Любимата пудра, руж и сенки биха били напълно различни без този компонент във формулата. Каква роля играе талкът в козметиката? Ще разкажем точно сега и в същото време ще развенчаем митовете, развили се около това вещество

Споровете около някои от съставките на козметиката продължават. Вече говорихме за ползите и вредите от силиконите и парабените. Този път ще обсъдим талк. Запознаването с този често срещан компонент в състава на козметиката започва с пелените, тъй като именно талкът е основният компонент на бебешката пудра.

Но възрастните продължават да го използват като част от пудра, руж, хайлайтъри, бронзанти, сенки, тоест повечето продукти със суха текстура. Време е да разберете защо е необходим талк в козметиката и какви свойства са важни за потребителите.

Какво е козметичен талк?

Талкът в козметиката е минерал, стрит до състояние на безтегловен прах, принадлежащ към класа на силикатите. Отличителна черта на тази пудра е, че изглежда мазна на допир.

Свойствата на талка гарантираха включването на цели категории продукти с талк в списъците със съставки. Какво може да направи?

 1. Талкът абсорбира излишната влага, излишния себум; резултатът е матова кожа без нежелан мазен блясък.

 2. Премахва лошите миризми.

 3. Предотвратява развитието на възпалителни процеси, успокоява и омекотява кожата, предпазвайки от раздразнения.

 4. Талкът предотвратява окисляването на веществата, благодарение на което съставът на козметиката запазва своята ефективност по-дълго, което означава, че увеличава срока на годност на продуктите.

 5. Наличието на талк в козметиката прави покритието, създадено с негова помощ, по-устойчиво на влага. В резултат гримът ще бъде по-траен. Но също така трябва да се премахне правилно. Особено в деликатната зона около очите. Ето видеоурок, който да ви помогне.

 6. Талкът подобрява текстурата на козметичните продукти, като ги прави по-меки и наситени на допир.

Всички тези предимства производителите на козметика не могат да пренебрегнат. Талкът започва да се използва като пълнител; това се отнася предимно за сухи продукти. Често се превръща в основата на козметични продукти, надхвърлящи 80% от състава в обем.

Талк в декоративната козметика: вреда или полза?

Фактът, че в бебешката пудра е включен талк, изглежда говори в полза на нейната безопасност, тъй като формулите за най-малките трябва да отговарят на най-строгите изисквания за безопасност. И все пак талкът има недоброжелатели, които говорят за рисковете, които предполагаемо представлява за здравето.

 1. Първо, смята се, че най-малките частици талк могат да навлязат в тялото с дишане, да се установят във вътрешните органи (например в белите дробове) и, натрупвайки се, да провокират растеж на фиброзни тъкани.

 2. Второ, казват, че талкът, поради абсорбиращите си свойства, може да дехидратира кожата, извличайки влагата от нея.

 3. На трето място, талкът е обвиняван за запушване на порите, което може да доведе до обриви. Ако кожата е основно предразположена към акне, това няма да е подходящо.

Възможността от негативни последици е силно преувеличена, но ако искате да минимизирате дори митични рискове, обърнете внимание на правилното почистване на кожата като част от ежедневната ви грижа. Това важи особено за тези, които са загрижени за проблема със запушените пори.

Коя козметика за лице съдържа талк?

Талкът се намира главно в сухи текстурирани продукти.

 1. Прах

  Козметичният талк е смесен с пигменти тук. В резултат на това продуктът се разпределя равномерно върху кожата, маскира несъвършенствата и изравнява тона.

 2. Руж, хайлайтър, бронзант

  В тези продукти талкът също действа като пълнител и действа като текстурираща съставка.

 3. Сенки

  Съдържанието на талк тук е по-ниско отколкото в пудрата, но и тук той играе ролята на "разредител" на пигментите.

Талк се съдържа и в продукти като фон дьо тен, червило, спирала, но в по-ниска концентрация. Кремовете, лосионите и дезодорантите също могат да го съдържат.

Кой трябва да използва талк?

Като се има предвид мазната текстура на талка, продуктите, които го съдържат, трябва да се използват с повишено внимание от тези, които имат мазна и комбинирана кожа или проблемна кожа, склонна към пъпки.

За да предотвратите запушването на порите, е препоръчително да започнете грима с праймър, а в края на деня да почистите старателно кожата и да й осигурите необходимата грижа.

Как се обозначава талкът в козметиката: изучаване на етикета

В случая с талка производителите на козметика няма какво да крият: присъствието му в състава не е регламентирано по никакъв начин. Няма недвусмислени доказателства за увреждане на здравето от талк. Следователно включването му в състава на козметиката не е маскирано по никакъв начин и това вещество е посочено в списъка на съставките като талк.

Има ли смисъл да избираме козметика без талк?

Въпреки факта, че талкът по същество е минерал, пудрите с талк в състава не се класифицират като минерали. Мика, слюда, цинков оксид, железен оксид, титанов диоксид са основните съставки на минералната козметика; препоръчва се да се приема като заместител на продуктите с талк. Частиците от тези минерали лежат върху кожата в "люспи" , припокриващи се една друга; те не навлизат в порите, елиминирайки риска от запушване и без да пречат на „дишането“ на кожата.

Компонентите на тези продукти не влияят на физиологичните процеси в кожата, така че ако кожата ви е проблемна и искате да играете на сигурно, можете да се откажете от продуктите с талк в полза на минералната козметика.

Ако имате нормална кожа, продуктите с талк не представляват никакъв риск за нея. Такава козметика може да се използва без страх, което не премахва необходимостта от компетентно премахване на грима и почистване на кожата в края на деня.

Какво мислите за козметиката с талк? Напиши коментар.

Категория: