Продължават да се появяват нови видове маникюр, въпреки че може да изглежда, че всички възможни техники отдавна са измислени и активно използвани. Предлагаме да опресним паметта на известните и да се запознаем с модните иновации

От сезон на сезон индустрията за нокти продължава да ни носи новости и свежи тенденции - в допълнение към това, което вече е много популярно. Има нови начини за грижа за ноктите и кожата на ръцете, много от които могат да се нарекат пълноценни спа ритуали, а освен тях има и разнообразие от техники за ноктопластика, които удивляват майсторите с полет на фантазия.В същото време класическият маникюр също остава актуален, новите тенденции не го изместват, а хармонично съжителстват с него.

Какви са техниките за маникюр и педикюр?

Маникюрът и педикюрът са преди всичко процедури, насочени към грижа за ноктите и кожата, основата на основите. Колкото и красиво и оригинално изкуство за нокти да измислите, без чиста форма на ноктите и добре поддържана кожа около тях, той няма да може да украси вашето изображение; дори едноцветно покритие е малко вероятно да изглежда красиво. Наложително е да отделите време за грижа, особено след като има много възможности за това. Има повече от дузина видове маникюр и педикюр, така че просто трябва да изберете кой ви подхожда най-добре.

Класически

Това е един от най-популярните начини да придадете на ноктите и ръцете си добре поддържан вид. Класическият маникюр и педикюр започва с коригиране на формата на ноктите. Освен това, преди обработката на кутикулата, се извършва мацерация - прави се вана за омекотяване на кожата.

Друга важна характеристика на „класиката“ е, че тази техника включва изрязване на кожичките с пинсети или ножица за нокти. Тази техника има много противници: смята се, че е опасно да се изреже кутикулата - тя предпазва корена на нокътя. Въпреки това, много момичета избират тази техника, защото ви позволява да постигнете "чист" резултат преди нанасяне на покритието. Как сами да си направите класически маникюр, показахме в това видео.

европейски

Този тип маникюр и педикюр е много подобен на класическия. Основната разлика е, че кутикулата не се отрязва. С него работят по-щадящо - нанасят гел ремувър, който разтваря мъртвите частици кожа и улеснява премахването им.

След използване на този гел, ръцете се поставят във вана с вода и омекотяващо съединение.След няколко минути можете да отдръпнете кутикулата. Понякога не се прибягва до мацерация в европейския маникюр. В този случай се използва само средство за отстраняване или само масло за кожички, което прави кожата "по-гъвкава" - също така ще бъде лесно да избутате кожичките с портокалова пръчка или избутвач. Опитайте например Essie's Apricot.

Европейският маникюр е един от най-безопасните варианти за домашен маникюр.

Хардуер

Апаратният маникюр и педикюр по правило са „сухи“: обраслата кожа (по-точно нейните кератинизирани частици) се отстранява с помощта на абразивни метални или керамични хардуерни дюзи, като за това не е необходимо да да бъде омекотена, така че можете да минете без накисване във ваната.

Основните предимства на тази техника са бързината на маникюра и педикюра, както и „чистотата“ на резултата: след хардуерна обработка е лесно да се направи популярното сега покритие „под кожичките“ - с почти няма празнини между цвета на ноктите и кожата наоколо.

японски

Тази техника е специален ритуал, който е идеален за тези, които обичат най-естествения маникюр и педикюр и лесно се справят без покритие.

Всичко започва с корекция на формата, след това работете върху кутикулата с помощта на средство за отстраняване. Използва се и за почистване на нокътните плочки. След това в тях се втрива специална паста и прах на базата на пчелен восък с минерали. Текстурата им затваря микроуврежданията на плочките, изглаждайки и укрепвайки ноктите. На същия етап те се полират - ноктите придобиват лъскав блясък. След това възстановяването с прах и паста се фиксира чрез нанасяне на серум; понякога тази стъпка в японския маникюр се пропуска, завършвайки процедурата с крем за ръце и масло за кожички.

бразилски

При този тип маникюр и педикюр се набляга и на грижата. И също така - за безопасност: не използва ножици, пинсети, скрепер с остра "брадва" в края - просто няма да работи, за да повреди кожата или ноктите в бразилския маникюр.

За коригиране на формата в бразилския маникюр се използват пили за нокти. След това върху кожата на ръцете се нанася подхранващ крем, поставят се ръкавици и се оставят за 5 минути. Следващата стъпка е да работите с кутикулата. За да направите това, ръкавиците се нарязват на върховете, а основната им част остава върху ръцете (кремът ще продължи да овлажнява кожата). Вече омекналата кутикула се избутва с портокалова пръчица. В края на процедурата ръкавиците се свалят, а останалият крем се втрива в кожата.

Спа

При такъв маникюр (и педикюр) акцентът е върху висококачествената грижа за кожата на ръцете и краката с релаксиращ ефект. В спа маникюра и педикюра се използват не само вани, но и ексфолианти, които се нанасят с леки масажиращи движения, както и маски за дълбоко овлажняване и подхранване на кожата. Приятните текстури на продуктите и деликатният аромат превръщат тази процедура в пълноценна релаксираща терапия с желания резултат под формата на добре поддържани ръце и крака.

"

Видове покритие за нокти

Следващата стъпка след правилната форма и грижата за кожата около ноктите и зад самите нокти е изборът на покритие. В някои случаи (например след японски маникюр) ноктите придобиват толкова красив блясък, че можете да направите без добавяне на лак. Вярно е, че ако не за красота, то поне за защита на ноктите, покритието все още си струва да се направи. Изборът обаче е ваш.

Хигиенни и медицински покрития

Такива покрития имат за цел да направят ноктите по-здрави, здрави и като цяло здрави. Най-често върху ноктите изглеждат като прозрачен лак. Но те действат различно.

Сред медицинските покрития има съединения с противогъбично действие, както и лакове, които помагат в борбата с проблема с ексфолиращите нокти. След курс на прилагане на терапевтични покрития можете да преминете към възстановителни - тези лакове обикновено съдържат витамини и други полезни вещества, които помагат на ноктите най-накрая да се върнат към нормалното.Укрепващите лакове са друга възможност за тези, които искат да надградят успеха си след използване на покрития за третиране. Въпреки това, те са подходящи за всеки, който забелязва, че ноктите са отслабени и изтънени. Те включват например „Here for a a long time“ от Essie.

Отделна категория покрития са лаковете, които стимулират растежа на ноктите. Първо, те подобряват състоянието на нокътната плочка, като запълват микроповреди по повърхността й, и второ, осигуряват на корена на ноктите необходимото хранене, необходимо за бързия растеж на ноктите.

Декоративен лак

Такива покрития придават на ноктите естетичен вид. По правило обикновените лакове от тази категория не се задържат толкова дълго върху ноктите.

Можете да удължите живота на маникюра чрез грамотно нанасяне на лакове: преди цветно покритие задължително нанесете основен слой, а самият цвят - на 2-3 слоя (в зависимост от текстурата на лака , някои „ивици“, а след това за оптимален резултат е необходимо по-дебело покритие).Трябва да завършите маникюра с декоративен лак с помощта на топ - той ще придаде на цветното покритие желания завършек (гланц или мат), а също и ще го защити. Можете да използвате например Gel Setter на Essie.

Отделно си струва да споменем устойчивите лакове. Тази категория покрития се появи след скок в популярността на гел лаковете. В индустрията за нокти те искаха да предложат опция за покритие, което не се нуждае от „сушене“ под лампа, с издръжливост поне една седмица. Много момичета мечтаеха за достъпен начин да направят трайно покритие у дома. В допълнение, такъв лак може лесно да се отстрани с обикновен лакочистител, без да се прибягва до увиване на ноктите във фолио.

Гел лак

Въпреки появата на устойчиви лакове, гел лаковете не губят своята популярност. Използват се по същия алгоритъм като декоративните лакове: първо се нанася специална основа, след това 2-3 слоя цвят и накрая – топ лак. След нанасяне на всеки слой трябва да държите ноктите си под UV или LED лампа, така че покритието да се втвърди.Така че, например, трябва да действате с "Учителя" от Essie.

Гел лакът издържа до 3 седмици, най-често покритието не губи качеството си през цялото това време - не се появяват стружки и пукнатини. И смяната на лак за нокти става необходима само защото ноктите израстват отново и празнината между кутикулата и цвета става твърде забележима.

Има много митове, свързани с гел лаковете - по-специално, че ноктите трябва да получат "почивка" от такова покритие. Всъщност няма нужда от това, тъй като ноктите се състоят от слоеве кератинизирани, тоест мъртви клетки, които не се нуждаят от кислород. Необходима е грижа в по-голяма степен в корена на нокътя, областта, където се намира кутикулата: тук се „формира“ здравето на нокътната плочка.

"

Видове дизайн на ноктите

френски

Френският маникюр е един от малкото видове дизайн, който не губи позиции от много години, получавайки нов прочит всеки сезон.Френският е изобретен в Холивуд през 70-те години. Производството на филми се ускори и наложи актрисите често да променят външния си вид. Повторното правене на маникюр за всеки от тях беше отнемаща време процедура, така че възникна задачата да се намери опция за ноктопластика, която да допълни всяко облекло. Изходът беше френски маникюр с розов нюд лак върху основната част на нокътната плочка и бяла дъга във формата на усмивка на върховете на ноктите.

Днес френският е популярен в класическата си форма, но много хора експериментират с него. Най-простото нещо е да замените белия цвят на „усмивката“ с по-смел и ярък. Можете да покриете върховете с блясък, да подчертаете със забележим, закачлив нюанс или да замените едноцветния акцент с шарки по върховете на ноктите.

Лунен маникюр

Лунният маникюр е нещо като противоположност на френския: акцентът не е върху върховете на ноктите, а върху дупките - и цветът не винаги се използва.

Може да се избере дупка, оставяйки я изобщо без цветно покритие, правейки я „празна“. Червеният маникюр с безцветна дупка например е популярна ретро версия на лунния маникюр.

Омбре

Омбре маникюрът се нарича още градиент. В класическата версия те създават плавен преход от един цвят на върховете на ноктите към друг - в основата.

Може да има повече от два цвята: на дълги нокти преходът може да се създаде с помощта на 3-4 нюанса. В допълнение, омбре е не само вертикално, но и хоризонтално - с „разтягане“ на цвят върху няколко нокти. В този случай можете да нанесете по-тъмен нюанс на лак върху палеца и, докато се придвижвате към малкия пръст, направете покритието с един тон по-светло.

С рисунки и щампи

Маникюрът с рисунки все още е много популярен. Ноктопластиката най-често се създава ръчно, с помощта на четки и различни лакове, включително гел лакове.

Друга възможност е да използвате слайдер стикери с готови рисунки. По-сложна техника включва създаване на триизмерни рисунки с помощта на акрилен прах. На такъв маникюр по-често се доверяват салонните майстори.

С блясък и кристали

Тези опции за декор в ноктопластиката вече не са изключително празнични. В наши дни можете да нанесете блясък върху ноктите си без причина. Блясъкът се използва както за плътно блестящо покритие върху ноктите в стил диско, така и за нежен маникюр с омбре ефект - в този случай искрите сякаш се разпръскват върху нокътната плочка. Кристалите се използват в маникюра с обемен декор като блестящ акцент.

Препоръчва се за четене:

  • 110 необичайни френски опции
  • Маникюр с кристали: 115 идеи
  • Градиентен маникюр: идеи за дизайн

Категория: