Модата е циклична, така че днес много тенденции в грима се въртят около това, което е било популярно преди 100, 50, 10 години. В търсене на нови идеи за нашите образи, нека си припомним как се промени гримът през изминалия век.

1900–1910: женска скромност

През първото десетилетие на 20 век момичетата се стремят към дискретна визия. Те бяха базирани на аристократична бледност, нежен руж и леко розови устни.

Яркият грим се смяташе за вулгарен, така че козметиката не беше много търсена. Тогава обаче козметичните продукти, които по-късно станаха познати, тепърва започваха да се появяват.

лице

В началото на 20 век кожата се изсветлява с лимонов сок. В допълнение към това, за да се постигне желаната бледност, върху лицето се нанася пудра. Момичетата от висшите класове смятаха за необходимо да се различават от представителките на работническата класа и селянките.

Вежди

На мода са леко подчертаните тънки вежди с издължена опашка. Тази тенденция ще бъде актуална повече от десетилетие.

Очи

Гримът на очите най-често не е направен. Понякога момичетата създаваха леки сенки върху клепачите с помощта на специална сива паста, но в повечето случаи се справяха без нея.

Устни

Според модата от онова време те не можеха да бъдат боядисани ярко. Устните бяха оставени без грим или подчертани с нежен розов цвят, който изглеждаше естествено на кожата.

1910–1920: филмова красота

През този период продължава активното развитие на филмовата индустрия. Образите на актриси от черно-бели филми започнаха да влияят на момичетата и тяхното възприятие за външния им вид. Козметичните новости се създават, като се вземат предвид нуждите на гримьорите, но постепенно навлизат в будоарите на жени, които са далеч от света на киното.

лице

Филмите от 10-те продължават да диктуват модата момичетата да бъдат бледи.

Сега те добавят руж към порцеланова кожа и нанасят цвят с плавни движения - по цялата буза.

Вежди

Те остават тънки, но все още не се превръщат в "конци" - това ще стане по-късно.

Очи

В средата на десетилетието се появява първата бар спирала на Maybelline. Момичетата все още не боядисват очите си в черно, като актрисата Теда Бара, но вече носят мигли "ветрило" .

Устни

Най-често липсва грим за устни. Момичетата не смеят да направят повече от слой вазелин, за да накарат устните си да заблестят.

1920-те: без грим табу

Бурливите 20-те коренно промениха предпочитанията на жените за грим. Беше ера на свобода и смелост, ярки акценти върху очите и устните. Модели за подражание през 20-те години са Луиз Брукс, Айседора Дънкан, Пола Негри. Гримът престана да бъде признак на лош вкус и най-накрая влезе в модата.

лице

Светлият тон и нежно розовият руж, засенчен върху ябълките на бузите в кръгове, все още са на мода.

Вежди

Те са по-известни, отколкото бяха преди десетилетие. Често момичетата обръсват собствените си вежди, за да нарисуват тънка дъгообразна линия отгоре в духа на тенденциите на времето.

Очи

Един от отличителните белези на грима от 20-те години на миналия век е мъгливата мъгла от сенки за очи, очертана от kajal.

Устни

През 20-те години момичетата рисуваха не само очите, но и устните си. Червеното червило се превърна в инструмент за бягане. Бордо цвят също беше актуален, като нюанса Burgundy Twist от L’Oréal Paris.

С тяхна помощ устните бяха изрисувани във формата на сърце или "лък на Купидон" .

1930: грим на фаталната жена

През 30-те години експериментите продължават. По предложение на Грета Гарбо и Марлене Дитрих жените започнаха да се вглеждат внимателно в мъжките костюми с панталон, които те внесоха на мода с голям скандал. Гримът започна да губи онази провокативна яркост, която придоби през 20-те години, но все пак запази някои черти от миналото десетилетие.

лице

За да направите чертите на лицето по-изваяни, ружът се нанася в триъгълник под скулата.

Вежди

Същите тънки извити вежди са на мода. Подражавайки на актрисите, момичетата придадоха на веждите си такава извивка, че дългите им опашки гледаха надолу.

Очи

Мъглата от черни сенки беше заменена от по-спокоен грим на очите. В същото време такава новост като цветни сенки за очи започна да набира популярност. Използваха се обаче не от всички и не винаги, но спиралата стана истинска задължителна вещ към 30-те години.

Устни

През 20-те години момичетата бяха луди по изпъкналите устни. А през 30-те години те решиха, напротив, да разширят контура си и да омекотят линиите, правейки ги по-гладки.

1940: Боен дух на красотата

Трагичните събития от това десетилетие не накараха жените да забравят за красотата. Новите тенденции продължават да се появяват и идват предимно от Съединените щати, където козметиката продължава и във военно време. Икони за красота като Ингрид Бергман, Вивиен Лий и Бет Дейвис дават пример.

лице

Получаването на свеж, здравословен тен беше подпомогнато от пудра и червен руж, които бяха разпръснати върху скулите в доста щедро количество.

Вежди

Модата на веждите започна да се променя. През 40-те години, вместо "струни" , жените носеха по-широки вежди с естествена форма - с лека извивка.

Очи

Гримът на очите в тази епоха беше доста естествен. Момичетата предпочитаха спирала. Сенките и очната линия не бяха популярни.

Устни

Отличителна черта на грима от 40-те години бяха червените устни с добре очертан контур и лъскав блясък. Този ефект вече може да се постигне, например, с Lacque Supreme на Shu Uemura.

1950: красота 24/7

Образът на перфектната домакиня с безупречна прическа, елегантен маникюр и грим, обмислен до най-малкия детайл, е от 50-те години. Момичетата се стремяха да изглеждат като холивудските звезди от онова време в ежедневието: Мерилин Монро, Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и София Лорен.

 1. лице

  Равномерният тон на слонова кост все още е актуален; момичетата го допълват с полупрозрачен слой розов руж върху скулите.

 2. Вежди

  През 50-те години класическата визия включваше доста широки и определено подчертани вежди. Мнозина избраха форма с драматичен театрален привкус.

 3. Очи

  В началото на десетилетието жените харесваха повече грима на очите. Леко го очертаваха или рисуваха стрелки и винаги рисуваха мигли.

  Към началото на 60-те години гримът с цветни сенки става популярен.

 4. Устни

  Гримът за устни през 50-те години не беше толкова крещящ, колкото беше през 40-те. „Крещящото“ червено червило е заменено от по-деликатни нюанси: розово, корал като „Shining Dawn“ от линията Color Riche Shine на L’Oréal Paris.

Можете да разберете какво мислят нашите читатели за нея тук.

"

60-те години на миналия век: вид на кукла на върха на модата

Образът на легендарната Twiggy е взел в себе си най-актуалните тенденции в грима от 60-те години. На мода беше акцентът върху очите и на първо място „отвореният“ поглед. Яркото червило за известно време остана без работа.

лице

Момичетата неизменно обръщат внимание на равномерния тон, който се постига с помощта на пудра, нанесена на няколко слоя.

Вежди

Те не се нуждаеха от оцветяване, както през 50-те години. Въпреки това веждите все още трябваше да изглеждат добре поддържани. Сега е лесно да постигнете най-естествения ефект с помощта на спирала за вежди. Например като Маникюр за вежди от Shu Uemura.

Очи

Повечето от експериментите през 60-те бяха с грим за очи. Момичетата активно използват цветни сенки, рисуват стрели, овладяват техниката на изрязване на гънките с подчертаване на гънките на клепача, а също така носят изкуствени мигли. Или ги нарисувайте с молив, като същата Twiggy. Показахме грим в стила на 60-те в това видео.

Устни

Те бяха последното нещо, за което се сетиха. Много момичета изобщо не ги боядисаха - или сложиха чист гланц.

"

1970: диско стил

70-те години е ерата на свободата. През този период се появяват различни субкултури със собствени представи за красотата: просто сравнете хипитата и пънкарите! На мода е и диско стилът, който ни даде много ярки тенденции както в облеклото, така и в грима.

лице

Деликатната порцеланова кожа престана да бъде идеалът, към който всички се стремят. Тенът е на мода! От 70-те години на миналия век момичетата могат да използват бронзант, за да създадат ефект на "целунато слънце" върху кожата си.

Вежди

Отново имаше тенденция към изтъняване на веждите, но не всички я последваха - мнозина ги оставиха в естествената им форма.

Очи

През 70-те години са изобретени опушените очи, но не само този грим е популярен, но и гримът с ярки сенки. Най-модерните нюанси бяха зелено, синьо и синьо. Сега те са лесни за намиране в колекцията Hot Singles от NYX Professional Makeup.

Устни

Момичетата обърнаха повече внимание на очите си. И ако са рисували устни, тогава е използвано червило с цвят на праскова. Цветът на устните не "спори" с акцента върху очите.

1980: Грим без правила

В тази епоха не е имало ограничения за грима. Момичетата рисуваха и очите, и устните, без да се смущават от най-лудите цветови комбинации.

лице

През 80-те години много момичета се сдобиха с фон дьо тен с един или два нюанса по-светъл от цвета на кожата им. Благодарение на него гримът на очите и устните им придоби още повече яркост.

Вежди

Те не бяха ключова част от външния вид. Въпреки това, понякога те бяха подчертани, гледайки образа на Мадоната, в допълнение към всичко останало.

Очи

При грима на очите рядко се избира едно нещо. Беше ярко и тежко: момичетата рисуваха стрелки и правеха опушени очи, използвайки най-закачливите нюанси на сенките от неоново синьо до фуксия.

Устни

Фуксията също беше най-популярният нюанс в грима за устни. Възможно е да се носят други цветове - най-важното е те да бъдат предизвикателно смели.

1990-те: от естествено до гръндж и глем

През 90-те години имаше няколко модни тенденции в света на красотата. След бунта от цветове, който царуваше през 80-те години, много момичета преминаха към естествен външен вид и напълно изоставиха грима. Те искаха да изглеждат по детски - с нежна кожа, лека руменина и "изчистен" вид.В същото време гръндж, готик и бляскав външен вид бяха популярни.

лице

Момичетата бяха разделени на няколко лагера. Някои са изключили фон дьо тена от козметичната си чантичка. А други започнаха активно да използват светли основи, създавайки готически визии с тъмни очи и устни.

Вежди

Те бяха тънко изскубани и оцветени с молив или сенки, така че да се виждат на лицето.

Очи

През 90-те години момичетата имаха много възможности за избор: естествен грим с леко оцветени мигли, гръндж с небрежно очертани очи, както и бляскави опушени ярки цветове.

Сенките с "мразовит" ефект бяха особено популярни - синьо и лилаво.

Устни

Сред най-забележителните тенденции на 90-те години са бордо и кафяво червило, както и блестящ гланц за устни.

2000-те: гримът на новото хилядолетие

Много тенденции за красота бяха определени от нови поп звезди: Бритни Спиърс, Кристина Агилера, Джей Ло, Бионсе, Гуен Стефани и други. Блестящи сенки, плътни мигли, блясък за устни, конци за вежди, автобронзиране - това си спомням най-много от началото на 2000-те години. Към края на десетилетието гримът стана по-сдържан.

лице

Първо на мода бяха блестящите пудри: руж и бронзант с блясък. Те бяха използвани от тези, които не смееха да се самозагарят, придавайки на лицето златист блясък.

До края на 2000-те тази тенденция изчезна. Матовият тон влезе в модата, изключвайки възможността за мазен блясък.

Вежди

През 2000-те те все още не знаеха, че 10 години по-късно Кара Делевин ще стане суперзвезда и ще "принуди" всички да си пуснат самурски вежди. И така те безстрашно ги оскубаха.

Очи

Моногримът със седефени сенки и многоцветните опушени очи са сред най-забележимите тенденции от началото на 2000-те.

Устни

Гланцът за устни беше основният продукт на тази ера. Можете да използвате както прозрачни, така и цветни. Както със, така и без блясък. Основното нещо е лъскавият ефект.

2010s: Свободата да бъдеш ти

След настъпването на 2010 г. момичетата все повече се завръщат към корените си. Много хора харесват визията без грим.

Матирането е нещо от миналото, заменено от фон дьо тен с розов блясък, който поддържа кожата да изглежда здрава и свежа. На мода са широките вежди. Прегръщането на вашата естествена красота се превърна в една от девизите в модната индустрия. В същото време тя подкрепяше различни експерименти с грим.

Instamania принуди да сподели резултатите в социалните мрежи. Гримът се превърна в средство за себеизразяване.

лице

Естествен тон с лек "естествен" блясък и свеж руж - забележима тенденция.

В същото време момичетата експериментират с различни техники за скулптуриране на лицето, от контуриране до стробинг.

Вежди

Имаше истински бум на веждите през 10-те. Кара Делевин въведе в модата широки гъсти вежди. Гримът на веждите се превърна в самостоятелен и задължителен етап от грима.

Очи

Има толкова много възможности за грим, че всеки може да намери решение по свой вкус! Класически черни очни линии, опушени очи с блясък, мъгла в цвят розово злато, „мокри“ клепачи с лъскав блясък – това са само малка част от тенденциите, които бяха актуални през 10-те.

Устни

Може би основният хит на 10-те са течните червила с ултра-матов ефект като Vivid Matte от Maybelline New York.

Прахообразни нюанси на такива червила и ярки класики - червено, бордо, фуксия.

"

Кой грим от десетилетието ви харесва най-много? Разкажете ни за това в коментарите.

Категория: