Проблем номер едно за тези, които носят сенки за очи: ако не вземете мерки, те се търкалят. Как да избегнем този проблем?

Дори начинаещите в гримирането могат да се справят със сенките (между другото, тук сме събрали полезни съвети за начинаещи). Но едно е да създадеш грим, а друго е да го запазиш в оригиналния си вид през деня. Често момичетата се сблъскват с факта, че сенките се търкалят надолу, запушвайки се в гънките на кожата. За да разрешите този проблем, трябва да разберете причините.Защо сенките се търкалят по клепачите?

Защо сенките се търкалят по клепачите: 3 основни причини

 • Първо, може да са самите сенки. Текстурите на прах не са трайни, особено когато се нанасят върху гола кожа без кремообразна основа. Трайността на кремообразните сенки обикновено е още по-ниска, но може да варира от производител до производител. Ето защо във всеки случай е важно да знаете как да удължите живота на грима с помощта на сенки.

 • Второ, много момичета пренебрегват подготовката на кожата на клепачите за грим. А това се отразява на издръжливостта на грима. Без грунд сенките могат не само да се търкалят, но и да се разпадат.

  Ако нямате професионална основа в козметичната си чантичка, коректорът може да я замести. Можете също така да подготвите кожата на клепачите, като леко напудрите клепачите.

 • На трето място, мазната кожа на клепачите е виновна. Ако не я матирате с грунд, мазен филм върху повърхността на кожата може да доведе до „размазване“ на сенките и гримът няма да ви хареса с издръжливост.

Между другото, можете да нанасяте сенки директно с пръсти: това по никакъв начин няма да повлияе на издръжливостта им. Как да се гримирате с пръстите си, разказахме в това видео.

Какво да направите, за да не се търкалят сенките в гънките на клепачите?

На много хора се е случвало сенките да се събират в гънките на клепачите. Решението на проблема обаче е много просто. За да спрете да търсите отговора на въпроса защо сенките се търкалят в грозни ивици пред очите, ще ви помогнат следните съвети.

Започнете с качествена подготовка за грим. Ако кожата се омазни, може да се почисти с мицеларна вода, да се измие, да се потупа лицето с кърпичка и да се нанесе върху кожата на клепачите доказан грунд. Ако нямате специална основа за сенки, можете да я замените с хидратиращ крем за кожата около очите, коректор или, например, основа без масла в състава.

Резултатът може да не е толкова перфектен, колкото с грунд, но във всички случаи е по-добър, отколкото без база. Опитайте се да „вкарате“ сенките в кожата, като използвате техниката за нанасяне на точки: професионалистите прибягват до нея с други продукти за красота, когато трябва да получите по-траен резултат. Говорихме за тази техника и други нюанси, които могат да бъдат полезни в това видео.

Накрая, за безопасност, можете да напръскате клепачите си с фиксиращ спрей.

какво ще стане, ако сенките се свалят поради мазна кожа на клепачите?

Кожата на клепачите понякога се омазнява, дори ако вашият тип кожа е нормален или комбиниран. Този проблем обаче може да бъде овладян. При подготовка за грим е достатъчно да обезмаслите клепачите, като ги избършете с памучен тампон с мицеларна вода.

След това преминете върху клепачите с памучен тампон с вода (за да отмиете мицеларната вода), след което нанесете грунд, който матира кожата. Например Eyeshadow Primer Potion от Urban Decay.

Покритието ще се окаже матово, сухо и „хващащо“: прахообразната текстура на сенките е идеално фиксирана върху такава основа и издържа цял ден. Дори няма да си спомняте за съдържанието на мазнини в клепачите.

Какво да направите, ако кремообразните сенки за очи се търкалят?

Кремообразните сенки за очи са меки и удобни, но рискът от размазване е по-висок, отколкото при сухи сенки. И ако кожата е склонна към омазняване, тогава гримът ще загуби свежестта си след няколко часа. За да избегнете това, ви съветваме да гледате обучително видео, преди да започнете да се гримирате.

Освен това определено трябва да използвате матиращ грунд и да изберете самите сенки с водоустойчива формула.

Как да нанесете сенки, за да не се търкалят: 3 лайфхака

 • За по-устойчив грим на очите със сенки ще ви помогне двойното фиксиране: в началото на грима - с праймер, в края - с фиксиращ спрей. Можете също така да нанесете допълнителен слой полупрозрачна фиксираща пудра върху клепачите си. Това е друга опция, която "пречи" на сенките да се търкалят в гънки.

 • Обръщането на специално внимание на грижата за кожата около очите е правилно и необходимо, но в дните, когато имате нужда от изключително траен грим за очи, можете да се ограничите до минимално овлажняване на клепачите. Кожата ще бъде малко по-суха, а за грима това е шанс да издържи по-дълго.

 • Ако все още не сте имали време да си вземете грунд, можете да приложите този трик за красота: първо нанесете върху клепачите кремообразни сенки, а след това напудрете от същата гама. Заедно те ще осигурят трайно покритие, което е малко вероятно да се навие и да се запуши в гънките на клепачите през деня. Но! Този лайфхак не е подходящ за момичета с мазни клепачи.

Грим, в който сенките не се търкалят: преглед на най-добрите продукти

Което означава, че няма да ви разочарова? Редакторите са направили своя избор.

 • Ombre Hypnôse Stylo, Lancôme

  Тези сенки за очи в молив се доказаха: дълготрайна формула с чисти пигменти обещава безупречни резултати до 24 часа. Кремообразната текстура придава комфорт на кожата.

 • Eyeshadow Primer Potion, Urban Decay

  Това е един от най-известните продукти на Urban Decay. Той стана известен със способността да държи сенките върху клепачите, така че да не се търкалят през деня, да не се разпространяват, да не се събират в гънки и да не се разпадат. На кожата грундът служи като плътен „субстрат“, благодарение на който сенките изглеждат ярки и наситени на цвят. Между другото, някои нюанси на Eyeshadow Primer Potion - например Eden и Sin - могат да се използват като независими средства. Всичко това благодарение на блестящите частици в състава.

 • Infaillible Eye Paint, L'Oréal Paris

  Флуидната текстура и ултра-пигментираната формула правят тази формула, която първоначално е проектирана да бъде водоустойчива, още по-издръжлива. Сенките ще издържат върху клепачите около 12 часа и през цялото това време ще запазят първоначалната си яркост и свежест.

Често ли ви се търкалят сенки по клепачите? Как решавате този проблем? Напишете коментар.

Категория: