Вече има толкова много видове сложни оцветявания, че няма достатъчно пръсти да ги изброя. Сигурни сме, че не всеки е чувал за подчертаването на воала. Време е да запълним пропуските в знанията

Какво е подчертаване с воал?

Мелирането с воал е метод за боядисване на косата, при който се изсветляват само горните кичури. Какво дава? Поне красиви преливания, които са особено забележими на идеално права коса.

В допълнение, подчертаването с метода "воал" визуално придава обем на стила. Защо тази техника толкова рядко се среща в "менюто" на салоните за красота?

Според нас той е заменен от други предложения, като калифорнийските акценти или техниката въздушно докосване. През 2023 г. майсторите се опитват да избягат от ясни линии и резки цветови преходи, но това не означава, че оцветяването с помощта на техниката „воал“ е загубило своята актуалност.

Характеристики на техниката за подчертаване на воала

За разлика от класическото подчертаване, оцветяването на воала се характеризира с по-строги параметри.

 • Избистрянето чрез техниката "воал" се извършва на тънки кичури с ширина не повече от 3 mm.

 • Изборът на кичури за боядисване става ясно през един.

 • Косата е напълно изсветлена от корена до върха.

Предимства и недостатъци

Да започнем с добрите неща. Подчертаването чрез техниката на воала има много предимства.

 1. Прическата в резултат на такова подчертаване изглежда по-великолепна.

 2. Малък процент от косата попада под травматичния ефект на боята.

 3. Това е ефективен начин да прикриете сивата коса и да изглеждате по-млади.

 4. Преоцветяването може да се извърши за 1,5-2 месеца вместо за 3-4 седмици.

А сега да преминем към няколко недостатъка.

 1. Процедурата е трудна за изпълнение в домашни условия.

 2. Продължителност на процедурата 2-3 часа.

Избор на палитра за подчертаване на воал

Какво е подчертаване на воала, разбрахме. Сега нека решим как да изберем нюанс на боята, така че резултатът да е възможно най-успешен. На първо място, трябва да имате предвид оригиналния цвят на косата.

Тъмна коса

Брюнетките имат няколко възможности. Например, можете да направите силен контраст между кичурите, като използвате бои от светла гама. русо, ако е студено - пепелно, перлено или платинено.

Момичета, които искат да запазят в тайна самия факт на боядисване, е по-добре да изберат боя, която е близка до естествения им нюанс. В този случай само най-наблюдателните ще се досетят, че сте направили подчертаване.

Много добре, по наше мнение, тъмната коса е забулена с медно-кестеняви нюанси, както на снимката по-долу. Тази техника визуално освежава цвета на косата, като я прави по-ярка и блестяща.

Руса коса

Най-често техниката "воал" се използва при подчертаване на светлокафява основа. И което е любопитно, собствениците на светлокафяви къдрици, след като са направили подчертаване на воал, почти веднага придобиват преса за коса. Всъщност с негова помощ един вече красив резултат става възможно най-представителен.

Въпреки това не можем да не ви напомним колко е важно да използвате термична защита при оформяне с горещи инструменти. Такива продукти помагат не само за предотвратяване на чуплива и суха коса, но и запазват новия й цвят непроменен по-дълго.

Руса коса

Воилирането е добра идея за руса коса по две причини. Първо, това е чудесна възможност да трансформирате сянката незабележимо за другите: нещо определено се е променило, но какво точно?..

Второ, като изберете правилния тон на боята, можете успешно да маскирате сивата коса, ако има такава. Печеливш в този случай ще бъде изборът на боя със студен нюанс - например пепел или светло русо.

Осветяване на воалите: снимка за вдъхновение

Знаем, че никакви думи, описващи подчертаването на воала, не могат да заменят визуалните примери за оцветяване в тази техника, затова специално направихме селекция от снимки.

Дълга коса

Веалът може да преобрази косата ви, както се вижда от снимки преди и след. Между другото, вертикалното оцветяване също визуално удължава нишките, така че ако искате да „добавите“ няколко сантиметра към косата си, обърнете внимание на тази техника.

Къса коса

Мелирането с воал на тъмна коса, както е на снимката, е рядкост. Късата прическа също е от категорията на любопитствата. Затова не можем да не отдадем почит на професионализма на майстора: оцветяването изглежда като дар от природата.

Коса със средна дължина

Мелирането с воал също често се опитва на средна коса. На снимката по-долу можете да сравните изображенията преди и след оцветяването. Трябва да кажа, че резултатът изглежда много естествен. Съгласни ли сте?

Техника за подчертаване на воала стъпка по стъпка

Тези, които вече имат впечатляващ опит в оцветяването, могат също да овладеят подчертаването на воал. По-долу ще анализираме стъпка по стъпка как да направите боядисване на косата по този начин - в добри ръце техниката "воал" е напълно приемлива за промяна на цвета у дома.

 1. Първо отделете горната част на косата от долната, както е показано на снимката.

 2. По-нататъшна работа само с горната част на косата. Необходимо е да го разделите на еднакви нишки - колкото по-малко, толкова по-добре.

 3. След това трябва да боядисате избраните кичури през един (важно: те започват да боядисват, ако предварителният тест за възможна алергична реакция даде отрицателен резултат; такъв тест се провежда 48 часа преди процедурата). Как да направите това, можете да видите видеото.

 4. Косата, която сте боядисали трябва да бъде увита във фолио.

 5. След като изчакате времето, посочено в инструкциите, отмийте боята с шампоан и използвайте балсам за боядисана коса.

  Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisОсновното предимство на оцветяването с воал е способността да се скрие ранната сива коса на лицето, като се създадат точно тези тънки нишки „воал“.

3 цвята на воала

Ето три цветови варианта, които според FashionVIPdergisi.com са идеални за подчертаване на воал.

Préférence L'Oréal Paris (сянка Alaska)

Тази боя има много предимства. Първо, сянката. Създаден е с участието на известния колорист Кристоф Робин.

Тонът изглежда много стилен и най-важното е подходящ за мелиране на воал върху косата, както топла, така и студена.

Второ във формулата на продукта е добавен комплексът Ultrashine, който подсилва излъчването на цвета. И трето, с боята идва лилава маска, която помага за предотвратяване на нежеланото пожълтяване на кичурите.

Garnier Color Naturals Creme (Златен кестен)

Пред нас е нюанс на боята, който бихме препоръчали на брюнетките за подчертаване на воала. Да, може да е различен от оригиналния ви нюанс, но определено ще направи косата по-ярка.

Color Naturals Creme боите са обичани не само заради цвета, но и заради състава. Формулата на балсама съдържа 5 масла, които подхранват кичурите и им придават допълнителен блясък.

Garnier Olia (" Златна блондинка" )

Отличителна черта на боите Olia е съставът, а именно липсата на амоняк в тях. Вместо това в списъка на съставките са включени флорални масла. Например масло от камелия, което има овлажняващи и успокояващи свойства. Препоръчваме представения нюанс на собствениците на светлокафява коса.

Грижи след процедурата

Тънкостите на техниката на мелиране „воал“ са едно, а схемата за грижа за вече боядисана коса е друго. Но не по-малко важно. Ще ви кажем как да запазите цвета си ярък и добре поддържан по-дълго.

 1. Преминете ежедневието си към продукти за боядисана коса. Да, при боядисване с воал се включва само горната част на косата, но тя е тази, която винаги е в полезрението. На него, при липса на подходяща грижа, всичко ще бъде забележимо: остарял цвят на косата, и неприятна жълтеникавост, и сухота на нишките. Опитайте Elseve Colour Expert Collection на L'Oréal Paris.

 2. Запомнете: термичните инструменти могат да увредят косата, така че е важно да нанесете термозащитен продукт върху косата си, преди да ги използвате. А боядисаната коса е особено уязвима. Предлагаме да използвате многофункционален инструмент от Garnier. Той не само предпазва кичурите от излагане на висока температура, но и възстановява косата, изглажда я.

 3. Ако смятате, че на косата ви липсва храна, предприемете необичаен трик. Добавете няколко капки масло за коса към маската за коса – вземете например Fructis Triple Recovery Elixir Oil.Съдържа слънчогледово масло, което придава блясък на косата и подхранващо кокосово масло. Това обаче не отменя самостоятелното използване на еликсирното масло като незаличим агент.

Voile акценти ЧЗВ

Колко време трае подчертаването на воала?

Оцветяването с воал е техника, която има абсолютен плюс: трябва да актуализирате резултата по-рядко, отколкото при монохроматично оцветяване. По правило става актуално 2 месеца след първата процедура.

"

Аз съм червенокоса. Подходящо ли е боядисването на косата с воал?

Разбира се! Тази техника е подходяща за всички без изключение, но собствениците на червена коса я избират по-рядко от останалите поради факта, че в повечето случаи имат естествено светла коса.

"

Кой акцент е по-труден - класически или воал?

Техниката за извършване на тези видове оцветяване е различна: мелирането на „воал“ се прави, макар и само върху повърхностния слой на косата, но върху най-тънките кичури, това е основната трудност на метода. Има повече свобода в класическото подчертаване.

"

Ще свърши ли работа техниката с воал, ако вече имам оцветяване с балаяж?

Малко майстори ще се заемат с воал отблясъци върху това или всяко друго сложно оцветяване с потъмнени корени и изсветлени краища. Най-вероятно първо ще трябва да изсветлите косата си, да я боядисате в един цвят и след това да направите мелиране.

"

Мелиране "воал" - техника на боядисване, която се прави само в салоните? Мога ли да науча този метод у дома?

Можеш, но трябва да се потиш много. Да, и боядисването на нишките само отзад не е толкова лесно. Друг аргумент в полза на майстора (или поне опитна приятелка) е алгоритъмът за „кърпене“, който трябва да се следва за подчертаване на воала. Това означава, че нишките трябва да бъдат боядисани през една, което означава, че резултатът трябва да бъде внимателно ясен.

"

Категория: