Как да създадете наистина уникален парфюмен гардероб? Преместете фокуса си от копирани аромати, които са популярни и следователно има много, към селективни. Разказваме ви какво е селективна парфюмерия и какви са нейните абсолютни предимства

Като начало, нека разберем кои парфюми могат да бъдат класифицирани като селективна парфюмерия.

Селективна парфюмерия - какво означава това?

Селективната парфюмерия е подвид на нишовата парфюмерия, чието име идва от думата sélectif. Преведено от френски означава "специален, селективен" .

Наистина, всеки от селективните аромати е замислен като несравним - парфюмеристите работят върху тях, както художниците работят върху страхотни платна. Селективните аромати се оказват необикновени във всяко едно отношение: това е уникална композиция, която отваря целия свят за "слушателите" , и редки съставки с най-добро качество, и опаковка, обмислена до най-малкия детайл, и ограничено издание - специални парфюми не трябва да е достъпно за всеки.

Как да разберете кой аромат е подходящ за вас, разказахме в тази статия.

Композиция от селективни аромати

Композицията отличава селективните аромати, може би най-вече. По правило селективните марки са защитени с авторски права. Често именно основният "нос" на марката е нейният основател.

Парфюмеристите на селективни марки третират ароматите си като произведения на изкуството и се стремят към съвършенство в процеса на създаването им, което е много по-трудно за постигане, когато има ограничения поради търговски изисквания, какъвто е случаят с луксозните или масови аромати пазар.

Селективните аромати са сложни, сложни композиции, които са съставени от много съставки, като например Magnolia Rosae на Lancôme.

В селективните парфюми има много повече нотки, отколкото в добре познатите масови аромати: техният брой може да достигне до 50-60. Ето защо селективната парфюмерия е толкова универсална. Трябва да си истински ценител, за да уловиш всички нюанси на аромата и да оцениш фините комбинации от разнообразни нотки.

В селективните парфюми се използват в по-голяма степен естествени етерични масла и растителни екстракти. Концентрацията на парфюмна есенция в тях е много по-висока, отколкото в по-достъпните аромати на алкохолна основа. Ето защо те са толкова ярки и дълготрайни - миризмата може да остане върху кожата до 2 дни.

Освобождаване на аромат върху кожата

Високото съдържание на масла осигурява на селективните парфюми още една характеристика: всички те се разкриват по различен начин върху кожата на различните хора.

Не предвиждайте как ще „звучи“ композицията във всеки отделен случай. Освен това звукът на аромата ще варира в зависимост от времето - по-сухо или по-влажно. По този начин, заедно с бутилка селективен парфюм, вие получавате аромат, който е наистина уникален - определено ще играе различно с друг собственик.

Бутилката и опаковката на селективни парфюми

Дизайнът на селективните аромати подчертава тяхната изключителност. Как точно? Бутилките и опаковките на такива аромати може да са прости, но този минимализъм изглежда благороден и елегантен. Това показва, че в парфюма, който сте избрали, основното е съдържанието.

Освен това флакон със сложен дизайн може да се превърне в сериозен разход за една парфюмерийна марка, а в нишовата парфюмерия е по-важно да се инвестира в качествена и интересна композиция.Има обаче селективни аромати с луксозен дизайн - ако това отразява идеята на самия парфюм.

Това може да се каже например за L AUTRE OUD на Lancôme.

Разлики между селективна парфюмерия и нишова парфюмерия

Често думата "селективен" се използва като синоним на думата "ниша" . Всъщност те не са равни помежду си.

Селективните аромати са доста тясно направление в нишовата парфюмерия. Сред нишовите аромати не всички са селективни. Не всичко може да се нарече толкова изтънчено, колкото селективно - понякога това са смели експерименти с повторение на битови миризми (например пръст, прясно окосена трева, вестникарска хартия). В допълнение, нишовите аромати могат да съдържат прости, обикновени и бюджетни съставки, които са в малцинство или липсват в селективни композиции. Друга разлика е, че нишовите парфюми могат да имат много по-голям тираж от селективните аромати.Последните често се произвеждат в количества до 500 бутилки.

"

4 интересни факта за селективните аромати

История

Селективните парфюми вече са на мода, но това не е ново явление. Придворните аромати от миналото могат да се считат за прототип на съвременната селективна парфюмерия: създадени са наистина изключителни аромати за крале, принцове и тяхното обкръжение, които са били достъпни за много тесен кръг от хора. Например, ароматите Floris (марка, която все още съществува) някога са били използвани от британската кралица Виктория.

Унисекс

Селективните аромати не са направени изключително за жени или мъже. Те нямат пол – създателите им не признават стереотипите, че розата е „женската“ съставка, а кедърът е „мъжката“. И двете нотки могат да се харесат както на жените, така и на мъжете, така че няма смисъл да разделяме ароматите по пол.

Лице на марката

При селективните марки лицето на марката не е гост звезда, чийто хонорар сериозно оскъпява всяка бутилка, а самият парфюмерист. Обикновено той е този, който олицетворява своите творения, като истински художник.

Категории аромати

В селективната парфюмерия едва ли ще намерите лека и ефирна тоалетна вода. Eau de parfum, парфюм и екстракт от парфюм - това са концентрациите на тези аромати. Както вече споменахме, делът на парфюмната есенция в селективните композиции е много висок.

"

Преглед на селективните аромати

Ако искате да изпитате селективна парфюмерия, започнете с един от тези аромати. Според редакторите те могат да бъдат приписани на най-добрите.

  • Аромат Rouge Malachite от колекцията Armani Privé Haute Couture, Giorgio Armani

    Селективната колекция Haute Couture на Armani Privé има няколко линии: La Collection, Les Eaux, Les Mille et Une Nuits и Les Terres Précieuses. Последният е посветен на пътешествията и богатството на културите на различните страни. Два аромата от тази линия са посветени на Русия, Rouge Malachite е един от тях. Тази композиция, както е замислена от самия Джорджо Армани, олицетворява двойствения темперамент на руснаците: външно те са студени, но вътре са горещи и енергични. Беше възможно да се изрази това с помощта на контрастираща комбинация от нотки: съставът включва тубероза, градински чай, розов пипер, жасмин, иланг-иланг и кехлибар.

  • Аромат Ôud Bouquet от колекцията Maison Lancôme Grands Crus, Lancôme

    Селективната колекция Maison Lancôme Grands Crus започна с шест аромата, създадени от шестима парфюмеристи, смятани за най-добрите носове в света. Сега в линията има 10 композиции и една от тях е изключителният аромат Ôud Bouquet. Селективната парфюмерия въведе на мода oud, дървесна нотка с ориенталски привкус, която се получава от маслото на дървото уд (една от най-скъпите съставки). В Ôud Bouquet Фабрис Пелегрин използва масло от 20-годишно дърво уд. Този акцент е заобиколен от нотки на подправки, допълнени от роза.

  • Аромат Tuxedo от Le Vestiaire des Parfums, колекция Yves Saint Laurent Beauté

    С колекцията Le Vestiaire des Parfums Yves Saint Laurent Beauté подчертава идеята, че ароматите са част от нашия гардероб. Парфюмите, които стават част от колекцията, се отнасят до творенията на самия Ив Сен Лоран.По този начин селективните парфюми Tuxedo напомнят как дизайнерът започва да шие смокинги, които тогава са прерогатив на мъжете, за жени. Луксозните изображения на силни и красиви жени в смокинги са фиксирани в историята на модата и сега отново са на върха на популярността благодарение на тенденцията, наречена power dressing. В Tuxedo тази идея е предадена от нотки на пачули, кехлибар, кардамон и билки. Те създават осезаем контраст - като матови и сатенени тъкани в смокинг.

Пробвали ли сте селективни аромати?

Категория: