Един от най-популярните инструменти за грим изглежда е проучен надлъж и нашир. Но имаме какво да добавим!

Какви са сенките, как да ги изберем и нанесем правилно, за кого кои са по-подходящи? Прочетете нашия измамен лист за красота, за да преминете на следващото ниво!

Видове сенки за очи

Сенките за очи са най-важният елемент от грима. С тяхна помощ можете да коригирате формата на очите, да ги направите по-големи и по-изразителни. Това изисква правилни техники за нанасяне и основни познания за видовете продукти и техните текстури. Разберете как се различават различните сенки за очи.

Компактни сенки за очи

Компактните сенки са най-често срещаният тип сенки. При тяхното производство пигментите се смесват със свързващи вещества и се пресоват заедно. Към днешна дата пазарът за красота има огромен избор от компактни сенки: различни цветове, текстури, издръжливост. Напоследък големите палитри излязоха на мода - те са удобни за носене със себе си на пътувания и експериментиране с грим (прочетете как да изберете правилната палитра тук).

Молив със сянка

Моливът за сенки е спасение за тези, които току-що са започнали да овладяват тази категория продукти за грим. Те трябва да се нанасят директно с пръчка, плътно оцветявайки клепачите. По правило сенките с молив са по-малко пигментирани от другите видове, така че могат да се разпределят без страх от прекаляване с интензивността на сянката. Удобно е да засенчвате цвета директно с пръста си. Сенките с молив са особено подходящи за тези, които се провалят в техниката смоуки айс: опушен ефект може да се създаде за две минути, като плъзнете пръчката по горния и долния ръб на миглите.И сте готови!

Кремообразни сенки за очи

Кремообразните сенки са особено ценени от любителите на естествения грим, защото се сливат максимално с текстурата на кожата. За съжаление такива меки продукти в по-голямата си част не са много устойчиви и са склонни бързо да се търкалят в гънките на клепача. В този случай се запасете с добър грунд - той ще ви помогне да запазите грима до вечерта.

Maybelline Color Tattoo 24H

Разбира се, има и ултра-и дори водоустойчиви кремообразни сенки. Под тях, разбира се, не е необходимо да се нанася основата. Можете да нанасяте кремообразни сенки с четки с изкуствен косъм или с пръсти: както желаете. Вижте нашето видео за различни начини за нанасяне на кремави сенки.

Изпечени сенки за очи

Изпечените сенки са смес от минерални пигменти, които впоследствие се изпичат по специален начин.Така влагата се изпарява, а всички минерали, пигменти и блестящи частици остават. На външен вид изпечените сенки не се различават много от класическите прахообразни. Разликата се вижда при нанасяне. Могат да се нанасят сухи и мокри. В първия случай те са леко блестящи, във втория се получава ефект на фолио върху клепачите.

Изпечени сенки за очи Urban Decay

Минерални сенки за очи

Минералните сенки се произвеждат по следния начин: Минерали като железни оксиди, талк, цинков оксид и титанов диоксид се микронизират или смилат на малки частици. Минералните сенки придобиха популярност през 70-те години в Америка, когато естествеността беше на върха на модата.

Днес търсенето на минерална козметика не намалява. Различното му е, че не съдържа редица съставки: омекотяващи масла и восъци, аромати и консерванти, които се срещат в конвенционалните формули.

Минералните сенки винаги се пускат само в насипна форма. Техният интензитет може да е различен в зависимост от марката на производителя.

Разхлабени сенки за очи

Разсипаните сенки за очи са подобни на класическите пресовани сенки за очи, с изключение на това, че не смесват пигменти със свързващи вещества. Защото имат рохкава, прахообразна текстура. Насипните сенки се продават в миниатюрни бурканчета. Такива инструменти са особено обичани от професионални гримьори. В крайна сметка с тяхна помощ можете да постигнете всякаква интензивност на цвета. Препоръчително е да ги нанасяте с четка.

Течни сенки за очи

Течните сенки са новост на пазара за красота. Тази формула не съществува толкова отдавна, но вече е обичана от мнозина. Външно те приличат на гланц за устни: подобна опаковка-туба и апликатор за нанасяне. Те често съдържат микрочастици с искри, които създават красив блясък на клепачите. Що се отнася до приложението, течните сенки са едни от най-простите: те не се ронят, лесно се засенчват.

Giorgio Armani Eye Tint

Перлени или блестящи сенки

Седефените сенки често погрешно се смятат за остарели днес, припомняйки модата за тях през 90-те години. Съвременните формули обаче са съвсем различна история: те вече не блестят като фолио, а изборът на нюанси е станал много по-голям.

Перлените сенки са чудесен вариант за начинаещи гримьори, защото се преливат лесно и лесно се сливат с всякакви други текстури.

Блестящите сенки се отличават с наличието на малки искри. Самата им основа може да бъде всякаква - от лъскава до матова. И двата вида сенки, поради своето излъчване, изглеждат по-подходящи вечер на изкуствено осветление.

© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree

Матирани сенки за очи

Сред всички видове сенки, матовите изглеждат най-естествени (при използване на нюд нюанси): те не съдържат блестящи частици, така че изглеждат като пудра върху клепачите. Но те са и най-трудни за нанасяне: сухата им формула не е склонна да се смесва.

© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree© fotoimedia/imaxtree

Кои матови сенки е по-добре да изберете?

 • Когато избирате матови сенки, не забравяйте да ги напишете на върховете на пръстите си и да ги смесите върху опакото на ръката си. Най-добрите ще бъдат тези, чиято текстура най-много отговаря на описанието на "копринени" : такива сенки ще се смесват добре и ще изглеждат естествено.
 • Прекалено сухите сенки, които наподобяват тебешир по консистенция, трябва да се оставят настрана.
 • Днес всяка марка за красота пуска палитри от матови сенки, които включват четири нюанса или повече. Цветовите комбинации за тях се подбират от професионални гримьори, което означава, че всеки нюанс може да се носи самостоятелно или смесен един с друг.

Грим с матови сенки

Матовите сенки в меки земни тонове или пастели са идеални за дневен грим: изглеждат естествени и дискретни. Когато създавате вечерен грим, обърнете внимание на тъмните или наситени цветове: с тях ефектът опушен лед изглежда особено добре.

Матовите сенки също са много удобни за правене на стрели: просто навлажнете четката с вода и матовата текстура ще се превърне в суперпигментирана, подходяща за рисуване на линии. За повече информация как да повторите този трик, вижте нашия видео урок:

Блестящи сенки за очи

Пайетите са безспорната тенденция през последните няколко сезона. За тези, които не рискуват незабавно да нанесат блясък върху клепачите си, както направиха гримьорите от модния подиум на ревютата, има по-безопасен вариант - блестящи сенки.

Важен момент: пайетите трябва да са със среден размер - не много малки, в противен случай има риск да изглежда като седефен ефект, но не прекалено големи.

Блестящите сенки могат да бъдат актуални през деня и вечер. Едно условие: в дневния грим искрите трябва да са единственият акцент върху лицето. Вземете пример от моделите: чисто, сякаш небоядисано лице и блясък на клепачите - с такъв грим изглеждат свежи и непретенциозни.

Как да нанесете сянка правилно: стъпка по стъпка фотоуроци

В грима няма един правилен начин за нанасяне на сенки за очи: в зависимост от формата на очите, текстурата на сенките за очи, повода, личните ви навици и много други фактори, сянката може да се нанесе по съвсем различни начини. Но има някои от най-популярните техники, които се използват най-често. Прочетете повече за тях в нашите фото инструкции и видеоклипове.

Опушен грим за очи

Класическата версия на вечерния грим са "опушените" клепачи. Комбинирайте различни нюанси сенки за очи за интересни опции за грим.

1Нанесете основа за сенки върху долния и горния клепач. След това с малка, плоска, естествена четка очертайте една трета от долния клепач с наситен бронзов оттенък и продължете линията до сладкия горен клепач.2С плоска естествена четка разнесете същия цвят по целия подвижен клепач до орбиталната линия.3Със светлокафяв матов нюанс смесете границата на тъмните сенки и подчертайте орбиталната линия. Използвайте пухкава, естествена четка, за да постигнете "опушен" ефект.4С по-малка четка пренесете по долната граница на сенките от същия нюанс, запълвайки цялата линия на долния клепач.5Боядисвайте пространството между миглите, лигавицата отгоре и отдолу с водоустойчив кафяв молив.6Използвайте малка четка, за да подчертаете вътрешния ъгъл на окото с нюанс на блестящи сенки, а под веждата използвайте по-мека, сатенена версия.7Намажете миглите си с тъмнокафява спирала.

Видео урок, който също ще ви помогне да повторите опушения грим на очите.

Грим за петли

Една от най-старите и популярни техники за гримиране е доста лесна за изпълнение:

1Смесете светли сенки с лек блясък по цялата повърхност.2С мека черна или кафява очна линия, очертайте линията по линията на миглите и нагоре към гънката на горния клепач. Подчертайте линията под долните мигли.3Със същия молив засенчете областта зад "примката" , като потъмните ъгъла на окото.4С малка плоска четка „издърпайте“ молива в засенчване, след това с тъмни сенки фиксирайте молива по цялата повърхност, оставяйки ръба „опушен“.5С по-светъл нюанс сенки засенчете още повече ъгъла.6Оцветете свободната част на клепача със светли сатенени сенки, те също подчертават зоната под веждите.7Нарисувайте цилиарния ръб с черна очна линия и също го вкарайте в „примката“, за да направите цветовия контраст още по-точен и наситен.8Покрийте миглите си със спирала.

Cutcrease грим

Гримът с добре очертана гънка на клепача дойде при нас от социалните мрежи, но днес често се среща на модния подиум.

1С пухкава четка с естествен косъм разнесете широко светлобежовите сенки по гънката на горния клепач.2С по-малка четка, с по-тъмнокафяви сенки подчертайте отново орбиталната линия.3С третия (най-тъмен) нюанс на кафявото маркирайте гънката и я смесете.4С плоска изкуствена четка нарисувайте целия подвижен клепач с коректор, като внимателно и равномерно очертаете линията на гънката. Във външния ъгъл на окото насочете четката към слепоочието, отваряйки сенките и правейки погледа по-отворен.5Поставете коректора със светлобежови сенки за очи, след това подчертайте зоната под веждите и вътрешния ъгъл на окото с блестящи сенки за очи.

Добавете кокетна стрелка с малка "опашка" , рисувайте върху миглите.

Искате ли да добавите цвят към грима си? Опитайте да повторите външния вид с ярки сенки!

Как да сменим основата под сенките?

Базата за сенки е най-важната стъпка в грима на очите. Подсилва значително нюанса на сенките и гарантира тяхната издръжливост, а също така действа като грунд, скривайки бръчките и предотвратявайки запушването на сенките в гънката на клепача. В допълнение, инструментът идеално матира кожата на клепачите и не позволява на сенките да се търкалят през целия ден или вечер. Ако няма специална основа под ръка, използвайте прах на прах: разпределете го върху клепачите и нанесете сенки отгоре. Така ще издържат по-дълго.

Техника за смесване на сенки

За да направите очите по-изразителни, има основен принцип за оцветяване на сенките:

1Първо очертайте гънката на горния клепач. Най-светлият нюанс обикновено се нанася от горната линия на миглите към гънката. Разпределете цвета с нюанс или два по-тъмен по линията на гънката: това ще направи гънката по-изразена, ще добави обем.Ако имате много паднал горен клепач и гънката е твърде ниска, прелейте средния нюанс на сенките няколко милиметра над гънката. Така повдигате изкуствено подвижния клепач и правите очите по-големи.2Със същия среден тон леко потъмнете външните ъгли на горните клепачи: прелейте от външния край към вътрешния, като донесете четката до средата на клепача. Ако говорим за вечерен грим, добавете по-тъмен цвят към гънката и външния ъгъл на очите.
 • Важен момент: начинаещите гримьори често натискат четката прекалено силно, притискайки я към кожата. Не си струва да правите това: всички професионални гримьори използват леки, едва докосващи се движения с четка. Не бързайте, правете всичко на етапи: правилното оцветяване отнема няколко минути повече време, но резултатът ще ви впечатли.
3Последният етап - със същия среден нюанс на сенките, нарисувайте долния клепач под линията на миглите.
 • Красиво докосване: със светли сенки с искри можете да поставите лек акцент в средата на горния подвижен клепач и във вътрешния ъгъл на очите - такъв акцент моментално ще направи погледа ви по-млад. Сенките, които използвате, може да варират, но принципът на засенчване остава същият.
 • Напоследък монохромният грим на клепачите навлезе на мода. Той няма да може да коригира формата и размера на очите, но изглежда необичайно и свежо. За такова изображение сенките могат да се нанасят дори с пръсти: разнесете един нюанс сенки върху горния клепач - матов или сияен. Леко смесете краищата на цвета. Ако желаете, направете същото и с долния клепач. Готово!

За да консолидирате знанията си, гледайте нашия подробен видео урок за засенчване на сенки.

Какви четки са необходими за грим на очите? 5 вида

Днес четките за смесване на сенки могат да бъдат намерени в арсенала на почти всички марки. За начинаещи ще са достатъчни два вида за първи път - средна плоска четка и леко пухкава за засенчване. Първият може да разпредели цвета, вторият, разбира се, внимателно изглажда тоновете помежду си и омекотява ръбовете. Подбирайте косъмчетата на четките според това какви сенки предпочитате: за кремовете ви трябват синтетични косъмчета, за пудрите – естествени.

Основна четка за сенки за очи

Giorgio Armani Maestro Brush Flat

Четката с мек косъм и заоблен връх е идеална за нанасяне и разпределяне на сенки за очи. Върхът му трябва да е по-малък от размера на клепача ви. Уверете се, че когато работите с движещ се клепач, сенките се разпределят равномерно и четката не надрасква кожата.

Четка за смесване

Смесване с професионална четка за грим NYX

Дълги, закръглени и пухкави, не прекалено плътни и по-" рехави" от основната четка за сенки. Използвайте го, за да смесите сенки или очна линия, да създадете ефект на "дим" върху клепачите или да смесите няколко нюанса.

Куполна четка

NYX Professional Makeup Pro Brush Crease 17

Тези четки ви позволяват да получите повече пигмент.Предназначен за преливане на сенки в областта под веждата или по линията на миглите. Това е удобно за създаване на по-ясни граници между два нюанса, както и за смесване на кремообразни и гел текстури: коректор под веждите, молив покрай миглите, кремави сенки.

Четка за гънки

Заострена четка за смесване Urban Decay

Малка плътна четка с леко заострен връх е удобна за нанасяне и преливане на сенки в сгъвката на клепача. За нея е лесно да прелива очна линия по клепача или да прави по-ярки, по-прецизни и по-тъмни акценти в сгъвката на клепача.

Четка за сенки под ъгъл

Giorgio Armani Maestro Brush, ъглова четка

Ако говорим за четка от естествен косъм, тя ще ви бъде полезна за подчертаване на линиите на миглите със сенки и за преливане на сенки за вежди. Ако имате опция за синтетичен косъм, можете да използвате тази четка, за да попълните липсващите косъмчета, когато гримирате веждите си.

Научете повече за това как да използвате четки за грим в нашето видео.

Универсални палитри сенки за очи за начинаещи

Както казахме, палитрите са много популярни в наши дни. Те включиха целия Urban Decay със своите палитри от 12 нюанса. След като любителите на грима започнаха да купуват палитри Naked, следвайки гримьорите, други марки поеха инициативата и също започнаха да пускат свои собствени версии на такива комплекти.

Разбира се, в такова разнообразие очите на всеки ще започнат да се разширяват. Затова, първо, решете веднага: какъв вид грим предпочитате?

 • Ако сте привърженик на естествените и земни нюанси и ви се струва, че няма много от тях, тогава палитра от 8-10 цвята може да затвори този въпрос за вас за дълго време. Ще има всички необходими нюанси - от светло млечно до черно.С този комплект можете да възпроизведете както дневен, така и вечерен външен вид. По правило производителите включват в тези палитри и различни текстури сенки за очи - матови, сатенени и седефени. Което прави палитрите задължителни.
 • Ако сте "на вас" със сенките и тепърва ще разбирате тайните на гримьорството, тогава малка палитра от четири цвята ще ви бъде достатъчна.
 • Има друга категория фенове на грима, които ежедневно експериментират с боя за лице. Ако това е за вас, то със сигурност ще се интересувате повече от продукти от сезонни колекции - за тях са подбрани най-нестандартните цветови комбинации.

Какви нюанси на очите подхождат на кои нюанси?

Един от най-належащите въпроси относно грима има много ясен отговор. Проучване на опции за различни цветове на очите!

Зелени сенки за очи

 • Собствениците на зелени очи трябва да обърнат внимание на лилавия нюанс на сенките. Тези два цвята са от противоположните страни на цветното колело, така че контрастиращите виолетови сенки за очи са най-добрият начин да подчертаете изумрудените очи.
 • Топлите тонове също ще помогнат за подобряване на естествения зелен тон на ириса. Златните и медни сенки ще изглеждат страхотно.
 • Хубав бонус: модерният грим за червени очи е точно това, което лекарят е поръчал за тези със зелени очи. Затова не се колебайте да нанесете червени сенки. Не забравяйте да нанесете спирала върху миглите си!

Сенки за кафяви очи

 • Тъй като кафявото няма противоположен или допълващ цвят в цветното колело, жените с кафяви очи са късметлийки - почти всички нюанси им отиват.
 • Ако очите ви са тъмнокафяви, ви подхождат сливи, наситено зелено или въглен, както и бронзови и златни нюанси.
 • Средно до светлокафяви очи можете да опитате всеки нюанс сенки за очи. Виолетовите и зелените нюанси ще изглеждат добре в дневния грим.
 • Ако имате светлокафяви очи, избягвайте черна очна линия, използвайте тъмнокафяви или бордо-лилави цветове. Опитайте нюанси на шампанско с бронзова или кафява линия, за да подчертаете формата на очите си. Прочетете повече за грима за кафяви очи тук.

Сини сенки за очи

 • Синеоките момичета ще подхождат на кафяви, розови, теракотени нюанси. Като цяло, всички естествени "земни" нюанси.
 • Изберете лилави цветове - те ще подсилят естествения ви цвят.
 • Искате ли сините ви очи наистина да изпъкват? Купете нюанси с топли жълто-оранжеви нюанси, напомнящи цвета на шампанското. Златни, бронзови, прасковени, розово златисти и бадемови кафе нюанси.
 • Ако имате светла кожа и сини очи, опитайте да смесите нюанси на млечен шоколад, червено, люляк или пудра върху клепачите си. Подсилват синия цвят на ириса и не правят лицето да изглежда бледо.

Сенки за сиви очи

 • Нянкът на сивите очи се счита за доста рядък. Представлява смесица от няколко цвята: сиво, синьо, зелено и капка жълто по контура на зениците.
 • За да направите сивите очи по-сини, използвайте сенки за очи с оранжеви нюанси: неутрално кафяво, медно, прасковено, сьомга, пъпеш или дори ярко оранжево.
 • Червено-кафяви, розови, бургундски, бургундски, сливови или лилави тонове ще ви помогнат да "издърпате" зеления цвят.
 • Сребърните и сивите цветове могат лесно да изсветлят сивите очи.

Оценка на сенките за очи от FashionVIPdergisi.com

 • Eyes to Kill, 4 Pulp Fiction, Джорджо Армани

  Текстурата на тези сенки е между крем и прах, а под покритието има два цвята наведнъж: основният, който се нанася върху движещия се клепач, и допълнителният. Полезно е за подчертаване на вътрешните ъгли на очите. Сенките се разпределят перфектно дори с пръсти, а покритието може да варира от полупрозрачно до плътно и наситено.За да предотвратите роненето на блясъка под очите ви, когато нанасяте сенки за очи, дръжте кърпичка под очите си или използвайте основа.

 • EyeStudio Color Tattoo 24HR, 20, Maybelline

  Кремообразни сенки за очи Color Tattoo са бестселър на Maybelline вече много години. Те се влюбиха в масите не само заради невероятната си издръжливост (не напразно думата „татуировка“ е в името), но и заради лекотата на нанасяне и впечатляващата палитра от 13 отделни нюанса. Водещият гримьор на марката в Русия Юрий Столяров препоръчва използването на Color Tattoo вместо основа.

 • Prismatic, Rose Dust и Dark Swan Metallic Eye Shadow, NYX Professional Makeup

  Новите нюанси на тези сенки вървят добре един с друг.Нанесете прасковен нюанс върху горния клепач и оцветете долния клепач с лилаво (по-добре е да използвате четка, за да създадете стрелки). Сенките не се ронят, не се търкалят, до средата на деня не се запушват в гънките и придават на кожата не само цвят, но и блясък. Силното им засенчване е доста трудно, затова се опитайте да нанесете внимателно веднага.

 • Течни сенки Moondust, Spacetime, Urban Decay

  Сенките съдържат 3D микрочастици, които са отговорни за ефекта на блясък. Можете да нарисувате стрелки с тези сенки, както е на снимката по-долу, или просто да смесите пигмента върху клепача, за да създадете опушен ефект: с пръсти или с четка. Сенките се нанасят лесно, но бързо "замръзват" , така че трябва да действате много бързо.

Категория: