Съхранявате продуктите за устни с години и мислите, че няма да се развалят? Как се развалят! Но срокът на годност на червилото може да бъде удължен. Нека ви кажем как

Съдържание:

 • Какъв е срокът на годност на червилото?
 • Как правилно да съхраняваме червилото?
 • Мога ли да съхранявам червилото в хладилника?
 • Как да удължим живота на червилото?

Често се случва след дълго време да намерим любимото си червило на дъното на стара козметична чантичка и с радост да започнем да го използваме отново.Изглежда, че можете да рисувате устните си с едно и също червило до края на дните. Но всъщност те имат фиксиран срок на годност. И е много по-кратко, отколкото си мислим.

Какъв е срокът на годност на червилото?

Всеки продукт за устни има два срока на годност. Първият е преди отваряне на опаковката. То е на около три години. Вторият влиза в сила от началото на употребата и продължава приблизително една година.

Това се отнася за твърди и течни червила, гланцове, нюанси, лакове за устни, червила под формата на маркери и моливи и балсами. Можете да прочетете за всички съществуващи видове червила в нашето специално досие (спойлер: има цели единадесет от тях!).

Лесно е да разберете срока на годност на червилото, като разгледате опаковката му. По правило броят на месеците се посочва на базата на опаковката. Потърсете числото до името на нюанса на червилото.

Ако не сте намерили такава информация, обърнете внимание на римските цифри или букви.Това е код, който можете да въведете на официалния сайт на марката и да разберете цялата необходима информация за продукта, включително дата на пускане и срок на годност.

Всички червила съдържат мазнини и масла, така че първият сигнал е, че продуктът се е влошил, миризмата ще се промени.

Как правилно да съхраняваме червилото?

Правилата за съхранение на течни и твърди червила не се различават. Идеалното място е тъмно и сухо. Например чекмеджето за тоалетка, почти всички жени имат такова. Но трябва да стои на известно разстояние от батерии или отоплителни уреди. Високите температури, както и пряката слънчева светлина, могат да изхабят червилото преждевременно.

Също толкова важно е да затваряте добре капачката след всяка употреба на тубата. Окисляването на продукта във въздуха също скъсява срока на годност на продукта. (Общи правила за организиране и съхранение на декоративна козметика можете да намерите тук.)

Мога ли да съхранявам червилото в хладилника?

Съхраняването в хладилник наистина ви позволява да удължите срока на годност на любимото си червило в сравнение със съхранението на стайна температура. Но има едно но. Продуктите за устни се влошават от температурните промени. Следователно, ако поставите червилото веднъж в хладилника, тогава трябва да го държите на хладно място.

Трябва да се избягват минусови температури. Ако поставите червилото на студено, след известно време на повърхността му ще се появят малки капчици. Това са маслата, които са част от формулата. Заедно с тяхното „изселване“, експлоатационният живот на вашето червило също ще намалее.

Как да удължим живота на червилото?

Няколко лайфхака, които ще ви позволят да използвате любимото си червило по-дълго от срока на годност, посочен на опаковката.

 • Изградете навика да нанасяте червило с четка. Това ще намали броя на микробите върху работната му повърхност, което означава, че няма да провокира развитието на бактерии.

 • Затворете добре капачката след всяка употреба, за да минимизирате окислителните процеси.

 • През зимата не оставяйте червилото близо до нагреватели, а през лятото - на пряка слънчева светлина. В противен случай ще трябва да го изхвърлите след три месеца.

 • Червилата и цветните гланцове имат приблизително еднакъв срок на годност, но топлината и слънчевата светлина влияят повече на свойствата на червилото. Разваля се по-бързо, ако се съхранява неправилно.

 • Червилото с молив в дървена кутия издържа по-дълго от твърдото червило в пластмасова кутия.

 • През зимата, когато излизате навън, сложете червилото първо в чантата с гримове, а след това в чантата. Това ще й помогне да се предпази от отрицателните ефекти на ниските температури.

 • Ако все още няма да използвате ново червило, не бързайте да отваряте кутията. След отваряне на опаковката срокът на годност на червилото ще бъде намален от три години на една година.

 • Ако рядко използвате червило, не го дръжте повече от година.

 • Опитайте се да не счупите червилото. Но дори и това да се случи, не бързайте да го изхвърлите. Запазването на любимия ви продукт за красота е много лесно. Това видео показва три начина да го направите.

И колко време използвате едно червило? Напишете коментар.

Категория: