Смята се, че пепелното подчертаване се отнася до универсални техники за оцветяване, които подхождат на всички, добре или почти на всички. Нека кажем заедно с експертите дали това е вярно

На кого отиват пепелявите акценти?

Пепелните нишки не се преструват на ярки и затова сме готови да ги номинираме за титлата универсални. Пепелните акценти се предлагат активно както на брюнетки, така и на блондинки и резултатът, трябва да кажа, изглежда еднакво изгоден и в двата случая.

Няма сиви отблясъци и възрастови ограничения: момичетата го избират за интересен експеримент, а по-възрастните жени - за успешно маскиране на сива коса.

Повечето открояване в сиво отива на светлооки момичета със светла кожа. Сини или сиви очи плюс порцеланова кожа са идеалните спътници за това оцветяване.

Кой не избира пепелни акценти?

Тези, които не трябва да избират пепеляво подчертаване, включват момичета с червена коса: ярък естествен пигмент в най-добрия случай няма да оцвети, в най-лошия ще ви напомни за себе си под формата на зеленикав оттенък. Собствениците на много тъмна кожа също трябва да откажат пепеляв нюанс.Сребристите отблясъци не са най-добрият начин да подчертаете красотата на тъмните тонове на кожата. Само със светла кожа ще изглежда хармонично.

Освен това, пепелявите акценти, както на снимката, не трябва да се правят, ако имате тъмнокафяви или черни очи. Тази комбинация ще изглежда без значение.

Плюсове и минуси на пепелявите акценти

Мелирането в пепеляв цвят има своите предимства и недостатъци. В този смисъл не се различава много от класическата версия на редуващи се цветове върху косата.

Предимствата включват функции:

 • получете стилна визия;

 • направи сивата коса по-малко забележима;

 • добавете визуален обем към стила;

 • променете цвета на косата по нежен начин.

За какви недостатъци можем да говорим тогава? По принцип те отбелязват, че резултатът от подчертаването с пепеляв нюанс:

 • доста капризни в грижите - важно е да запазите цвета ярък, в противен случай ще изглежда, че нишките са сиви;

 • може да подчертае несъвършенствата по кожата на лицето; но ако нямате търпение да опитате пепелявия цвят на косата с отблясъци, като на снимката по-горе, научете как да коригирате тона - във видеото показваме как да използвате правилно коректора и коректора:

Избор на правилния пепеляв нюанс въз основа на основния ви цвят на косата

Пепелявото подчертаване на тъмна коса и светла коса са две различни истории. Нека ви кажем кой нюанс на боята да изберете в зависимост от оригиналния цвят.

За руса коса

Ако изпробвате пепеляви отблясъци върху светлокафява коса, тогава се препоръчва да направите това възможно най-дискретно. Боя с малко количество сив пигмент е най-подходяща за това.

За руса коса

Пепеляво русото и акцентите са приятели от дълго време. По правило майсторите не се ограничават до използването на един тон боя, смесвайки пепеляви нюанси в светли и тъмни варианти на нишките.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierАко искате да получите пепелно русо, потърсете боя, чийто номер има цифрата 1 след точката: тя е отговорна за "пепелта" в сянката.

За тъмна коса

Пепелявото мелиране на тъмна коса трябва да се прави много внимателно, за да не се получи груб контраст. Нишките за боядисване трябва да се избират хаотично, като се избягва ефектът на ясно подравнени редове.

За черна коса

Пепелявите отблясъци рядко се пробват върху черна коса. Но за вдъхновение намерихме няколко опции: някои показват класически акценти, други показват зонални акценти.

Пепеляво боядисване на коса с акценти: инструкции стъпка по стъпка

По време на карантинния период мнозина успяха да сменят цвета на косата си у дома повече от веднъж.

Вярваме, че подчертаването също е напълно възможно да се овладее, така че сме готови да ви кажем стъпка по стъпка как сами да направите такова боядисване на косата в пепеляв цвят.

 1. Първо проверете дали сте алергични към боя. Важно е да направите това 48 часа преди пълна сесия за оцветяване. Ако реакцията на теста е отрицателна, подгответе скалпа и косата за процедурата: те трябва да са без следи от стилизиращи продукти.

 2. Преди боядисване внимателно срешете къдриците.

 3. Редувайте кичурите за боядисване и ги нанесете пепеляво боядисана.

 4. Ако искате по-ясен резултат, увийте боядисаните кичури във фолио за времетраенето на продукта.

 5. След като задържите боята върху кичурите за времето, посочено в инструкциите, измийте я, както е посочено в инструкциите и нанесете върху косата си маска с лилави пигменти. Така че получавате оптималния студен нюанс.

Пепеляви кичури: идеи за снимки въз основа на дължината на косата

Кои акценти да изберете? Класически, зонални (например само на кичури, оформящи лицето) или може би воал? Ще бъде по-лесно да отговорите на този въпрос, ако започнете от дължината на косата или прическата.

Дълга коса

За дълга коса (под ключиците) красиво пасва хаотична версия на мелирането - калифорнийско. Такова оцветяване трябва да бъде допълнено със стилизиращи вълни. Идеално правата коса е най-добре да се избягва.

Къса коса

На къса коса, като правило, пепелявото подчертаване се доверява на професионалистите. Препоръчваме да смесите светлосив нюанс с платинено русо. В корените, ако желаете, можете да оставите естествения си нюанс (ако е със студен подтон).

Коса със средна дължина

Всички опции за подчертаване успешно пасват на средна коса: както хаотична, така и зонална, и по-ясна класика. За най-благоприятен резултат е важно внимателно да изберете боя с пепелен цвят. Нашият съвет е прост: колкото по-студен е тонът на кожата ви, толкова по-студен трябва да бъде нюансът на боята. И обратно.

Каре и Боб

Пепелявите акценти често могат да се видят на боб прическите.

Често в този случай колористите се придържат към правилата за често подчертаване.

И разбира се, калифорнийските акценти ще стоят прекрасно на къси прически (например боб). Комбинирайте го с начупени къдрици.

Преглед на популярни цветове за пепеляво подчертаване

А сега да изберем най-важното - нещо, без което не можете да направите мелиране - подходяща боя за коса.

L'Oréal Paris Colorista (" Smoky Grey" )

Ще откриете красив пепеляв цвят в линията перманентни бои Colorista - нито много тъмен, нито много светъл тон може да бъде избран както от блондинки, така и от брюнетки.

Просто не си струва да пробвате пепеляви отблясъци с този нюанс върху светлокафява коса.

За къдриците от светлокафявия спектър ще дадем препоръки по-долу. Между другото, боята Colorista има гел текстура, благодарение на която съставът се разпределя лесно през косата.

Garnier Color Sensation (" Smoky Ultrablond" )

Както обещахме по-горе, представяме боя, която е подходяща за пепеляво боядисване на светлокафява коса. Трудно е да се намери топъл нюанс сред пепелявите, но този е достатъчно близо до него. Важно е боята да е устойчива, което означава, че може да покрие: а) оригиналния цвят на кичурите и б) сивата коса.

За най-естествено оцветяване препоръчваме да добавите друг нюанс. Тонът му трябва да е между вашия нюанс и тази боя.

L'Oréal Paris Excellence Cool Crème (" Светло русо" )

Този привидно светъл нюанс, според описанието, ще изглежда пепеляв на тъмна коса, така че брюнетките трябва да го използват.

Бяхме вдъхновени от състава на крем боята, която включва уплътняващ прокератин и специален серум, който предпазва косата по време на процеса на боядисване.

Освен това шампоанът и маската с лилави пигменти са включени в боята: те ще помогнат за предотвратяване появата на нежелана жълтеникавост върху боядисаната коса.

Популярни въпроси относно пепелявото подчертаване и експертни съвети

Трябва ли да се тонират пепелни кичури върху тъмна коса?

Разбира се! Тонирането е процедура, която трябва да се прави на всеки 3-4 седмици, ако не искате кичурите да изглеждат нито сиви, нито жълтеникави.

"

Кои акценти са най-подходящи за първоначално пепелява коса?

Съветваме ви да заложите на техниките шатуш и омбре и да използвате светлосиви нюанси. Ако желаете, можете да добавите пепелно руса боя.

"

Ще ми отиват ли пепелявите отблясъци, ако косата ми е руса в краищата и тъмна в корените?

Доста. По-долу даваме примери, върху които можете да се съсредоточите, и подчертаваме, че във вашия случай е по-добре да изберете калифорнийски акценти (т.е. по-хаотични).

"

"

Възможно ли е да получите пепеляви блясъци без тониране?

Ако имате руса коса, можете да опитате, но резултатът няма да е толкова предсказуем, както при трайното боядисване. Няма смисъл да се правят подобни експерименти с тъмна и руса коса.

"

Грижа за пепелява коса след акценти

Ура, направихте пепеляви акценти. Сега е важно да се грижите правилно за косата си, така че красивият цвят да ви радва по-дълго.

Следвайте нашите съвети.

 1. За известно време (поне през първите 2 седмици след процедурата) откажете да използвате интензивно почистващи продукти и масла за коса в чист вид.

  По-добре е да ги замените с грижи, специално предназначени за цветни нишки. Препоръчваме да опитате L'Oréal Paris Geranium Botanicals. Те поддържат цвета жив и се грижат за къдриците с щадящи косата съставки, включително масла от цвят на здравец, кокос и соя.
 2. Избягвайте оформяне с горещи инструменти.

  Опитайте се да изсушите косата си естествено или, ако не можете без сешоар, използвайте го на хладна среда.

  Свикнахте ли с горещ стайлинг? Тогава не пренебрегвайте термичната защита за косата.

 3. Пепелявият нюанс трябва да остане студен, затова използвайте шампоан, балсам и маска с лилави пигменти, за да предотвратите пожълтяването.

  Такива продукти са предназначени само за подчертана коса (както и за боядисана руса коса) и помагат за неутрализиране на нежелания жълтеникав оттенък на кичурите.

Категория: