Плюсове, минуси, кой подхожда и как да изберем правилния шампоан без сулфати.

Има много митове около шампоаните без сулфати. Подредихме всичко и съставихме списък с най-добрите професионални продукти за вас.

Шампоан без сулфати - какво означава?

За да стане по-ясно каква е разликата между шампоаните без сулфати и обикновените шампоани, е необходимо да се обясни каква функция изпълняват сулфатите в почистващите препарати. Сулфатите са повърхностно активни вещества, които са соли на сярната киселина.Добавянето на сулфати към шампоаните започва през 20 век. Компонентът не е скъп, но ефектът е моментален: просто нанесете този шампоан върху косата си, добавете вода и леко масажирайте главата си - и ще получите обемна пяна, която бързо отмива всички замърсявания.

Има само един минус на шампоаните със сулфати: с течение на времето структурата на косъма и хидролипидният слой на скалпа се увреждат. В резултат на това косата става тънка и отслабена.

Шампоанът без сулфати е най-добрият избор за измиване на косата ви, ако държите на нейната красота и здраве.

Композиция

И така, както подсказва името, в шампоаните без сулфати няма сулфати. Почистването на косата става благодарение на действието на естествени съставки, меки и деликатни. Тези продукти са чудесни за ежедневно измиване с шампоан. Нищо не застрашава косата.

Какво е по-различно от обичайното?

Безсулфатните шампоани имат кумулативен ефект, тъй като естествените съставки действат постепенно. Можете да видите ефекта от тяхното използване само след системна и доста дългосрочна употреба. За да подобрите състоянието на увредената коса, ще трябва да бъдете търпеливи: първият видим резултат ще се появи след месец употреба.

Как работи?

Няма да има ефект от едно нанасяне - отнема време на скалпа да се "възстанови" за грижа без сулфати. През първите дни може да забележите, че косата ви вече не е блестяща, както беше преди. Но не се притеснявайте, това е временно. Когато косата и скалпът ви се приспособят към новата рутинна безопасна грижа, всичко ще се върне към нормалното.

Професионалисти

Шампоанът без сулфати има много предимства.

 • Не разрушава хидролипидния слой на кожата.

 • Поддържа водния баланс.

 • Не уврежда структурата на косъма.

 • Не допринася за секцията, тъй като кутикулата не се наранява по време на миене.

 • Шампоаните без сулфати няма да премахнат цветните пигменти от косата, което ги прави идеални за тези, които обичат цвета.

 • Освен това, някои шампоани без сулфати могат да неутрализират пожълтяването или да освежат получения цвят.

Минуси

Шампоаните без сулфати също имат недостатъци.

 • Образуват минимум пяна, така че този шампоан има по-голям разход.

 • Те не отмиват напълно стилизиращите продукти или по-скоро съдържащия се в тях силикон.

 • Така че, ако използвате лак за коса, пяна или стилизираща пяна, ще трябва да ги измиете с обичайния си сулфатен шампоан.

 • Шампоаните без сулфати не придават обем на косата - напротив, правят я по-мека и гладка.

 • Много шампоани без сулфати препоръчват охлаждане. Преди употреба първо затоплете продукта в дланите си и след това го разпределете по косата.

За какво е безсулфатен шампоан и за кого е?

Шампоанът без сулфати е полезен за момичета, които често мият косата си и не искат да я излагат на силни агресивни въздействия. В допълнение, безсулфатен шампоан е показан след следните процедури:

 • кератиново изправяне на коса. Тъй като безсулфатните шампоани не съдържат съставки, които отварят люспите на косата, те не намаляват ефекта от процедурата, а напротив, удължават то;
 • ботокс за коса. Същото се случва след лечението с ботокс за коса. Шампоаните без сулфати могат да удължат ефекта от такава процедура до 6 месеца.

Шампоанът без сулфати трябва да се използва и от собственици на чувствителен скалп, за боядисана, пореста и увредена коса.

Как да изберем най-добрия шампоан без сулфати?

Шампоан без сулфати, подходящ за всички типове коса.

За мазна коса

Ако имате мазна коса, изберете шампоан без сулфати, предназначен специално за този тип коса. Предназначен е за регулиране на мастните жлези. Ефектът от този шампоан е кумулативен: няма да видите резултата веднага, но след един месец употреба ще забележите, че косата не се омазнява толкова бързо.

За боядисана коса

Всички безсулфатни шампоани са подходящи за боядисана коса, тъй като по време на измиване не отварят люспите на косъма и не отмиват оцветяващия пигмент. Ако се боядисвате често, определено трябва да преминете към шампоани без сулфати.

За суха и увредена коса

За тънка, суха и увредена коса шампоаните без сулфати са точно това, което лекарят (трихолог) е предписал. Те не разрушават структурата на косата, не ги изтъняват, а напротив, възстановяват и лекуват.

За чувствителен скалп

Сулфатите имат негативен ефект върху скалпа, като изтъняват хидролипидния му слой. Шампоаните без сулфати не го правят. Освен това възстановяват водния баланс на кожата.

Характеристики на приложението

Единственото нещо при шампоаните без сулфати е, че не се пенят добре. Няма да получите толкова обемна пяна, както при използване на шампоан със сулфати, но това не трябва да ви плаши: косата все пак ще стане чиста. Но за една сесия на измиване ще ви трябва повече шампоан, така че бъдете подготвени за факта, че шампоанът без сулфат ще се изразходва по-бързо от шампоана със сулфати.

Списък с професионални шампоани без сулфати и парабени

Подготвихме нашата класация на професионални шампоани без сулфати и съставихме кратък списък с най-добрите за вас.

 • Шампоан без сулфати Botanicals, L'Oréal Paris

  Шампоанът съдържа само натурални съставки - масла от кориандър, кокос и соеви семена. Това, което определено не е в списъка на съставките, са силиконите, парабените и оцветителите. Дори опаковката на този шампоан е екологична: направена е от рециклирани материали. В резултат на системната употреба на шампоан в продължение на един месец, косата става по-плътна и гладка, а краищата спират да се цепят.

 • Шампоан без сулфати Elseve Low, L'Oréal Paris

  Този шампоан е подходящ за момичета с боядисана коса, които често сменят цвета на косата си, което ги кара да изглеждат слаби и сухи. Шампоанът предпазва пигмента от измиване и се грижи за чуплива коса, тъй като съдържа ленено масло. Продуктът с кремообразна текстура върху косата не се пени, но не се страхувайте: косата все още ще бъде чиста.

 • Шампоан без сулфати Dercos, Vichy

  Вариант за хора с чувствителен скалп. Шампоанът с гелообразна текстура успокоява сърбежа, премахва дискомфорта и възстановява бариерната функция на кожата. Съставът на хипоалергенния продукт не съдържа парабени и силикони. Този шампоан не е подходящ за суха коса, но за нормална и мазна коса този избор е точно.

"

Категория: