Какво означават надписите върху козметичните бутилки? Как да четем етикет, за да оценим ефективността на съдържанието

Съдържание:

  • Анализ на състава на декоративната козметика
  • Как да проверя дали козметиката е безопасна?
  • Вредни вещества и компоненти в козметиката
  • Защо козметичните химикали са толкова опасни?
  • Анализ на естествените съставки в козметиката

Онези, които не са запознати с химичните наименования на козметичните съставки, предпочитат да не навлизат в подробности - списъкът на съставките на опаковката често прилича на шифър. Но също така не е съвсем правилно да се отнасяте с безразличие към това, което е върху кожата ви всеки ден. Този материал е посветен на безопасността на продуктите във вашата козметична чанта, както и на съвети, които ще ви позволят да анализирате състава на козметиката.

Анализ на състава на декоративната козметика: какво влияе върху ефективността?

Преди да разгледате всеки компонент поотделно, си струва да се запознаете с основните принципи на "устройството" на състава на козметиката.

Редът, в който са изброени съставките, зависи от тяхната концентрация. На първо място винаги е веществото, което е по-голямо в процентно отношение. В списъка всички компоненти са подредени в низходящ ред. В самия край - вещества, чието съдържание е около 1%.А това, което е в състава в още по-малки количества, може изобщо да не се предписва.

Рекламирането на продукта може да създаде впечатлението, че определена полезна съставка е основната съставка във формулата. Съставът, посочен на етикета, ви позволява да разберете как стоят нещата в действителност. Понякога списъкът на съставките се простира на дузина редове, но днес е по-често да се доверявате на "чисти" формули, които се състоят от малък брой компоненти - те не объркват купувача.

Също така, когато анализирате съставките, е полезно да знаете, че всеки продукт включва основа (80-90% от съдържанието) и активни съставки (около 10-15% от състава), както и добавки под формата на консерванти и аромати (може да отнеме до 5%).

Безопасността на формулата често зависи от основата. Неговата задача е да осигури доставката на активни съставки и да предотврати дехидратацията на кожата; същевременно е важно да не нарушава физиологичните процеси в кожата.

Ако първите позиции в състава са пропилей гликол (лишава кожата от въздух, създавайки филм на повърхността й), изопропилов алкохол (дехидратира и дразни кожата), ланолин (силен алерген), натриев лауретсулфат (можете да го разпознаете по абревиатурата SLES - в концентрации над 2% има токсичен ефект), това е причина да бъдете предпазливи. Междувременно сме изброили само някои от веществата, които не правят козметиката полезна.

Как да проверя дали козметиката е безопасна?

Основните познания за състава на козметиката като цяло помагат поне набързо да се определи дали производителят се е погрижил за безопасността на състава. Ако не се ангажирате да правите заключения сами, обърнете се към една от многото спомагателни услуги - например Cosmobase, Ecogolik, Ekokosmetika. Някои от тях предлагат копиране на целия списък на съставките и в резултат на това дават изчерпателен анализ на състава.

Там можете да проверите и отделни компоненти, които предизвикват съмнения. Информацията в такива услуги се основава на данни от базата данни INCI (съкращение от „Международна номенклатура на козметичните съставки“), а оценките се основават на данни от екоорганизации.

Вредни вещества и компоненти в козметиката

1Етаноламини

Това са амонячни производни, открити в кремове за лице и продукти за коса; те се използват като сгъстител и pH регулатор. Може да причини дразнене на кожата и в големи количества дори да повлияе на функционирането на вътрешните органи като щитовидната жлеза.

2Парабени

Производителите на козметика се нуждаят от парабени като консервант. Веднъж попаднали върху кожата, те лесно проникват дълбоко в нея и след това могат да причинят цял набор от последствия - от хормонални нарушения до увреждане на ДНК, според някои учени.Междувременно те се съдържат, според източници от индустрията, в 90% от козметиката.

3Силикони

Те причиняват вреда както на кожата, запушвайки порите, така и на околната среда. Междувременно те така или иначе се добавят към козметиката, използвайки техните омекотяващи свойства.

4Фталати

Тези вещества помагат на козметиката да запази цвета и аромата си, а спрейовете за коса сигурно фиксират косата след оформяне. В същото време фталатите, прониквайки в тялото, понякога стават виновници за хормонални нарушения, засягащи например мъжките сексуални функции.

5Формалдехид

Най-малкото, което този канцероген може да направи, е да предизвика дразнене. Но въпреки всичко, често присъства дори в овлажнителите.

6талк

Този прах, който толкова често се включва в прахообразните продукти, задържа вода и инхибира окислителните процеси в козметичния буркан. В същото време може да запуши порите и да изтегли влагата от кожата, като я дехидратира.

7Аромати

Целта на много парфюми не е само любимият ви продукт да ухае добре. С тяхна помощ се елиминира неприятната миризма на други химикали в състава. Най-често ароматите са смес от синтетични вещества, чийто състав не се разкрива от производителите, позовавайки се на търговски тайни - те пишат „парфюм“ на опаковката. Те могат да съдържат силни алергени.

Защо козметичните химикали са толкова опасни?

Много съставки присъстват само за да придадат на продукта желаните свойства: например да направят текстурата му удобна и аромата приятен. Тази „полза“ не се отнася за кожата.Най-често, напротив, можете да получите кожна реакция под формата на дразнене. Отделни вещества могат да повлияят негативно на хормоналния фон, функционирането на органи или дори цели системи.

Ако вземем предвид, че вредните компоненти се съдържат в козметиката не един по един, а може да има дузина продукти, които всяко момиче използва ежедневно, тогава вероятността от неприятни последици се увеличава. Плюс това, когато едно или друго вещество попадне в тялото, може да се наблюдава кумулативен ефект, който рано или късно ще се почувства.

Въпреки това не забравяйте: дори съставът на козметиката да е безопасен, много е важно правилно да съхранявате продуктите и да почиствате четките редовно. В това видео говорихме как да мием четки у дома.

Анализ на естествените съставки в козметиката

За разлика от тези марки, които щедро насищат козметичните формули с химикали, има все повече козметични марки, които подкрепят изцяло естественото. Те работят с ботанически съставки - масла и екстракти, както и кал, глина, сол и много други съставки, които не се синтезират в лаборатории.

Много хора се опитват да не обработват химически такива компоненти, а използват, отново, само естествени вещества като консерванти - по-специално прополис, екстракт от евкалипт.

Положителните свойства на естествените съставки са не само липсата на вреда; по отношение на това колко ползи за кожата съдържат такива продукти, те по никакъв начин не отстъпват на високотехнологичната „козметика на бъдещето“: това са различни витамини (A, E, C), пантенол, хиалуронова киселина и много други.

1натурални масла

Всички те действат различно, но най-често се използват за подхранване на кожата, възстановяване на хидролипидния баланс. И така, маслото от авокадо насърчава производството на колаген и еластин, кокосовото масло помага на кожата с антибактериални свойства, а маслото от макадамия има ефект против замърсяване. Можете да прочетете за някои продукти с масла в тази статия.

2растителни екстракти

Както маслата, различните растителни екстракти имат различни функции: например екстрактът от алое е добър за успокояване на кожата и има лечебен ефект, екстрактите от жасмин и роза омекотяват кожата, а екстрактът от зелен чай осигурява антиоксидантни ползи.

3Минерали

Получават се от камъни и най-често се добавят към декоративната козметика - пудра, сенки, руж и други сухи продукти. Те са в състояние да успокоят кожата, да облекчат възпалението, да нормализират pH; покривайки кожата с кристални "люспи" , те създават физическа UV защита.А съставите на кремовете са наситени с минерали с помощта на термална вода.

"

Категория: