Буркани и туби се съхраняват в козметичната ви чантичка с години? Вижте го още сега! Използването на продукти с изтекъл срок на годност означава увреждане на кожата. Но как да разберете кога е време?

Винаги е жалко да изхвърлите фон дьо тен или спирала, особено ако все още има много продукт в бутилката. Ето защо много момичета продължават да използват козметика с изтекъл срок на годност, понякога дори без да мислят за сроковете на годност. И това може да има негативни последици и не най-добрият начин да повлияе на състоянието на кожата - да предизвика зачервяване, дразнене и други неприятни "странични ефекти" .Материалът съдържа повече подробности за това как да разберете срока на годност на козметиката и какво заплашва да наруши тези условия.

Какво определя срока на годност на козметиката?

Да започнем с дефиниция: срокът на годност е периодът от време, през който според изследванията на производителя един козметичен продукт остава непроменен. Тоест, запазва определена микрофлора, не се ексфолира и остава в стабилно състояние. В същото време срокът на годност на продуктите от една и съща категория продукти за красота може да варира в зависимост от марката, тъй като съставът на конкретен продукт и наличието на определени компоненти в него играят важна роля. Нека анализираме най-популярните съставки и тяхното влияние върху срока на годност на козметиката.

 • Вода

Първият компонент в списъка на съставките на много продукти, от които до голяма степен зависи срокът на годност.Работата е там, че влажната среда създава най-благоприятните условия за размножаване на бактерии. Така течните продукти имат най-кратък срок на годност и най-безопасна употреба.

Изглежда, че тя е същата. Но в действителност не. Коя мицеларна вода е подходяща за вас?

Направете теста1/7

Да започнем по-лесно: какъв тип кожа имате?

 • Дебел
 • Сухо
 • Чувствителен
2/7

Какъв бонус при равни други условия ще бъде решаващ при избора на козметика?

 • Хубав аромат
 • Зареждаща доза овлажнители
 • Матиращ ефект
3/7

Коя от тези съставки винаги търсите в композицията?

 • Подхранващо масло
 • Глицерин
 • Билков екстракт
4/7

Какъв размер бутилка предпочитате да използвате?

 • С пищност
 • Няма помпа
 • Предпочитам формати за пътуване
5/7

Носите ли водоустойчив грим?

 • Да, всеки ден
 • Само за случая: в жегата или при правене на вечерен грим
 • Не, никога
6/7

Харесвате ли ярък грим за очи?

 • Тъмните димове и стрелите са всичко за мен
 • Предпочитам забележим акцент върху устните
 • Изобщо не харесвам яркия грим
7/7

Колко често посещавате козметични магазини?

 • Всеки месец
 • На всеки три месеца
 • Не повече от веднъж на всеки шест месеца
 • Ретинол, витамин C

Тези активни съставки не трябва да влизат в контакт с въздуха. Факт е, че те се окисляват под действието на кислород и се унищожават.

 • Органични съставки

Масла, растителни екстракти и други натурални съставки също не издържат изпитанието на времето - продуктите за красота, които ги съдържат, се използват най-добре "пресни" .

 • Васъци

Те са доста устойчиви на външни влияния. Козметиката с тях в състава може да служи дълго време. Въпреки това, трябва да обърнете внимание на промените в текстурата и миризмата - ако е станал гранясал, определено трябва да се разделите с продукта.

Това е само част от компонентите, които влияят върху срока на годност на козметиката. Във всеки отделен случай ще трябва внимателно да проучите състава за характеристиките на определени съставки. За да не се налага да провеждат частни разследвания, производителите посочват срока на годност върху опаковката под формата на дата или специален код.

Как да проверите срока на годност на козметиката по партида и баркод?

Нека поговорим за козметичните кодове.

 • Първо, можете да намерите партиден код на опаковката - специален код, който комбинира букви и цифри, който е и партидният код на стоките. Съдържа и информация за срока на годност на продукта. Но уловката е, че всяка марка има своя собствена система за кодиране и тя не е публично достъпна. Това обаче не попречи на любознателните бютихолици да създадат цели бази от партидни кодове в мрежата въз основа на информация, получена от консултанти в магазините и от представители на марката.Тази информация не винаги е точна, но сред най-известните и популярни услуги са CheckFresh, Makeup-Review, DateCalculator.
 • Що се отнася до баркодовете, противно на общоприетото схващане, те не могат да помогнат при определяне на срока на годност. Те криптират други данни, като например държавата, в която е произведена козметиката, както и компанията, която е пуснала продукта, но нищо повече.

Определете срока на годност, преди да отворите опаковката

По-добре е да проверите срока на годност в магазина. Факт е, че търговците на дребно за красота често предлагат големи отстъпки само за онези продукти, чийто срок на годност изтича. Мнозина не мислят за това и купуват козметика на ниска цена, въпреки че след известно време ще бъде невъзможно да използвате тези продукти - разбира се, ако искате да поддържате здрава кожа. Потърсете директна индикация за срока на годност или датата на производство върху опаковката и ако тези данни не са налични, ще трябва да поработите върху дешифрирането на партидния код.

срок на годност след отваряне на опаковката

Отделни символи върху опаковката на продуктите за красота са посветени на това колко дълго могат да издържат след отваряне на опаковката. Допустимият период на употреба често не съвпада със срока на годност. Факт е, че контактът с кислород след нарушаване на херметичността на опаковката започва процеса на окисляване, което с течение на времето води до негодност на продукта. Тук не се изисква специално дешифриране: иконата, изобразяваща буркан с отворен капак, ще разкаже за условията за безопасна употреба. На банката ще видите обозначенията - 6M, 12M, 18M и др. Те показват колко месеца този или онзи крем може да бъде полезен след първия „тест“.

Срокове на годност на декоративната козметика

 • Макарата ще трябва да се сменя най-често: след първата употреба тя е „надеждна“ за 6 месеца, но се препоръчва закупуването на нова след 3.
 • Коректор, гланц за устни, течни сенки - всички тези продукти могат да се използват в грима не повече от шест месеца.
 • Фон дьо тенът е инструмент, чийто срок на годност варира в зависимост от текстурата: това е период от 6 месеца до 1 година. Има плътни, устойчиви формули, които „живеят“ 1,5 години, но е по-добре да ги изразходвате по-бързо, за да не използвате остарял продукт.
 • Класическото червило може да се използва около 1,5 години.

червила

 • Пудра, руж, бронзант, хайлайтър, сенки - ако говорим за суха текстура, трайността ще е около 2-3 години. Всеки инструмент обаче все още има определени нюанси. Тук говорихме по-подробно за срока на годност на сенките.
 • Очните линии са практически "неопределени" . Издържат по-дълго от прахообразните текстури.

Лайфхакове: как да проверите срока на годност на козметиката?

1Направете си правило редовно да проверявате козметичната си чанта. Не само за да разберете кои инструменти все още ви трябват и кои са остарели. Оценете състоянието на средствата: може да има признаци, че е време да смените козметиката. Това ще бъде показано от неприятна миризма, стратификация, промяна в текстурата (овлажнителят, например, може да „падне“ на бучки).2Опитайте се да се придържате към определена схема за съхранение на козметика, която ще ви помогне да запомните сроковете на годност на определени продукти.3След закупуване и отваряне на опаковката на нов продукт, залепете върху опаковката министикер с датата на първо използване.4Изберете как да организирате средствата си. Те могат да бъдат разделени на малки групи в зависимост от консистенцията или, например, периода на употреба и да се съхраняват в различни контейнери. Други полезни съвети можете да намерите тук.5Ако сте готови да приемете случая сериозно, започнете дневник за красота и запишете датите на откриване на средства в него.

Мога ли да използвам грим с изтекъл срок на годност?

Пълна забрана, разбира се, е невъзможна: много хора използват такава козметика на собствена опасност и риск. Трябва обаче да разберете, че качеството на продуктите за красота с изтекъл срок на годност в повечето случаи е сериозно засегнато. Активните съставки губят своята сила, формулите престават да бъдат ефективни. Но това е половината от битката: в някои случаи те може да не са полезни, а вредни.

Бурканите с козметика се превръщат в развъдник на условно патогенна микрофлора. Прехвърлянето му върху лицето е съмнителен избор, тъй като реакцията е непредсказуема - от дразнене до възпаление. За да избегнете нежелани последствия, по-добре е да се отървете от козметиката с изтекъл срок на годност.

Но не забравяйте, че четките също могат да станат източник на патогенни бактерии. Затова е много важно да ги почиствате редовно. Как да го направите, казахме в това видео.

Следите ли дали козметиката ви е с изтекъл срок на годност? Имате ли своя собствена система за "отсяване" на просрочени? Споделете опита си.

Категория: