Пълно бюти досие за процедурата и стъпка по стъпка схема за нейното изпълнение

Кажем ви как сами да постигнете перфектния нюанс на косата.

Основните правила за самостоятелно оцветяване

Преди да започнете да оцветявате, трябва да тествате боята за нюанс и да разберете дали сте алергични към състава. За да направите това, нанесете малко боя върху кичура близо до врата и изчакайте. Извършвайки „разузнаването“, ще се отървете от съмненията относно правилния избор на цвят и ще се уверите, че боята е безопасна за вас.

Често срещана грешка на момичетата, когато се боядисват, е, че се доверяват на картинката, отпечатана върху опаковката. Всъщност няма гаранция, че нюансът ще бъде същият като този на модела. Обикновено цветът е с един или два нюанса по-светъл. Това се случва, защото окислителят, използван в домашните бои, е по-интензивен от този, който се използва в салоните за красота. Ако искате да постигнете точно същия цвят като на опаковката, опитайте да задържите боята върху косата си няколко минути по-малко от времето, посочено в инструкциите.

За тъмна коса

Ако имате тъмна коса и искате да направите трайно боядисване, трябва да изберете тон боя, по-тъмен от цвета, който искате да получите. Тези, които искат да направят тонизиране, ще се нуждаят от по-светла боя. Това отново се дължи на интензивността на окислителя в домашните бои.

За руса коса

За русата коса правилото е същото: за трайно боядисване изберете тон боя, по-тъмен от цвета, който искате да получите като резултат. За временно тониране е подходящ нюанс с един тон по-светъл от оригиналния цвят на косата.

Начини за боядисване на косата у дома

Изборът на продукт за домашно оцветяване зависи от издръжливостта на желания резултат.

Временно тонизиране

Ако оцветявате за първи път и се страхувате да не сгрешите, не рискувайте и изберете устойчиви бои. За вас са подходящи леки бои с текстура на мус. Лесно се нанасят и отмиват с времето, а цветът на косата става същият като преди боядисване.

Тонираните шампоани са подходящи и за временно боядисване. Могат да бъдат във всякакви цветове. Действието им е достатъчно за около седмица, ако миете косата си с обикновен шампоан на всеки два-три дни.За по-дълготрайни резултати можете да използвате тонирани шампоани при всяко измиване на косата.

Можете също да използвате спрей бои за временно оцветяване. Те променят цвета на косата само на повърхността, без да проникват в кортекса и лесно се отмиват с обикновен шампоан.

Постоянен цвят

За да получите постоянен дълготраен резултат, трябва да използвате трайна крем боя. Позволява ви да запазите цвета за дълго време, тъй като пигментите проникват в структурата на косъма. По този начин само устойчивата крем боя може напълно да покрие оригиналния цвят на косата, както и да нарисува сивата коса.

Как да изберем правилната боя

Когато избирате боя за коса, трябва да се ръководите от два въпроса. Какъв ефект искате да получите, временен или постоянен? И каква боя искате да използвате, амонячна или безамонячна?

Видове класификация на боите

Боите от ново поколение са максимално безвредни и дори се грижат за косата. Делят се на амонячни и безамонячни. Нека поговорим за разликата

Амоняк

Амонякът е газ, който се разтваря във вода, за да образува алкален амониев хидроксид. Задачата на това решение е да отвори люспите на косъма и да унищожи съществуващия пигмент, така че нов да заеме неговото място. Затова оцветяването с амонячни бои е най-устойчиво. Преди да използвате такава боя, трябва да я тествате върху малък участък от кожата, за да сте сигурни, че не сте алергични към състава.

Без амоняк

В безамонячните бои няма амоний, така че те практически не разрушават естествения пигмент. Благодарение на това винаги е възможно бързо да се върнете към родния цвят на косата. Косата след използване на такава боя изглежда по-здрава, отколкото след използване на амоняк, но пигментът не трае дълго, като се измива с всяка употреба на шампоан. Безамонячната боя не покрива сивата коса и не се справя с обезцветяването на тъмната коса.

Как да изберем цвят на боя

Цветът на косата е най-добре избран въз основа на вашия цветен тип. Цветният тип е комбинация от цвят на очите, цвят на кожата и естествен цвят на косата. Има 4 вида цвят: зима, лято, пролет, есен.

Определете цвета си тук.

 • Типът цвят "лято" ще подхожда на нюанси на студено русо или студено русо, както и шоколадово, подчертавайки белотата на кожата.

 • За цветотипа "зима" изберете черни, шоколадови и какаови нюанси.

 • Медено русите, топлите руси и медените нюанси са в хармония с цветотипа "пролет" .

 • Есенният цветотип идеално се допълва от златисти, медни, кестенови, шоколадови нюанси.

Колко боя ви трябва

За да не сбъркате, важно е незабавно да изчислите необходимото количество боя. В противен случай съществува риск от лошо боядисване на нишките и оцветяването ще изглежда небрежно.

За къса коса

Една туба боя ще бъде достатъчна.

За средно дълга коса

Коса със средна дължина (до 40 см) се нуждае от две туби цвят.

За дълга коса

За дългите ще ви трябват три туби с боя.

Основни инструменти и продукти за боядисване на коса у дома

За да направите качествено оцветяване у дома, ще ви трябват тези инструменти и инструменти.

Контейнер за смесване

Когато избирате съдове, както и други инструменти, не забравяйте, че те не трябва да са метални. Металът може да реагира химически с багрилото и да промени цвета на боята. Обемът на контейнера зависи от дължината на косата ви. Ако косата е дълга, ще са необходими три туби с боя, за къса коса е достатъчна една.

Paint

Основният инструмент за оцветяване. В допълнение към багрилото и окислителя, комплектът често включва и балсам или балсам. Те трябва да се използват веднага след боядисване, за да осигурят на косата необходимата грижа.

Пискюл

Качеството на оцветяването зависи пряко от избраната четка. Има класически четки и има четки с гребен. Четка с гребен е удобна за използване по време на тонизиране или нанасяне на нестабилни бои. За устойчиви кремообразни бои е по-подходяща класическа четка. Ширината на четката трябва да достигне 5 см. Тесните четки са подходящи само за боядисване на отделни кичури - ще бъде трудно да оцветите целия обем коса с тяхна помощ. Четките трябва да са меки - в противен случай ще почувствате дискомфорт по време на оцветяването на корените.

Ръкавици

За да предотвратите попадането на боята върху ръцете ви (устойчивите бои се абсорбират в кожата), препоръчваме да използвате ръкавици. Обикновено в опаковката има комплект целофанови ръкавици, но могат да се използват и обикновени медицински ръкавици.

Гребен и фиби за коса

За да е по-удобно да боядисвате косата си кичур по кичур, можете да използвате фиби и щипки. Те сигурно фиксират косата, позволявайки ви да постигнете равномерно нанасяне на цвета.

Термохартия

Термохартията е като фолиото. Отделните нишки се увиват в термична хартия по време на подчертаване и други видове сложно боядисване. Разликата от фолиото е, че се почиства лесно и не променя свойствата си.

Как сами да боядисате косата си: схема стъпка по стъпка

Процесът на самооцветяване изглежда така.

 1. Косата е разделена на 4 части.

 2. Съставът се нанася в корените и се разнася с четка по цялата дължина на косата.

 3. Косата се разресва с гребен с редки зъбци за равномерно разпределяне на боята.

 4. Изчакване на времето, посочено в инструкциите.

 5. Няколко минути преди края на експозицията, косата трябва да се навлажни леко с вода и да се масажира.

 6. Боята се отмива с шампоан.

 7. Нанесете балсам.

Професионални съвети

Попитахме професионални колористи как да боядисват косата си по правилния начин и ето какво ни казаха те. Топ 5 съвета от експерти.

 • Когато избирате нов цвят на косата, не забравяйте, че той трябва да съвпада/хармонизира с нюанса на веждите.

 • Плътната и гъста коса отнема повече време за боядисване, затова дръжте боята върху косата си 3-4 минути по-дълго, отколкото е посочено в инструкциите.

 • За да нарисувате сива коса, използвайте естествени нюанси, в противен случай цветът ще изглежда неестествен.

 • Изсветлявайте тъмната коса не веднага, а на 2-3 етапа, за да не нараните кичурите.

 • След боядисване използвайте маски и балсами, за да намалите отрицателното въздействие на химическите елементи на боята върху косата.

Грижа за косата след боядисване

Ето няколко съвета за грижа за боядисана коса.

 • Мийте косата си не повече от веднъж на всеки три дни. Ще е щадящ режим.

 • Изсушете косата си естествено или със сешоар на хладно, за да не лишавате косата си от необходимата влага и да я поддържате здрава.

 • Срешете косата си само с масажираща четка с гладки зъбци и заоблени краища.

 • За възстановяване на косата след боядисване използвайте маски веднъж или два пъти седмично, а всеки път след измиване с шампоан - овлажняващ балсам.

"

Категория: