Изборът на козметика започва с основни познания: нюансите на продуктите за грим трябва да съответстват на тена на кожата и цветотипа. В противен случай няма да се постигне хармония. Нека ви помогнем да го разберете веднага

Ако при търсенето на продукти за грижа за кожата определящият фактор е типът на кожата (как да го определите, прочетете тук), тогава декоративната козметика трябва да се избира, като се вземе предвид нейният нюанс. И най-важното не е дали кожата ви е бледа или мургава; Параметрите „температура“ са много по-важни - трябва да знаете дали вашият тон е топъл или студен.В материала разбираме как да определим тена на кожата и как това знание е полезно.

Разберете кои нюанси на козметиката подхождат най-добре на вашия цветотип.

Направете теста13

Каква кожа имаш?

 • Топъл тон, по-близо до праскова
 • Студен тон, лек контраст между цвета на кожата и косата
 • Топъл тон със златисти нюанси, лек контраст между цвета на кожата и косата
 • Студен, "порцеланов" тон, голям контраст между цвета на кожата и косата
2/3

Какъв цвят е косата ти?

 • По-светъл, по-близо до златист оттенък
 • Светло русо до кестеняво, студени нюанси с пепеляви нюанси
 • Кафяво до черно. Златист или червен подтон
 • Тъмно кестеняво до черно с пепеляви нюанси
3/3

Какви очи имаш?

 • Синьо, зелено, светлокафяво
 • Синьо, сиво-синьо, сиво-кафяво
 • Лешниково, тъмнокафяво, маслинено или топло зелено
 • Средно кафяво до черно, синьо-сиво, студено зелено

Палитра от цветове на кожата

1Бледа кожа

Тя има синкав подтон. Изглежда, че човек с такъв тип кожа изобщо не съществува на слънце. Включва нюанси като порцелан и слонова кост - много леки, почти прозрачни.

2прасковено розова кожа

Малко по-малко светла от предишния тип кожа. Друга важна разлика е деликатният розов оттенък, който прави нюанса по-топъл като цяло. Но въпреки това е по-добре да изберете продукти за грим в по-студени цветове.

3Среден тон

Това са предимно бежови тонове на кожата с топли нюанси. Изглежда, че е малко "почерняла" на слънце и е станала леко златиста. Кафяво червило, бронзант и бежови нюанси ще изглеждат особено добре в грима.

4Маслинова кожа

Подтонът на този тип кожа съчетава жълти и зелени нюанси. Отвън тя е едновременно топла и бледа. Притежателките на този тен на кожата често изглеждат земни - но вината е липсата на влага и блясък.

5бронзова кожа

Загорялата кожа обикновено има топъл подтон.

6тъмна кожа

Има по-тъмни златистокафяви тонове. За момичетата с тъмна кожа е характерен и топъл цветен тип. Бежово-кафявите тонове са идеални за грим: червила, сенки и руж.

Как да определите тена на кожата?

За да определят тена на кожата и да изяснят дали е топла или студена, момичетата могат да направят тест, който ще бъде надежден, дори ако го направят сами у дома. Важно условие: това трябва да се прави на естествена светлина. Електрическите лампи изкривяват възприятието.

1Погледнете китката отвътре - там, където се виждат вените. Ако изглеждат сини или лилави, тогава кожата ви е хладна.Ако създават впечатление, че са зелени, това означава, че тонът на кожата ви е топъл. Трудно е да се разбере какъв цвят са вените? В този случай тонът най-вероятно е неутрален - нито топъл, нито студен; това е типично за собствениците на маслинен тон на кожата.2Поднесете бял лист хартия до лицето си и се погледнете в огледалото. Ако върху кожата се появи розов, червеникав или синкав подтон, определено можете да кажете, че нюансът е студен. Пожълтяването показва, напротив, топъл тип. А тези, които видят, че кожата е „посивяла“ до листа, могат да бъдат сигурни, че имат неутрален тон на кожата.3Спомнете си как кожата ви обикновено реагира на слънцето в първите дни на тен. Ако се изчерви след половин час, значи е от студен тип. При хора, които рядко страдат от слънчево изгаряне и лесно придобиват равномерен златист загар, топъл тен на кожата.

Грим за маслинена кожа

1Фондация

Основната характеристика на маслиновата кожа е неутралността: тя съчетава както топли, така и студени пигменти. Поради това може да изглежда сив, землист. Затова фон дьо тенът трябва да е с ефект на сияние (потърсете думата glow в заглавието). Що се отнася до нюанса, той трябва да бъде избран в зависимост от целта: ако искате кожата ви да стане по-ярка и по-топла, вземете продукт с бежово-жълт оттенък. Слонова кост също би била добър избор.

2Грим за очите

Не си струва да подчертавате очите със студени нюанси - това ще направи кожата по-матова, отколкото е в действителност. Същото важи и за неутралните сиво-кафяви тонове. По-добре е да използвате топли сенки с лек блясък, както и очни линии в класически цветове.

3Грим за устни

Голи момичета от плът с маслинена кожа не са подходящи. Студените розови нюанси ще "спорят" с тона. Успешният акцент върху устните ще създаде ярки червено-оранжеви нюанси, червено-кафяво, бордо и корал.

Грим за порцеланова кожа

1Фондация

За да не изглежда порцелановата кожа твърде бледа, трябва да изберете фон дьо тен с розови пигменти - те ще освежат тена, ще го направят по-„жив“. Ако такъв крем не е под ръка, руж със студен розов нюанс ще помогне.

2Грим за очите

В случай на бледо порцеланов тон на кожата, няма специални ограничения при избора на нюанси. Може да е грим в зимна гама от нюанси (сребристо, сиво, синьо - със и без блясък).

Но топлата палитра също ще бъде добро решение - прасковените и опушените розови нюанси са в перфектна хармония с този тип кожа.

3Грим за устни

Нюансите на розовото изглеждат най-добре срещу порцеланова кожа, едновременно дискретни и наситени като фуксия.

Акцентът върху устните играе още по-важна роля от грима на очите, тъй като помага да се освободи изображението от болезнена бледност. За да работи по-ефективно, съобразете ружа с цвета на червилото си.

Грим за бронзова кожа

1Фондация

Топлото бежово-жълто е може би единственият възможен вариант. Розовите нюанси на мургавите момичета изглеждат неестествени. Въпреки златистия оттенък, този тон се препоръчва допълнително да се подчертае с бронзант.

2Грим за очите

Момичетата със среден до тъмен цвят на кожата предпочитат интензивен грим с наситени нюанси (кафяво, изумрудено, лилаво, слива, бордо), но е по-добре да изберете текстура с ефект на сияние.

Между другото, ако харесвате зелени тонове, можете да опитате изумрудени опушени очи.

3Грим за устни

Устните също могат да бъдат подчертани с тъмни нюанси, които създават драматичен ефект. В същото време неоновите цветове изглеждат необичайни и ярки в комбинация с такава кожа - например розово.

Трябва ли да сменя обичайния си грим през зимата или лятото?

Съответстващият на кожата ежедневен грим е универсален, така че няма нужда да го „нагаждате“ за сезона. Но ако желаете, можете да замените тъмните нюанси с по-весели през лятото и отново да се върнете към основните цветове през зимата.

Опитвали ли сте да определите цвета на кожата си с тест? Напишете коментар.

Категория: