Този нюанс е толкова универсален, че лесно може да бъде сбъркан с кестен, червено и дори златисто. Нека поговорим за тайните на привлекателността и вариациите на медния цвят на косата, както и за палитрата от налични медни бои

Кому отива медният цвят на косата: примери със снимки

Когато избирате този нюанс, е важно да вземете предвид тена на кожата и характеристиките на типа външен вид. Както мургавите, така и хората със светла кожа могат да намерят своя меден цвят на косата.

Естествено светлите момичета с порцеланова кожа ще подхождат на приглушени медни нюанси, по-специално светлокафяво със златист оттенък.

На тези, които имат кожа с маслинени или бронзови нюанси, се препоръчва да избират червени цветове, а кафявите нюанси на медта са добре подчертани за тъмна кожа.

Разумно е да се въздържате от медно оцветяване, ако по лицето има зачервяване или обриви: очевидно е, че те ще станат още по-забележими.

Нека се възхищаваме на фотопримерите, кои нюанси ще бъдат най-изгодни в зависимост от цвета на очите.

За кафяви очи

Почти всеки меден цвят върви добре с кафяви очи. Светлите цветове, като медно-руси или златисти, ще ви помогнат да подчертаете очите в контраст. Кестенявите или шоколадовите цветове ще направят погледа по-дълбок, по-магнетичен.

За сини очи

Момичетата със сини очи трябва да избягват прекалено ярките варианти, така че красивото им синьо да не бъде погълнато от огнен фон. Деликатен акцент върху кичури с мек меден нюанс ще бъде оптимален.

За зелени очи

Зелени очи и медна коса е референтна комбинация. Нюансите хармонично се допълват. Няма да е трудно да изглеждате ярко и грандиозно с такава подкрепа.

За сиви очи

Амбърни нотки в меден цвят ще създадат успешен фон и цветни акценти за сивите очи.

Популярни нюанси на меден цвят на косата

Модните тенденции през 2023 г. все още се основават на естествеността и естествената палитра, така че най-естествените нюанси са за предпочитане.

Медно червено

Наситената медночервена коса е опция за тези, които обичат изразителния външен вид.

Тъмно медно

Коса с лек бордо оттенък за рамкиране на лица с бледа кожа и тъмни очи.

Медно русо

Не е червено или русо, медно русото е сложен цвят, по-скоро като зряла пшеница. Получаването му не е лесно, но усилията си заслужават. Той блести особено красиво върху къдрици, оформени на вълни, или върху естествено къдрава коса.

Медно русо

За разлика от обикновеното русо, медното придава златист блясък на косата. Медно-русият цвят е подходящ за тези, които не искат прекалено изразено червено отражение.

Меден кестен

Червените и златни пигменти върху тъмна коса създават медно-кафяв оттенък, който ви позволява да създадете спокойна и аристократична визия.

Медно червено

Не всеки ще избере червен нюанс, защото това е най-изгарящият и очевидно привличащ вниманието цвят в медната палитра. Но смелите не се страхуват от риска и получават впечатляващ резултат и внимание като заслужена награда.

Златна мед

Кичури със златисто-меден оттенък предизвикват асоциации със залязващото слънце. Те перфектно подчертават красотата на тъмната кожа.

Светло медно

Малко по-тъмен от медно русо изглежда като светъл меден цвят, в който се четат светлокафяви нотки. Благоприятно подчертава кожата, създавайки илюзията за фин блясък и лек загар.

Както можете да видите, разнообразието от опции ви позволява да намерите правилното решение за всеки тип цвят. „Лятото“ и „зимата“ предполагат избор на по-тъмна гама (медно-червено, тъмно медно, медно-червено), а „пролетта“ и „есента“ се препоръчват светли нюанси: медно русо или златисто и светлокафяво медно.

Ако все още не сте определили своя цветотип, нашият тест ще ви помогне с това.

Направете теста13

Каква кожа имаш?

 • Топъл тон, по-близо до праскова
 • Студен тон, лек контраст между цвета на кожата и косата
 • Топъл тон със златисти нюанси, лек контраст между цвета на кожата и косата
 • Студен, "порцеланов" тон, голям контраст между цвета на кожата и косата
2/3

Какъв цвят е косата ти?

 • По-светъл, по-близо до златист оттенък
 • Светло русо до кестеняво, студени нюанси с пепеляви нюанси
 • Кафяво до черно. Златист или червен подтон
 • Тъмно кестеняво до черно с пепеляви нюанси
3/3

Какви очи имаш?

 • Синьо, зелено, светлокафяво
 • Синьо, сиво-синьо, сиво-кафяво
 • Лешниково, тъмнокафяво, маслинено или топло зелено
 • Средно кафяво до черно, синьо-сиво, студено зелено

Меден цвят на косата

Когато планирате да направите оцветяване, трябва ясно да представите крайния резултат и да разберете дали е възможно да го получите сами у дома.

 • За светлокафява, кестенява или червена коса домашната процедура не е трудна.

 • Естествените блондинки трябва да бъдат много внимателни при избора на нюанс и, ако е възможно, първо да тестват цвета върху един, например кичур, за да се уверят, че нюансът се получава точно както искате.

 • Брюнетките ще имат нужда от предварително изсветляване.

 • Не забравяйте да оцените състоянието на вашите къдрици. Повредените, чупливи и сухи кичури са най-добре възстановени, „излекувани“ и след това се насладете на цветовата палитра.

 • Когато изучавате композиции за оцветяване, обърнете специално внимание на изображението на палитрата върху опаковката. Това са илюстративни примери за това как определен нюанс ще падне върху оригиналния цвят на косата. Колкото повече опции за сравнение, толкова по-добре.
 • Ако се съмнявате в избора между два цвята, по-добре изберете нюанс по-светъл.

 • Лайфхак от колористите: преди да боядисате цялата си коса, направете тест драйв на един кичур (от долния слой коса). Така можете обективно да оцените крайния цвят и реакцията на косата към боята.

"

Палитра медни цветове за коса

Ако сте готови да преминете към практиката на оцветяване с мед, тогава е време да поговорим за най-интересните бои за домашна употреба от наша гледна точка.

L'Oréal Paris Excellence Permanent Color Cream

Медната гама от нюанси е доста широко представена в серията бои Excellence от L'Oréal Paris. Крем боята осигурява тройна грижа: защитава, грижи и подхранва. Така резултатът от разкрасителната процедура ще бъде добре поддържана коса в нов красив нюанс. В допълнение към самата крем боя, обогатена с прокератин, комплектът съдържа деликатен шампоан за нежно почистване, както и подхранваща маска с керамид за грижа за косата.

Нюанс № 7.43 "Медно русо" ще придаде блясък на косата ви.

Нюанси No. 6.41 Elegant Copper и No. 4.54 Rich Copper придават на вашите къдрици едновременно естествен и богат цвят.

“Златисто тъмно русо” № 6.32 ще блести на кичурите със слънчеви отблясъци.

За лек меден външен вид опитайте 7.3 Златисто русо.

Пшеничните нотки на медно русо ще ви помогнат да получите нюанс 8.13 Светло русо бежово.

L'Oréal Paris Préférence Permanent Color

Красиви тъмни вариации на медни цветове с пепеляви нотки и перлен блясък могат да бъдат намерени в линията Préférence. Например махагон в нюанс 5.25 Antigua или 5.23 Deep Rose Gold.

Интензивен, наситен меден цвят на косата ще даде нюанси № 74 "Манго" и № 7.43 "Шангрила" .

Формулата за боядисване, разработена в лабораториите на L'Oréal Paris, осигурява гъвкавост на цвета и предпазва косата от избледняване. Боите са предназначени за ефективно покриване на сивата коса.

Боя за коса без амоняк L'Oréal Paris Prodigy

Огнени и шоколадови тонове могат да бъдат намерени в гамата медни цветове Prodigy. Иновацията на боята се състои в това, че съдържащите се в нея микро-масла, проникващи в структурата на косъма, служат като проводници за устойчива боя. Така се постига дълбочина и чистота на цвета без използването на амоняк, а маслата се грижат за косата. Красиво медно оцветяване ще се получи с нюанси № 5.35 Шоколад и № 7.40 Огнен ахат.

Casting Crème Gloss от L'Oréal Paris

Възможно ли е да боядисаме косата без вреда? Лесно е с безамонячна крем боя L'Oréal Paris Casting Crème Gloss. Съставът, нанесен върху къдриците, ги изглажда и ги прави копринени. Изборът на нюанси в медната гама е доста широк: от тъмни опции (№ 525 "Шоколадов фондан" , № 426 "Ледена сангрия" ) до огнено червени (№ 534 "Кленов сироп" , № 724 "Карамел" ").

Медно-кестеняви кичури с червеникав подтон можете да получите с боя № 635 Chocolate Praline и No. 680 Chocolate Mocha.

Garnier Color Naturals

Изброявайки бои, които също се грижат за косата, не можете да пренебрегнете Garnier Color Naturals. Комплексът от три масла (авокадо, шеа, маслина) интензивно подхранва косата, а балсамът я предпазва от негативното влияние на външните фактори. Най-пламенните идеи ще се сбъднат с нюанси 7.4 Golden Copper и 7.40 Captivating Copper, а No. 5.62 Royal Garnet ще придаде благороден червен цвят.

Деликатна боя Garnier Olia

Маслата в състава имат благоприятен ефект не само върху косата, но и върху кожата на главата. Делът на цветни масла в крем-боята Garnier Olia е 60%, което прави процедурата на боядисване възможно най-щадяща, без да се губи интензивността на цвета. С нюанс "Искряща мед" номер 7.40 резултатът ще бъде луксозни пламтящи кичури.

Грижа за косата след боядисване в меден цвят

Боядисаната коса се нуждае от по-интензивна грижа от естествената коса, затова е важно да изберете продукти, които могат да изпълняват няколко функции едновременно:

 • предпазва цвета от измиване и удължава трайността му;

 • възстановява косата, подхранва и овлажнява;

 • предотвратяване на счупване на върха.

Нюанс

Цветовете от медната палитра се считат за доста устойчиви, тъй като съдържащите се в тях червени и червени пигменти са добре фиксирани върху косата. Но с течение на времето нюансите все още неизбежно избледняват и може да се появи нежелана жълтеникавост. Най-добре е да се избягва честото боядисване, за да не се нарани косата отново.Има опция за актуализиране на цвета с високо концентрирани продукти от професионални линии, но за тях трябва да отидете в салона, където майсторът ще подготви специална смес и ще ви обясни как да я използвате по-късно у дома.

По-опростен вариант са тониращите продукти. За оцветяване на израснали корени върху медна коса ще помогне (ако, разбира се, цветът е подходящ) Magic Retouch спрей в махагон от L’Oréal Paris.

И можете да експериментирате с меден цвят и да оцените ефекта, като използвате оцветяващото желе Colorisrta Hair Makeup от L’Oréal Paris, предлага се точно този нюанс - „Медна коса“. Най-добрият ефект ще бъде върху тъмната коса. Но всеки може да опита онлайн и да реши. По принцип желето е експеримент за един ден, преди първото измиване, но колкото по-светла е косата, толкова по-дълго може да издържи този нюанс.

Грижа за боядисана коса

Шампоанът и балсамът Garnier Botanic Therapy с арганово масло и червена боровинка поддържа медната коса блестяща и сияйна. Снабдени с витамини и антиоксиданти, тези продукти укрепват и подхранват косата.

Укротете непослушната пореста коса с L'Oréal Paris Elseve Express Color Expert балсам. Серумът без измиване ще направи вашите къдрици гладки и блестящи, както и ще ги направи по-лесни за разресване.

Garnier Botanic Therapy Argan Oil & Camellia Extract Smoothness & Shine Oil, освен обещаната гладкост, мекота и блясък на косата, осигурява и термична защита. А за хранителните свойства на аргановото масло няма нужда да говорим. Приятен лек аромат като бонус - за добро настроение.

Категория: