Професионалистите не се уморяват да повтарят, че четките за грим трябва да са с високо качество. Един от най-важните критерии за избор е куп

В много отношения зависи от купчината как ще се проявят четките в процеса на създаване на грим. Затова си струва да проучите неговите разновидности, за да не направите грешка при избора и закупуването на висококачествени четки, които ще издържат дълго време.

Видове влакна на четките за грим

Четките за грим използват различни влакна. Двете основни категории са естествени и синтетични.Много хора погрешно смятат, че синтетичните четки са с по-ниско качество от четките с естествен косъм. Всъщност първите по нищо не отстъпват на вторите, а основната разлика между тях е в обхвата.

Четки с различен косъм са необходими за работа с различни текстури на козметиката. И така, естествената коса има пореста структура и поради това абсорбира кремообразните продукти, когато се нанасят върху кожата.

В този случай купчината бързо натрупва мръсотия, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Такива четки ще трябва да се грижат внимателно, като ги почистват след всяка употреба. Ето защо естествените четки се използват по-често за нанасяне на козметика със суха прахообразна текстура. Независимо кои четки изберете, уверете се, че знаете как да ги почиствате след употреба.

Що се отнася до синтетичната коса, напротив, тя не абсорбира козметика.С такива четки е препоръчително да нанасяте продукти с кремообразна текстура. След грим се измиват лесно, издържат по-дълго и за разлика от четките с естествен косъм не предизвикват алергични реакции.

Индустрията за красота отдавна се е научила да комбинира различни видове косми. Така се появи дуофибърна четка със синтетични връхчета и естествена основа. Благодарение на такъв инструмент можете да постигнете доста надеждно, но в същото време не твърде тежко покритие.

Естествен косъм за четки

Въпреки факта, че практичните синтетични четки отдавна се произвеждат толкова меки и приятни за употреба, колкото и естествените, все още има фенове на четките с косъм от кози, катерици, понита и други животни. Има причини за това: те са представени в голямо разнообразие и всеки тип естествена купчина има своя собствена уникална текстура.

Коза

Естествените четки от този косъм са може би най-често срещаният вариант. Четките с кози косми, макар и груби, все още са пухкави. Предназначени са за нанасяне на пудра, руж, хайлайтъри и други продукти със суха текстура, които трябва да бъдат добре пренесени върху кожата. Четки за кози косми има например в Giorgio Armani - това са Четка за пудра и Четка за руж.

Четките за преливане на сенки от тази марка също са от кози косъм.

катерица

Четките за катерици са меки и деликатни. Те не причиняват дискомфорт на кожата. Ето защо четките за очи се правят от такава купчина - те могат да се използват за нанасяне на сенки, както и за суха и гел очна линия, рисуване на стрелки.

Колони

Четките на Kolinsky са подобни на четките за катерици - също са приятни на допир, но малко по-еластични. Следователно четките за грим на очите най-често се правят от такава купчина. Това са четки за сенки, за оцветяване на молив, за очна линия.

Sable

Копринените четки са идеални за нанасяне на фон дьо тен на много тънък слой. Използват се, когато е необходимо, например, да нанесете хайлайтър върху скулите с полупрозрачни щрихи.

Вярно е, че тези четки не са евтини, така че покупката може да не е много практична: същият добър резултат може да се постигне с по-достъпна четка за кози косми.

Пони

Пони четина и конски косми са основният материал за направата на плоски четки, които са удобни за нанасяне на грим върху кожата. Понякога основата се нанася и с такива четки, въпреки че не се препоръчва да се работи с течни продукти с естествени четки. Giorgio Armani, например, прави плоски четки за сенки Maestro Brush от конски косми.

Често се случва в една четка да се комбинират няколко вида естествен косъм. Комбинациите могат да бъдат различни: например има четки с купчина катерици и понита или катерици и кози. Тази смес ви позволява да постигнете по-голяма мекота или, например, по-голяма еластичност на купчината.

"

Четки за грим със синтетичен косъм

Модерните синтетични четки имат много предимства. Понякога те са неразличими от естествените: те са също толкова меки и придават нежно докосване на кожата. Те не натрупват крем или прах, така че лесно се поддържат с обикновени препарати.

Синтетичните четки често се продават на ниска цена, но не бива да търсите по-евтини варианти: съществува риск да закупите четка, която не е от най-високо качество, която най-вероятно ще трябва да бъде сменена . Точно такъв е случаят, когато скъперникът плаща два пъти.

Найлон

Найлоновите влакна обикновено се използват за направата на четки за мазни продукти и козметика на водна основа: тонални основи, кремообразни ружове, скулптори, бронзанти и други. Найлонът ви позволява да направите четката по-плътна и твърда или, обратно, по-мека. Могат да се нанасят и прахообразни продукти с такива четки.

Taklone

Четките на Taklon са по-меки и по-приятни на допир от найлоновите. В същото време тази купчина е издръжлива - те служат дълго време, без да губят качество. Има и друго важно предимство: четките, направени от този материал, нанасят продукти върху кожата на тънък слой, въпреки че обикновено се очаква синтетичните четки да имат плътно покритие.

Синтетични четки за различни поводи можете да намерите в NYX Professional Makeup, а също и в Urban Decay. Между другото, тази марка прави четките си от рециклирани пластмасови бутилки - пример за това как да комбинирате високо качество с грижа за околната среда.

Кое е по-добро: естествена или синтетична коса?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като всеки от тези видове четки има своите предимства. В професионалните комплекти гримьорите обикновено имат както естествени, така и синтетични четки. И всеки има своето предназначение: някои нанасят фон дьо тен, други пудра, други - сенки, очна линия.Всяка правилно подбрана четка, благодарение на своите характеристики, помага на текстурата на продукта оптимално да „легне“ върху кожата и да се закрепи върху нея.

Необходима е практика, за да разберете кои четки работят най-добре. Опитът ще покаже кои от тях се справят по-добре с нанасянето, оцветяването, омекотяването на линиите и други задачи в грима. В резултат на това естествените четки стават любими за едни, а синтетичните за други.

"

Четките с какъв косъм има в козметичната ви чантичка? Напиши коментар.

Категория: