Балаяж, шатуш, омбре - всичко това са сложни техники за боядисване, които дават много красив ефект на косата. В допълнение, те могат да добавят визуален обем към прическата. Какво друго могат да направят?

Накратко за шатуш, омбре и балаяж

Нека разгледаме всяка техника на оцветяване поотделно.

Шатуш

Оцветяването Shatush е техника на така нареченото разтягане на цвета, която създава плавен преход от по-тъмен нюанс към по-светъл върху косата. По правило майсторите използват от три до пет различни цвята.Освен това нюансите могат да бъдат както свързани, така и контрастни - всичко зависи от това каква игра на цветове искате да постигнете върху къдриците.

Плавен преход - и той е ключов в тази техника - се получава чрез издуване в областта на промяната на цвета. Между другото, друга разлика между техниката shatush и ombre и balayage е, че в първия случай колористите почти напълно изсветляват нишките близо до лицето.

балаяж

Balayage е модерна техника за оцветяване, обичана от тези, които жадуват за експерименти, но търсят нежни начини да освежат външния вид.

Каква е разликата между балаяж и шатуш? Последният метод включва боядисване на нишките, но с техниката balayazh се включват само външните слоеве на косата. На снимката можете да видите, че balayazh ви позволява да получите привлекателен ефект, сякаш къдриците са изгорели на слънце - и можете да постигнете този резултат у дома.

Важно е обаче състоянието на косата да е задоволително. Експертите категорично не препоръчват избора на балаяж за момичета със силно повредена коса. В противен случай рискът е голям само да се подчертаят несъвършенствата.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisПрепоръчвам на клиентите да подновяват своя балаяж на всеки 4-6 месеца в зависимост от дължината на косата си.

Омбре

Това е може би най-простата от сложните техники за оцветяване. От снимката е лесно да познаете как сами да повторите резултата, като организирате салон за красота у дома. Възможно е процедурата да изисква само един нюанс на боята - за оцветяване на нишките от средата на дължината до върховете. Това, между другото, отличава ombre от техниката balayage и други сложни опции за оцветяване, защото колкото повече цветове има в работата, толкова по-трудно е да се извърши процедурата.

И да, когато оцветявате омбре, границата между нюансите не трябва да се прави твърде равномерна - грешка от 2-3 см от кичур до кичур ще даде много естествен резултат. Не забравяйте, че за да получите очаквания ефект, много тъмната или червена коса ще трябва да се изруси предварително, защото въпреки цялата разлика между техниките shatush, balayage и ombre, те са обединени от общите изисквания за боядисване.

Балаяж, шатуш, омбре: каква е разликата?

Каква е разликата между балаяж и шатуш е трудно да се разбере, дори и да гледате снимката. Нека да разгледаме по-отблизо отличителните черти на сложните техники за оцветяване и да се опитаме да отговорим на въпроса коя да предпочетем.

Ако започнем от тенденциите, тогава през 2023 г. балаяжът е лидер, но омбре започва да губи модни точки.

Но когато избирате най-подходящата техника, трябва да имате предвид още няколко точки. Включително вида грим, който ще изберете.


Продължителност на светкавицата

На снимката можете да видите, че степента на "покритие" на косата с методите шатуш, омбре и балаяж е различна. Майсторите се доближават най-много до корените, като боядисват косата си с техниката балаяж. Снимката показва, че светлите нюанси могат да започнат още на 3-4 см от скалпа - особено когато става дума за къси прически.

Шатуш в този смисъл е по-малко "скъпа" техника: като правило се улавя ⅔ от дължината на косата (понякога отделни кичури на лицето са напълно боядисани).

Но при омбре дължината обикновено се разделя наполовина: горната част на нишките остава тъмна, долната част е боядисана в светло.

Честота на корекция

Няма значение дали избирате балаяж, шатуш или омбре, след известно време оцветяването ще трябва да се актуализира.Честотата на корекцията се влияе от няколко фактора: скоростта на растеж на косата, качеството на боядисване и грижа. Тук няма точна статистика, но според експерти оцветяването ombre се счита за най-капризното. Резултатът от оцветяването в техниките на shatush и balayage се актуализира по-рядко поради една проста причина: повторно изсветлените кичури, които са били избистрени по хаотичен начин, изглеждат съвсем естествени. В това е разликата.

Задачи за оцветяване

Кое е по-добро - омбре или балаяж? Този въпрос често се задава, но е невъзможно да се отговори недвусмислено. Всичко зависи от това какъв ефект искате да постигнете с боядисването.

Balayage има тенденция да придава обем на косата, независимо от нейната дължина.

Но това е особено забележимо при къси прически. Ombre, напротив, прави косата визуално по-дебела по-близо до върховете. Shatush не без причина привлича тези, които искат да маскират случайните прояви на сива коса. С тази техника на боядисване сивата коса естествено се губи на фона на произволно избелени нишки.

Кое е по-добре да изберете: омбре, шатуш или балаяж?

Каква е разликата между балаяж и омбре?

На първо място зоните за разпределение на боята. При омбре се нанася само върху долната половина или една трета от косата. Техниката balayazh включва нанасяне на багрилото в по-фантазичен ред, като ту се приближава към корените, ту се отдалечава от тях.

"

"

Мисля за техниките балаяж и шатуш – каква е разликата?

И в двата случая избраните кичури се боядисват, като се отдръпват от корените на различни разстояния. Но за разлика от шатуша, методът балаяж включва пълното изсветляване на нишките в краищата.

"

След боядисване с техниката омбре се появи жълтеникавост на светлите кичури. Какво да правя?

Това е типичен проблем, който днес може да бъде разрешен у дома. Експертите препоръчват закупуването на продукти с лилави пигменти, които според законите на цветното колело неутрализират жълтеникавостта. Лилав шампоан и маска се предлагат например от L'Oréal Paris в линията Elseve. Производителите обещават, че ще забележите резултата след първото приложение.

Разликата между оцветяването с помощта на техниките shatush и balayage е ясна на думи, но резултатите са много сходни на снимката. Каква е уловката?

Съгласен съм, има прилики. Но, работейки в техниката balayazh, майсторът задължително озарява краищата на косата.

"

Каква техника да изберете за подстригване на къс боб с дрипав бретон?

Според нас идеалният кандидат е шатуш. Наличието на бретон налага определени ограничения върху оцветяването. Ombre, например, не е най-печелившото решение с такива първоначални данни. Прилагаме снимка по-долу за вдъхновение.

"

Преглед на сложни продукти за оцветяване

Сега, когато разликата между техниките балаяж, омбре и шатуш е ясна, време е да представим инструментите, с които можете да приложите нови знания на практика.

Напомняме, че преди боядисване (48 часа предварително) е важно да тествате продуктите за възможна алергична реакция.

Между другото, вижте видеото как да навигирате в номерата на опаковките с бои (като използвате примера за бои Excellence и Préférence).

Garnier Color Naturals (" Пепеляво ултра русо" )

Боя, която изсветлява косата до пет тона, е това, от което се нуждаят собствениците на тъмна коса, мечтаещи за сложно боядисване с нюанси на русото. Съставът на балсама след боядисване съдържа масла от маслина, авокадо и ший, които, както знаете, имат положителен ефект върху качеството на косата.Да го вземем!

L'Oréal Paris Excellence (8.11 светло русо)

Искате ли избраните кичури да са в студен пепеляв нюанс? Намерихме правилната боя. Инструментът ще се справи дори със сивата коса и ще работи върху качеството на косата - крем-боята е обогатена с прокератин. Освен това комплектът включва шампоан и маска с лилави пигменти, което означава, че проявите на нежелано пожълтяване ще бъдат неутрализирани.

Garnier Olia (" Chestnut Gold" )

Наистина ни харесва как изглеждат медните тонове на тъмнокафява коса. На теб също? Тогава ви препоръчваме да разгледате по-отблизо този инструмент от популярната линия Olia от Garnier. Тази боя ще бъде оценена и от тези, които винаги внимателно четат състава: сред съставките няма да намерите амоняк. Но масла и приятни ароматни компоненти присъстват!

Colorista (ефект Ombre)

Озаряващата крем боя е специално създадена за комплексно оцветяване у дома.Пакетът съдържа всичко, от което се нуждаете: изсветляващ крем, изсветляваща пудра, проявяващ крем, специален шампоан и гребен за гладък градиент и, разбира се, ръкавици.

Категория: