Кажем ви какво заместваше днешната популярна козметика

Трудно е да си представим живота на съвременната жена без козметика. Малцина обаче знаят кога и къде са възникнали популярните в момента лекове и какво се е използвало за приготвянето им по различно време. Говорим за интересни факти.

Древна Гърция

Там се заражда професията козметик. Вярно, тогава този специалист се наричаше "козметолог" .

Той предписваше кремове и различни процедури за жени, а също така помагаше да се маскират несъвършенствата на кожата, тоест в много отношения изпълняваше функциите не само на козметолог, но и на гримьор.

Месопотамия

Месопотамия се смята за родното място на червилото. Още преди нашата ера се е приготвял от пчелен восък, мазнина и пигмент. Думата "червило" идва от латинската дума "pomum" , което означава ябълка. Този плод често се добавя и към състава на червилото като една от съставките. Козметиката, използвана от жените в Месопотамия, е била най-скъпата в света. Работата е там, че за да се получи желаният нюанс са използвани скъпоценни камъни, изтъркани на прах.

Хубаво е, че сега всяко момиче може да използва червило. В крайна сметка дори само с един инструмент можете да направите пълен грим. как? Гледайте нашето видео.

Между другото, през Средновековието в много страни жените не са можели да използват червило и друга козметика. Но придворните мъже често го използваха, за да фокусират върху устните, които можеха да се изгубят на фона на брадата.

Китай

Идва лак за нокти. Изобретен е през 30 век пр. н. е.

Между другото, дълги нокти за доста дълъг период от време можеха да си позволят само представители на висшите класи - така те демонстрираха, че не им е необходимо да вършат упорита работа. Освен това ноктите се смятали за вид амулет срещу зли магии. И първите лакове за нокти са направени от смес от смола, яйчен белтък, пчелен восък и цветен прах.

Древен Египет

Едно от най-ранните споменавания на козметиката може да се намери в египетските папируси. Съдейки по информацията, открита в древни ръкописи, преди много хиляди години египтяните са използвали продукти като руж, сенки за очи, моливи за вежди и пудра. Освен това те рисуваха стрели и почистваха кожата с пемза и натрошен камък.

Модерната козметология дължи популярността на маслата на Египет. Вярно е, че в онези далечни времена те са били използвани по-скоро за неутрализиране на неприятните миризми. Лайка, лавандула, мащерка и розмарин действат много добре.

Въпреки това, не всички лекарства, популярни в древен Египет, са безопасни. Освен охра, египтяните често използвали антимон вместо спирала и очна линия. И едва след много векове стана ясно, че антимонът е токсичен микроелемент и неговият прах и пари причиняват кървене от носа, могат да засегнат кожата и да причинят нарушения на жизнените функции на тялото. Така че подобно решение за красота често причиняваше здравословни проблеми.

Япония

Традиционният избелен грим за лице има своите корени в епохата Хейан. За да се получи идеално бял цвят на кожата (който се смяташе за стандарт на красота), се използваше оризова пудра, която се смесваше с вода, след което получената паста се нанасяше върху лицето.Такъв грим беше много популярен не само в театъра, но и сред хората, въпреки че не може да се нарече естествен.

Рим

Римската империя ни даде прототип на модерна козметична чанта. В нещо като калъф, напомнящ аксесоар на художник, римляните държали винена мая, която замествала ружа им, и бобено или пшенично брашно като прах. Те също така съхраняваха шисти и сажди за грим и корекция на мигли и вежди.

Категория: