Дилемата, пред която рано или късно се изправя всеки: да избере крем или пудра за корекция на тона? Разбиране на проблема

Когато избират между основа и пудра, мнозина приемат, че един от тези продукти трябва да е по-ефективен, по-приятен или полезен за кожата. Но фактът, че течната основа е по-добра от пудрата или обратното, все още не трябва да се казва. Всеки от тях има своите предимства, които ще бъдат полезни при определени обстоятелства. Въз основа на това трябва да вземете решение - като вземете предвид, разбира се, характеристиките и нуждите на вашата кожа.

Как да действате, ако нямате разбиране какво да използвате - пудра или фон дьо тен? Първо разберете какви са предимствата и недостатъците на всеки от тези инструменти.

Фондация

Фон дьо тенът е предимно мека, кремообразна или течна текстура. Добрият инструмент поради това буквално се слива с кожата и, подравнявайки нейния тон, осигурява естествен резултат. Същата текстура ви позволява да обогатите формулата на фон дьо тен кремовете с грижовни съставки и благодарение на това да добавите ползи към кожата в допълнение към декоративния ефект.

  • Например фон дьо тенът Maestro Fusion на Giorgio Armani е това, от което се нуждаете, ако кожата ви е суха и се нуждае от интензивна грижа, за да предотвратите дехидратация.
  • Teint Idole Ultra Cushion от Lancôme помага за защита на кожата от UV увреждане в горещите летни дни със SPF 50.
  • И Yves Saint Laurent Beauté комбинира фон дьо тен с техния серум против стареене и получи Youth Liberator Sérum Fond de Teint, който не само изравнява тена, но и се бори с процеса на стареене.

Така че използването на фон дьо тен е възможност да придадете на кожата още повече грижа, като същевременно коригирате външния вид, така че да няма следа от несъвършенства.

В същото време тоналните основи са способни на различни „специални ефекти“. Някои от тях правят кожата матова, други придават свежест с лек блясък отвътре, а трети създават росен блясък, който напоследък се рекламира по модните подиуми като пълноправен тренд.

Прах

Прахът е съвсем различен въпрос. Поради сухата текстура, този инструмент най-често изобщо не подхожда на суха кожа - пудрата пада върху нея на петна, ексфолира, така че няма въпрос за маскиране на несъвършенствата.

  • Но разбира се, има изключения от правилото - например NYX Professional Makeup предлага хидратираща пудра Hydra Touch с екстракти от лайка, кактус, водорасли хлорела и пшеничен зародиш. Вярно е, че е по-добре да го използвате върху суха кожа само като завършек.
В същото време мазната кожа също се препоръчва да не пудри с голяма склонност - въпреки че ще даде желаната мъгла, себумът все пак ще се появи през плътното покритие в Т-зоната през деня.

Затова пудрите са най-подходящи за притежателки на нормална или комбинирана кожа без изразени проблеми.

  • Те могат да използват този продукт за леко коригиране на тона - в ситуации, в които не искате да усещате тежък слой крем върху кожата.
  • Вторият вариант е да използвате пудрата за завършване на грима, като фиксирате с нея покритието, направено от фон дьо тена.

Въз основа на тези предимства на всеки продукт, определете от какво се нуждае вашата кожа. Започнете от нейния тип: сухата кожа изисква хидратация и хранене, така че се нуждае от крем с масла, но нормалната кожа без специални „капризи“ може да бъде покрита с пудра. В един случай фон дьо тенът може да се представи по-добре от пудрата и обратното. Ето защо най-важното е ясно да знаете какво подхожда на вашата кожа и да вземете това като основа за избора си на козметика. Освен това вземете предвид сезона: потърсете списък с най-добрите тонални продукти за лятото в тази статия.

Използвате ли фон дьо тен или пудра? Защо? Напишете коментар.

Категория: