Жените имат различно отношение към сивата коса. Някои приемат този факт и дори го смятат за своя акцент, докато други, напротив, водят ожесточена война с всеки намек за сива коса. Последните, между другото, са мнозинство. За тях днес ще разкрием ефективни методи за боядисване и ще ви кажем какъв цвят да изберете за сива коса

Какво да имате предвид при избора на боя за сива коса?

Не е лесно да се познае кога ще се появи първата сива коса. От една страна, това се влияе от наследствеността, от друга страна, от начина на живот, здравето и състоянието на околната среда.

Във всеки случай, в даден момент производството на меланин се нарушава и цветът на нишките се променя на сив. Но не само нюансът им се променя.

Промените, свързани с възрастта, засягат и структурата на косата: те стават по-твърди, появява се така наречената стъкловидна сива коса.

Може би тези, които са забелязали единични сиви косми в себе си, ще си спомнят, че те са различни на допир от останалата маса коса. Ето защо, преди да купите, е важно да знаете коя боя е най-подходяща за сива коса - по-точно коя ще покрие сивата коса.

Когато избирате, колористите ви съветват да обърнете внимание на няколко точки. Първо, устойчивата боя ще даде по-изразен и дълготраен резултат.

Второ, опаковката трябва да показва, че инструментът рисува сива коса.И трето, щадяща концентрация и най-добрият вариант за тези, които искат да скрият отделни "предатели" , е боя с 6% оксидант - основният враг на сивата коса. При по-ниска наситеност продуктът може да не „поеме“ сива коса, при по-висока наситеност може да повлияе негативно на качеството на косата по време на боядисване у дома. Въпреки това, когато избирате боя за домашно боядисване, няма смисъл да се впускате в подобни химически изследвания и ако на опаковката на боята пише „покрива сивата коса“, можете спокойно да разчитате на съответния ефект.

Кой цвят на косата да избера за сива коса?

Намирането на подходящ нюанс на боята в този случай е задача със звездичка. Едно е да намерите заместител на естествения си цвят на косата и съвсем друго е да изберете средство за упорита сива коса. Но ние знаем един прост начин: палитрата трябва да е близка до естествения цвят на косата ви. Въпреки това, ако желаете, можете да изберете подходяща боя от всякакъв нюанс.

Тъмна коса

Брюнетките имат много предимства. Например, лесно се постига блясък на кафяви и черни нишки, а боядисването в тъмни цветове не изисква изсветляване, което е травматично за косата. Но трябва да платите за всичко.

Сивата коса е по-впечатляваща на фона на тъмната коса.

Ето защо тъмнокосите момичета, когато се побелеят коси, често "преминават към светлата страна" , опитвайки различни нюанси на русото.

Но какво да кажем за тези, които искат да запазят естествения си цвят на косата? Съветваме ви да опитате една от сложните техники за оцветяване. Например балаяж или въздушно докосване. Предимствата на тези техники са неоспорими.

Например, ако пропуснете определеното време за актуализиране на оцветяването, хаотичните цветови преходи и наличието на кичури от няколко нюанса няма да позволят на другите да забележат вашия пропуск. На снимката по-долу можете да видите успешни опции с размазани граници между нюансите.

Руса коса

Често блондинките не забелязват веднага, че имат първата си сива коса. Само най-внимателните следят този момент и се втурват да се борят със сивата коса.

Собствениците на светла коса са подходящи за нежна боя на маслена основа. Да, такива продукти не винаги гарантират 100% покритие на сивата коса, но те не съдържат амоняк и ефективно се грижат за къдриците.

Например пепеляво руса боя за коса за домашно боядисване, срещу която тонът на сивата коса ще се загуби.

Напълно сива коса

Какъв цвят да боядисате върху напълно побелялата коса, няма значение.Да кажем нещо повече: преди няколко години бихме ви посъветвали да закупите устойчива боя, като казахме, че безамонячната боя не е способна на подобни подвизи. Но индустрията за красота не стои неподвижна и днес в продажба има продукти без амоняк, които осигуряват отлични резултати.

Например перманентните бои Olia на Garnier заместват амоняка с масла, които действат като проводници на багрилото.

Между другото, не забравяйте да проверите дали новият нюанс на косата е съчетан с цвета на веждите. А как да подредите последното, разказваме във видеото:

Коя боя да избера за сива коса: амонячна или безамонячна?

Както разбрахме, боята за сива коса в съвременния свят може да бъде устойчива и без амоняк в състава. Но продуктите с амониев хидроксид също имат своите предимства.

Коя страна да избера? Боята без амоняк през последните години придоби значителен брой фенове дори за боядисване върху сива коса.Момичетата харесват по-внимателен подход към косата. Но в сравнение с амоняка, тази боя има своите недостатъци. Първо, по-бързо (относително) се измива. Второ, не винаги е възможно радикално да се промени сянката.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisРазбира се, аз съм за трайна боя, тъй като не е лесно да се работи със сива коса. Сивата коса изисква специален и изключително внимателен подход. Препоръчвам да обърнете внимание на продукти като L'Oréal Preference и L'Oréal Excellence, тъй като у дома те ви позволяват да рисувате сива коса.

Преглед на постоянните сиви бои за коса

Мислите ли, че имате нужда от трайна боя, за да прикриете сивата коса? Тогава ви каним да се запознаете с нашия рейтинг на най-добрите продукти в тази категория.

Garnier Color Sensation

Неслучайно тази гама от цветове се нарича "цветно усещане" .

Не е нужно да се притеснявате: каквато и да е ситуацията с косата, тази боя ефективно боядисва сивата коса. Но нека поговорим за това предимство. Нюансът е основното нещо, върху което са се фокусирали създателите на Color Sensation. В резултат на това получихме продукт, който ефективно покрива сивата коса и придава блясък на косата благодарение на есенцията от дива роза в състава.

L'Oréal Paris Préférence

Трябва да се каже, че боята за коса, която покрива сивата коса, не е толкова рядка днес. Изобщо не е задължително да е професионално. В същото време, дори по време на домашната процедура, къдриците могат да получат допълнителна грижа. За целта експертите на марката L’Oréal Paris добавиха компоненти, които омекотяват кичурите.

L'Oréal Paris Excellence

Друг фаворит на стилисти и домашни майстори е боя, която е подходяща не само за покриване на сива коса, но и за защита на кичури на всички етапи на промяна на цвета.

Съдържа прокератин и специален серум, които защитават косата по време на трайно боядисване.

Безамонячни бои за сива коса

Безамонячната боя за сива коса често се среща в рецензиите с маркировка „безвредна“, което до известна степен все още е хитрост. Би било по-честно да го наречем "по-малко вредно" . Но ние искаме да се съсредоточим върху професионалните характеристики на тези инструменти.

Garnier Olia

Широко известна боя от тази категория на нашия пазар за красота. Благородна палитра от цветове, деликатен състав с масла и възможност за боядисване на сива коса работят за нарастващата популярност на този инструмент, което се потвърждава от възторжени отзиви от потребители.

L'Oréal Paris Prodigy

В 21 век технологиите за производство на козметика продължават да се развиват бързо. Например, боята за сива коса без амоняк на Loreal съдържа специални микромасла, които помагат за доставяне на пигмент в структурата на косата, което ви позволява успешно да боядисвате сивата коса.Потърсете този продукт на рафтовете под кодовата дума Prodigy.

Как да боядисаме сива коса у дома

Ако вече сте закупили боя и планирате да покриете сивата си коса, без да напускате дома си, нашите топ 5 съвета определено ще ви бъдат полезни.

  1. Направете тест за алергия, за да изключите рисковете. По правило това също е предупредено на опаковката или в инструкциите.

  2. Измийте косата си ден или два преди боядисване.

  3. След измиване с шампоан не използвайте стилизиращи продукти или грижа без измиване.

  4. Опаковката с боя трябва да е прясно отворена. Старият инструмент, който например сте оцветили корените преди две седмици, е абсолютно невъзможен за използване.

  5. Мнозина в процеса на чакане започват да се занимават с домакинска работа и или не издържат боядисването на косата си за точното време, или прекаляват. И двата варианта могат да повлияят негативно на крайния резултат.

Грижа за косата след боядисване

Практиката показва, че първите няколко дни след боядисването момичетата активно се грижат за косата си. Но след това по някаква причина забравят, че имат нужда от специални грижи.

За щастие, днес много продукти, които предпазват цвета на боядисаната коса и се грижат за тях, също са удоволствие да се използват. Споделяне на ефективни помощници.

Оцветени шампоани

Намерихме продукт за грижа за кожата, който няма да ви отнеме допълнително време за прилагане. Ако носите руса коса и не искате да се справяте с нежелани жълти нюанси, опитайте лилав шампоан.Обичаме линията Elseve. Между другото, тя успешно се допълва от лилава маска от същата линия.

Продукти за боядисана коса

  1. Друг шампоан, който помага за поддържане на цвета на боядисаната коса, може да се намери в линията Garnier Fructis Permanent Color. В яркочервена опаковка - формула с годжи бери, които имат положителен ефект върху качеството на косата и устойчивостта на цвета.

    1. Специалистите препоръчват да не пренебрегвате балсама. Особено ако имате боядисана коса.


Сред тестваните от нас продукти е балсам от линията Geranium на L'Oréal Paris. Хубаво е да знаете, че е направен от 98% натурални съставки за подхранване на къдриците и предпазване на цвета от матовост.

  1. Черешката на тортата, когато става въпрос за грижа за боядисана коса, е седмичното подхранване на косата с маска. Вземете този, който е предназначен специално за защита на цвета. Инструментът от линията Elseve Expert Color на L’Oréal Paris върши отлична работа. Като бонус към състава е добавен ламиниращ еликсир, който предпазва повърхността на косъма.

Категория: