Проблемите на околната среда засягат все повече области от живота ни. Грижата за кожата и гримът не са изключение. Индустрията за красота сериозно мисли как да използва по-малко ценни ресурси в производството на козметика. В резултат на това се появиха безводни продукти

Преди да се превърне в тенденция, която ни води към съзнателна консумация и уважение към околната среда, безводната козметика беше просто поредното корейско изобретение. Формулата на средствата е направена безводна, за да се получи концентрат - ефективен състав, който е максимално наситен с активни съставки, а не разреден с вода.

Малко по-късно се оказа, че козметиката без вода има и други предимства, които се харесаха на всички, които не са безразлични към проблемите на околната среда.

Какво представляват безводните продукти?

Концепцията за безводна козметика се отнася за различни категории продукти. Първо, това може да бъде суха козметика, в списъка на съставките на която няма такъв елемент като вода. Второ, това може да бъде козметика, която не изисква консумация на вода по време на употреба или може сериозно да я намали. Това се отнася например за почистващите препарати. Трето, можем да говорим за козметика, която е произведена по екологичен начин - с помощта на технологии, пестещи водни ресурси.

В крайна сметка всичко се свежда до факта, че безводната козметика намалява консумацията на вода. Към която и от трите категории да принадлежат тези продукти, те могат да бъдат произведени със знака eco-friendly.

Характеристики на композицията

Обикновено кремове, серуми и други продукти с течна текстура са около 70-80% вода; водата е поставена на първо място в списъка на съставките, а това просто означава, че процентно тя е най-много във формулата. Ако говорим за безводна козметика като „суха“ козметика, тогава няма да намерите вода (аква) сред компонентите. Вярно е, че някои марки за красота премахват водата от състава, като оставят растителни екстракти. И обикновено съдържат вода.

Лесно е да разпознаете безводните продукти сред днешното разнообразие от козметика. Те включват, на първо място, всички сухи продукти с прахообразна текстура: руж, хайлайтъри, сенки.

Сухата може да бъде не само декоративна козметика, но и продукти за грижа - например за коса. Шампоаните отдавна съществуват под формата на твърди блокове, които приличат на сапун с натрошени растителни частици и други компоненти; те се консумират по-дълго от течните шампоани - в рамките на 2-3 месеца.Освен това има прахове за измиване, които могат да заменят пени и гелове. Безводната козметика също включва солидни фон дьо тени, класически червила, моливи и други подобни продукти, като Color Riche от L'Oréal Paris.

Прочетете повече за това как да разберете състава на козметиката тук.

Плюсове и минуси на безводната козметика

Безводните продукти се възхваляват не само от екоактивисти. Всеки, който очаква функционалност и полза от козметиката, също ще намери забележими предимства в тази категория продукти за красота. Има много от тях.

 1. Ефективност

  Липсата на вода в състава предполага насищане с активни съставки: масла, растителни екстракти (които са плътни, нисковлажни и сухи) и други полезни компоненти.

 2. Сигурност

  Общоизвестно е, че влажната среда е благоприятна за развитието на бактерии; кремове, които се вземат от буркан с пръсти, крият риск от пренасяне на бактерии върху лицето, като по този начин причиняват дразнене или друга негативна кожна реакция. В този смисъл безводните продукти са по-безопасни.

 3. Цял живот

  Поради факта, че в безводните продукти няма условия за развитие на бактерии, тази козметика не изисква консерванти. Твърдите сухи продукти могат да имат срок на годност няколко години.

 4. Икономично потребление

  По правило безводната козметика изисква много малко. Малко количество е достатъчно, тъй като говорим за концентрирани формули. Например, вашият фон дьо тен стик ще свърши много по-късно от буркан фон дьо тен със същия обем.

 5. Грижа за околната среда

  Пестенето на вода става на различни етапи - от директното производство на такива продукти до използването им у дома. Следователно изборът на безводна козметика е екологично решение.

Сред минусите може да се отбележи, че сухите и твърди текстури може да не изглеждат удобни и приятни за всеки в сравнение с обичайните кремове, гелове, флуиди и други течни продукти.

Изглед на тенденцията

Очевидно в близко бъдеще ще се обръща все повече внимание на екологичните проблеми. А това означава, че марките за красота, които все още не са успели да въведат екопродукти в своя асортимент, рано или късно ще започнат да ги развиват. Така ще има все повече безводна козметика. Същите продукти, които задържат вода в състава, ще бъдат произведени с по-малко вода, тоест по-екологични.

Въпреки предимствата на безводната козметика, пълното преминаване към нея едва ли е осъществима задача. Това обаче не отменя възможността да станете една крачка по-близо до осъзнатото потребление.

Експертно мнение за козметика без вода

Концепцията за безводна козметика е похвална инициатива. Експертите обаче ни предупреждават, че не всички сухи продукти са толкова екологични, колкото изглеждат. Понякога в процеса на производство на такива продукти се изразходва толкова много вода, че липсата й в състава няма нищо общо със съзнателната консумация. Така че изборът на безводна козметика трябва да се подхожда разумно и да не бъдете мързеливи, за да разберете колко отговорно марките за красота третират пускането на тези продукти.

Ако модата на безводната козметика ви прави симпатични, тогава трябва да разгледате по-отблизо настоящия си арсенал за красота и да помислите какви продукти могат да бъдат безболезнено заменени с по-екологични.Или просто експериментирайте: може би харесвате фон дьо тен в стик повече от течен флуид? Експертите са сигурни, че няма да успее да направи всички ритуали за красота безводни. И изобщо необходимо ли е? Никой обаче не ни пречи да се възползваме от тази тенденция.

Безводни продукти за красота

 1. Прахове

  Тези, които избират пудра като безводна основа, се опасяват, че кожата ще изсъхне. За максимален комфорт потърсете минерални продукти като Mineral Finishing Powder на NYX Professional Makeup.

 2. Сенки

  Повечето сенки за очи са безводни, от сухи сенки за очи до сенки с молив до кремообразни сенки като Color Tattoo 24H от Maybelline New York.

 3. Руж

  Сухият руж е класика; но те лежат най-добре върху кремообразно покритие.

  Ако решите да се гримирате без вода, използвайте фон дьо тен в стик като основа. И повече за това как да нанесете сух руж, говорихме в това видео.

 4. Хайлайтъри

  Течните хайлайтъри създават красив мокър ефект, но сухите хайлайтъри не им отстъпват много - излъчването при всички случаи е изразително. Резултатът зависи повече от количеството нанесен продукт.

  "

 5. Тонални стикове

  Продукти като Teint Idole Ultra Wear Stick Foundation на Lancome са плътни и издръжливи.

  Това не означава, че не са подходящи за лек грим. Опитайте се да "разтегнете" този крем с четка или нанесете точково само върху проблемните зони.

 6. Моливи за очи и устни

  Те ви дават повече възможности за грим, отколкото, например, течните моливи, съдържащи вода. С молив можете да рисувате както графични, така и меки стрелки, а също и да ги засенчвате в мъгла от опушени очи. В този смисъл безводната козметика е по-функционална.

"

Използването на безводна козметика не е най-очевидният начин да намалите консумацията на вода, когато се грижите за себе си. Опитайте се да използвате по-малко от него, когато миете лицето си, миете зъбите си или миете чиниите.

Какво мислите за тенденцията за безводен грим? Напишете коментар.

Категория: