Ароматът е невидима част от нашите изображения. От първите бележки те могат да кажат много за нашия характер и мироглед. Ето защо мнозина се стремят да намерят нещо свое, необичайно, за разлика от ароматите, използвани от приятели или колеги. Нишовите марки парфюми работят за такива хора

Нишова парфюмерия - какво е това

Нишовата парфюмерия е точно обратното на масовата парфюмерия: нишовите композиции намират почитатели, като правило, в тесен кръг от ценители.Причината са необичайни комбинации от нотки, които често звучат смело или дори провокативно. Това не означава, че подобни аромати „не са за всеки“ и малко хора ще ги харесат – просто повечето от тях почти не приличат на типично женски или типично мъжки парфюм.

Как се прави нишов парфюм?

Нишевите аромати се класифицират като "изкуство за изкуството" : създавайки ги, парфюмеристите рядко мислят за вкусовете и предпочитанията на широката публика - те не се ограничават до нищо.

За създателите на аромати в "нишата" цари истински полет на фантазията. Тук не се спазват общоприетите правила. Ето защо много нишови аромати разбиват стереотипите за парфюмерията. Те се оказват двусмислени: някой се влюбва в резултата от експерименти, извършени от известни „носове“, докато някой, напротив, изобщо не разбира как може да „носи“ такива композиции и предпочита популярни парфюми за мъже .

История на нишовата парфюмерия

Първите нишови марки се появяват през 70-те години на миналия век, но самото понятие „нишова парфюмерия“ не съществува по това време. Версиите за това кой точно е пионерът се различават, особено след като днес има нишови марки, чиято история обхваща повече от един век - това е например марката Creed, основана през 1760 г. Сред представителите на „нишата“, появила се през 70-те години на миналия век, са L’Artisan Parfumeur и Diptyque. И през 90-те тази посока в парфюмерията беше ясно посочена - благодарение на Serge Lutens, който неочаквано създаде дървесен аромат за жени и по този начин постави основите на нова ера.

Нишови, луксозни и масови аромати: каква е разликата?

До скоро ароматите се разделяха на масови и луксозни. Първите се отличават с факта, че се произвеждат в големи количества, достъпни са (по-специално, защото в тях не се използват скъпи съставки), а самата им формула е базирана на тенденциите и е фокусирана върху вкусовете на широка публика .Luxe са аромати от по-висок ранг: редките съставки и изключителната опаковка ги правят по-скъпи, но по отношение на „съдържанието“ те все още са предназначени за мнозинството и са широко представени в продажба. Не е така с нишовите аромати. Те могат да бъдат намерени далеч не навсякъде, тиражът е ограничен. Стереотипните плодови и цветни композиции за момичета и одеколони за мъже не се намират в „нишата“. Тези аромати не са за всеки, но имат много фенове.

"

Разликата между селективна парфюмерия и нишови аромати

Хубавата парфюмерия и селективната парфюмерия често се говорят така, сякаш са едно и също нещо. Всъщност има разлики.

Създателите на нишови аромати се противопоставят на вкусовете на мнозинството. Когато разработват нови композиции, те не очакват, че новостта ще бъде по вкуса на 8 от 10 души. През повечето време те изобщо не мислят за това. В противен случай експериментът просто няма да работи. Ароматите са необичайни и се противопоставят на всичко познато.

Селективните аромати са подвид на нишовата парфюмерия. Името говори само за себе си: sélectif на френски означава „специален“. Това са избрани аромати, които парфюмеристите буквално събират по нотки, опитвайки се да създадат истински шедьовър - уникален, изтънчен, многостранен. Селективният аромат е предназначен да изненада не със странност (има много такива примери в нишовата парфюмерия), а с качество, фино възприемане на света на миризмите. По правило зад селективните марки стои парфюмерист с име, който пуска своите творения в много малки количества – дори по-малко, отколкото при повечето нишови аромати.

По този начин не всички нишови аромати са селективни композиции, много от които без преувеличение могат да бъдат наречени истински ексклузиви.

"

Характеристики на нишова парфюмерия

За да започнете с нишови парфюми, първата стъпка е да научите характеристиките, които правят нишовите парфюми да се открояват от останалите. Тези характеристики се отнасят както за съдържанието на бутилките за нишов парфюм, така и за много други външни аспекти, като опаковка и реклама.

Композиция

Хубавите аромати се основават предимно на експериментиране. Някои са изградени върху контраста и са комбинация от нотки, които обикновено не се намират една до друга, като груби кожени акорди в основата и деликатен звук на роза в суша.

Подходът може да е различен. Има аромати, които предават миризмата на хартия в нова книга, аромата на бебешка кожа, дъха на свеж бриз – познати, но неуловими. Тези арт аромати включват и асоциативни парфюми, в които се опитват да предадат емоции: радост, гняв, страх.

Друг тип нишов аромат е винтидж. В тази ниша са пресъздадени известни аромати от миналото, съживяващи легендите за къщи, които някога са били титани в света на парфюмерията, но на практика са потънали в забрава.

В занаятчийската ниша (artisan се превежда като „майстор занаятчия“) акцентът е върху естествените съставки и занаятчийството, включително производството на бутилки за нишови парфюми.

Публика

Създателите на нишови парфюми не се замислят за "картинката" на аудиторията, за която създават. Композирайки нова композиция, парфюмеристът мисли само за това: той едва ли се интересува как ще продаде този аромат, дали е обещаващ от гледна точка на търговски успех, дали ще го харесат купувачите на парфюмерийни магазини.

На първо място е самият парфюм, а не този, към когото е адресиран. В същото време резултатът може да се хареса на много различни хора с различни вкусове и начин на живот. Как да разберете кой аромат е подходящ за вас, можете да разберете тук.

Суровини

Представителите на "ниша" не са склонни да използват само скъпи и трудни за намиране компоненти.Цената на суровините е по-малко важна от способността им да създават определен вкус. Важното е какво може да донесе съставката на парфюма. Високата цена на нишовите аромати често се свързва не толкова с добавянето на редки компоненти, а с количеството работа, която парфюмеристът полага, за да създаде следващия шедьовър.

Продукция

Тиражите на нишовите парфюми са малки. Това логично следва от факта, че такива парфюми не са предназначени за голяма аудитория. Парфюмите Selective могат да бъдат произведени в изключително ограничени партиди, което ги прави изключителни. И желателно: техните собственици са доволни да разберат, че те и няколкостотин или дори десетки хора по света имат такъв парфюм.

Опаковка

В нишовата парфюмерия съдържанието е по-важно от формата. Затова много аромати от този сегмент се продават в много лесни за дизайн бутилки без излишни детайли.

Но не всички парфюмеристи, които създават аромати за „нишата“, изповядват тази философия. Някой, напротив, обръща много внимание на бутилките и се стреми да ги превърне и в произведение на изкуството. Аромати в такива опаковки обикновено се намират в селективната парфюмерия.

Промоция

Не виждате реклами за нишов аромат по телевизията. Такива парфюми не е необходимо да се „раздухват“, така че колкото се може повече хора да знаят за тях. Почитателите на необичайни аромати, като правило, сами намират редки новости. Това не означава, че нишовите марки изобщо не рекламират, но те разбират, че феновете им няма да бъдат впечатлени от стандартна рекламна кампания на знаменитости. Те предпочитат да инвестират в качеството на продукта, вместо да харчат за известно лице за нов парфюм.

Цена

Определянето по цена дали нишов парфюм е пред вас или не няма да работи. Някои от тях са наистина скъпи (например в селективната парфюмерия има суперлуксозни аромати, които са достъпни само за малцина), а някои получават цена, сравнима с цената на ароматите за масовия пазар. Това е стереотип, че малко хора могат да си позволят "нишови" аромати - има и бюджетни опции в тази категория.

Преглед на нишови аромати

Ако тепърва започвате да се занимавате с нишова парфюмерия или търсите нов герой, който да добавите към колекцията си, вижте тези аромати. Според редакторите те определено ще ви впечатлят.

Аромати от колекцията на Le Vestiaire des Parfums, Yves Saint Laurent Beauté

Нишовата колекция Le Vestiaire des Parfums е вдъхновена от наследството на Yves Saint Laurent. Включва класическа линия, чиито аромати са посветени на емблематични предмети от историята на Yves Saint Laurent.

Това е например Trench Le Vestiaire des Parfums с нотки на цитруси, сух кедър и бял мускус. Друг аромат, Blouse Le Vestiaire des Parfums, със същия бял мускус, кашмеран, нотки на роза, ангелика, галбанум и розов пипер, е препратка към модните блузи на Saint Laurent. А в композицията Le Vestiaire des Parfums събра нотки на бергамот, магнолия, божур, жасмин, прасковен акорд и сандалово дърво.

Друга линия нишови парфюми в колекцията Les Vestiaire des Parfums е ориенталска: това е спомен за любовта на Saint Laurent към Мароко и неговите вдъхновени от Африка творения от 60-те години. Така се появиха ароматите Splendid Wood, Magnificent Gold, Supreme Bouquet, Atlas Garden и други - с нотки на подправки и дървесни акорди.

Селективни аромати на Lancôme

Lancôme събра няколко изящни букета в своята колекция от селективни аромати. Съставът на Jasmins Marzipane съчетава нотки на жасмин, бадем, ванилия и дърво по необичаен начин.

Rôses Berberanza е оригинална комбинация от дамаска роза, акорд чакран и есенция от мандарина. А Oranges Bigarades е дуо от горчив портокал и цейлонски чай.

Аромати от колекцията Les Eaux (Armani/Privé) на Giorgio Armani

Нишовата колекция Les Eaux е лекота и прозрачност в най-чистата си форма: това са точно това, което парфюмеристите на Armani/Privé искаха да въплъщават в новите аромати. Резултатът е широка гама от парфюми във всяка бутилка - изображение, в което е възможно да се улови неуловимото: Orangerie Venice с нотки на горчив портокал, бергамот, нероли и бял кедър е луксът на венецианските оранжерии.

Rose Alexandrie С акорди на мимоза, роза, ванилия и италианска мандарина, това е великолепието на цъфтящите градини на Александрия. А Thé Yulong е покана да се разходите из чаените плантации, заобиколени от планината Юлонг с нотки на цитрусови плодове, черен и зелен чай и дървесни акорди.

Категория: