Много хора смятат едноцветното оцветяване за скучно и твърде консервативно. И ти ли мислиш така? Тогава сте на правилната страница. Нека поговорим за това какви видове подчертаване трябва да опитате, ако искате да изглеждате подходящо и модерно

Какво е подчертаване на косата?

Хайлирането е техника, при която кичурите се боядисват избирателно в нюанс (или няколко нюанса), който контрастира с основния цвят. По правило желаният резултат се постига чрез тониране на косата с възможно предварително изсветляване.

Загадъчен за много думи: балаяж, въздушен допир, бейбилайтс са ярки проявления на този подход към оцветяването. Ако погледнете изображенията на звездите на червения килим, можем да заключим, че много знаменитости вече не си представят себе си без сложно оцветяване. Подчертаването отдавна се прави от Дженифър Лопес, Джесика Алба и Роузи Хънтингтън-Уайтли. Какво ги привлича толкова много?

Основните предимства на подчертаването включват:

  • няма нужда от редовно ретуширане на корените;

  • дълготраен резултат - не е необходимо повторно боядисване след 3-4 седмици;

  • визуален обем, който може да бъде постигнат чрез определени техники.

Сред минусите са:

  • висока цена на процедурата (модно подчертаване, ако се извърши в салона, ще струва 2-3 пъти повече от класическото оцветяване);

  • сложност на оцветяването (много видове подчертаване изискват определено ниво на обучение и специални умения);

  • продължителност - в зависимост от техниката на подчертаване на косата, процедурата може да отнеме от 2 до 10 часа.

Популярни техники за подчертаване: тенденции

Ако ви се струва, че модерното мелиране не ви подхожда, най-вероятно го подценявате.

Има толкова много сложни техники за боядисване, че за всеки нюанс на косата, тип цвят и формата на лицето е тази, която ще доведе до желания резултат.

Нека ви кажем какви са видовете подчертаване като цяло и кои е по-добре да изберете през 2023 г.

Класически акценти

Най-разбираемата техника за подчертаване на косата. Тя е усвоена преди повече от десетилетие, така че тази процедура изглежда напълно възможна за извършване у дома.

Да, тази техника не е в топ 5 на най-модерните, но броят на феновете на класическото подчертаване остава постоянно висок.

балаяж

Balayage е един от най-модерните акценти на 2023 г. Тази техника ви позволява да повторите ефекта на избелена от слънцето коса.

Основната характеристика на балаяжа е, че изсветляването на кичурите става хаотично, поради което резултатът изглежда по-естествен. Между другото, тази техника може безопасно да бъде избрана независимо от оригиналния нюанс на косата. Демонстрираме на снимката.

Шатуш

Shatush комбинира характеристиките на различни методи за подчертаване на косата. От една страна ясно се вижда хоризонталното разделяне на косата на два цвята, както при техниката омбре. От друга страна, границите на оцветяването се възприемат като по-неясни, включително поради многостепенни цветови преходи (по-високи на някои кичури, по-ниски на други).

Последният фактор е типичен за косите, боядисани с техниката балаяж.

Брондинг

Тази техника за подчертаване се различава не по начина, по който се разпределя боята, а по нейния нюанс. Брондингът, като правило, се избира от брюнетки и жени с кафяви коси, които искат леко да докоснат света на блондинките, като същевременно запазят статуса си. На снимката се вижда, че с помощта на светли цветове се открояват само отделни кичури.

Ако увеличите броя на светлите кичури, тогава след такова оцветяване можете да объркате хората, като ги помолите да определят кой сте: блондинка или брюнетка.

Акценти в Калифорния

Тенденцията за мелиране на косата в Калифорния за 2023 г. продължава да набира скорост. Вече четвърта година той активно се избира от тези, които предпочитат контрастни цветове и нямат нищо против, че другите забелязват и оценяват привлекателността на такова оцветяване.

Скрийте, че сте прекарали повече от час, за да промените имиджа си, определено няма да успеете: в калифорнийското подчертаване използват от три до пет нюанса, а стилистите лесно предлагат на брюнетките цветове от палитрата за блондинки и обратно.

венециански акценти

Блондинките могат да пропуснат тази глава, но момичетата с тъмна и червена коса не трябва ефектът на избелените от слънцето кичури, третиране на къдрици с лимонов сок.

За щастие, подчертаването през 2023 г. не изисква такива жертви: за венецианската версия се избират бои от два или три нюанса и се нанасят върху отделни кичури по хаотичен начин. Изглежда открихме страхотен вариант, който наистина можете да опитате у дома!

блестящ

Създаването на различни видове акценти върху кичури с помощта на мелиране на косата е въпрос на професионалисти. Или поне човек, който се занимава с цвят от дълго време.

Резултатът от отблясъците с помощта на добре подбрани цветове ще бъдат цветни преходи, които блестят красиво върху косата при движение и промяна на осветлението. За ефектни акценти, колористите работят едновременно с матови и перлени сенки.

Омбре

Този тип мелиране най-често се избира от момичета с дълги къдрици.

Плавен хоризонтален преход от един цвят към друг трябва да се случи приблизително в средата на дължината.

Тъмен нюанс, като правило, се оставя в корените, а по-близо до върховете се използват или по-светли нюанси от оригиналната гама, или цветове от контрастираща палитра.

Задни акценти

Обикновено колористите предлагат обратно подчертаване за тези, които са изтрили границите на последното сложно оцветяване, за да се върнат плавно към естествения нюанс.

Техниката на изпълнение наподобява класическото подчертаване - с изключение на един фактор: те избират нюанс на боята, който е близък до цвета на повторно израсналите корени.

Babylights

Зад красивото име се крие "мързелива" техника за подчертаване, при която само външният слой на косата се третира с боя.

Подобен ефект може да се постигне, като се нанесе двуседмична почивка на море, но при боядисване резултатът ще бъде по-предвидим.

Ще ви трябват една или две светли бои, които трябва да се разпределят произволно върху горния слой коса, създавайки ефект на слънчеви отблясъци върху кичурите.

Чести акценти

Ако помолите стилистите да подчертаят най-трудоемките и отнемащи много време видове мелирани коси, те едва ли ще пропуснат честото мелиране. Ще трябва да прекарате 4 до 6 часа в стола на майстора. Защо? Вижте снимката на резултатите от такова оцветяване.

Ако се вгледате внимателно, можете да видите, че вертикалната промяна на цвета се случва често, което означава, че много тънки кичури се вземат за боядисване.

Оскъдни акценти

За разлика от честото мелиране, рядкото мелиране буквално „крещи“ върху косата. Контрастните кичури се забелязват отдалече и точно такъв ефект се опитват да постигнат, избирайки този метод на оцветяване.

Рядкото подчертаване често се прави, за да се създаде екстравагантен външен вид, като се подчертават, например, само кичури, обрамчващи лицето с различен цвят.

Deep Dy

Подобно подчертаване може да се нарече акт на художествено творчество. В някои отношения техниката на дълбоко боядисване е подобна на омбре оцветяването.

Разликата е, че когато подчертавате наситено боядисване, не е необходимо да постигате плавни цветови преходи. Косата трябва да изглежда като потопена в кутия с боя на места, а боята трябва да е възможно най-нестандартна и ярка. Например тюркоазено или жълто.

В случай на такова оцветяване препоръчваме да направите неутрален грим, например като във видеото:

Светла коса върху тъмна коса

Жените с кестеняви коси и брюнетките през 2023 г. имат достъп до почти всички опции за подчертаване. Бихме ви посъветвали да изоставите само класическото подчертаване, като дадете предпочитание на варианти с по-хаотично осеяни цветове.

За естествен и хармоничен резултат изберете нюанси със същата "температура" като основния цвят.

За момичета с дълга тъмна коса препоръчваме тази година да останат с техниката балеаж, а за по-къси коси опитайте често мелиране.

Акценти върху светла и руса коса

Колкото по-сложно е оцветяването, толкова по-добре. Ето защо блондинките трябва да избират за подчертаване не един, а два или три нюанса наведнъж. Що се отнася до техниката, съветваме ви да изберете калифорнийски акценти с топли и студени нюанси - резултатът изглежда много естествен и актуален.

Жените със светли кестеняви коси могат да обмислят палитра от златисти нюанси: те могат да бъдат или по-светли от вашата "основа" , или по-тъмни.

Евгений Седой Цветен експерт, GarnierАко искате да придадете студен нюанс на светлокафява коса, използвайте бои с единица след точката в цветовата маркировка.

Акценти за червенокоси

Най-модерните акценти за червенокосите през 2023 г. са в техниката омбре. Вижте снимката, колко красив изглежда гладкият преход от един цвят към друг върху нишките на топлия спектър. И между другото, не е толкова трудно да се извърши такова оцветяване у дома - важно е само да изберете боя с няколко тона по-светла от естествения нюанс.

Отговаряне на често задавани въпроси

Изсветлените кичури са придобили жълт оттенък с времето. Какво да правя?

Решението на този проблем е намерено. Първо, използвайте продукти за грижа с висока концентрация на лилави пигменти: както шампоани, така и маски с функцията за премахване на нежеланата жълтеникавост са на пазара за красота днес.Второ, преди да оформите косата си горещо, използвайте термична защита. Това ще помогне за запазване на цвета непокътнат и ще предпази косата от вредното въздействие на високите температури.

Коя техника за подчертаване да избера, за да изглежда косата ми по-обемна?

Важно е да разберете, че с помощта на боядисване можете да постигнете само визуално увеличаване на обема на косата. Такива видове подчертаване като balayage, shatush и bronding ще се справят най-добре със задачата.

"

Кое мелиране да изберете за руса коса и къса прическа?

Професионалистите препоръчват често подчертаване на базата на два или три нюанса.

"

Правилна грижа за косата след акценти

  • След мелирането, както и след всяко друго боядисване, косата се нуждае от допълнително подхранване. Използвайте специални продукти за боядисана коса и не пренебрегвайте маските.

  • За допълнителен блясък и подхранване използвайте масло. Разпределете го през косата, като предварително загреете продукта в дланите (няколко капки са достатъчни за едно нанасяне).

  • Ако имате обратни отблясъци, защото растете косата си, включете допълнителни продукти за грижа в грижата си. Например Elseve Dream Length серум с растителен кератин и какаово масло.

Категория: