От пика на популярност, техниката омбре върху руса коса е претърпяла много промени и съвременните варианти са малко по-различни от това, което видяхме преди, да речем, пет години

Какво е омбре оцветяване?

Самата дума на френски означава "сянка" . Оцветяването по този начин предполага плавен преход на цвета от тъмни корени към светли краища без ясни граници между нюансите. В резултат на това сякаш наблюдаваме играта на светлина и сянка върху косата - оттам и името. Този ефект изглежда най-изразителен на косата с тъмни и средни нюанси, така че опитът за омбре на светлокафява коса е печелившо решение.

Плюсове и минуси на боядисването на руса коса с техниката омбре

Професионалисти

 • Може би основният плюс е естественият ефект, защото при боядисване на светлокафява коса в тази техника естественият цвят на корените се запазва, а върховете изглеждат сякаш изгорели на слънце.

 • Косата не е боядисана по цялата дължина, което значително намалява щетите от въздействието на боите върху косата и скалпа.

 • Комбинацията от тъмни корени и светли краища придава визуален обем на прическата. Боядисването на косата в един цвят по цялата дължина не създава такива оптични илюзии.

 • Не е необходимо редовно повтаряне на процедурата. Дължината на косата се увеличава, но резултатът от боядисването в същото време продължава да изглежда естествено.

 • Широка гама от опции, като се вземе предвид широка палитра от възможни нюанси, различни дължини и текстури на косата. Можете да изберете правилния омбре цвят за светлокафява коса за всеки конкретен тип външен вид.

 • Ако светлите връхчета омръзнат, могат да се оцветят в по-тъмен цвят или просто да се отрежат.

Против

 • За сухи и повредени кичури такова боядисване (както всяко друго) няма да работи, тъй като ефектът от боята ще влоши неблагоприятното състояние на косата.

 • Ще трябва да оформяте косата си често, което означава по-интензивна грижа.

 • Доста трудно е да се постигне естествен преход от тъмно към светло, така че мнозина не смеят да направят тази процедура у дома.

 • Оцветяването с омбре отнема доста време и изисква определени умения.

На кого отива омбре?

Няма да излъжем, ако кажем, че почти всички. Като вземете предвид особеностите на външния вид, можете да изберете най-добрия вариант за себе си.

На светлокафява коса омбре почти винаги изглежда изгодно. Ако сте по-скоро брюнетка по природа, тогава светлите краища могат да създадат твърде голям контраст. По-добре е да дадете предпочитание на мек преход от светъл към тъмен нюанс или да рискувате да направите цветни кичури.

Оцветяване омбре според формата на лицето

Формата на лицето е от голямо значение при избора на правилния цвят. Научете как да дефинирате тази форма тук.

За да удължите визуално кръглото лице, не изсветлявайте кичурите, които го обрамчват. Друг съвет: започнете градиентния преход възможно най-ниско по дължината на косата и се опитайте да постигнете максимален контраст между тъмните корени и светлите връхчета в резултат на процедурата.

За триъгълно лице е необходимо оптично намаляване на челото. Светлите акценти върху бретона помагат за постигането на това.

Акцентът върху светлите кичури близо до лицето ще помогне за смекчаване на острите контури на квадратното лице.

Овалната форма ще подхожда на всеки вид омбре - защо не експериментирате с ярки къдрици близо до лицето?

Оцветяване омбре въз основа на дължината на косата

Късите прически и омбре, уви, са почти несъвместими, градиентният ефект ще бъде едва забележим. В този случай ви съветваме леко да изсветлите отделни кичури, така че прическата да изглежда нова.

Върху светлокафява коса със средна дължина или боб вече можете да играете с красиви преходи, които могат да бъдат подчертани със стилизиране.

Дългата руса коса е чудесна за експериментиране с различни омбре техники. Границата между двата цвята може да се премести по-близо до корените или, обратно, до краищата на косата. Дължината ви позволява да използвате не два, а няколко нюанса в градиентно оцветяване.

Избор на цвят за омбре на светлокестенява коса

Да преминем към най-интересното - работата на колориста, разгледайте палитрата и споделете идеи за подходящи цветове за светлокосото омбре.

Омбре на светло руса коса

Пепеляво русо или студено русо са нюанси, които ще стоят страхотно както на светлокоси, така и на напълно светлокоси момичета. Подходящите цветове са в палитрата на крем-боя без амоняк Casting Crème Gloss от L'Oréal Paris: светло светло русо седефено, светло светло русо пепелно и седефено русо.

За да получите градиент, характерен за класическо омбре върху светло руса коса, най-вероятно ще трябва да прибегнете до частично обезцветяване на кичурите. Крем-боя Garnier Color Naturals в нюанс E0 "Superblond" ще ви помогне да направите това възможно най-внимателно. Тя се грижи за косата и я подхранва в процеса на изрусяване.

Тук описваме подробно как сами да изсветлите косата си.

Омбре на тъмно руса коса

За тъмна коса е оптимално да изберете по-топли тонове, с мек златист оттенък. За да създадете естествен градиент и ефект на израснали корени върху тъмно руса коса, използвайте цвета "Spice Caramel" в палитрата с бои Casting Crème Gloss от L'Oréal Paris.

Обратен омбре

Casting Crème Gloss от L'Oréal Paris ще помогне на русите момичета да изпробват обратно омбре със светли корени и тъмни връхчета - изберете нюансите Light Chestnut, Frosty Chestnut, Chocolate Glaze.

Характеристики на ярко оцветено омбре

Сочните цветове също могат да се използват в градиентно оцветяване. Колкото по-светла е косата, толкова по-ярки ще изглеждат нишките.Например, "Metallic Pink" на Olia Garnier придава истински розов цвят на светло русата коса, а червеникавият пигмент ще се появи повече върху тъмно русите къдрици. Друг красив нюанс от тази линия се нарича "Smoky Silver" : той ще оцвети светло русата коса в люлякови тонове, а върху по-тъмните кичури ще хвърли сребро.

За тези, които по различни причини не са готови да използват трайни бои, ви съветваме да опитате временно оцветяване. Colorista Washout от L'Oréal Paris улеснява намирането на интересен нюанс. Ефектът ще продължи до първото измиване на главата и след това можете да започнете нови експерименти за избора на следващия оригинален цвят. Може би жълто или фуксия?

Видове и техники на омбре на светлокафява коса

Класически градиент

Това е визията, която най-често си представяме, когато става въпрос за техниката омбре. В основата има два цвята, границата между които е размита. Безспорно органичен и печеливш.

Ясно дефинирани граници

Много хора ще отнесат тази вариация към блокиране на цветовете, защото именно тази техника предполага наличието на ясни граници между областите с различни цветове. В този случай колористите се съветват да направят прехода от един цвят към друг, като променят височината на границите от нишка на нишка. Но като цяло тези многостепенни граници трябва да са по-близо до краищата на косата.

Пораснали корени

Ако по-рано израсналите корени бяха ужасен кошмар, сега това е вид модерно оцветяване. Затова смело потъмняваме корените на по-светлата руса коса, но осъзнаваме само последствията – нуждата от тониране.

Изгорени кичури

Лятното слънце и ваканционното настроение ще останат за дълго, ако добавите няколко подчертани кичура близо до лицето към класическото омбре.

Напречно

Същността на напречната (наричана още многотонална) техника е, че боята се нанася върху предварително осветена коса и се разтушава по дължина с четка или специален гребен. Оказва се най-незабележимият преход между нюансите. Тази процедура у дома е доста трудна за изпълнение - по-добре е да се доверите на професионалистите.

Обратно

Обръщайки обичайното омбре с главата надолу - получаваме тъмни краища и светла корона. Тук е важно да изберете правилните тонове, за да избегнете ефекта на плешивост - риск, който се появява при избора на много светли корени.

Функции за оцветяване и лайфхакове

 • Цветът на косата преди боядисване в идеалния случай трябва да е равномерен и еднакъв по цялата дължина.

 • Нанесете боя първо върху частта от косата, която трябва да стане най-светла (обикновено върховете, а при обратно омбре - корените).След това „разтегнете“ оцветяващия състав с четка по протежение на нишката (постепенно намалявайки боята до нищо), за да размиете границите. За да поправите резултата, рисувайте върху най-светлата област отново с четката.

 • За домашно боядисване опитайте L'Oréal Paris Colorista Ombré Ombre Effect. Expert Comb ще осигури лесно нанасяне, а резултатът ще бъде доста сравним със салона."

Характеристики на грижа след оцветяване с омбре

Въпреки факта, че косата не е боядисана по цялата дължина, боядисването може да причини нежелани последици под формата на сухота и чупливост. Продуктите на L’Oréal Paris, като Elseve Luxury 6 Oils Mask and Balm, ще помогнат за редовното подхранване на косата с жизнена енергия след процедурата.

Не забравяйте за термичната защита на косата - без това горещото оформяне абсолютно не се препоръчва. Elseve L'Oréal Paris крем против накъсване издържа на температури до 230 градуса и улеснява разресването.

Шампоаните трябва да се избират въз основа на свойството да предпазват от измиване на пигментите. Например шампоан за запазване на цвета на слънчоглед и кайсиеви ядки на Kiehl.

За да предотвратите появата на нежелани жълти нюанси върху изрусена коса, е необходимо няколко пъти седмично да използвате специални продукти, които неутрализират жълтеникавостта. С тази задача в комплекса се справят лилав шампоан и маска Elseve "Color Expert" , L'Oréal Paris.

Категория: