Вероятно повече от една брюнетка си е помисляла да пробва балаяж върху тъмна коса. В списъка на осмелилите се има много звезди. Защо тъмнокосите красавици са привлечени от светли кичури?

Балаяж на тъмна коса: предимства и недостатъци

Стилистите отдавна знаят, че балаяжът работи най-добре на тъмна коса.

В салоните на брюнетките често се предлага комплексно оцветяване с няколко нюанса.

Точно и кратко описание на тази техника за подчертаване - боядисване, при което косата в долната си част се оцветява в различен цвят - обикновено два до три нюанса по-светъл.

Разпределете боята така, че в резултат боядисаните кичури да се различават един от друг и по тон - за по-естествен ефект. За да го постигнат, на някои кичури започват да нанасят боя малко по-близо до корените, на други - малко по-далеч.

Има много плюсове в техниката балаяж за брюнетки.

 • Правилно обмисленото боядисване може да придаде визуален обем на косата.

 • Резултатът изглежда красив както на права, така и на къдрава коса.

 • При боядисване не се засягат корените на косата.

 • Не е необходимо да повтаряте процедурата след 3-4 седмици - резултатът, като правило, изглежда приличен дори след 2 месеца.

" На всеки ли е добър балаяж на тъмна коса?" ще попитат скептиците. Разбира се, има и недостатъци.

 • Трудност при изпълнение.

 • Необходимостта от допълнителна грижа за боядисаната коса.

 • Висока цена в сравнение с плътен цвят в салона.

На кого отива балаяж?

Балаяжното боядисване идеално пасва на тъмна коса с всякаква дължина и нюанс. Жени с кафяви коси, брюнетки - всички ще бъдат доволни. Но тази техника е особено препоръчителна за тези, които не са доволни от качеството на къдриците.

Разцепените краища и порестата структура са по-малко забележими на косата със сложно боядисване.

Ако говорим за типове цветове, тогава палитрата от цветове в магазините е толкова обширна, че всяко момиче, независимо дали е с черна или кестенява коса, ще може да намери подходящи нюанси.

Типове балаяж върху тъмна коса

През 2023 г. балаяж балаяж раздори. Колористите продължават да ни удивляват, усвоявайки все повече и повече нови тенденции. Преброихме до шест условни подвида балаяж. Разгледайте всеки с примерни снимки.

Пълен балаяж

Пълен балаяж, като правило, се прави на тъмна коса със средна дължина. Разликата му от другите методи се състои в това, че при боядисване на части от нишките майсторите се отдръпват от корените буквално на 2–3 см.

Среден

Класическият вариант на балаяж, при който боята се нанася върху косата по хаотичен начин.

По правило кичурите се боядисват, отстъпвайки от корените 3 до 7 см.

Тъмната коса и прическа с боб са най-добрите отправни точки за този подход.

Съвети

Най-често този тип балаяж се образува сам, известно време след боядисването, когато нишките забележимо растат отново. Е, ако харесвате този ефект, можете да го създадете предсрочно. За да направите това, разпределете боята по време на процедурата върху долната третина на косата.

Балаяж в лицето

Този вид техника на балаяж не ви позволява да спестите боя, както мнозина биха си помислили. Трябва да оцветите нишките по същия начин - хаотично по целия периметър на главата. Но с едно предупреждение: върху кичурите, оформящи лицето, боята трябва да е с по-наситен светъл нюанс.

Ярко

В този случай думата „ярки“ стилисти означават „цветен“ балаяж. Многоцветната боя (доста популярна, между другото) пасва идеално на тъмна коса.

Сенки балаяж за тъмна коса

Пепел

Пепеляв балаяж и тъмна коса се римуват красиво и получават много харесвания в социалните медии.

Пепелявият нюанс ще бъде добър избор за момичета с права коса в студен черен цвят.

Червено

Друг популярен нюанс сред чернокосите момичета. Оставяйки бои от яркочервена палитра да влязат в игра, не можете да получите скромен балаяж върху черна коса. Но не винаги е едно и също да останеш в сянка! Искате ли да направите външния си вид още по-ярък?

Оформете косата си на големи къдрици. Въпреки че намерихме примери с права коса.

Вижда се, че в техниката балаяж червеният цвят стои добре и на тъмна права коса.

Карамел

Caramel Balayage звучи като името на десерт. Но ние ще добавим още повече сладост, като кажем, че тъмната коса е разредена с кичури от топли медени нюанси.

Това боядисване изглежда красиво на коса с всякаква дължина, оформена естествено небрежно.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisМожете да разнообразите карамеления цвят на косата, като добавите леки отблясъци близо до лицето или по цялата глава.

Разберете как изглежда нюансът на косата ви.

Вижте всички услуги Научете за новите услуги +

Абонирайте се за нови услуги

Съгласен съм с Политиката за поверителност

кестен

Кестенявата коса може да се балира с… кестенява боя. Наричаме това оцветяване „изпомпване“ на вашия собствен цвят на косата.

На снимката можете да видите, че контрастът между основния нюанс и тези, използвани по време на процедурата, не е толкова голям.

Между другото, изображението може да стане монотонно, като добавите грим в кафяви тонове, както във видеото по-долу:

Как да направите балаяж на тъмна коса: техника стъпка по стъпка

В интернет мнозина се чудят дали е възможно да се направи балаяж на тъмна коса у дома. Е, ще има желание и някои умения! Нашите съвети също може да са полезни.

  1. Ако се планира пълно изсветляване с няколко нюанса, първо трябва да се обезцветят кичурите. За да направите това, изсветляващата боя се нанася внимателно върху онези области, които ще бъдат оцветени в бъдеще (важно е да се тества за възможна алергична реакция 48 часа преди процедурата). За да предотвратите засягането на боята на съседните нишки, къдриците с боя се увиват във фолио.

  2. След процедурата по обезцветяване, косата се измива и върху чистите кичури се нанася избраната за боядисване боя с помощта на техника балаяж.

   За постигане на максимално естествен ефект, колористите препоръчват да го правите с четка или гъба - намокрящи движения.

  3. След времето, посочено в инструкцията за боята, продуктът се отмива. И нанасят балсама, който обикновено идва с боята.

Балаяж на къса тъмна коса

Боядисването балаяж не се опитва често върху тъмна къса коса. И все пак има прически, които са благоприятни за колористични експерименти в тази техника.

Каре

Ако имате тъмна коса и носите боб с бретон, тогава балаяжното боядисване може да ви свърши добра работа: не е нужно да се притеснявате, че на стила ви липсва пищност. На снимката можете да видите, че тази комбинация придава визуален обем на косата.

Боб

В комплект с тази прическа, стилистите по навик предлагат класически акценти. Според нас той е леко остарял, така че е по-добре да изберете балаяж - например пълен, както на снимката. С това боядисване прическата ще изглежда по-текстурирана.

Балаяжно боядисване на средно дълга тъмна коса

С бретон

Предлагаме да вземем и "оближем" класическия образ на Дакота Джонсън. Нейният тъмен карамел balayazh, така да се каже, постепенно подчертава красотата на очите - не е ли това, което искаме от оцветяването? Между другото, бретонът в този случай може да бъде оставен в естествен нюанс. Основното нещо е да го оформите в хармония с останалата част от косата.

Къдрава коса

Ако къдриците са естествено къдрави, тогава можете да сте сигурни: балаяжът и тъмната коса със средна дължина ще направят страхотна двойка. Дори ако изберете нюанс за върховете, който не се различава много от основния цвят, къдриците ще изглеждат по-релефни и текстурирани, което ще добави игривост към изображението.

Опции за цвят балаяж за тъмна дълга коса

А сега да преминем към класиката - нека проектираме балаяжа върху тъмна дълга коса.

Каскадна прическа

От една страна, каскадата отдавна не заема първите редове в класацията на най-модерните прически. От друга страна, това е страхотна опция, която ви позволява визуално да дарите тънката коса с липсващия обем. Балаяжното оцветяване ще направи тази прическа стилна и модерна. Стои идеално на дълга тъмна коса.

Коса с една дължина

Ако харесвате подстриганите като линийка връхчета, разнообразете прическата си с контрастни нюанси от русата палитра. Балаяж на тъмна права коса с една дължина винаги е ефектно решение.

По какво се различава балаяжът от другите техники за оцветяване?

Въпросът е наболял, а отговорите често са противоречиви. Нека се опитаме да изясним.

Каква е разликата между балаяж и шатуш?

Най-лесният начин да покажете разликата между техниките балаяж и шатуш е на снимка.Балаяжът върху кестенява коса има тенденция да изглежда по-завършен. Техниката shatush се отличава с подчертана произволност на разпределението на нюансите - този ефект се постига от майсторите с помощта на предварително разресване на нишките."

"

Каква е разликата между балаяж и омбре?

Омбре се изчислява лесно чрез очевидния и равномерен хоризонтален преход на цвета на косата от тъмно към светло. Използвайки техниката balayage, колористите разпределят боята по по-хаотичен начин.

"

По какво се различава балаяжът от акцентите?

Някои стилисти наричат балаяжа подвид на подчертаването, други класифицират тези техники в различни категории. Но ако говорим за класическо подчертаване, тогава стилистите се придържат към същите разстояния между цветните акценти в оцветяването.В техниката балаяж няма строги ограничения на интервалите - в този смисъл колористите се чувстват по-свободни."

Каква е разликата между balayazh и air touch?

Докосването с въздух е поне няколко пъти по-трудно. Да, и по-скъпо, какво да крия. При избора на техника air touch, заловените кичури се издърпват и предварително се издухват със сешоар, като се пускат по-къси коси. Тогава се боядисва само частта от косата, която остава опъната. Балаяж на тъмна коса не изисква никакви допълнителни инструменти.

"

Характеристики на грижата за косата след боядисване

Ключът към удължаване на оцветяващия ефект е компетентната домашна грижа. Шампоанът, балсамът и маската трябва да са от категорията продукти, предназначени специално за боядисана коса.

Това ще направи цвета по-траен.

Възможно е да изпитате постоянното главоболие на блондинките - появата на нежелана жълтеникавост. За щастие през последните години хората се научиха да се справят с този проблем без много усилия - с помощта на шампоани и маски с добавка на лилав пигмент.

В заключение, един универсален съвет, който ще бъде полезен на всички, които се занимават със стилизиране, независимо от цвета на косата: използвайте термозащита. За съжаление, излагането на високотемпературни джаджи няма най-добър ефект върху цвета и здравето на боядисаната коса и може също да причини нежелана жълтеникавост. За да сведат до минимум щетите, експертите са измислили специални инструменти, които осигуряват на нишките необходимата защита.

Категория: