Най-добрите инструменти и техники, според редакторите на FashionVIPdergisi.com

Изсветляването на косата не е толкова сложна процедура, колкото изглежда на пръв поглед. За да не развалите косата и да постигнете правилния нюанс, трябва ясно да следвате инструкциите. Как да изсветлите косата у дома и как може да се направи, описахме в нашата статия.

Изсветляването на косата се постига чрез премахване на пигмента от кичурите.

Изсветляване на косата: същността на процедурата

Можете да изсветлите както естествена, така и вече боядисана коса. На кичурите се нанася озаряваща боя, престоява от 15 до 30 минути и се измива. Веднага след изсветляване косата може да придобие жълтеникав оттенък. Това не трябва да се плаши: така се появява изсветляващият фон. Но след това изрусената коса трябва да бъде оцветена. Само с помощта на последващо оцветяване можете да постигнете цвят на платинено русо или друг желан нюанс.

Видове осветление

Изсветляването на косата винаги е било в тенденция. През 2000-те всички знаменитости правеха акценти, през 2010-те - омбре. Оцветяването на най-новото поколение е шатуш и балаяж.

 • Шатуш.Може би най-естественото оцветяване. Shatush е редуване на светли и тъмни нишки, нива на преход на цвета, акценти, които се появяват тук и там.Косата изглежда като току-що изгоряла на слънце. Техниката shatush е изобретена от италианския фризьор Алдо Копола, когато комбинира техниките за подчертаване и омбре в едно боядисване. Shatush изглежда перфектно на руса коса. Пример за това е Дженифър Анистън, която не е сменяла този цвят повече от 20 години.

 • Омбре.Друга звездна цветова тенденция. Омбре е плавен преход на цвета от корените или средата на дължината на косата към върховете. Ombre се различава от коляновия вал по това, че не предполага произволно подредени „отблясъци“. Да направите омбре сами е по-лесно, отколкото да направите боядисване с шатуш.

 • Balayage.Техника за изсветляване, напомняща за подчертаване. В превод от френски означава "плъзгане" . Това е друга вариация на ефекта на избелената от слънцето коса. За оцветяване трябва да използвате няколко нюанса на боята: по-светли и по-тъмни. Боите се задържат върху косата без използване на фолио или филм.15 минути обикновено са достатъчни за постигане на желания ефект върху светлокафява коса.

Предимства на изсветляването

Такива техники за изсветляване имат много предимства.

 • Корените израстват незабележимо и не е необходимо да повтаряте оцветяването на всеки две седмици. Косата е по-рядко изложена на боядисване, което има положителен ефект върху състоянието им.

 • Оцветяването изглежда много естествено, така че не е необходимо да го правите често.

 • Изображението се оказва по-нежно, а светлите кичури на лицето освежават и скриват възрастта.

 • Стайлингът изглежда обемен.

 • Това е нежно изсветляване на косата.

Недостатъци на изсветляването

Има малко недостатъци, но те са.

За косата обезцветяването все още е доста травматична процедура.

За да направите това оцветяване добре, трябва внимателно да проучите техниката или да се свържете със специалист. Начинаещ без подготовка, поне теоретична, няма да може да извърши такова оцветяване качествено.

Препоръчва се за четене:

 • Двуцветно боядисване на коса: продукти и нюанси
 • Балсам за боядисване на коса: плюсове, минуси и тайни на употреба
 • Боядисване на коса балаяж: идеи за вдъхновение и лайфхакове

Как да изсветлите косата у дома?

Техниката на изсветляване на боята зависи от цвета на косата ви. Нека поговорим за някои от нюансите, като вземем предвид оригиналния нюанс.

Руса коса

Ако имате руса коса, крем боята също може да я изсветли с няколко тона. Съставът ще се справи с премахването на пигмента, тъй като няма толкова много от него, колкото в тъмната коса - гарантирано ще се случи изсветляване и без много щети.Подхранващите маски ще помогнат на косата ви да се възстанови бързо.

Използването на крем боя е най-безопасният начин за изсветляване, има най-малко негативен ефект върху косата. В допълнение, съставът с кремообразна текстура е удобен за нанасяне върху нишките: не се разпространява и не оцветява всичко наоколо.

Тъмна коса

За да изрусите черна коса, оставете хайлайтъра върху кичурите по-дълго, до 30 минути. Но най-важното е да не прекалявате, в противен случай косата ще загуби здравия си вид и дори най-ефективните маски няма да се справят със сериозни щети. Ако имате черна коса и искате да я изсветлите, свържете се с професионален колорист. В противен случай съществува голям риск от разваляне на косата. Повярвайте ми, ще трябва да похарчите много повече пари за тяхното възстановяване, отколкото за боядисване в салона.

Червена коса

Червената коса се изсветлява също толкова лесно, колкото и светлокафявата. Единствената разлика е, че трябва да направите леко тонизиране, за да изглежда резултатът хармоничен.

Боядисана коса

Цветните кичури също могат да бъдат изсветлени без вреда за косата. Принципът на изсветляване за естествена и боядисана коса е един и същ. Но ако промените цвета на боядисана коса, имайте предвид, че възстановяващата грижа след процедурата трябва да бъде още по-интензивна и редовна.

Как да се грижим за изрусена коса?

Мелираната коса изисква специална, по-щателна грижа.

 • Трябва да спрете да използвате продукти, съдържащи алкохол. Алкохолът отваря кутикулите на косата, кичурите губят влага, стават сухи и чупливи. Ако вашият лак за коса съдържа алкохол, ще трябва да го изхвърлите.

 • Необходимо е да включите продукти за боядисана коса в ритуала за грижа: това ще помогне да се запази блясъкът, който се появява веднага след боядисването.

 • Серумите, маските и кремовете ще помогнат за възстановяване на структурата на косата, защото след изсветляване те неизбежно стават порести.

 • За да запазите студен нюанс и да предотвратите пожълтяване, трябва да използвате специални шампоани за блондинки. Тези шампоани съдържат лилав пигмент, който помага за неутрализиране на пожълтяването.

Колко често мога да изсветлявам косата си?

Можете да изсветлите косата си с боя на всеки 1,5-2 месеца. Така увреждането на косата ще бъде минимално. Особено ако не пренебрегвате системната грижа, от която толкова много се нуждае изрусената коса.

"

Категория: