Силиконите все още са тема на спорове сред тези, които внимателно четат състава на козметиката. Изглежда, че те наистина се гримират по-добре, но с техните полезни свойства всичко не е толкова просто

" Козметика без силикони и парабени" - подобна заявка става все по-популярна в най-различни търсачки. Тези вещества се търсят в състава, за да се избегне закупуването на продукти с тези химикали. В същото време не всеки е добре запознат каква точно функция изпълняват силиконите в козметичните формули и дали наистина вредят.

Вече обяснихме как да проверяваме състава на козметиката. Какво да направите, ако сред другите съставки откриете силикони? В този материал предлагаме да разгледаме за какво се използват силиконите в козметиката за лице, какви са техните плюсове и минуси и най-важното, какво „надделява“.

Силикони в козметиката: какво е това?

Силиконите често се наричат " синтетични мазнини" - това е група полимери, много от които са биологично съвместими с тъканите на нашето тяло, което ги прави подходящи за използване в медицината и в производството на козметика .

И така, силиконите са сред тези вещества, които се използват при създаването на покрития за медицински инструменти, протези, при приготвянето на лечебни мехлеми. В естетичната медицина силиконовите импланти за уголемяване на гърдите са разпространени отдавна. В козметиката силиконите също намериха място - всичко това, защото вършат отлична работа за омекотяване.Първо, те правят текстурата на кремове и други подобни продукти по-приятна на допир.

Второ, благодарение на силиконите, продуктите „лягат“ по-добре върху кожата, разпределят се равномерно, образувайки покритие, което запълва неравномерната текстура на кожата, включително бръчки и разширени пори. Прави кожата да изглежда по-гладка и перфектна.

Силиконите се добавят и към шампоани и балсами, както и към стилизиращи продукти. Изглаждайки кератиновите люспи по повърхността на косъма, тези продукти ги правят по-гладки и блестящи, както и по-плътни, тъй като увеличават обема на космите.

Видове силикон

Силиконите са група вещества. В него се разграничават няколко вида силикони, които се различават един от друг по свойства и следователно имат различно приложение в козметиката.

И така, има водоразтворими силикони, които могат да бъдат разпознати в списъка на съставките по края -онол (диметиконол е един възможен пример). Лесно се отмиват и поради тази причина се считат за най-добрият вариант за козметика, тъй като биосъвместимостта и биоразградимостта не са едно и също нещо. Ако дадено вещество не се „усвои” и не се отдели от тялото по естествен път, това поставя под въпрос неговата безопасност. Но най-често водоразтворимите силикони попадат в шампоани и балсами.

Водонеразтворимите силикони се срещат предимно в цветната козметика. Благодарение на тях средствата придобиват много обгръщащата текстура, за която обичат продуктите със силикони; върху кожата се образува защитен филм, през който не проникват замърсявания и вредни вещества. Освен това водонеразтворимите силикони удължават трайността на козметиката и съответно на грима. Но тези вещества са склонни да се натрупват, което в крайна сметка не е много полезно за кожата.

В категорията на силиконите могат да се разграничат летливите - с малко молекулно тегло; те също са относително безопасни. Използват се например при термична защита на косата. Друго нещо са силиконите с високо молекулно тегло (те се наричат " високополимерни силикони" ). Ефектът на тежестта и отново натрупването на вещество са аргументи срещу такива силикони. Те присъстват, като правило, в продукти, които „лекуват“ разделените краища - но всъщност те просто ги „запечатват“, като решават проблема само външно.

Заслужава да се отбележи, че най-популярният "лек" силикон - диметикон - се използва със същите последствия като "тежките" високомолекулни силикони.

Ползите и вредите от силиконите

Неслучайно силиконите са толкова широко разпространени в индустрията за красота. Те имат много предимства.

Предимства на силиконите

 1. Текстура

  Както вече отбелязахме, една от основните причини да се добавят силикони в състава е, че тези вещества правят текстурата на козметиката по-приятна за кожата при нанасяне.

  Приятното усещане за мекота продължава през целия ден.

 2. Покритие

  Най-очевидният пример, демонстриращ предимствата на козметиката със силикони, са праймърите с ефект на размазване: те запълват порите и други неравности по кожата, създавайки впечатлението за „извън фокус“, поради което несъвършенствата се изравняват визуално. Кожата изглежда перфектно.

  Така продуктите със силикон ви позволяват да постигнете безупречен грим, тъй като визуално подобряват качеството на кожата.

 3. Защита

  Обгръщайки кожата, продуктите със силикони образуват защитен филм върху нейната повърхност. През него не проникват замърсявания и вредни вещества като свободните радикали. Същото свойство задържа влагата в кожата, като я предпазва от изпаряване.

  Някои производители представят това за дълбок и дълготраен хидратиращ ефект (до 24 или дори 48 часа), но това не е съвсем вярно.

 4. Устойчивост

  Наличието на силикони в козметиката (като се има предвид, че когато говорим за декоративни продукти говорим предимно за водонеразтворими силикони) гарантира дълготрайността на грима.

Изглежда, че това е достатъчно, за да се търси такава козметика. Но някои от тези плюсове се превръщат в минуси. Какъв вид?

Недостатъци на силиконите

 1. Временен ефект

  След нанасяне на крема със силикони наистина можете да забележите, че порите буквално са „изтрити“ от лицето, а бръчките стават по-малко забележими. Оказва се, че такава козметика работи чудесно? Да, ако говорим за външния ефект. Но трябва само да отмиете грима, докато кожата се връща в първоначалното си състояние: продуктите със силикони по никакъв начин не влияят на процесите, които се случват на клетъчно ниво, не влияят положително на функционирането на кожата.Така че резултатът е по-скоро оптичен - ефектът трае точно толкова дълго, колкото продуктът остава върху кожата.

 2. Непропусклив

  Докато защитава кожата, слоят продукт със силикони същевременно предотвратява приема на хранителни вещества. Плътен силиконов слой напълно запушва порите, което затруднява кожата да "диша" . Под такова покритие се натрупва себум, създават се благоприятни условия за размножаване на бактерии, което води до появата на възпаление.

 3. Изтриване

  Водонеразтворимите силикони, използвани в грима, не се отмиват лесно без остатък. В случай, че не сте свикнали с цялостно многоетапно почистване, този остатък ще се натрупа; под такъв филм кожата няма да бъде напълно актуализирана. Дебелата силиконова бариера може да бъде премахната само с интензивни почистващи препарати, като например двуфазни демакиажи (прочетете повече за видовете демакиажи тук).

Широко разпространено е мнението, че силиконите са канцерогенни вещества и това може да е друг съществен недостатък, ако не беше изследването върху силиконовите импланти, проведено от датския учен Сорен Фрийс и неговия екип. Оказа се, че близостта на силикона не влияе на развитието на рак на гърдата. Така че не си струва да алармирате за силикона. Трябва също така да се има предвид, че концентрацията на силикони в състава на козметиката е ограничена: техният дял не надвишава 8% от състава, което ви позволява да поддържате положителен ефект, като минимизирате възможната вреда.

Кои продукти за грим съдържат силикон?

 1. Буквар

  В препаратите за грим са необходими силикони, за да може формулата да се справи по-добре с изравняването на релефа - запълване на бръчки и разширени пори.Благодарение на силиконите, такива грундове дават ефекта на Photoshop. В допълнение, гримът, създаден върху такава основа, се характеризира с повишена издръжливост.

 2. Фондация

  Тук силиконите играят най-познатата за себе си роля - те правят текстурата на продукта, а с това и покритието, което остава върху кожата, копринена, мека и приятна на допир.

 3. Червило

  Лесно нанасяне и равномерно разпределение на цвета, красив и гладък "финиш" - това можете да постигнете с добавяне на силикони към червилото.

 4. Макара

  С този инструмент е същата история: формулите със силикони нежно обгръщат ресничките, като им придават обем и ги предпазват от външни влияния. Можете да прочетете повече за свойствата на силиконовата спирала тук.

  Тъй като покритието е доста плътно, е много важно внимателно да премахнете грима от очите след това. Всичко за дегримирането на тази деликатна зона ще намерите във видеото по-долу.

Как се обозначават силиконите в състава на козметиката за лице: надписи на етикета

Най-често срещаният силикон върху опаковките е диметиконът: той е може би най-широко използваният в производството на козметика. Други вещества с окончание -конус в името също ще бъдат силикони: метикон, триметикон, циклометикон - това са всички разновидности на силикони. Освен това силиконите включват вещества с имена, завършващи на -онол. Например диметиконол.

Окончанието -siloxane е още един показател за силиконите в състава. Пример тук е циклопентасилоксан. Трудно е да си спомните как са етикетирани всички силикони в козметиката, но е полезно да знаете няколко от най-често срещаните имена (особено ако винаги проверявате списъка на съставките, преди да купите).

Има ли смисъл да избираме козметика без силикони и парабени?

Силиконите имат смесена репутация в научната общност. От една страна, вредата от използването на продукти със силикон е явно преувеличена: връзката на тези вещества с риска от развитие на рак, съдейки по проучванията, е мит. Освен това производителите на козметика избират не толкова висока концентрация на силикони за своите формули.

Ако искате да избегнете продуктите със силикони "за всеки случай" , има изход: естествени вещества като восък (добавя се в декоративната козметика), копринени протеини и кератин (появява се в продуктите за коса) действат като силикон. Уверете се, че в състава няма силикони и след това намерете тези компоненти в списъка на съставките - тогава сте напълно безопасни, без съмнение.

Избягвате ли продукти със силикони в състава си, когато става дума за козметика за лице? Пишете в коментарите.

Категория: