Продуктите на маслена основа са тенденция в грижата за кожата. Маслата се добавят и към декоративната козметика, но не всички са полезни. Какво ще кажете за минералните масла?

Минералните масла имат много противници. На фона на популярността на натуралната козметика със съставки от растителен произход, те твърдят, че тези масла, рафинирани петролни продукти, са вредни за кожата в най-чистата си форма. В същото време те си затварят очите за много нюанси, които показват обратното. Наскоро вече говорихме за плюсовете и минусите на съставки като парабени и силикони.Какво може да се каже за наличието на минерално масло в козметиката? Добре ли е или лошо? Нека го разберем веднага.

Минерално масло в козметиката - какво е това?

Минералните масла са въглеводороди, извлечени от нефт. За разлика от техническото минерално масло, козметичното масло се подлага на многоетапна обработка и пречистване. Благодарение на това в нея не остават замърсявания, които биха могли да навредят на кожата. Почистването, между другото, е специално направено по такъв начин, че да адаптира свойствата на крайния продукт към характеристиките и нуждите на кожата; растителните масла нямат това предимство.

В козметиката тази съставка има няколко функции едновременно. Той до голяма степен е отговорен за комфорта на текстурата. Върху кожата минералното масло създава най-тънкия филм, който задържа влагата. В същото време има "нулева" комедогенност. Освен това тази съставка има разтваряща способност - затова се включва в състава на специалните масла за премахване на грим.При други продукти това свойство му позволява да ексфолира мъртвите частици от кожата.

Какво представляват минералните масла?

Дялението на минералните масла на технически и козметични не е единственото. Те се различават по своите характеристики, като текстура, например. Парафиновият восък, например, оставя мазно усещане и често се сравнява с восък. Церезинът е просто минерален восък. Масленият вазелин, произведен под формата на мехлем, също влиза в продуктите за красота в същата форма. Изборът на един или друг вид минерално масло зависи от продукта, към който се добавя. Кремовете например се нуждаят от по-вискозна текстура от почистващите.

Заслужава да се отбележи, че освен стандартното козметично минерално масло, което е подходящо за включване в кремове и лосиони, има фармацевтично или медицинско минерално масло с най-високо качество.Понякога се използва не само в лекарствата, но и в козметиката, повишавайки нивото на доверие в съставката. Фармацевтичните масла се използват за направата на продукти за грижа за най-малките.

Козметично минерално масло: добро или лошо?

Ние всички използваме минерални масла по един или друг начин. Тази съставка се съдържа в толкова много продукти и производителите имат обективни причини да допълват своите козметични формули с такива масла.

Професионалисти

 • Минералните масла са без цвят и мирис. Те не съдържат алергени, които могат да причинят негативна кожна реакция.

 • Минералните масла са много по-малко податливи на окисляване от маслата от растителен произход. Следователно продуктите с минерални масла в състава се съхраняват много по-дълго. Същото свойство осигурява стабилност на формули с такъв компонент.Не можете да се страхувате, че с течение на времето текстурата на крема ще се разслои и продуктът ще стане неизползваем.

 • Минералните масла, намиращи се върху кожата, не участват в биохимични реакции; влиянието на тези вещества може да се дължи само на техните физични свойства. Така че, създавайки защитен филм върху повърхността на кожата, те предотвратяват изпарението на влагата.

 • Такива масла не запушват порите, не проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и, противно на общоприетото схващане, не лишават кожата от способността да "диша" . Насищането на клетките с кислород е много по-тясно свързано с кръвообращението; газовата обмяна на кожата е само 1-2% от общите процеси.

 • Що се отнася до ползите от минералните масла за кожата, тези вещества я омекотяват, правят я по-нежна и гладка, а също така я предпазват от сухота и дехидратация, като спомагат за поддържането на запасите от влага. Като защитен слой, маслата предпазват кожата от негативни външни влияния.

Минуси

Ако говорим за минусите на минералните масла, заслужава да се отбележи, че продуктите с високо съдържание на тази съставка в състава не се препоръчват за мазна и проблемна кожа. През деня върху него се появява мазен филм и този ефект не трябва да се засилва.

Мнозина също възприемат негативно това, че мекотата на кожата, която осигуряват тези вещества, изчезва, когато измиете грима от лицето си. Работата е там, че минералните масла, както вече казахме, не взаимодействат с кожата и не я подобряват „отвътре“.

Кои продукти съдържат минерални масла?

Минералните масла могат да бъдат намерени в различни козметични продукти. Нека изброим най-популярните.

 1. Овлажняващи кремове за лице и тяло

  В продуктите с този ефект те са необходими, първо, за да се подобри текстурата им и второ, за да се повиши нивото на хидратация на кожата, предотвратявайки изпаряването на влагата.

 2. Почистващи средства, средства за премахване на грим

  Свойствата на разтворителя помагат на минералните масла в състава на такава козметика ефективно да отстраняват остатъците от грим и различни замърсявания от кожата.

  Но не забравяйте, че е важно не само да изберете продукт с правилния състав, но и да знаете как правилно да почиствате кожата. Деликатната зона около очите например има своите нюанси. Научете повече за тях в това видео.

 3. Масла за лице и тяло

  Напоследък маслата се превърнаха в отделна категория продукти за красота, а минералните масла са в основата на формулите на тези продукти за красота. Става дума за концентрирани масла, които се използват за подготовка на кожата за грим като серуми, масажни масла, които създават хлъзгане, както и бебешки масла, които омекотяват кожата на бебетата след водни процедури.

 4. Фондации

  Благодарение на минералните масла, тези продукти подобряват микрорелефа на кожата, като я правят по-равномерна и гладка. С тяхно участие се създава и усещането за комфорт, което осигурява тоналното покритие.

 5. Червила

  Благодарение на маслата, пигментите не изсушават устните и лесно се разпределят по кожата с плъзгащи се движения.

Какво представлява минералното масло, използвано в козметиката за лице?

За да намерите минерални масла в козметиката, потърсете съставки като минерално масло, бяло минерално масло, течен вазелин, петролно масло, течен парафин, парафиново масло.

Има ли смисъл да избираме козметика без добавяне на минерални масла?

Днес ще бъде трудно да избегнем козметиката с минерални масла, като се има предвид, че повечето производители ги използват. Да, и няма нужда от това. Изборът на продукти на основата на растителни масла като по-екологични е заблуда.

Както други билкови съставки, тези масла могат да причинят алергии; те не са адаптирани към свойствата на кожата. Би било наивно да се предположи, че растителните масла попадат в козметиката в естествената си форма (и това се дължи на техните ползи). Те също се обработват.

разбиване на митовете за опасностите от минералното масло

Какви "грехове" се приписват на минералните масла?

 1. Минералните масла са канцерогенни

  Употребата на различни вещества в лекарства и козметика е строго регулирана от здравните власти.Ако минералните масла наистина имаха канцерогенни свойства, щяха да бъдат забранени. Много хора се плашат от фразата „рафиниран продукт“, но в козметиката не се добавя техническо масло, а безопасен компонент, старателно почистен на няколко етапа.

 2. Минералните масла запушват порите

  В допълнение към информацията за „нулевата“ комедогенност на минералните масла, струва си да се каже, че тези вещества имат молекули, които са твърде големи, за да проникнат в кожата. Масленият филм остава на повърхността и лесно се отстранява с почистващи препарати. Не пречи на "дишането" на кожата, като се има предвид, че то се осигурява предимно от кръвообращението.

 3. Минералните масла причиняват акне

  Трябва да познавате добре своя тип кожа и да избирате целева козметика въз основа на нейните свойства. При проблемна кожа с повишено омазняване в Т-зоната, продуктите с минерални масла наистина могат да причинят възпаление, но не се препоръчва използването им при този тип - те са много по-подходящи за собственици на суха и дехидратирана кожа.

Какво знаете за свойствата на минералните масла? Напиши коментар.

Категория: