Боядисване, което изглежда наистина луксозно, е балаяж върху светлокафява коса. Как да постигнете този ефект у дома?

Какво е балаяж?

Balayage е изобретен във Франция, благодарение на което оцветяването получи френското име. Методът е на почти половин век, но истинският бум настъпва през последните 10-15 години.

Може да се предположи, че популярността на балаяжа нараства до голяма степен поради бързото развитие на козметичната индустрия и появата на лесни за използване и ефективни бои и продукти за грижа за косата.Е, едва ли някой ще спори, че кичурите, които изглеждат избледнели на слънце, изглеждат много красиви.

Техниката балаяж е горещо обичана от много звезди - например Роузи Хънтингтън-Уайтли, Джесика Алба и Джей Ло. Но вместо хиляда думи, по-добре е да видите веднъж как изглежда балаяж на светлокафява коса, поне на снимка.

Характеристики на оригиналната техника

Плавният преход от един нюанс към друг може да се направи с помощта на различни техники - говорихме за тях подробно тук.

Най-често балаяжът се бърка с методите омбре и шатуш. Но професионалистите знаят, че има разлика.

Първо, балаяж означава улавяне на всички кичури, за разлика от техниката шатуш.Второ, цветовите преходи с балаяж се извършват хоризонтално, а с омбре - предимно вертикално. И трето, балаяжът, според колористите, е по-лесен за изпълнение, така че тази опция може да се вземе като основа за оцветяване у дома.

Плюсове и минуси на техниката балаяж за светлокафява коса

Преди да изпробвате балаяж на светлокафява коса, нека се запознаем с неговите предимства и недостатъци. Първите обаче са много повече.

И така, плюсове.
Боядисването не засяга корените на косата, което означава, че процедурата е нежна.

Балаяжът ще изглежда свеж не няколко седмици, а около 2 месеца.

Отново, защото цветът в корените не се променя.Тъмно русият цвят на косата става многократно по-изразителен, когато се „подчертае“ с по-светли нюанси.

Сега към минусите.За да изглежда балаяжът на светлокафява коса възможно най-впечатляващ, се нуждаете от подходящ стил, което означава допълнителни усилия ще се изисква. Това могат да бъдат обемни къдрици или поне леко усукани върхове. Между другото, такова оцветяване дисциплинира някои: тези, които са правили балаяж, експериментират по-често със стилизирането.

Разбира се, можете да опитате балаяж и на светлокафява права коса, но техниката на изпълнение трябва да е на върха.Боядисването ще изисква много време и усилия. В работата ще има повече от един нюанс, което означава, че ще трябва да работите с бижута, за да постигнете естествен плавен преход на цветовете.

Модни примери за оцветяване на балаяж

Не е достатъчно да изберете балаяж. Все още трябва точно да определите тона (светъл или тъмен), както и да разберете какъв ефект ще бъде резултатът.

Златен карамел

Ако естественият рус нюанс е по-близо до червеното, тогава има смисъл да се обмисли такова решение като златен карамел - балаяж върху тъмно руса коса. Това е модерна версия на боядисване, след което косата сякаш свети отвътре.

Пепеляво русо

Друга модерна опция за тъмно руса коса. Имайте предвид, че при оцветяване в пепелно русо контрастът между корените и върховете ще бъде по-силен, което означава, че трябва да подходите към границите на цветовия преход по-стриктно.

ледена блондинка

Гледайки снимката на това оцветяване, можете неволно да се хванете, че си мислите, че това е прическа на „сърфистко момиче“. Дължината и тонът играят решаваща роля при раждането на подобни асоциации. Желателно е косата да е под ключицата и да се редуват студени нюанси с топли.

Медена блондинка

Понякога цветовете сякаш са създадени един за друг. Именно този вид "любов" се ражда между топлия рус нюанс и медно-медения. Колористите препоръчват да добавите малко бял „мед“ към върховете, тоест нюанси, които дават ефекта на същото това медено русо.

Бронз и злато

Това е сложен стил на оцветяване, често избиран от Дженифър Анистън. Между другото, ако се вгледате внимателно в различни снимки на актрисата, можете да видите, че тя непрекъснато експериментира с различни техники за оцветяване. За бронзовия и златния вариант нейният майстор последователно боядисва единия кичур в златисто върху основата на русата коса, а другият в бронзово. Този подход прави образа многостранен и солиден в същото време, а стилът е изискан.

Амбър

Наситен и наситен кехлибарен цвят трябва да избират момичета с тъмно руси корени и мургава кожа. Между другото, брюнетките също могат да вземат под внимание този цвят - резултатът няма да разочарова.

Модерен патладжан

С този цвят са възможни два сценария. В първия случай в зоната на корените се оставя естествен светлокафяв нюанс, а отдолу косата се боядисва по цялата дължина в кестен-патладжан. Вторият сценарий е развитие на първия: краищата на косата са допълнително боядисани в русо. Това придава визуален обем на косата, а изображението като цяло - жизненост.

Ягода

По-рано момичетата по-често се интересуваха от колористите как ягодовият балаяж ще падне върху светло руса коса. Но днес нестандартното оцветяване може да се извърши независимо. За щастие, в продажба има както устойчиви бои за боядисване на дома, така и временни.

И ние препоръчваме грим за устни, за да допълни свежия цвят. Как да гримирате момичета с руса коса, разказваме във видеото:

Какво представляват техниките за балаяж

Има различни начини за нанасяне на втори нюанс върху кичурите. Разбира се, можете да се запишете в салон, да покажете снимката на майстора и да се отпуснете, но ако планирате да направите боядисването сами, нека отидем малко по-дълбоко в техниката - до голяма степен зависи от ефектите, които искате да получите накрая.

Слънце. Класически вариант, при който е важно да се постигне естествен ефект на изгорена коса, така че светлите нюанси се поставят хаотично върху горния слой на косата.

Големи щрихи. В този случай боята се нанася вертикално с широка четка, като се улавят кичури с ширина 4–5 сантиметра. Тази опция за оцветяване изглежда най-добре след оформяне с кичури, направени чрез техниката на разресване.

На райета. Рядък начин, при който кичурите на външния слой на косата са боядисани в един светъл нюанс, а на вътрешния - в два контрастни, например светъл кафяв и тъмен кестен.

Как да изберем боя балаяж

Най-отговорното нещо е изборът на цветове, подходящи за балаяж. Нека прегледаме списъка с препоръки за всеки нюанс на русата коса.

 • За тъмно русите вариации с нюанси на кафе и шоколад са подходящи класически нюанси на русото, като опушено.

 • Два цвята успешно ще играят на класическия светлокафяв нюанс: златист и пепеляв.

 • И момичетата със светло руса коса лесно могат да се решат на най-необичайните експерименти с цветя. По-горе говорихме за ягодов балаяж. На светло руса основа изглежда много апетитно.

Идеи за балаяж за светло руса коса

Разбира се, ако не сте готови за розови отблясъци в косата си или офис кодексът не позволява подобни свободи (не забравяйте, че можете да направите временно боядисване за уикенда!), има още много нюанси, които могат да освежат светлорусия цвят.

Колористите препоръчват да се прилагат последователно два нюанса: класическо русо и светло златисто - този съюз ще направи косата визуално по-великолепна, а светлорусият нюанс ще бъде по-изразителен и по-ярък.

Примери за снимки на балаяж върху тъмно руса коса

На тъмно руса коса майсторите на балаяж имат какво да обърнат. Можете например да изберете контрастираща комбинация от вашия естествен нюанс със светла пепел. Или изберете по-дискретно решение. Във втория случай препоръчваме да добавите два нюанса към върховете - тъмно русо и златисто медно. Какъвто и път да изберете, основната цел на оцветяването ще бъде постигната - изгодно да подчертаете чертите на лицето.

Balayage въз основа на дължината на косата: инструкции стъпка по стъпка

Сега, след като решихме избора на нюанси на боята и техниката, нека преминем от теория към практика. В зависимост от дължината на косата, боядисването се извършва по различни начини. Балаяж на светлокафява коса със средна дължина, разбира се, колористите го виждат по различен начин от балаяж на къса коса. Затова ще анализираме всеки случай поотделно.

Дълга коса

Това събитие трябва да бъде отделено за не по-малко от 2-3 часа. За balayazh на дълга коса, в допълнение към боята, ще ви трябва четка и гъба. По-удобно е последното да разпредели състава през косата, постигайки дълъг плавен преход между цветовете.

 1. Balayage се прави върху чисти, сухи кичури. Препоръчваме да поставите снимка пред вас с резултата, който искате да постигнете. Срешете косата си и я разделете на четири равни части (като мислено разделите скалпа на четири „квадрата“).

 2. Закрепете частите с резета.

 3. Започнете да оцветявате от задната част на главата, като отстъпвате от корените около ¼ от дължината. Докосвайте боята само по външните слоеве на косата и обработвайте граничната зона между цветовете с гъба с потупващи движения.

 4. Направете същото с близките зони.

 5. Когато приключите с последната част, разпуснете цялата си коса и леко масажирайте кичурите, за да засилите ефекта на хаотичното оцветяване.

 6. Внимателно отмийте боята. Някои колористи препоръчват изплакване 10-15 минути по-рано от препоръчаното време в инструкциите за по-мек ефект.

Коса със средна дължина

Боядисването на средно дълга руса коса не се различава много по техника от процедурата балаяж за дълга коса. Но наскоро се появи инструмент, който може да улесни и ускори процеса. Това е комплект за боядисване на коса Colorista Ombré, L’Oréal Paris.

В комплекта с боята има специален гребен-четка, който е удобен за разпределяне на продукта върху кичурите.

 1. Разделете косата си на три части. Предната част обхваща зоната от раздялата, изтеглена от ухо до ухо, до челото. Просто разделете останалата част от долната част на косата наполовина.

 2. Първо боядисайте предната част, като се опитвате да уловите кичури само от горния слой коса.

 3. След това направете същите манипулации с нишките от втората и третата зона.

 4. При средно дълга коса не е необходимо да месите косата допълнително с ръце - изчакайте боята да стегне (следвайки инструкциите) и я измийте.

Къса коса

Балаяж на къса руса коса е задача със звездичка. Да, късата коса е по-лесна за оформяне, но ще трябва да се занимавате с боядисване. Но в сравнение с опциите, изброени по-горе, е по-лесно да го направите сами.

 1. Разделете косата си на 8-9 равни части произволно.

 2. Започнете да боядисвате с кичури, които са по-близо до лицето. Разнесете боята с най-светлия тон върху върховете с леки плъзгащи движения, без да докосвате корените на косата. По-добре е да приложите композицията отдолу нагоре, като се фокусирате върху най-ниската точка.

 3. След това нанесете междинен нюанс до средата на дължината - за по-плавен преход от цвета на върховете към естествения ви тон.

 4. Отмийте боята малко преди времето за излагане в инструкциите.

Грижа за косата балаяж

Често след боядисване хората интуитивно започват да се грижат по-добре за косата си. И така, някои съвети за грижа.

Колко често мога да мия косата си след балаяж? Стилистите отговарят: според нуждите. Факт е, че типът на скалпа и косата е индивидуален за всеки и както знаете, няма „средна температура в болницата“.

Но определено избягвайте дълбоко почистващите продукти и ги заменете с деликатни продукти за боядисана коса.

Ако забележите, че косата в краищата е започнала да пожълтява и е твърде рано за повторно боядисване, добавете към грижата си шампоан с лилав пигмент. Помага за неутрализиране на нежеланото пожълтяване.

Късата коса може да бъде по-трудна за нанасяне на балсам или маска. В този случай изберете спрей-балсам без измиване, който овлажнява кичурите и помага да запазите цвета по-дълго.

Категория: