Среброто в козметиката не е опит да изненадате, като направите формулите ценни. Тази съставка има много полезни свойства, но не без резерви

Използването на сребро в козметиката не е просто поредната иновация, както може да изглежда. Всъщност този метал е известен от векове със своите бактерицидни и противовъзпалителни свойства. В края на 19 век е научно доказано антисептичното действие на среброто, след което сребърният нитрат започва да се използва за медицински цели – за дезинфекция. Скоро това вещество се използва и в козметичната индустрия, където не можеха да не оценят антимикробния му ефект.Какво представлява сребърната козметика днес и винаги ли е изключително полезен продукт? Ние разказваме.

Колоидно сребро в козметиката: какво е това?

Колоидното сребро е разтвор с много малки сребърни частици (размерът им не надвишава 1 nm), който заедно със стабилизиращите компоненти се използва и в козметични формули. Влиянието на среброто върху микрофлората на кожата има редица положителни ефекти.

 • Дезинфекциращите свойства на среброто са това, което прави подобна козметика предотвратяваща размножаването и разпространението на патогенни бактерии.

 • Среброто успокоява кожата, облекчава възпалението и зачервяването. Особено ефективен е в борбата с акнето.

 • Козметиката "Silver" осигурява на кожата защита от външни фактори, които провокират възпаление.

 • Среброто стимулира регенерацията на кожата и нейното активно заздравяване и възстановяване, особено ако по повърхността й има леки повреди и рани.

 • Слънцезащитните свойства са друг плюс на козметиката със сребро в състава. Помага за предпазване на кожата от фотостареене.

Среброто също действа като консервант във формулите, като удължава срока им на годност.

Източници на сребро в козметиката

Среброто може да присъства в козметиката в чист вид - под формата на прах, който е пречистен по специална технология. Но по-често:

 • сребърен нитрат (той е неорганична сол с добра разтворимост);

 • колоидно сребро (разтвор със сребърни наночастици);

 • сребърен цитрат (органична разтворима съставка, използвана предимно като естествен консервант).

Ползи и вреди от сребърен цитрат

Сребърният цитрат се смята за една от най-безопасните форми на този метал за добавяне към козметиката. В същото време, наред с предимствата, той има и редица недостатъци.

Професионалисти

 1. Естествен

  За разлика от много други съставки, които се добавят към козметиката като консервант, тази е натурална: получава се от лимонена киселина и сребро.

 2. Висока активност

  Сребърният цитрат (както и другите форми на сребро в козметиката) е ефективен дори в малки количества. Вече в концентрация от 0,1% помага в борбата с бактериите; неговото действие, между другото, засяга само вредните микроорганизми, докато естествената, необходима и полезна микрофлора на кожата остава непокътната.

 3. Мощни антисептични свойства

  Този компонент бързо неутрализира потенциалните вредители, предотвратявайки тяхното размножаване и разпространение. Бактерицидните свойства на сребърния цитрат са това, което го прави толкова популярен в козметичната индустрия.

 4. Подобрете качеството на кожата

  Този ефект е тясно свързан със способността на сребърния цитрат да инхибира активността на вредните бактерии. Намалява възпалението, успокоява кожата, субстанцията я изравнява и прави по-гладка, премахвайки видимите несъвършенства.

Ако кожните проблеми са много забележими, тогава ефектът от продукти със сребро в състава може да бъде допълнен с камуфлажен грим. Говорихме за това в това видео.

Минуси

Козметиката със сребро не се препоръчва да се използва постоянно: факт е, че сребърните йони могат да се натрупват в тъканите, без да участват в метаболитните процеси.Ако в тялото се натрупа общо 1 грам сребро, може да се развие заболяване, наречено "аргироза" , при което кожата става сиво-синя на цвят.

Вярно, такава възможност съществува само при неконтролиран прием на лекарства със сребро вътре. А сребърният цитрат, за разлика от по-токсичния сребърен нитрат, не създава рискове в този смисъл. Добавя се към козметиката само в приемлива и следователно безопасна доза. По този начин "сребърните" средства се използват най-добре за кратък период от време, когато трябва да разрешите конкретен проблем - например да се отървете от обриви по лицето.

Каква козметика за лице съдържа колоиден сребърен концентрат?

В повечето продукти присъстват различни форми на сребро, които по някакъв начин са свързани с почистването: този процес включва борбата срещу бактериите. Говорим за козметика за тяло (например за кожата на краката и краката), дезодоранти, пасти за зъби, шампоани.

Що се отнася до козметиката за лице, тук среброто се използва предимно в продукти за проблемна кожа и във формули за премахване на акне: това са кремове, серуми, лосиони, тоници, почистващи продукти.

Среброто може да присъства и в декоративната козметика - например в BB кремовете, които се борят с кожните несъвършенства.

Козметика със сребро: препоръки и противопоказания

Полезните свойства на среброто могат да бъдат полезни в няколко случая едновременно.

 1. Проблемна кожа, склонна към пъпки

  Антибактериалните свойства на козметиката със сребро ще помогнат на момичетата с този тип кожа да облекчат дразненето, да намалят зачервяването, да се отърват от акнето и да предотвратят появата на нови несъвършенства.

 2. Зряла кожа

  В случая е важно козметиката със сребро да спомага за възстановяването на кожата и да засилва нейните защитни механизми - това й помага да устои по-добре на вредните външни влияния и по този начин да запази младостта и красотата.

Що се отнася до противопоказанията, козметиката със сребро трябва да се избягва само от тези, които са алергични към този компонент. Струва си да запомните способността на среброто да се натрупва в тялото и да не злоупотребявате с такава козметика.

Как се етикетира среброто в козметиката?

Ако има сребро в списъка на съставките на козметиката, тогава обозначенията silver или argentum по някакъв начин ще се появят в него. На етикета можете да видите и фразите сребърен оксид, сребърен цитрат, разтворено сребро, колоидно сребро. Има и друг код - Е174, който крие сребърно багрило, влязло в състава на козметични продукти от хранително-вкусовата промишленост.

Има ли смисъл да избираме козметика без сребро?

Въпреки факта, че славата на борец срещу вредните бактерии е укрепена в среброто, споровете не стихват около това вещество: някои му отричат лечебните свойства, други говорят за токсичността на някои форми на среброто (по-специално , колоиден), като се твърди, че последствията от злоупотребата с тях могат да бъдат намаляване на имунитета и дори разрушаване на ДНК молекули.

Във всеки случай трябва стриктно да следвате инструкциите и да прилагате такава козметика дозирано, като изключите постоянния прием на сребро в тялото.

Готови ли сте да разрешите кожните проблеми със сребърната козметика? Напишете коментар.

Категория: