Кое е по-добро - боядисване или тонизиране на косата? Въпросът е доста често срещан. Ами нека да го разберем

Тониране срещу боядисване на коса: каква е разликата?

Като начало предлагаме по-отблизо всяка от процедурите поотделно.

Боядисване на коса накратко

Боядисването на косата е разкрасителна процедура с помощта на специални съединения, в резултат на което, както може би се досещате, кичурите променят цвета си.

Извършва се не само в салона, но и у дома. Във времето процесът може да отнеме от 1 до 9 часа (в случай на сложни техники за оцветяване). По време на процедурата върху къдриците се прилага състав, включващ бои, които заместват оригиналния пигмент на косата и следователно променят цвета им.

Тонизиране на косата накратко

Тонирането на косата е метод, при който боята действа повърхностно, засягайки структурата на косъма.

По правило тонирането се избира от тези, които предпочитат по-нежни от оцветяването начини за опресняване на изображението (наистина има разлика) и разбират, че ефектът ще бъде краткотраен.

Не бива да разчитате на траен резултат, въпреки че съвременните тониращи продукти могат да ви изненадат приятно - това се доказва и от снимката по-долу.

Разлика между тонизиране и оцветяване

Не винаги е ясно на пръв поглед кой метод за промяна на цвета е бил предпочитан в конкретен случай. За да разберете как се различават не само самите процедури, но и крайният резултат, трябва да копаете малко по-дълбоко.

Композиция

По правило устойчивите бои за коса проникват в кутикулата на косъма поради наличието на амоняк, пероксид или други компоненти в състава на боята, които имат подобен принцип на действие.

Те са тези, които ви позволяват да се справите с най-проблемната коса за боядисване - сива, много тъмна или червена. Изсветляването на кичури също се извършва с продукти за боядисване на коса.

При тонизиране има по-нежен ефект върху косата. Оригиналният пигмент не се изтласква, новият пигмент по-скоро обгръща косъма.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierТонирането включва повърхността на косата и не променя естествения им цвят. Поради това не е в състояние да изсветли нишките. Оцветяването, напротив, работи с естествен пигмент, променяйки го.

Устойчивост

Основната разлика между тонизирането и боядисването на косата е дълготрайността на резултата, така че първо трябва да решите колко време смятате да промените цвета на косата си.

Разбира се, продължителността на ефекта се влияе от различни фактори, вариращи от честотата на миене с шампоан до индивидуалните характеристики на вашата коса. Средно висококачествените продукти за боядисване ви позволяват да получите цвят, който остава непроменен на нишките до 8 седмици. Тониращите продукти забележимо губят, губят позиции след 7-14 дни.


Техника за тонизиране

Нека дадем инструкции стъпка по стъпка за тониране на косата, използвайки балсама Colorista Washout като пример. Не забравяйте да тествате за алергии преди тонизиране! Как да направите това е указано на опаковката.

  1. Не е необходимо да се запасявате с допълнителни средства за тонизиране - продуктът може да се разпредели по косата с ръце, след като поставите ръкавици за еднократна употреба.

  2. Тонирането често се извършва само върху част от косата, като се подчертават отделни кичури или връхчета с различен цвят. След като разпределите състава в съответствие с вашия план, оставете да действа 15-30 минути. Колкото по-дълго се задържа балсамът върху къдриците, толкова по-интензивен ще бъде резултатът.

  3. Между другото, можете да отмиете балсама без шампоан - просто изплакнете косата си обилно с вода.

Техника на оцветяване

Все още ли гласувате за доброто старо оцветяване? Разказваме ви как обикновено се случва у дома.

  1. Преди процедурата (48 часа) тествайте продукта върху малък участък от кожата за евентуална алергична реакция. Как най-добре да направите това обикновено се обяснява в инструкциите за боя.

  2. Специалистите препоръчват измиване на косата не преди процедурата, а 1-2 дни преди нея, за да има защитна бариера върху косата и кожата по време на боядисване.

  3. Нанесете състава внимателно, но бързо - важно е времето на излагане на продукта върху косата в различните зони да е плюс или минус еднакво.

  4. След като отмиете продукта, е важно да нанесете балсам върху къдриците, за да помогнете за затварянето на кожичките и да фиксирате цвета.

А във видеото по-долу можете ясно да видите всички етапи на оцветяването у дома:

Популярни въпроси за разликата между тонизиране и оцветяване

Как ще се различава тонирането от боядисването, ако косата е черна?

С помощта на тонизиране определено няма да можете да получите пепелно русо или друг тон, коренно различен от черния. Но ако просто искате да освежите цвета или например да придадете на нишките ярък нюанс (зелен, син и т.н.) за известно време, тогава тониращият агент е най-подходящ за това. Въпреки това, колкото по-тъмна е косата, толкова по-слаб може да е ефектът.

"

Имам кестенява коса и искам да направя омбре със светло рус оттенък. Кой метод да изберете - тонизиране или оцветяване? И каква е разликата?

Ако вашият естествен цвят е доста тъмен, тогава не можете да минете без предварително изясняване. Ако вашият кестен е сравнително светъл, тогава можете да опитате продукти за тониране, но имайте предвид: няма да можете да промените цвета с повече от два или три нюанса.

По какво се различава тонирането от боядисването, когато става въпрос за боядисване на сива коса?

Тук всичко е ясно. Ефективно боядисване на сива коса е възможно само с помощта на устойчива боя. Формулите за оцветяване не са предназначени за това.

Мога ли да комбинирам тонизиране и боядисване?

По време на една процедура, разбира се, не трябва да правите това. Но можете да оцветите предварително боядисани нишки. Често, за да се неутрализира цвят, който неуспешно се е появил на косата (например червен или зелен тон), се използват лилави или червени тониращи балсами, които се държат върху косата за минимален период от време. Или можете да оцветите израсналите корени, ако оцветяването се забави.

Колко често мога да мия косата си след боядисване и тонизиране?

Няма специални препоръки - трябва да се съсредоточите върху състоянието на скалпа и косата. Разбира се, честото измиване може да допринесе за ускореното измиване на багрилото. Но не ходете със застояла глава. Ето защо, за да поддържате сянката, е важно да използвате шампоани специално за боядисана коса. В случай на тонизиране, измиването с шампоан е начин бързо да се разделите с цвета.

Преглед на продукти за тониране и оцветяване

Каква е разликата между тонизиране и боядисване на коса, разбрахме. Сега ще ви кажем какви средства ще са необходими за тези процедури.

За оцветяване

Производителите на модерни бои произвеждат продукти, които доста нежно придават красив цвят на косата.

Боядисването на косата постепенно се превръща в многофункционална разкрасителна процедура. По правило балсами, маски, специални шампоани са включени към трайните бои, които помагат не само да фиксират цвета, но и да възстановят косата след боядисване, правейки я мека и блестяща.

Друга иновация е премахването на използването на амоняк в трайните бои. Например марката Garnier в линията Olia изостави този компонент.

Нещо повече, формулите са обогатени с подхранващи цветни масла, които спомагат за доставянето на цветни пигменти в структурата на косъма. И тази подмяна не повлия на способността на инструмента ефективно да рисува сива коса.

Между другото, ако мечтаете да промените цвета на косата си, но не смеете да го направите, предлагаме ви да тествате различни нюанси поне виртуално!

Вижте всички услуги Научете за новите услуги +

Абонирайте се за нови услуги

Съгласен съм с Политиката за поверителност

За тонизиране

Да, продуктите за тониране на коса не могат да обещаят рекордни резултати. Но понякога е за добро. Ако например решите да опитате необичаен цвят на косата - розово или зелено - помислете дали имате нужда от дълготраен ефект?

С балсама Colorista Washout винаги можете да направите крачка назад - или да изчакате, докато пигментът се отмие с няколко шампоана, или да използвате изсветляващия крем за коса Colorista Remover.

Остава само да изберете как да тонизирате косата си, имаме на разположение разнообразие от текстури: балсами, желета, спрейове.

Категория: