Искам боядисаната коса винаги да изглежда свежа и цветът да остане наситен. Но колко често можете да боядисвате косата си?

Оцветяване без вреда: основните правила

Отговорът на въпроса колко често можете да боядисвате косата си обикновено е посочен в инструкциите за боята. Ако говорим за трайно боядисване, препоръчителната честота е веднъж на 1,5-2 месеца, докато корените на косата могат да се боядисват по-често - на всеки 3-4 седмици. През този период те, като правило, растат отново и стават забележими. И именно на този сегмент косата е най-силна и най-лесно понася подобни процедури.По-добре е да запазите кичурите по цялата дължина и да не променяте цвета си по-често, отколкото препоръчват експертите, особено когато става въпрос за изсветляване.

Въпросът не е само колко често можете да сменяте цвета на косата си, но и кога трябва да боядисате косата си, за да поддържате спретнат вид, без да губите мекотата и здравето на къдриците. И тук е важно да се вземат предвид редица фактори, включително структурата на косата, тяхното общо състояние и, разбира се, вида на боята.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisЦветът на косата може да се променя доста често, но по този въпрос е важен компетентен и точен подход: можете постепенно да отидете в зоната на потъмняване или постепенно да добавите кичури и да станете по-светли. Не препоръчвам драстична промяна на цвета на косата ви повече от веднъж или два пъти годишно.
 • Изберете доверени марки бои. В интерес на производителя е косата ви да бъде здрава.

 • Не забравяйте да вземете предвид предишното оцветяване - пигменти с различни цветове могат неуспешно да лежат един върху друг и да дадат неочаквани резултати.

 • За радикални експерименти с цвят е по-добре да изберете временни продукти (тониране) - те са по-удобни за експерименти.

 • Опитайте се да сведете до минимум степента на изсветляване и не се опитвайте да се превърнете от изгаряща брюнетка в блондинка за една сесия - това се прави на няколко етапа.

 • Не забравяйте предварително да направите тест за алергия: капнете боя върху китката си, задръжте няколко минути, изплакнете и изчакайте 48 часа, за да сте сигурни, че няма негативен ефект. Обикновено подробните инструкции са написани на опаковката.

Решението за тези, които не са готови за пълно „рестартиране“ на изображението, но искат често да променят външния си вид, е да боядисват само краищата, като избягват техники, които включват захващане на корени или големи участъци по дължина на косата. Това е чудесен начин да получите нов акцентен цвят и с правилния избор на продукти за грижа, такова оцветяване може да се подновява на всеки 3-6 месеца, в зависимост от дължината на косата и разтягането на тона.

Оцветяване на корена

И така, в тази част косата все още не е сериозно увредена в резултат на агресивни влияния на околната среда, от лоша екология до боядисване и топлинно оформяне. Така че корените на косата могат да бъдат боядисани, както се появяват, тоест веднъж на всеки 3-4 седмици. Това е добра новина за тези, които са преминали към редовно боядисване по обективни или субективни причини - например коса със сива коса, когато предателските бели корени ще излязат, независимо какъв цвят изберете.

Пълна дължина

Постоянната боя с амоняк в състава трябва да се боядисва не повече от веднъж на всеки 1,5-2 месеца. Добрата новина за любителите колористи е, че има много други бои - например формулите на линията Garnier Olia са базирани на растителни масла, които също се грижат за косата. Също така, истински бум беше направен на пазара за красота от временни бои с най-невероятни нюанси и текстури.В зависимост от конкретния продукт, цветът се измива за период от няколко дни до 2-4 седмици. Такива фондове, разбира се, дават голямо поле за творчество.

Оцветяване с безамонячна боя

Формулите без амоняк са чудесно решение за нежно оцветяване. Тези бои могат да се използват при необходимост и спешно желание на всеки 3-4 седмици и да се експериментира с цвета без вреда за косата.

просто ще се измие с вода.

Днес палитрата от безамонячни бои е огромна. Например, Garnier Olia "Brown" е идеален за получаване на наситен кестеняв нюанс, а собствениците на руса коса могат да използват L'Oréal Paris Casting Crème Gloss "Very Light Blonde Ash" , ако целта им е заветното студено русо.

В салона или у дома?

Не е добра идея да боядисвате косата си с перманентна професионална боя у дома, защото има много професионални тайни, тънкости и подводни камъни при работата с професионални продукти.В неумели ръце те могат да „не работят“ и дори да навредят, тъй като са предназначени за използване при специални условия и от специално обучени хора. В крайна сметка обикновените бои в ръцете на художник и начинаещ ще „работят“ по напълно различни начини.

И докато салонното боядисване обикновено се препоръчва на всеки 2 месеца, трайното боядисване за домашна употреба може да си позволите, както казахме, малко по-често.

Днес можете не само да избирате цвета на вашите мечти, но и направете предварителен виртуален монтаж на сайта на производителя.

На уебсайта на Garnier например има виртуална услуга за монтаж. И на уебсайта на L’Oréal Paris такъв специален бутон е предоставен на страницата на почти всеки нюанс от определена линия. Съвременните домашни бои ви позволяват дори да направите свой собствен градиент - почти като в салон. Например с Préférence, перманентната боя за коса на L’Oréal Paris, можете да изберете всякакви вариации от светъл до тъмен кестен, както и други нюанси.

Боите от линията Excellence на L'Oréal Paris от светло светло русо до черно също осигуряват траен резултат.

Колко често можете да боядисвате косата си руса?

Яркото русо е мечтата на мнозина, но не всеки успява в този цвят. Колкото повече червен пигмент има в косата, толкова по-трудно е да я изсветлите. Дните на бабиния водороден прекис отминаха, но съвременните средства за изсветляване все още не са безвредни. Колко често можете да боядисвате косата си руса? Що се отнася до изсветляването, не повече от веднъж на 2 месеца.

Професионалистите съветват да се трансформирате от брюнетки в блондинки поетапно. Една от опциите е пълно оцветяване в тон, който е по-светъл от оригинала, но по-тъмен от желания нюанс. И така няколко пъти с интервал от няколко седмици. Вторият вариант е да изсветлите косата си на етапи с помощта на техники за балаяж, шатуш или мелиране. Избелването се извършва на кичури и изображението веднага става по-светло, въпреки че по-голямата част от косата остава тъмна.

С правилния подход към бизнеса пепелявият нюанс на мечтата е лесен за постигане дори у дома - бои като L'Oréal Paris Préférence "Stockholm" ще помогнат.

И за да запазите русото хладно без често боядисване, се препоръчва използването на тониращ балсам или тонирано желе, например L'Oréal Paris Colorista Hair Make Up Silver Hair.

Също така за справяне с "червенокоса" - за неутрализиране на жълтеникавостта - специалният лилав шампоан Elseve L'Oréal Paris помага в компанията с лилава маска, продуктите са създадени специално за поддържане на чистотата на студения нюанс .

къна и басма

Дори тези на пръв поглед невинни лекарства не трябва да се използват безконтролно. Например, къна може да запуши люспите на кутикулния слой, което може да доведе до скованост и тъпота на косата. И резултатът от оцветяването с басма може да не е черен, а .. зеленикав цвят - това не е изключено при подходяща реакция на продукта с оригиналния пигмент.

Къната обгръща косата като пашкул и тя става по-плътна и твърда. Блясъкът всъщност намалява. Но прави повече обем и укрепва корените, - обяснява трихологът, дерматолог, експерт на skin.ru Мария Невская. - Хената се измива много дълго време, така че обичайното оцветяване след нея е много трудно.

Като цяло, ако предпочитате естествено оцветяване, важно е да имате предвид, че първо, за да получите красив, жив цвят (без зеленина или неестествени нюанси), може да са необходими известен опит и подготовка и второ, комбинация с боя (ако косата вече е боядисана) може да доведе до неочаквани резултати.

Колко често можете да боядисвате косата си с къна или басма зависи от различни фактори, включително общото състояние и вида на косата. Оптимално е да опреснявате нюанса на нормална или мазна коса веднъж месечно, а на суха - не повече от всеки 3 месеца. В същото време отделни сиви нишки и корени могат да бъдат оцветени на интервали от няколко седмици.

Тонизиране на косата

Ако трябва често да боядисвате косата си и постоянно да изненадвате с нов външен вид или просто да поддържате цвета на косата без професионални процедури, тониращите агенти могат да ви помогнат: спрейове, желета, балсами и други временни бои.

Предимствата на боядисването с "тоник" (оцветител) или тониращ балсам са, че не нараняват къдриците, защото не проникват в структурата на косъма. Оттук и основният недостатък - крехкостта на резултата. Такива продукти бързо се измиват, връщайки косата към първоначалния й цвят.

Не е забранено честото боядисване на косата, защото обикновено резултатът трае от няколко дни до няколко седмици; веднага щом ефектът изчезне, можете да продължите към следващото оцветяване. Между другото, с помощта на специални инструменти можете да ускорите този процес (отмиване на цвета):

Нашият експерт обаче предупреждава, че независимо с какво ще боядисате косата си, след това е силно препоръчителна специална грижа.

Роман Моисеенко Цветен експерт L'Oréal ParisТонирането също е оцветяване! Затова препоръчвам винаги да използвате шампоани за боядисана коса, чиято структура се променя след първото боядисване. Линията Elseve Expert Colour на L'Oréal Paris за боядисана и подчертана коса е идеална за ежедневна употреба.

Последици от неправилно и често оцветяване

Разбрахме колко често да боядисваме косата си и да не я губим и обяснихме, че съветите за редовност зависят от процедурата и продуктите, които се използват. Въпреки това възможните последствия от неспазването на тези препоръки ще бъдат същите:

 • нежелани цветове;

 • чупливост;

 • сухота;

 • тъпота;

 • изгаряне на скалпа (ако не се спазва техниката на нанасяне);

 • косопад (поради накъсване или увреждане на скалпа).

Нов ефектен външен вид е наличен без тези жертви. Ако изберете правилната боя, следвайте препоръките на производителя при нанасянето й и се грижете за боядисаната коса със специални шампоани, балсами и допълвайте грижата с маски. В допълнение към линията Elseve “Color Expert” от L’Oréal Paris, за която нашият експерт спомена, ефективността на годжи бери гама от серията Fructis Garnier беше тествана и върху собствената ни коса. Шампоанът и балсамът също са обогатени с полифеноли от гроздови семена, които са полезни за боядисана коса. А маската се състои от 98% натурални съставки, което, виждате, е много хубаво.

Категория: