Разказваме за най-популярното къдрене през последните години

В превод от английски "карвинг" означава "резба" , но в света на фризьорството карвингът има друго значение.

Карвинг - какво е това?

Зададохме този въпрос на фризьори и открихме, че карвингът е относително безвредна алтернатива на къдренето за коса. С други думи, това е стайлинг, направен по специален начин, който му позволява да издържи изключително дълго според стилистичните стандарти.След карвинга косата ви ще стане вълниста и ще придобие допълнителен обем за няколко седмици. Няколко дни да не мислите за стилизиране - не е ли това мечтата на всяко момиче?!

Колко време издържа карвингът на косата?

Средно ефектът от карвинга трае 2-3 седмици. През третата седмица обемът забележимо намалява и къдриците започват да се изглаждат. Но първите седмици на стайлинг изглежда безупречно. Фризьорите казват, че карвингът може да издържи до 3 месеца, но зависи от структурата на косата ви и как точно се грижите за удължаването на ефекта от процедурата. Но ако имате гъста и гъста коса, дори и при оптимална грижа, резбата няма да продължи няколко месеца. Момичетата с тънка коса, напротив, имат всички шансове да се насладят на резултата по-дълго, освен ако, разбира се, не забравят за поддържащата грижа.

Плюсове и минуси

От плюсовете си струва да се отбележи следното.

 • Карвингът е щадяща косата процедура.

 • Резултатът изглежда естествен - никой няма да си помисли, че сте направили специално къдрене.

 • Къдриците се развиват постепенно и стайлингът изглежда добре през цялото време.

 • За тънка коса карвингът дава желания обем.

Карвингът има само един недостатък: не ви позволява да получите еластични къдрици, както след къдрене.

Противопоказания

Има моменти, когато фризьорите не препоръчват карвинг.

 • Момичетата с твърде слаба коса трябва да избягват процедурата карвинг. По-добре е да отложите всяко къдрене за известно време, но засега направете всичко възможно, за да възстановите здравето на косата си.

 • Ако не са минали две седмици след боядисването, по-добре е да изчакате с карвинг.

 • Пърхот, лющене, сърбеж или увреждане на скалпа също са противопоказания. Първо трябва да разрешим тези проблеми.

Каква е разликата от другите технологии за къдрене на коса?

Карвингът често се бърка с къдрене и био вълна на косата. Но разликата все още съществува.

Пермед

В сравнение с къдренето, карвингът е по-щадяща процедура за косата. Средствата, с които се извършва резба, са по-малко агресивни, не разрушават структурата на косата, така че нишките изглеждат по-живи, отколкото в резултат на къдрене. Друга важна разлика е, че след карвинг няма да получите толкова еластични къдрици, както след класическо навиване. Резултатът ще бъде меки вълнообразни къдрици. Ако целта ви са малки къдрици, тогава е по-добре да предпочетете процедурата за къдрене пред карвинг.

Биовълни

Карвингът се различава от био вълната по това, че средствата, използвани за фиксиране на дадена форма, обгръщат косата, така да се каже, оставайки на повърхността, което не пречи на осигуряването на трайност на резултата за няколко седмици. Освен това целта на карвинга е не толкова да направи косата къдрава, колкото да й придаде обем. Това е основната задача на процедурата.

За кого е карвингът?

Карвингът е идеален за момичета с права коса, които нямат основен обем. Що се отнася до дължината, няма ограничения, тъй като карвингът не променя радикално прическата.

Къса коса

Не се страхувайте, че късата коса след резба ще стане с няколко сантиметра по-къса: къдриците ще бъдат гладки, без ефекта на пружини.

Коса със средна дължина

Най-подходящата дължина за карвинг. На такава коса можете да направите както гладки вълни, така и къдрици със среден обем. Карвингът ще изглежда особено добре на коса със средна дължина, подстригана на стълба или каскада.

Дълга коса

На дълга коса карвингът се прави по-рядко. Ако имате гъста коса, тогава къдриците ще се развият под собствената си тежест и ефектът от процедурата ще бъде краткотраен. За щастливи собственици на гъста коса, за дългосрочен резултат е по-добре да направите химическа или био вълна. Ако косата е дълга, но светла, тогава карвингът ще работи добре.

Разновидности на резба на косата

Дърворезбата може да бъде от различни видове. Пристигайки в салона, можете да изберете най-подходящия вариант за себе си.

Основно

Основният карвинг не се прави, за да се накъдри косата и да се направи на вълни, а за да се придаде обем на косата в корените.

Лесно

Най-подходящият вариант за момичета със средно дълга коса малко под раменете. За къдрене се използват специални ролки със среден диаметър.

Големи къдрици

В този случай стилистът ще избере големи маши. Дърворезбата с големи къдрици е добра за момичета със светла коса със средна дължина. Плътни и тежки няма да могат да запазят дадената форма за дълго време и бързо ще се върнат към оригинала.

Малки къдрици

Спиралите или калерчетата се използват за създаване на малки къдрици. В резултат на това косата е много обемна. Но отново, това няма да работи на дълга и тежка коса.

Вертикално

Вертикалното издълбаване се извършва по цялата дължина на косата с помощта на специални спирали.

Текстурирани

За издълбаване на текстура се използват маши с различни диаметри, като по този начин се създават къдрици с различен обем.

Как да направите карвинг на косата у дома: инструкции стъпка по стъпка

Карвинг може да се направи и у дома, сами, но за това трябва ясно да следвате инструкциите.

Преди процедурата не забравяйте да тествате за алергична реакция - нанесете капка от активния състав върху малка област на сгъвката на лакътя. Ако след 24 часа не се появи дразнене, можете да започнете къдренето.

Пригответе всичко необходимо за процедурата:

 • активен състав,
 • контейнер за смесване,
 • къдрици,
 • гребен,
 • апликатор за нанасяне,
 • мазна сметана,
 • пластмасова капачка,
 • ръкавици,
 • кърпа.

Инструкции стъпка по стъпка за самостоятелно дърворезба.

 1. Разделете косата си на малки части. Колкото по-малки са кичурите, толкова по-изразени ще са къдриците.

 2. Навийте всеки кичур на маши.

 3. Нанесете плътен крем върху кожата по протежение на линията на косата, за да я предпазите от ефектите на изрязване.

 4. С помощта на апликатора внимателно разпределете състава през косата.

 5. Сложете найлонова шапка и увийте главата си с кърпа.

 6. Дръжте състава на главата точно толкова дълго, колкото е написано в инструкциите.

 7. Изплакнете с вода, без да махате машите.

 8. Напръскайте косата си с фиксиращ спрей и изчакайте според указанията.

 9. Свалете къдриците, изплакнете косата отново с вода и изсушете.

Дърворезба готова!

Грижа за косата след резба

За да запазите къдренето за дълго време, трябва да се грижите правилно за косата си след процедурата.

 • Стойте далеч от гребени с широки зъби - използвайте само гребени: те ще попречат на косата ви да се изправи преди време.

 • Използвайте балсам или балсам без измиване всеки път, когато миете косата си.

 • И най-важното: не мийте косата веднага след изрязване, в противен случай къдриците няма да запазят формата си.

Кога мога да си измия косата

За да заключите нишките в желаната конфигурация, не можете да миете косата си няколко дни след процедурата. Можете да направите това на третия или четвъртия ден и за предпочитане със специален шампоан за къдрава коса.

"

Категория: