оцветяване имат свои собствени разновидности и подчертаването не е изключение. Имаме често подчертаване в дневния ред. Нека поговорим за това по-подробно

Какво е честото подчертаване?

Честото подчертаване е оцветяването на тънки кичури с малък интервал. Процентът на боядисаната коса в резултат е около 50. Кичурите се изсветляват, като правило, върху горния слой на косата. Финото подчертаване (както се нарича още) ви позволява да постигнете ефекта на визуалния обем, което е особено важно за тънката коса.

Снимки преди и след

Ефектът от честото подчертаване се илюстрира най-добре от снимки, направени преди и след процедурата.

Лесно е да видите как външният вид се променя: косата изглежда добре поддържана, а прическата е стилна.

Разлики между често и рядко подчертаване

Самите имена на тези процедури подсказват, че има относително малко избистрени кичури при рядко подчертаване и много при често подчертаване. Понякога интересни акценти в прическата могат да се постигнат само с няколко цветни къдрици. Няколко светли акцента върху бретон или кичури, оформящи лицето, дават интересен ефект.

Оскъдни акценти

Оскъдното подчертаване може да се направи от корените или да се докоснат само върховете, за да се постигне красив преход между нюансите.Препоръчваме избора на този тип подчертаване за тези, които искат да добавят жар към изображение, като запазват естествения си цвят.

Предимства и недостатъци

За да решите дали честото подчертаване е подходящо за вас, трябва обективно да оцените предимствата и недостатъците му.Първо, нека изброим предимствата на честото подчертаване.

 • Това е универсална техника за боядисване на коса с всякаква дължина и нюанс.

 • Позволява ви да опитате нов цвят, без да се налага да преминавате в пълен цвят.

 • Резултатът се възприема естествено и хармонично.

 • Ефектът не изисква честа актуализация и запазва представителен вид за дълго време.

 • Чудесен начин да скриете сивата коса.

Тази процедура има много по-малко недостатъци, но няма да ги скрием.

 • Честото подчертаване е сложна техника, в която успешно работят само професионални колористи или много опитни аматьори.

 • Бъдете готови да отделите много време за тази процедура.

Чести акценти въз основа на основния цвят на косата

За да сте сигурни, че честото мелиране може да украси косата от всякакъв нюанс, нашата селекция от снимки ще ви помогне.

Тъмна коса

Честото подчертаване ще падне върху тъмната коса особено изгодно, ако предпочитате карамел, златисти и медени тонове пред нюанси на русото.

Острите контрасти вече не са на мода, но меките цветови преходи са по-актуални от всякога.

Руса коса

Светлокафявата коса е благоприятна за често мелиране в студени тонове. Опитайте пепелни или прашни перлени нюанси.

Черна коса

Когато изпробвате често мелиране върху черна коса, важно е да не правите грешка с нюанса. Топлите кремави цветове са в тенденция, но ако вашите къдрици са със студен оттенък, тогава пепелявите кичури са по-подходящи.

Руса коса

Ако говорим за руса коса и често подчертаване, тогава русата палитра ще бъде извън конкуренцията.

Естественият нюанс може да бъде направен по-чист и по-прозрачен поради такова „дебело“ подчертаване.

Червена коса

Разбира се, медното или златното често подчертаване ще украси червените къдрици. Но в този случай не препоръчваме да експериментирате с нюанси на русото.

Чести акценти въз основа на дължината на косата

Вече писахме по-горе, че такова оцветяване стои добре на коса с всякаква дължина. Но някои нюанси все пак си струва да бъдат разгледани.

За дълга коса

На дълга коса, честите калифорнийски акценти ще се отворят перфектно - техника, при която косата е боядисана в няколко близки нюанса наведнъж. Получава се много естествено.

Друг добър вариант за дълга коса е комбинация от често мелиране и омбре.

За средно дълга коса

Тънките ивици също изглеждат изгодно на средно дълга коса. Благодарение на финото подчертаване, прическата изглежда по-текстурирана.

За къса коса

Мелирането очевидно не е предназначено за много къса коса. Но късата карета може да се превърне в приемлива основа за такова оцветяване.

Благодарение на красивите преливания, които честото подчертаване придава на косата ви, прическата ще изглежда нова и свежа.

С бретон

При прически с дълъг бретон можете да опитате и техниката на частично изсветляване.

Мелирането ще бъде полезно при асиметричен бретон.

Как да правим често подчертаване: техника на оцветяване

Да го правите сами крие големи рискове и може да доведе до разочарование, от неравномерно боядисване до сериозно увреждане на косата.

Ако решите да правите често мелиране, запишете се за процедурата в салона. Професионалните колористи ще ви помогнат да вземете решение за цвета, да оценят качеството на косата ви и да изберат най-добрата техника за боядисване.

Освен това в салона ще можете да препоръчате продукти, които могат да осигурят компетентна грижа за вашите къдрици - като се вземат предвид техният тип и индивидуални характеристики.


Най-честият начин за често подчертаване е с фолио. Ето основните стъпки за оцветяване:
 • косата се разделя на няколко части, като тази с която ще се работи се оставя пусната, а останалата се прибира и се забожда с щипки, за да не пречи;

 • в работната зона майсторът работи с кичурите на свой ред, разделяйки всеки в корените (с опашката на гребена) на по-тънки кичури. Можете да използвате специален гребен за подчертаване, който веднага разделя кичура на две части;

 • отделяйки кичура, майсторът поставя фолио под него, след което нанася избелваща боя върху косата (у дома това може да бъде например E0 "Decolorant" от Garnier Color Sensation или E0 "Superblond" от Garnier Color Naturals);

 • след това увийте цветния кичур във фолио и повторете всички стъпки на следващите кичури;

 • след времето, необходимо за задържане на боята върху косата (производителят обикновено дава тази информация в инструкциите), фолиото се отстранява и боята се отмива старателно от косата;

 • понякога избелени кичури се оцветяват. За да получите най-естествения ефект, можете да тонирате цялата коса.Боите без амоняк също могат да се справят с тази задача (за домашна процедура можете да вземете например № 8031 " Светло руса златна пепел" от Casting Crème Gloss, L'Oréal Paris);

 • последният етап напуска. Избира се индивидуално, в зависимост от характеристиките и спешните нужди на вашите къдрици.

Отстрани изглежда, че процесът на оцветяване не е толкова сложен. В действителност обаче честото подчертаване е трудоемка и отнемаща време техника. Доверете косата си на опитни майстори и тогава резултатът ще оправдае очакванията ви.

Как да се грижим за косата след мелиране?

След честото подчертаване, косата се нуждае от допълнителна грижа, при това ежедневна. Салонните процедури са страхотни, но не забравяйте за компетентната домашна грижа.Главните герои са шампоан и балсам.Те трябва да удължат яркостта на цвета и да се грижат за косата. Например шампоанът, балсамът и маската Color Expert на L'Oréal Paris Elseve имат ламиниращ ефект, който предпазва цвета до 10 седмици.

Русата коса може да придобие нежелан жълт оттенък с течение на времето. За неутрализирането му са готови лилав шампоан и маска от Elseve L'Oréal Paris. С такива средства русото ще запази студения си тон.

Изрусяването уврежда къдриците, така че те се нуждаят от интензивно хранене. За да се помогне с проблема със сухите кичури след често подчертаване, се взема Трансформационното масло-еликсир от Garnier Fructis "Тройно възстановяване" . Подхранва и изглажда косата, връща здравия й блясък.

За термична защита използвайте Garnier Botanic Therapy Cream Butter с пчелно млечице и прополис. Нанесете върху косата преди топлинно оформяне, за да я предпазите от топлина до 230°C.

Отслабената коса е особено податлива на накъсване. Кремът без измиване със зехтин на Kiehl укрепва косата ден след ден, премахвайки сухотата.

Често подчертаване: отговаряне на въпроси

Как да направим пепеляво често подчертаване?

"

Какви са специалните ползи от честите (фини) акценти?

"

Кога мога да правя често мелиране върху сива коса?

Мелирането, включително честото, е чудесен начин да скриете сивата коса. Само не забравяйте, че боядисването ще изглежда красиво, ако сивата коса като цяло не е повече от 40-50% от общата маса на косата.

Колко често трябва да се коригират силните акценти?

Този въпрос се решава индивидуално в зависимост от състоянието на косата, цвета и целите на боядисване. Коригирането на честото подчертаване е приемливо дори веднъж на всеки 6 месеца и по-рядко, ако направите отстъп от корените и разтегнете малко границата.

"

Категория: