Дори момичетата, които обичат да бъдат брюнетки, понякога се чудят дали да изсветлят косата си, поне с няколко кичура? Ако сега сте в такива мисли, помислете за подчертаване на идеи за тъмна коса от нашата селекция

Какво е подчертаване?

Мелирането е техника на боядисване, която включва изсветляване на косата на кичури. Особеността на подчертаването е, че боята се нанася върху нишките от корените до върховете. Първоначално тази техника се използва за придаване на визуален обем на косата - този ефект се постига чрез контраста между фоновия цвят на косата и нюанса на нишките.

Сега те прибягват до подчертаване в най-различни случаи. Това например е един от начините за създаване на ефект на избелена от слънцето коса. Понякога акцентът е върху изсветляването на нишките на лицето, за да стане по-отворено и да освежи изображението. Понякога, напротив, светлите кичури са равномерно разпределени по целия обем на косата - не само в горния слой, но и в дълбочина. Така че получете изразителна игра на нюанси. В допълнение, те също правят цветно подчертаване на тъмна коса - няма ограничения, така че изобщо не е необходимо да работите в тази техника само с естествени нюанси.А ако сте за класиката, обърнете внимание на крем боята Colorista Balayage от L’Oréal Paris.

Видове мелиране на тъмна коса със снимка

Има различни видове акценти и повечето от тях могат безопасно да се използват върху тъмна коса, ако изберете нюанси, които съответстват на цвета на фона.

Класически

Мелирането в класическата му форма предполага най-естественото изсветляване на кичури с често редуване на нови и основни цветове. Нишките са боядисани от корена до върха. За постигане на естествен ефект позволява не само изборът на нюанс, но и различен обем нишки: някои трябва да са малко по-дебели, други малко по-тънки.

Можете да опитате този ефект с Olia от Garnier.

венециански

Този тип подчертаване се различава по това, че не използва фолио. Боята се нанася върху косата и не се покрива с нищо. По този начин боядисаните кичури влизат в контакт с останалата част от косата - и резултатът е още повече отблясъци. В допълнение, боядисването без фолио ви позволява да постигнете по-мек контраст - тези, които са за естественост, ще го харесат.

Калифорния

Основната цел на калифорнийското мелиране е ефектът на изсветлена от слънцето коса. Тук те се отклоняват от правилата на класическото подчертаване: не всички кичури се боядисват от самите корени - много се изсветляват на различни нива.

Задни акценти

Обикновено при мелиране косата се изсветлява. На обратната страна нишките, напротив, са леко потъмнени. Те правят това със същата цел като при класическото подчертаване - за постигане на обемен цвят, украсете го с нюанси. Предимството на този метод е, че кичурите не трябва да се нараняват от изрусяване. Обратното подчертаване обаче е подходящо само за тези, чиято коса не е твърде тъмна.

Разновидности на подчертаване се считат и за такива популярни сега техники като shatush (подчертаване с омбре ефект) и balayage (многоцветен shatush - използва няколко близки, но все пак различни нюанса).

"

Как да изберем правилните нюанси за хайлайт?

Изборът на нюанси до голяма степен определя дали мелирането върху тъмна коса ще бъде успешно. За да създадете актуален, а не модерен, старомоден външен вид, опитайте се да избегнете рязък контраст между оригиналния цвят и изсветляващия резултат.

Също така е важно да вземете предвид вашия цветотип. Златните нишки ще бъдат в хармония с топлия цветен тип, те могат да бъдат добавени към изображението чрез подчертаване на кафява коса (например светло кафяво). А за тези, които имат светлокафява коса с пепеляв оттенък, е по-добре да боядисате нишките в студени нюанси. Следвайки това просто правило, ще получите красив естествен резултат.

Но ако искате да направите ярки акценти, тогава подходът ще бъде различен. Студеният син нюанс може да се комбинира с кестеняв цвят, който има топъл подтон, а огненочервен цвят може да се носи на студен фон - например върху катраненочерна коса. Тук колко добър е нюансът на боята за създаване на драматичен контраст играе много по-голяма роля.

"

Модни идеи за подчертаване на дълга тъмна коса

Омбре акценти

Контрастните акценти с много светли кичури на фона на тъмна коса напомнят за тенденциите от 90-те и нулата, които вече не са толкова актуални в боядисването. Изберете нюанси, с които контрастът ще бъде имплицитен, а в случай на дълга коса добавете лек омбре ефект - допълнително изсветляване на основния нюанс по-близо до върховете. Естественият резултат в този случай е гарантиран.

Пастелни акценти

Мелирането не винаги означава избор на „чисто“ русо за контрастиращи кичури. Всякакви нюанси могат да изглеждат интересни. Опитайте пастелни цветове като лавандула след избелване. Ефектът ще бъде свеж, необичаен, но мек - точно за тези, които искат промяна, но не са готови за радикално смели експерименти.

Акценти с мек контраст

Как да направим правата дълга коса визуално по-обемна с акценти? Градуиране с мека промяна на дължината - това е първата стъпка. За да създадете ефект на обем, трябва да работи не само прическа, но и боядисване. Следователно втората стъпка е да изсветлите нишките. Трябва да е едва забележимо, с промяна от буквално тон-два. Ако подчертаването се прави на тъмна коса със средна дължина, оформянето с вълни или къдрици ще добави изразителен обем.

Акценти върху средно дълга тъмна коса

Изгорени акценти

За да изглежда косата ви така, сякаш сте прекарали няколко седмици на слънце край морето след боядисване, трябва да работите с нива - нанесете боя както върху горния слой, така и върху долните кичури. Освен това трябва малко да „преместите“ цвета по дължината - боядисвайте не само от самите корени на косата, но и от средата надолу.Така ще постигнете лека естествена небрежност, усещането за игра на слънчева светлина върху косата ви.

Редки акценти върху тъмна коса

Колкото по-големи са кичурите, които изсветляват при подчертаване, толкова повече се променя изображението. Ето защо, ако трябва само да я освежите, изберете редки акценти за тъмна коса. Няколко акцента са достатъчни, за да придадете на естествения си нюанс нов облик.

Акценти на лицето

Друг начин да се трансформирате без драстични промени е да изсветлите няколко кичура, оформящи лицето, като използвате техниката за подчертаване. Много стилисти смятат, че такова оцветяване има подмладяващ ефект. Рамкирането със светли кичури придава на кожата на лицето блясък и свежест.

Акценти на къса коса

Контрастни акценти върху тъмна коса

Готови ли сте да рискувате и да направите разликата между основния нюанс и изрусените кичури по-забележима? За да не разочарова резултатът, изберете подчертаване с мек преход към изсветляване. Омбре ефектът ще изглади контраста и ще премахне дори намек за вулгарност.

Тъмна коса с меки розови отблясъци

Тези, които са се подстригали и са готови да експериментират още, могат да подчертаят с пастелни кичури. Те могат да бъдат например бледорозови. Опитайте се да избелите нишките и да им придадете такъв нюанс. Розовият пигмент постепенно ще се измие и 1,5–2 седмици след боядисването ще получите естествени отблясъци със светли кичури.

Има розов нюанс например в линията Colorista Hair Makeup от L’Oréal Paris.

А как да го използваме, показахме в това видео.

Акценти с бретон

Започвайки да подчертавате тъмна коса с бретон, трябва да сте сигурни, че в резултат на това тя не се откроява от общата картина по цвят. Как да го направим?

Ако имате бретон от двете страни (модерен бретон с перде или „бретон с перде“), всичко е просто: вземете няколко кичура от него и ги изсветлете по същия начин като кичурите на основната маса коса. Можете да изсветлите бретон на различни нива за по-естествен ефект.

Ако имате строг графичен бретон с права кройка, тогава при подчертаването трябва да сте по-внимателни. Първо, самото подчертаване в този случай трябва да е малко. Второ, тънките кичури на бретон ще трябва да бъдат боядисани в малко количество и не само отгоре, но и отдолу.

Акценти върху тъмна коса у дома

Хайлирането се смята за доста сложна салонна процедура. Разбира се, професионалистите се справят с това майсторски и лесно създават резултат, чието качество е извън съмнение. Въпреки това е възможно и домашно подчертаване. Можете също така да се справите с окислител, който ще избели нишките. Изберете удобен метод за оцветяване - и отидете.

С шапка

Този начин е най-малко караница. Ще трябва само да сложите специална шапка с дупки, през които, като провирате косата си с гребен или кука за подчертаване, трябва да издърпате най-тънките кичури коса.Благодарение на капачката тези кичури ще бъдат отделени от основната част на косата.

След като издърпате кичурите, трябва да нанесете върху тях избелващ или оцветяващ състав. В първия случай следващата стъпка е тонизиране - това ще даде на нишките желания нюанс.

С фолио

Мелирането с фолио е метод за оцветяване, който не може да се направи сам. В този случай фолиото се използва като субстрат за избраните нишки. Косата се боядисва върху нея с изсветляващ състав и се увива в нея, за да се създаде топлинен ефект. Така че ефектът на окислителя върху нишките е по-агресивен. Този метод е по-подходящ за тези, които искат да постигнат силно изсветляване на косата при подчертаване.

Препоръки за цвят

Ако искате естествен вид, тогава нюансът на боята не трябва да е по-светъл от оригиналния цвят на косата с повече от два тона.

В идеалния случай всички оцветяващи състави трябва да са от един и същ производител. Ако формулите се "разбират" помежду си, тогава рискът от нежелани реакции е сведен до минимум.

На кои продукти да обърна внимание?

Обърнете внимание на тези средства. Според редакторите те са едни от най-добрите.

  • Color Sensation избелваща крем боя (E0, обезцветител), Garnier

    Добър избор за първия етап от домашното подчертаване на тъмна коса. Боята е предназначена за тези, които не владеят професионално техниките за оцветяване. E0 изсветлява косата до четири нюанса - повече от достатъчно за работа с тъмни оригинални нюанси. За да се неутрализира максимално отрицателното въздействие на боята върху косата, във формулата е добавена розова есенция: цветното масло ги омекотява и ги прави копринени.А седефът в композицията придава сияние.

  • Colorista Effects Illuminating Cream Paint "Full Length Lightening" , L'Oréal Paris

    Друга възможност за тъмнокоси момичета. Боята е в състояние да изсветли кичури до четири нюанса. L'Oréal Paris препоръчва използването на това багрило при подготовка за цветно подчертаване с балсами Colorista Washout. И ако вашият избор е естествени нюанси на русото, тогава специален балсам от комплекта Colorista Bleach ще ви помогне в борбата с жълтеникавостта; между другото, той е предназначен за 6 седмици употреба.

Правила за грижа за косата след мелиране

Тъй като мелирането най-често се извършва с изсветляване на нишките, след процедурата ще е необходима внимателна грижа, въпреки факта, че това е по-малко травматично за боядисване на косата, отколкото изсветляването на целия обем.

Как да действам?

Измийте косата си с шампоан за боядисана коса и използвайте балсам със същата формула. Първо, такива продукти забавят измиването на пигмента след тонизиране. Второ, те са по-щадящи за косата. След измиване нанесете върху косата продукти за грижа без отмиване, като например балсам с овлажняващ състав. Това допълнително ще защити боядисаната коса преди изсушаване и стилизиране. Подходящ, например, Elseve "Color Expert" от L'Oréal Paris.

Правете подхранваща маска всяка седмица, за да запазите косата си мека. Можете да практикувате такава грижа по-често (2-3 пъти седмично). Така ще избегнете чупливост и чупливост на косата след боядисване.

Категория: