Възможно ли е да боядисвате косата си по време на бременност е остър въпрос. Разбира се, лесно е да отложите промяната на външния си вид, но какво ще стане, ако вече сте боядисали косата си и трябва да поддържате цвета си? Нека разберем тази интересна ситуация

Опасно ли е да боядисвате косата си по време на бременност?

Разпространено е мнението, че боядисването на косата по време на бременност е противопоказано. Има дори екзотична версия, че това може да повлияе на цвета на косата и характера на нероденото дете. Но, разбира се, не това е важното. Така че защо бременните жени не могат да използват боя? Или все пак е възможно?

Научна гледна точка

По отношение на употребата на продукти за боядисване на коса, нито едно проучване не е установило значителна връзка между боядисването на косата и рисковете за плода. Същото важи и за изсветляващите продукти. Всяка боя се оценява от Научния комитет по безопасност на потребителите, чиито членове анализират данните от токсикологичните изследвания. Те включват, наред с други неща, изследване на ефекта на адаптираните млека върху развитието на плода.

Данните, с които разполагаме, показват, че адаптираните млека не представляват риск за майката и детето, което елиминира нужда от специфични ограничения за бременни жени

Рискът от алергични реакции обаче остава, затова винаги се препоръчва да се направи предварителен тест върху малък участък от кожата. Това е особено важно по време на бременност, тъй като медикаментозното лечение на алергии в това състояние може да причини определени затруднения.

Във всеки случай боядисването е локално въздействие върху косата не повече от веднъж на 2 месеца. Трудно е да се предположи, че подобно излагане може системно да увреди здравето на бъдеща майка или бебе.

Проблемът може да не е свързан с нанасянето на боя върху косата, а с вдишването на изпарения от определени химикали по време на процеса на боядисване. И ако с настъпването на бременността миризмата на любимата ви боя внезапно стана особено неприятна, това може да се разглежда като намек, че е по-добре да се въздържате от използването й за момента. В крайна сметка обонянието ни е дадено от природата като защитен механизъм. И така, нека да преминем към противопоказанията.

Противопоказания

Дали е възможно да боядисвате косата си по време на бременност зависи в най-голяма степен от общото здравословно състояние и хода на бременността. През този прекрасен период могат да се появят неочаквани алергични реакции, а амониевият хидроксид (разтвор на амоняк във вода) и неговите изпарения могат да доведат до мигрена и да провокират токсикоза. Ако вече сте имали токсикоза или алергии, ако кожата е станала проблемна, опитайте се да сведете до минимум или отложите всички процедури, не само оцветяването, за да не стимулирате вече раздразнената система и не забравяйте да се консултирате с лекар, ако смятате, че не може без ритуал за красота.

Предразсъдъци и реалност

Има много предразсъдъци за това защо бременните жени не трябва да боядисват косата си и дори да се подстригват, от страх да не се наранят с боя до диви вярвания, че детето ще има многоцветна коса или лоши наклонности. Въпреки липсата на доказателства, подобни суеверия могат да провокират стрес, който определено винаги е вреден, особено в този и без това труден период от живота. древни суеверия

Между другото, за много бъдещи майки външният им вид също може да предизвика безпокойство и лошо настроение: светът казва на бременните жени, че са красиви, но на фона на радикални промени и хормонални бури може да бъде трудно чувствайте се красиви и привлекателни.

Друг важен момент, който трябва да имате предвид: индустрията за красота се развива бързо и безопасността е критерий номер едно за съвременните производители.Днешните бои, разбира се, са по-нежни в сравнение с тези, които са имали нашите майки и баби. Но митовете и историите на ужасите са добре запазени от онези времена.

От друга страна, да се отдадете на всички цветни трудни неща също не си струва. И все пак бременността не е време за експерименти.

Добър вариант за бъдещи майки, които искат да освежат имиджа си, е балаяжът или мелирането. Непълното оцветяване ще помогне да се избегнат чести процедури за обновяване на цвета, като същевременно се запази свеж вид през всичките 9 месеца

На какъв етап от бременността мога да боядисвам косата си?

Всички промени в тялото и поведението по време на бременност започват с танца на хормоните: всичко се приспособява към новите условия на живот през следващите месеци.

Всичко се променя, от кръвоносната система (всъщност те са две) до храносмилателната система. Ето защо е толкова важно да запомните, че тялото на бъдещата майка не работи така, както е свикнало, и може да поднесе всякакви изненади, чак до промяна в структурата на косата.Между другото, всички тези промени плюс по-отговорен, като правило, подход към храненето допринасят за плътността на косата: обикновено по време на бременност жизненият цикъл на космените фоликули замръзва и косата просто не пада. Тяхната красота се улеснява и от естествения блясък, който се появява на фона на хормоналната активност.

Дерматологът, трихолог Мария Невская обяснява: „През този период хормонът прогестерон се произвежда активно, в резултат на това косата наистина спира да пада и активно расте на дължина, при условие че няма други причини за загуба (за например желязодефицитна анемия).”

През първия триместър

Първият триместър е най-важен и от него в по-голямата си част зависи здравето на бебето. През този период се полагат всички органи и системи. Въпреки това, както вече беше споменато, няма недвусмислени противопоказания за боядисване на коса дори през първия триместър на бременността, ако се изключи възможността за алергия.Така че с остро желание нищо не ви пречи да актуализирате изображението. Основното нещо е да се подходи към въпроса отговорно. Вероятно си струва да изберете боя без амоняк, ако е възможно.

През втория триместър

По време на бременност през втория триместър можете да боядисвате косата си по-смело. Тялото се стабилизира - плодът е доста надеждно защитен от плацентата и бъдещата майка вече е по-малко податлива на токсикоза.

Американският конгрес на акушерите и гинеколозите също счита оцветяването за безопасно след първия триместър.

През третия триместър

В последния триместър препоръките не се различават от предишните. Основното нещо е да се съсредоточите върху благосъстоянието и да боядисвате косата си в добре проветриво помещение.

Какъв цвят на косата може да се използва за бременни жени?

Както вече разбрахме, бременните жени могат да боядисват косата си с абсолютно същите цветове, които са използвали преди бременността и ще използват преди.По този въпрос няма особености. Но разбира се, всяка бъдеща майка би предпочела да избере възможно най-нежния състав.

Безамонячна боя

Отлично решение по време на бременност е безамонячната боя. Изборът на такива продукти е почти толкова широк, колкото изборът на познатите амонячни бои, така че можете лесно да намерите любимия си нюанс и да запазите цвета на косата си свеж през цялата бременност, без да се излагате на никакви рискове.

Амонячна боя

И отново, според научни данни, бременността не е противопоказание за боядисване на коса с амонячни бои. Така че изборът е ваш. Основното е, че няма алергична реакция и миризмата на боята не провокира токсикоза.

Тонизиране на косата

Леките тониращи продукти, за разлика от обикновената боя, не проникват в структурата на косъма и не изискват дълго излагане на кичурите (дълго излагане, както биха казали лекарите).Това боядисване позволява на бъдещите майки да експериментират с нови нюанси по-често или просто да поддържат цвета на косата си свеж.

Възможностите на тониращите агенти обаче са ограничени. Самото име на тези козметични продукти подсказва, че те са готови само да коригират оригиналния нюанс - само най-светлите блондинки могат да се превърнат в платинено русо с тоник (всичко за тонизирането можете да прочетете тук).

Оцветен шампоан

Tinted Shampoo е друг продукт, който е готов да поддържа цвета на косата, ако не се различава много от естествения, или да поддържа яркостта на отделните кичури след подчертаване или боядисване в техниката омбре.

Основното е да се има предвид, че косата и скалпът могат да се променят поради същите тези хормонални трансформации - да станат по-сухи или по-дебели, така че трябва да изберете шампоан, като вземете предвид всички тези нюанси.

Боядисване на коса по време на бременност

Събрахме средства, с които всяка жена може да се преобрази без посещение в салона.

Цветове

Бихме предпочели боя без амоняк, тъй като е по-нежна. В същото време боите без амоняк са доста способни да дадат дълготраен резултат.

Нюанс

Тониращите продукти: балсами, шампоани, желета - действат още по-меко на косата. Затова, ако сте доволни от резултата, не търсете добро от доброто и се насладете на ефекта.

Миещи се тонове

За да маскирате корените или да подчертаете отделни кичури, можете да използвате лак за коса или специална спирала. С тези инструменти е лесно да опитате модни пастелни нюанси. Тези продукти се измиват с вода и действат повече като „грим за коса“, така че са идеални за специални случаи, когато искате да изглеждате ярки.

Има много достъпни начини да останете красиви и ефектни във всяка ситуация.

Алтернативни методи за боядисване на коса по време на бременност

Бъдещите майки могат да използват и естествени багрила: къна, басма, билкови лекарства. Любителите на домашни и народни рецепти могат да експериментират, като не забравят обаче риска от алергични и други нежелани реакции. Недостатъкът на естествените средства е ограничената гама от нюанси. Ако искате леко да освежите цвета, можете да използвате няколко прости домашни рецепти. Разбира се, те няма да дадат особено впечатляващ резултат и никога не може да се изключи рискът от индивидуална непоносимост, дори когато се използват природни средства.

За брюнетки

Брюнетките могат да използват кафе - просто намокрете косата си със силна сварена напитка (след като сте я охладили леко преди това) и след половин час отмийте "боята" .

Ако имате опит в оцветяването с естествена басма и къна, можете да практикувате този метод по време на бременност.Въпреки това, ако преди бременността сте боядисали косата си с готова боя за коса и сега решите да преминете към естествена басма с къна, това е рискована стъпка. Първо, важно е ясно да знаете пропорциите, за да не получите някакъв зелен оттенък вместо благороден тъмен кестен, и второ, върху фабрично боядисана коса ефектът може да бъде непредсказуем. По-добре е да вземете готова боя.

За блондинки

За светлокосите бъдещи майки лайката е подходяща за лесно нежно изсветляване и грижа за косата. Препоръчително е да запарите чаша изсушена лайка с две чаши вряла вода и да използвате получената инфузия след измиване на косата. Тази процедура ще даде желания ефект само ако се извършва редовно. Ако спазвате това условие, резултатът може да се види от два до четири пъти. Е, отново, не трябва, разбира се, да разчитате на получаване на платинена блондинка.

За червенокоси

Собствениците на червени къдрици от векове използват най-известната, може би, естествена боя - къна. В зависимост от естествения цвят на косата можете да получите от червен кестен до огненочервен.

За блондинки

Светлокосите бъдещи майки и жените с кафяви коси, ако наистина искате новост, можете да изсветлите кичури с лимон. Това е най-простата домашна процедура за боядисване - просто трябва да нанесете лимонов сок върху нишките и да не го измивате за около 40 минути. Лимонената киселина е отличен заместител на пероксида, но като всеки ефективен обезцветител изсушава косата и след такова излагане е важно да ги овлажните допълнително.

За сива коса

За опитни потребители остават къна и басма. Сивата коса също е лесна за скриване с подходящи цветни спрейове и спирала от линията Magic Retouch на L'Oréal Paris. Но оптималният ефект все още ще бъде ефектът от готови оцветители, които можете да използвате без никакъв риск.

Професионални съвети от фризьори към бъдещи майки

  1. Вземете предвид хормоналния фон и промените в тялото.

  2. Имайте предвид риска от алергични реакции. По време на бременност те могат да се появят дори с познати и познати средства.

  3. Дайте предпочитание на техники за оцветяване като балаяж или омбре, за да не се налага често да опреснявате цвета си.

  4. Опитайте бои без амоняк.

  5. Боядисайте косата си на добре проветриво място.

Категория: