Кое е по-добро: омбре, шатуш или балаяж? Разбираме тази статия.

От една страна, ярката коса с цветни кичури или дори преливащи нюанси на къдриците е на мода. От друга страна, тенденцията за естественост не намалява - и нейните последователи предлагат все по-модерни техники за оцветяване, за да създадат естествен ефект. Балаяж е един от тях. В тази статия ще ви кажем какво е балаяж, а също така ще демонстрираме на снимката как изглежда такова оцветяване на косата.

Какво е балаяж?

Балаяжът е една от техниките за боядисване, с които се постига ефектът на изрусена от слънцето коса. Балаяж е изобретен отдавна - през 70-те години на миналия век във Франция. Що се отнася до името "balayazh" , то се превежда от френски като "издухване" : резултатът след balayazh наистина изглежда като игра на цвят и светлина върху повърхността на косата под слънцето след лек бриз.

За да разберете какво точно е балаяж, трябва да разберете разликите му от омбре и шатуш.

При оцветяване с омбре се създава мек преход от по-тъмен цвят в корените към по-светъл на върховете. Това е вертикален градиент. В balayazh по-светлите и по-тъмните нишки се редуват един с друг хоризонтално: някъде светъл нюанс може да е по-висок, някъде по-нисък. И това е разликата между балаяж и шатуш. Това също е оцветяване с кичури, но те ги изсветляват главно по-близо до върховете.С balayage светла ивица може да се простира от самите корени. Друго предимство на балаяжа са размазаните граници между нюансите. Омбре и шатуш имат страхотен контраст.

Популярни нюанси на боядисване балаяж

Блондинка

Момичета с достатъчно светла коса - руса, пшенична, медена, пясъчна - за балаяж избират нюанси с един или два нюанса по-светли от естествения им цвят.

Основното е техният подтон да съответства на вашия цветотип. Ако е студено, тогава русото за балаяж трябва да е пепеляво. Момичетата с топъл цветен тип се нуждаят от нюанси със златист блясък.

Бронд

С brond резултатът не е прекалено светъл и не твърде тъмен. Оказва се нещо средно между блондинка и брюнетка, откъдето идва и името - "брондинка" .

В този случай доста тъмен нюанс в основата е допълнен с много светли кичури с помощта на техниката балаяж. Контрастът е по-силен, отколкото при другите варианти на балаяж, но все пак изглежда хармонично и съвсем естествено. Brond е особено подходящ за жени с кафяви коси.

Розово злато

Кичури с едва забележим розов оттенък могат да бъдат чудесно допълнение към образа на момиче с красиво "чисто" русо. Техниката балаяж на работа и с този нюанс ще бъде незаменима.

Карамелени нюанси

Това е друга опция за кестенява коса с топли нюанси. Ако брондът не е подходящ поради контраста, можете да изберете по-мек цвят балаяж с карамелени кичури.

Медно червено

Момичетата с червена коса също могат да изсветлят косата си с кичури, използвайки техниката балаяж. Изборът на нюанси зависи изцяло от оригиналния цвят. Ако е достатъчно ярък червено-червен цвят, тогава можете да използвате багрило с лек меден нюанс. Ще създаде желания ефект на изгорени кичури.

Кой би подхождал на балаяж?

Едва ли има нюанси на косата (с изключение на много светлата коса), които не биха били балаяж.

Дори ако имате необикновено боядисване в червено, зелено, синьо, розово или лилаво, има нюанси за изсветляване на кичурите, които ще ви позволят да получите изразителни преливания. Разбира се, няма да има ефект на изгоряла коса, както беше първоначално замислено, но самата техника ще бъде полезна в този случай.

Тъмна коса

Момичетата с много тъмна коса трябва да бъдат особено внимателни при избора на нюанси за боядисване. Твърде силен контраст между основата и светлите нишки може да изглежда вулгарно.

Припомнете си как изглежда косата ви след лятото. Колко силно изгарят? И изгарят ли изобщо? За тъмна коса обикновено е достатъчен ефектът от слънчевите отблясъци.

Руса коса

Блондинките с много руса коса не могат да бъдат балаяж: те не могат да бъдат изсветлени повече. Но за тези, които имат светло руса коса или, например, златиста мед, можете да добавите още по-светли нишки към изображението. В този случай ефектът на изгорена коса е най-естествен.

Червена коса

Balayage може да придаде на червенокосите наистина слънчев вид. Това оцветяване ще им помогне да подобрят естественото излъчване на косата, както и да създадат обемен ефект, който ще украси всяка прическа.

Техника балаяж за коса с различна дължина

За къса коса

Балаеажът е възможен дори на пикси прическа. В този случай обемът, който това оцветяване позволява да се постигне, ще бъде особено забележим поради малкото разстояние между корените и краищата на косата. Ако имате боб или боб, както и естествено права коса, балаяжът също ще ви бъде полезен.

За средно дълга коса

На средна коса имате възможност да играете с нива. На някои кичури светлите отблясъци могат да изглеждат по-високи, на други - по-ниски. Способността да оформяте такава коса с къдрици ви позволява да направите резултата от боядисването още по-изразителен.

За дълга коса

Проблемът с липсата на обем е познат на момичетата с дълга коса: колкото по-силна расте, толкова по-твърда става. Прочетете за маската за растеж на косата в SalonSecret.

Следователно, акцентите и преливките на нюанси, които могат да бъдат създадени с помощта на балаяж, могат да бъдат много полезни за тях за актуализиране и подобряване на изображението.

"

Модни изображения с оцветяване балаяж: примерни снимки

Балаяж на червен квадрат

Ако червеният цвят трябва да бъде "съживен" , балаяжът е този, който ще ви позволи да го разкриете по нов начин. Дори фините акценти ще направят изображението забележимо по-свежо. А стайлингът с вълни или къдрици ще помогне да се оцени резултатът.

Дълго русо с балаяж

Някой харесва "изчистен" цвят по цялата дължина.И някой, напротив, на практика избира балаяж, защото монохроматичното оцветяване губи своята ефективност веднага щом косата започне да расте - и истинският цвят на корените се разкрива. За онези момичета, които боядисват косата си в много светли нюанси, балаяжът ще помогне да поддържат качеството на косата си: няма нужда да ги боядисвате толкова често, колкото при боядисване в един тон. Това ще ви позволи бързо да ги отгледате до желаната дължина.

Ash Balayage

Ако искате да опитате модерни пепелявосиви нюанси на косата си, балаяжът ще ви помогне в този експеримент: ще получите изразителен опушен ефект.

Пепелявият цвят на косата ще изглежда добре на всяка дължина и с всяка прическа; основното е, че отговаря на вашия цветотип: трябва да е студено.

Розов балаяж

Друга опция за оцветяване в духа на тенденциите е с розови кичури. И тук balayazh също ще бъде полезен, ако искате хармонично да комбинирате необичаен нюанс с естествения си цвят на косата.

карамелени нишки

За момичетата с много тъмна коса е най-трудно да изберат нюанси по такъв начин, че да получат ефекта на кичури, леко изгорели под лъчите на слънцето. Ако имате кестенява коса, която изглежда почти тъмна от разстояние, използвайте карамелени тонове в балаяж.

Balayage "печен кокос"

Това боядисване е най-подходящо за момичета, чиято коса е със средни тонове - не тъмна и не светла. Те използват техниката балаяж, за да получат нюанси на "пържен кокос" (препечен кокос) - като пържен кокос.Тази "вкусна" тенденция е страхотна идея за лятна промяна. Ако сте уморени от "гладкия" цвят, той ще ви помогне да освежите изображението.

Препоръчва се за четене:

 • Боядисване на коса с кичури: идеи за блондинки и брюнетки
 • Оцветяване на babylights: какво е това?
 • Тенденции за боядисване на къса коса 2023

Как да си направим балаяж у дома?

Балаяжът е доста сложна салонна процедура. Най-често това изисква изсветляване на кичури, което не може да се справи сами - дори самите майстори не могат сами да боядисат задните части на косата. Дори ако опитен колорист ви обясни стъпка по стъпка как да направите балаяж у дома, това е неудобно, така че резултатът може да бъде сериозно засегнат.

Не трябва да правите балаяж у дома за себе си. Но можете да опитате боядисване в стил балаяж, като създадете акценти в косата си.

Правенето на обезцветяване у дома не е безопасно за вашата коса. Дори и да се опитате да направите лека версия на балаяж с домашна боя, ще имате нужда от помощ. Косата ще трябва да бъде разделена на няколко секции, избрани от всяка от няколко нишки и отгоре да се нанесе боя, „разтягайки“ цвета по такъв начин, че резултатът да е преход от естествения цвят към нов нюанс.

Без обезцветяване няма да получите изразителен контраст. Отблясъците обаче вероятно ще работят. Благодарение на тях ще разберете дали си струва да отидете в салона за пълноправен балаяж. Въпреки това е по-добре незабавно да се свържете с колориста, за да получите професионално оцветяване, което определено няма да ви разочарова.

"

Правила за грижа за косата след боядисване

След боядисване задължително използвайте шампоан и балсам с формула за запазване на цвета.Благодарение на нея тези продукти няма да измият пигмента, така че резултатът от оцветяването ще продължи по-дълго. Включете в рутината си за красота маски (трябва да се правят веднъж седмично), балсами без измиване, които се нанасят преди стилизиране, и подхранващи омекотяващи масла. Обърнете внимание например на Elseve "Color Expert" от L'Oréal Paris.

Преглед на бои за оцветяване

Обърнете внимание на тези инструменти: те ще ви помогнат да постигнете желания ефект.

 • Color Sensation (сянка Pearl Silk), Garnier

  Ако имате достатъчно светла коса, за да създадете преливане от нюанси на кичурите, изберете цветове, които обещават на косата, освен красив цвят, и блясък. Color Sensation с перлен ефект е наред. Формулата на този продукт съдържа масла от седеф и цветя, които просто придават блясък на косата.Благодарение на това изсветляването на нишките в духа на балаяж ще бъде по-забележимо.

 • Dia Richesse (нюанс 7.31 Honey Vanilla), L'Oréal Professionnel

  Вариант за брюнетки с топли нюанси на косата е карамелен нюанс 7.31 от линията Dia Richesse на L'Oréal Professionnel. Благодарение на него можете да създадете ефект на отблясъци - същият, който се появява на косата под слънцето, когато нишките са в движение и отразената светлина блести върху къдриците.

 • Préférence Перманентна боя за коса (нюанс 6.35 Havana), L’Oréal Paris

  За момичета с червена коса, вариантът Havana на L'Oréal Paris от колекцията нюанси Préférence може да бъде добър избор, ако искате да придадете на цвета си малко повече обем и блясък.Устойчивата боя обещава ефект до 8 седмици и се показва добре дори на доста тъмна коса, така че е подходяща за леко изсветляване на кичури. Не можете да се притеснявате за качеството на косата си след боядисване: продуктът прави кичурите меки, копринени и сияещи.

 • Постоянен гел Colorista, L'Oréal Paris

  Блондинките, които мечтаят да опитат балаяж с меки розови кичури, могат да се възползват от боята от колекцията Colorista Permanent Gel от L'Oréal Paris. Сянката "Розово злато" се проявява перфектно на руса коса. Освен това ще подхожда както на платинени блондинки, така и на момичета, които имат топъл нюанс на русото. Освен самата боя, комплектът включва и маска за интензивна грижа, която е достатъчна за шест нанасяния, така че косата ви да получи допълнителна грижа след процедурата.

  Вижте какво мислят нашите читатели за Colorista Permanent Gel тук.

  "

Имали ли сте възможност да опитате техниката балаяж? Разкажете ни за вашите впечатления в коментарите.

Категория: